Luftkonditionering

När de varma sommardagarna kommer är det många som önskar att de hade luftkonditionering hemma. Fler och fler gör även slag i saken och ser till att skaffa detta. Det har blivit en form av vardagslyx som allt fler unnar sig. Det finns gott om luftkonditioneringar och portabla AC att välja mellan på marknaden. Det gör att det gäller att vara påläst. Den här typen av produkter är relativt okända när det kommer till detaljnivån för de flesta. Det gör att det finns en del att lära, för att vara säker på att hitta en bra produkt.

Bäst luftkonditionering

Snabbmeny: Topp-3 Luftkonditionering Vanliga frågor


Skillnad på portabel AC och en fläkt

När det är varmt ute satsar många på att köpa en eller flera fläktar. Det har länge varit, och är fortfarande, den vanligaste lösningen. Det går naturligtvis att göra på det sättet, men det kan vara värt att fundera på en mer effektiv lösning. En portabel AC ger betydligt bättre effekt. Den svalkar betydligt mer och den täcker dessutom större ytor i huset.

En fläkt svalkar främst området inom några meters räckhåll. Vill man försöka sänka temperaturen på större ytor i hemmet behövs ett flertal fläktar. Trots att du har flera fläktar kommer de heller inte ge samma effektiva sänkning av rumstemperaturen. Visst hjälper fläkten mot värmen, men enbart i begränsad mån. Det fläkten gör är att blåsa runt den luft som finns i rummet. Det ger en svalkande effekt, men den är högst tillfällig. Den är dessutom väldigt begränsad. En AC å andra sidan använder sig av ett fönsterkit och en luftslang. När luften kommer in kyls den samtidigt av. Detta ger betydligt större temperatursänkning och den ger också effekt på större ytor i huset eller lägenheten.

Skaffa bra luftkonditionering

Varför välja en portabel AC?

Det finns olika typer av luftkonditioneringar. En portabel AC har den stora fördelen att den är lätt att flytta. Det är ett stort plus om du vill kunna installera din nya luftkonditionering snabbt och enkelt. En fast luftkonditionering kräver ett helt annat monteringsarbete. Detta är något som kan verka avskräckande. Många väljer därför att satsa på en flyttbar lösning. Skulle det vara så att du bor i en lägenhet i stan och har en stuga på landet där du vistas mycket under sommaren, går det faktiskt att ta med en portabel AC. Den möjligheten har du inte med en fast luftkonditionering. På samma sätt kan en egenföretagare med hemmakontor tänka ekonomiskt genom att använda AC på kontoret på dagtid, medan den flyttas över till den privata delen av huset på kvällen. Det kan finnas många anledningar men just flyttbarheten och flexibiliteten är en viktig faktor.

Vi har tidigare nuddat vid det faktum att denna typ av luftkonditionering är enkel att installera. Det är också en viktig anledning till att den är både vanligt förekommande och populär. Att installera en fast luftkonditionering kan vara mer avancerat. Ibland kan hjälp behövas från en kunnig person. Att installera en portabel AC är däremot något som gemene man klarar. Ofta räcker det med att placera luftslangen korrekt och sätta i en stickkontakt. Mer avancerat än så behöver det faktiskt inte vara. Det är med andra ord inte speciellt mycket svårare än att sätta igång en golvfläkt.

Topp 3 Luftkonditionering 2024

Vi har valt dessa portabla AC som våra Topp-3.
Tre bra produkter för tyst och effektiv kylning.

===

===

Bättre luftkvalitet med luftkonditionering

En rejäl luftkonditionering gör att inomhustemperaturen blir betydligt behagligare. En riktigt varm sommardag kan det ibland kännas som att det blir svårt att andas inomhus. Luften blir så varm och stillastående. Med luftkonditionering installerad slipper du det bekymret. Rummen blir svala och sköna och du kan när som helst gå in för att andas fräsch luft. Till luftkonditioneringens fördelar hör nämligen att den även bidrar till bättre luftkvalitet.

Den renar luften och avfuktar den samtidigt. Det gör att luften inne i huset eller lägenheten blir lättare att andas men det blir också en mer hälsosam inomhusmiljö. För att uttrycka det kort slår du alltså flera flugor i en smäll när du väljer att låta installera luftkonditionering. Investeringen kanske kan tyckas där just vid inköpstillfället, men det är definitivt en investering du kommer att ha stor nytta av. Dels kommer du alltid ha en tillflyktsort inomhus när värmen blir för besvärande på sommaren. Dels blir ditt hem en mer hälsosam plats att vistas på när luften renas.

Platser där AC kan behövas

Platser där luftkonditionering kan behövas

Luftkonditionering kan förstås vara trevligt att ha i stort sett överallt, men vi ska här titta lite närmare på några specifika platser och situationer där det kan vara extra bra.

  • Kontoret

    Alla som någon gång har tillbringat en hel, lång arbetsdag på ett varmt kontor där luften står stilla vet hur jobbigt det kan vara. Det är lätt att man blir trött och det är svårt att hålla koncentrationen på topp. Resultaten sjunker, det är svårt att vara produktiv och dessutom kommer huvudvärken som ett brev på posten. Att ha en bra luftkonditionering på kontoret är därför en utmärkt idé.

  • Hotellet

    När man åker på semester på sommaren finns det nästan inget värre än att komma fram till hotellet och inse att det inte finns någon AC på rummet. Hotellet kanske har ställt in en bordsfläkt, men den hjälper i ärlighetens namn föga om det är riktigt varmt. Att ha luftkonditionering på varje hotell är därför en väldigt bra idé. Det är en service som de allra flesta resenärer väntar sig idag, oavsett om det handlar om en veckolång semester eller en enda övernattning.

  • Hemmet

    Det kanske låter som överdriven lyx att låta installera en luftkonditionering hemma. Faktum är dock att det är en väldigt klok investering. Det är trots allt i hemmet vi tillbringar allra mest tid och då är det ju där det är viktigast att vi trivs och har det bra. Naturligtvis förtjänar du att ha en hemmamiljö med en behaglig temperatur och fräsch och hälsosam luft. Därför är hemmet egentligen det första stället där du ska se till att installera en riktigt bra AC.

Så väljer du luftkonditionering

Du kanske har kommit fram till att det definitivt är dags att köpa någon typ av luftkonditionering till din villa eller lägenhet. Det är ett bra beslut och du har redan kommit en god bit på väg. Nästa steg blir att välja ut vilken AC du ska satsa på. Det är kanske inte lika enkelt som att bestämma att du ska ha AC. Få har tillräckliga ämneskunskaper för att veta exakt vad som är bra att titta på. Vi ska därför gå igenom några punkter som du bör ta en närmare titt på och som kan vara viktiga.

Det första du behöver fundera över är hur stort arbetsområde luftkonditioneringen kommer att ha. Ska den bara åstadkomma behaglig temperatur i ett rum, eller på en hel våning? Förväntar du dig kanske att den ska ge svalka i hela huset, vilket kanske omfattar två våningar? Det här är en högst relevant fråga och det är kanske den enskilt viktigaste frågan. Svaret på denna fråga ger nämligen en god start på vägen mot ett produktval.

Du kan ta hjälp av en guide online för att hitta modeller som passar ditt behov. Vissa lösningar är mindre kraftfulla och passar därför bäst för användning i enbart ett rum. Andra lösningar kan utan större problem ge svalka och frisk luft över en hel våning. Det gäller därför att sortera ut de alternativ som kan vara relevanta. När du väl har plockat ut de alternativ som uppfyller de första kraven är det viktigt att titta vidare på andra faktorer.

Miljöfrågan är förstås viktig. Det pratas mycket om miljön och klimatet idag, och naturligtvis ska du göra vad du kan för att dra ditt strå till stacken. Välj en miljövänlig luftkonditionering som inte använder några miljöfarliga gaser. Av samma anledning ska du också se till att du väljer en lösning som är energieffektiv. Det är viktigt för miljön men även för din plånbok.

Ljudnivån

En annan faktor som är viktigare än du kanske har tänkt på är ljudnivån. Det finns luftkonditioneringar som låter väldigt mycket. Det kan gå att stå ut med om det gäller en natt på ett hotell, men inte i ditt eget hem. Det kommer bygga upp en stor frustration över tid och det kommer förmodligen att vålla minst lika stora sömnproblem som den varma och stillastående luften tidigare gjorde. Det gäller därför att välja en relativt tyst modell.

Priset har naturligtvis också betydelse. Även om du absolut inte ska gå efter det lägsta priset så är det viktigt att du hittar en produkt som inte kostar mer än du har råd med. Du måste helt enkelt hitta en lösning som passar både behov och plånbok. Det finns väldigt många olika varianter på marknaden, så det bör inte vara speciellt svårt.

Inomhusklimat

Frågor och svar kring Luftkonditionering

✅ Hur mycket kostar luftkonditionering?

Det förekommer stora prisskillnader. Det går att hitta en portabel AC till ett ganska lågt pris. De är naturligtvis betydligt dyrare än vanliga fläktar, men billigare än fasta luftkonditioneringar. En portabel AC av riktigt god kvalitet kostar ofta runt 5000 kronor. Det finns även billigare modeller, men om du är ute efter något riktigt effektivt och hållbart är 5000 ett rimligt pris. Fasta luftkonditioneringar kan vara betydligt dyrare. För runt 10 000 kronor kan du få en bra modell för en våning. Om du behöver en mer avancerad variant med en utedel och två innedelar, vilket kan vara bra om du vill få svalka på två våningar, får du räkna med ett högre pris. Räkna med att betala runt 20 000 kronor eller strax där över.

✅ Går det att installera luftkonditionering på egen hand?

Det beror helt på. En portabel AC är vanligtvis enkel att få på plats. Den klarar de flesta att få på plats utan extern hjälp. En fast AC kan däremot vara mer komplicerad att installera och montera. Där kan det ofta behövas professionell hjälp. Det är viktigt att den monteras korrekt och att alla delar kommer på plats. Därför kan det ofta vara bra att ta hjälp med detta.

✅ Finns det några intressanta funktioner att hålla utkik efter hos en AC?

Det finns en hel del intressanta funktioner, men de förekommer inte hos alla modeller. Vissa luftkonditioneringar är till exempel utrustade med ett särskilt nattläge, sensor som anpassar nedkylningen efter vart i huset människorna befinner sig och wifi-styrning. Det finns även andra intressanta funktioner, men dessa hör till de mest efterfrågade.

✅ Hur kommer det sig att luftkonditionering har blivit så vanligt i svenska hem?

Troligtvis beror det på att behovet har ökat på grund av att allt större fönster används i hemmen. Det leder till ett ökat solinsläpp. Det ger i sin tur högre temperaturer inomhus. Det kan vara svårt att vistas i ett alltför varmt rum, och därför har allt fler fått upp ögonen för att det faktiskt går utmärkt att installera AC även i ett privat hem. Tidigare var det mest på hotell vi kom i kontakt med denna vardagslyx, men idag finns det i vart och vartannat hem.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Luftkonditionering Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Klimat:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin