Luftrenare

Trodde du att luften inne i din bostad var ren och fräsch? Då är det tyvärr dags att tänka om. Så gott som all luft som kommer in är till viss del förorenad av olika partiklar. Det är även vanligt att luften i hemmet är för torr. I vissa hem är problemet istället det motsatta, det vill säga att det råder för hög luftfuktighet. Inget av det är bra för hälsan. Då kan en luftrenare vara till god hjälp. Den kan bidra till att inomhusluften förbättras avsevärt.

Bäst luftrenare

Snabbmeny: Topp-3 Luftrenare Tecken på att luften behöver renas Vanliga frågor


Goda skäl att köpa en luftrenare

Vi har redan nämnt att en luftrenare används till att rena inomhusluften, och det hörs ju för övrigt även på namnet. En mer intressant fråga än vad luftrenaren används till är kanske vilka skälen är till att du bör köpa en sådan om du inte redan har en. Det finns gott om anledningar, men vi ska titta på några av de mest betydande.

Många människor besväras av allergier. Det är till exempel vanligt att man är allergisk mot pollen. Detta kan vara ett stort problem. När dörrar öppnas eller när fönstren står på glänt kommer det in pollen. Det kommer även in partiklar genom ventilationssystemet. För den som lider av kraftig allergi kan detta leda till stora besvär under hela pollensäsongen. Med en luftrenare minimeras problemen. Luften rensas från pollen och partiklar, något som gör tillvaron betydligt mer angenäm för allergikern.

I lägenhetshuset eller i radhusområdet är det vanligt förekommande att någon eller några grannar röker. Tyvärr kan det leda till oönskad tobaksrök inne i huset eller lägenheten. För den som inte själv röker är detta förstås väldigt otrevligt. Med hjälp av en luftrenare går det dock att rena luften från den obehagliga tobaksröken. Naturligtvis kan det kännas trist att behöva göra inköp till följd av grannarnas oförstånd, men ibland får man helt enkelt göra det som är bäst för hälsan.

Ren luft med hjälp av en luftrenare

I vissa hus kan det lätt uppstå dålig lukt av olika anledningar. Det är förstås aldrig trevligt, men det finns lösningar på dessa problem. En luftrenare kan vara till väldigt stor hjälp. Den trollar effektivt bort dålig lukt samtidigt som den renar luften i huset från kemikalier, bakterier och virus. Många fördelar på en gång med andra ord.

Sådant trollar du bort med luftrenaren

Vi har redan tittat på några av de partiklar som luftrenaren kan ta bort. Vi har redan nämnt pollen, kemikalier, tobaksrök, bakterier och virus. Det är helt riktigt att dessa ämnen kan tas bort helt eller reduceras kraftigt med hjälp av en luftrenare. Det finns dock även annat som kan trollas bort med hjälp av denna effektiva lösning.

Avgaser, mögel och damm

Avgaser är ett utmärkt exempel på sådant som kan minskas rejält. I synnerhet om du bor inne i en stad är detta viktigt. Luften som kommer in i lägenheten är ofta rejält förorenad av avgaser och detta är naturligtvis inte alls bra för din hälsa. Att rena luften från detta är väldigt viktigt. Mögel är en annan oönskad gäst som du kan rena luften i huset eller lägenheten från. I källare är det till exempel vanligt att det kommer mögel, och denna kan leda till olika hälsoproblem. Att få bukt med problemet är därför av stor betydelse. Damm är något annat, som finns i alla hem, som du troligen inte är speciellt förtjust i. Dammet kan dessutom vålla problem för allergiker, och kan även framkalla allergier. Naturligtvis tar du hand om en del av problemet genom att dammsuga och våttorka, men det tar ju inte bort dammet från luften. Där kan istället luftrenaren vara till hjälp.

Parfymer och sprayer

Gaser från sprayer av olika slag och parfymer förekommer i luften i de allra flesta villor och lägenheter. Detta är kanske inget man tänker på, men det kan inte desto mindre vara skadligt. Även dessa otäcka ämnen kan oskadliggöras.

Kvalster och allergener

Kvalster och allergener från exempelvis hundar och katter kan ställa till rejäla besvär för allergiker, men bidrar rent allmänt inte heller till en renare luft. Även dessa försvinner på ett effektivt sätt när en renare installeras och körs. Det är inte en lösning som garanterar att även en allergiker kan ha hund eller katt hemma. Däremot kan det göra att en allergiker eventuellt kan komma och hälsa på i ett hem där det finns husdjur. Det ger också en bättre luft rent generellt.

Topp 3 Luftrenare 2024

Vi har valt dessa luftrenare som våra Topp-3.

Tre bra luftrenare som är perfekta för att hålla inomhusluften fri från allergener och damm. Hjälper luften att bli mer hälsosam och hjälper därmed dig som är dammkänslig eller allergisk att andas lättare.

 1. Coways AP-1008CH

Coways AP-1008CH

Coways AP-1008CH är effektiv och energisnål luftrenare som använder tre filter för optimal luftkvalitet. Produkten är godkänd av astma och allergiförbundet.
Luftrenaren använder sig av HEPA-teknologi som renar den genomströmmade luften från 99,97% från luftburna allergener.

Coways AP-1008CH är anpassad för mellanstora rum (upp till 73 m²). Det finns fyra manuella hastighetslägen och ett automatiskt läge. I det automatiska läget regleras hastigheten efter luftkvaliteten. Luftrenaren har en smart sensor för luftkvalitet som visar den aktuella luftkvaliteten med lampan i ringen. Renaren har låg energiförbrukning, från endast 5 watt till 45 watt vid högsta effekt. Låg ljudnivån (mellan 22-48 dB beroende på vilket hastighetsläge som väljs).

  
Främsta fördelar med Coways AP-1008CH:
⭐ Renar 99,97 % av den genomströmmande luften från luftburna allergener.
⭐ Godkänd av astma och allergiförbundet.
⭐ Lättanvänd och funktionsrik.
⭐ Energisnål och tyst.

Finns hos:

>> Kolla priset


2. Smartmi Air Purifier P1

 

Smartmi Air Purifier P1 är en kraftfull luftrenare som har en filtrering på 99,9%. Med hjälp av denna renare rengörs hemmets luft på bara någon minut. Pollen, bakterier och andra skadliga ämnen renas från din inomhusluft. Med hjälp av luftrenarens display håller du koll på luftens kvalité.

Finns hos:

>> Kolla priset


3. Coway AirMega AP-1515G

 

Coway AirMega AP-1515G ligger lite högre i pris än ovanstående luftrenare, men har en mycket hög kapacitet och prestanda. Luftrenaren rekommenderas för bostadsytor upp till 117 m², vilket är en ordentlig yta i sammanhanget.

Luftrenaren Coway AirMega kan enkelt styras och övervakas med hjälp av din smartphone. I appen kan du se nuvarande luftkvalitet men även titta på historisk luftkvalitet. Med appen kan du även ändra fläkthastighet samt få notiser om filterbyte/rengöring m.m.

Finns hos:

>> Kolla priset


Tecken på att luften behöver renas

Du kanske tycker att idén om att inomhusluften ofta behöver renas låter vettig, men du kanske känner dig tveksam kring huruvida detta även gäller i ditt hem. Är det verkligen något fel på luftkvalitén? Du har ju inte märkt något. Generellt kan alla ha nytta av den här sortens produkt, men vi ska ändå fördjupa oss i hur du kan upptäcka att luften faktiskt inte är så ren hemma hos dig. Det finns några tecken som är lätta att känna igen. Vissa tecken kan ibland även ha andra orsaker men många gånger är orsaken just förorenad luft.

  • Torrt svalg
  • Ofta förekommande heshet och hosta
  • Nästäppa
  • Klåda
  • Torr hud
  • Koncentrationssvårigheter
  • Återkommande trötthet
  • Huvudvärk
  • Dålig lukt i huset

På sikt kan en dålig inomhusluft faktiskt leda till riktigt allvarliga hälsobesvär. Vissa föroreningar kan på sikt orsaka cancer liksom hjärt- och kärlsjukdomar. Då har det naturligtvis funnits problem under lång tid som inte har åtgärdats. Det är alltså inget som sker över en natt eller på några månader. Om man ignorerar det faktum att de flesta hem har förorenad luft under många år kan det däremot gå precis så långt. Att skaffa en luftrenare i tid är därför en stark rekommendation.

Skaffa dig en bra luftrenare

Välj rätt modell

Att det är en god idé att köpa en luftrenare håller nog de flesta med om. Frågan är väl snarast vilken variant som är den bästa. I de butiker som säljer den här typen av produkter finns det mängder av olika typer att välja på. Hur vet en kund då vilket exemplar som är det mest effektiva och bästa? Generellt är de flesta ganska effektiva när det kommer till luftrening.

Däremot finns det skillnad i vilken lösning som används, hur stor yta de täcker och sådana saker. För att veta vilken modell du ska välja behöver du därför fundera över var du ska använda maskinen samt varför du har tänkt använda den. På den senare frågan är det enkla svaret förstås att du har tänkt använda den för att få en renare luft i hemmet. Det mer ingående svaret kanske däremot lyder att du tänker använda den för att få bort pollen ur luften eller för att eliminera obehaglig lukt. Det är svaret på den frågan som kan hjälpa till att välja ut vilken variant som är den bästa.

Var ska luftrenaren placeras?

Det första som behöver redas ut är vilket rum du tänker placera luftrenaren i. Är rummet stort eller litet? Olika maskiner har nämligen olika stor kapacitet. Den variant som skulle göra sig bäst i ett litet sovrum är inte alls lika effektiv i det stora allrummet. Du kan alltså inte köpa en modell och sedan tro att den ska fungera lika bra om du väljer att flytta den till ett annat rum av helt annan storlek.

Det kan därför också vara så att du behöver köpa flera olika modeller, om du vill kunna rena luften i flera olika rum av olika storlek. Det praktiska i sammanhanget är att du enkelt kan ta reda på hur stora rum de olika maskinerna klarar av att rena. Det står nämligen tydligt angivet i alla produktbeskrivningar. Du behöver med andra ord inte gissa dig fram till detta.

Luftrenarens ljudnivå

Du behöver också fundera över hur viktig ljudnivån är. Det finns nämligen olika typer av lösningar när det kommer till luftrenare. Vissa lösningar är mer tystgående än andra. De varianter som drivs med filter eller fläktar låter betydligt mer än filterfria varianter. De filterfria modellerna är helt tystgående. Det gör att de kan passa bra i exempelvis ett sovrum. Vilken typ av lösning du bör välja kan tyvärr inte enbart styras av ljudnivån.

Andas ren luft

Du behöver även ta hänsyn till vad det är som maskinen huvudsakligen behöver filtrera bort. Om det är lukter du vill bli av med är det en luftrenare med kolfilter du bör välja. Det kan då inte hjälpas att den låter mer än en filterfri variant. Det viktigaste är ju trots allt att den gör sitt jobb på ett effektivt sätt. Samma sak gäller om du vill rena luften från tobaksrök.

Något annat som kan vara bra att känna till är att luftrenare med fläktar och filter gör sitt jobb betydligt snabbare än de filterfria varianterna. Det betyder inte nödvändigtvis att de är bättre, effekten kan vara ungefär densamma. Skillnaden är att resultatet kommer betydligt snabbare med de förstnämnda modellerna.

Priser att ha koll på

Luftrenare finns i olika prisklasser. Det finns prisvärda alternativ för runt 2000 kronor. En luftrenare i den prisklassen kan trots det relativt låga priset ha en rad nyttiga funktioner. Bland annat går det att hitta varianter i den här prisgruppen som har olika fläktnivåer beroende på luftkvalitet. Det innebär att fläkten kan gå på låg styrka och därmed vara möjlig att använda på natten, även om den trivs med fläkt. Det gäller förstås inte alla produkter i den här prisklassen, men flera av dem.

Det finns avancerade luftrenare för cirka 4000 kronor. För det här priset går det att hitta kombinerade luftrenare och luftfuktare. De fyller ännu större funktion än vanliga luftrenare och är till stor nytta i alla hem.

Det finns även modeller som kostar under 2000 kronor. De har dock ofta begränsad prestanda, och klarar ofta bara att rena luften i mycket begränsade utrymmen. Många tycker därför att det är bättre att lägga lite mer pengar och få en högkvalitativ produkt som är effektiv och hållbar.

Frågor och svar kring Luftrenare

✅ Vilka typer av luftrenare finns att köpa?

Det finns luftrenare med gasfilter, luftrenare med partikelfilter, ozonluftrenare, luftrenare med elektrostatiska filter samt joniserande luftrenare. Det finns en del skillnader. Vissa av dem har vi redan gått igenom, andra kan vara bra att läsa vidare om. Det är därför en god idé att läsa lite fakta om de olika lösningarna innan du fattar ett beslut.

✅ Är en luftrenare dyr i drift?

Den kan förbruka en hel del energi, vilket är viktigt att vara medveten om. Du bör överväga att stänga av luftrenaren exempelvis på nätterna om möjligt. Om du till exempel lider av pollenallergi är halterna av pollen högst mitt på dagen. Du kan då använda luftrenaren på dagarna och ha den avstängd på kvällar och nätter för att minska energiförbrukningen. Om du har den igång dygnet runt kan det bli dyrt.

✅ Kan det vara farligt att använda en ozonluftrenare?

Det finns direktiv som säger att ozonhalter som överstiger en viss nivå kan vara skadliga. Luftrenarna som finns i butikerna når dock inte upp till dessa halter, så det ska inte vara någon fara alls förknippat med att använda dessa.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Luftrenare Tecken på att luften behöver renas Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Klimat:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin