Luftfuktare

Väldigt många människor skulle ha oanat stor nytta av en luftfuktare. Det finns många som besväras av torr hud som spricker både ofta och mycket. Ett sådant problem kan botas eller åtminstone reduceras kraftigt med hjälp av en luftfuktare. På samma sätt kan den här typen av produkt hjälpa många allergiker. Torrt hår och torra slemhinnor är också vanliga problem som dyker upp hos väldigt många under vinterhalvåret. Även dessa besvär kan minska kraftigt i ett hem där en luftfuktare placeras.

Bäst luftfuktare

Snabbmeny: Topp-3 Luftfuktare Budgetval Vanliga frågor


Viktigt på vintern

Hör du till dem som då och då besväras av såväl torrt hår som torr hud full av sprickor som gör ont? Besväras du kanske även av torra slemhinnor som får dig att torrhosta? Ser du något mönster i när dessa besvär brukar dyka upp? Många skulle säga att det är under vinterhalvåret. Anledningen till detta är att det i de allra flesta hem sker någon typ av uppvärmning under den här perioden. Hur uppvärmningen sker kan variera. Det kan ske med hjälp av vedeldning, element eller genom att elda i en kamin. Oavsett vilket så leder detta till att luften blir torr.

Det är just detta som besvärar många av oss i väldigt stor utsträckning. Det skapar hälsomässiga problem, varav vissa är mer besvärliga än andra. Det här är förstås något som alla drabbade vill komma tillrätta med, något som faktiskt går alldeles utmärkt. Det som behöver göras är helt enkelt att införskaffa en luftrenare som placeras i huset eller lägenheten. Det låter kanske för bra för att vara sant, men faktum är att det gör stor skillnad. En välkommen bonuseffekt av detta är att även dina växter kommer att må bättre. Även de trivs betydligt bättre när inte luften är för torr.

Smart att skaffa en luftfuktare

Så går det till

Hur fungerar det då rent tekniskt med en luftfuktare? Vad är det egentligen den gör? Det maskinen gör är att framställa ånga. Denna ånga absorberas sedan i inomhusluften. Resultatet av detta blir att luftfuktigheten ökar. Det är i sin tur positivt och det leder till att din hud kan tillgodogöra sig denna fukt, precis som ditt hår. Det är detta som kommer att visa sig genom att både hud och hår blir mindre torra och blir tydligt friskare och fräschare. Troligen kommer du se samma effekt på dina krukväxter. Även dessa brukar uppskatta den ökade luftfuktigheten.

Topp 3 Luftfuktare 2023

Vi har valt dessa luftfuktare som våra Topp-3.
Tre bra luftfuktare som garanterat ger dig en behagligare och hälsosammare inomhusluft.

 1.


 

Viktigt med en hälsosam nivå

Eftersom det redan har nämnts att både vi människor och våra växter mår bra av att luften inte är för torr inne, blir förstås nästa fråga om det finns någon gräns för hur fuktig luften bör vara. Svaret är att det finns en gräns. Det är inte så enkelt att ju fuktigare, desto bättre. I det här fallet kan det bli för mycket av det goda.

Det finns inga bevis på att en exakt gräns gäller för vad som är allra bäst, men det antas ändå att människan mår bäst av en luftfuktighetsnivå på mellan 40% och 50%. Det kan också anses vara ganska sunt. Strax däröver, runt 55%, börjar nämligen bakterier att trivas och få fäste. Det bästa är med andra ord att försöka hålla luftfuktigheten på en lägre nivå än så, men över 40%. Luftfuktigheten ska aldrig upp i nivåer runt 70%. Då kan det dyka upp stora problem i hemmet i form av mögel. Det är inte bra ur hälsosynpunkt, men det är heller inte bra för huset. Att sträva efter en luftfuktighet runt 45% är en god idé utifrån dessa siffror.

Naturligtvis är detta inget du kan gissa dig till. Det kan därför vara bra att mäta nivåerna. Det redskap du behöver för att kunna mäta detta heter hygrometer.

Välj en bra luftfuktare

Att välja luftfuktare

Hälsan är viktigt för alla och därför är det nog många som kan tänka sig att skaffa en luftfuktare efter att ha läst detta. Det är förstås bra i sig, men det gäller ju att välja rätt modell. Det finns en hel del varianter att välja mellan, och valet är förmodligen inte helt givet.

Det första som kommer vara med och avgöra vilken modell du ska välja är hur stor yta du behöver luftfukta. Olika maskiner klarar olika stora ytor. Vissa klarar att fukta luften på en yta på 20 kvadratmeter, andra klarar så stora ytor som 250 kvadratmeter. Det finns även många som hamnar i skiktet där emellan. 20 kvadratmeter motsvarar ett större rum, medan 250 kvadratmeter motsvarar en stor villa. Det finns med andra ord enorma skillnader i kapacitet. Det är därför naturligt att detta hjälper dig att göra den första utsorteringen.

Om du behöver luftfukta ett helt stort hus säger det sig självt att du behöver välja bort alla de produkter som enbart har en kapacitet på 20-50 kvadratmeter. Då måste du se dig om efter de varianter som har störst kapacitet. På samma sätt kan det tyckas onödigt att välja den mest kraftfulla maskinen om du bor i en etta med kokvrå och bara behöver kunna luftfukta en yta på 20 kvadratmeter. Det gäller med andra ord att välja klokt och göra en första rensning redan här.

Något annat som är viktigt att fundera över är om du vill ha en luftfuktare som samtidigt renar luften. Det finns nämligen ett flertal luftfuktare som även har inbyggd luftrenare. Inomhusluften förbättras därmed på flera sätt och ditt hem blir genast betydligt hälsosammare att vistas i. För vissa är det väldigt viktigt att maskinen klarar båda dessa funktioner, medan andra inte alls bryr sig om det sistnämnda. De kanske redan har en separat luftrenare, eller så anser de helt enkelt att de inte behöver någon. Det finns luftfuktare både med och utan inbyggd luftrenare. Här gäller det helt enkelt att du funderar över vilket som passar dig.

Luftfuktarens ljudnivå

Ljudnivån är en viktig aspekt som de flesta vill ta i beaktning när de ska välja ut en luftfuktare. Det här kan vara en lite lurig aspekt. I butiken kanske du inte riktigt kan bilda dig en bra uppfattning om detta. Naturligtvis i ännu mindre utsträckning om du handlar på nätet. Det du kan göra är att läsa produktbeskrivningarna och läsa om ljudnivån. Om du inte känner till vad de olika enheterna som ljudnivån anges i kan du läsa mer om detta online. Där kan du också ta reda på mer om vilka ljudnivåer som kan anses vara rimliga hos en maskin som ska användas regelbundet i hemmet. Även om detta kanske är den svåraste aspekten att undersöka före köp, så är det en mycket viktig aspekt.

Eftersom luftfuktaren används ofta och under ganska långa stunder, kan det bli oerhört frustrerande om den för alltför mycket väsen. Ljudnivån styrs till viss del av vilken typ av luftfuktare du väljer. Det finns nämligen olika lösningar. En ultrasonisk modell är generellt mer tystgående. Den är också väldigt miljövänlig, vilket är en viktig aspekt för väldigt många. Den här typen av luftfuktare skapar en dimma när vattenmolekylerna delas. Den sprids genom vibrationer och absorberas som ånga. Det går att hitta billiga varianter av den här typen men det finns även mer avancerade modeller som är dyra. En evaporativ variant använder istället ett filter som absorberar vatten. Fläktar används som ser till att fukten sprids i luften i rummet eller rummen. Den här typen av luftfuktare kostar i allmänhet mer än den ultrasoniska luftfuktaren. Den är heller inte lika tystgående. Det beror till viss del på fläktarna som sprider fukten.

Fukt är bra

Hur mycket tanken rymmer

En annan sak att titta närmare på vid valet av luftfuktare är hur mycket tanken rymmer. Det kanske inte framstår som speciellt viktigt, men det kan ändå vara värt att granska. Det kan förekomma väldigt stora skillnader. Även om du kanske inte tänker betala många tusenlappar extra för att välja modellen med den största tanken, kanske du heller inte vill välja den som har den minsta tanken.

Vissa produkter ger dig möjlighet att ställa in önskad luftfuktighet. Det är en väldigt önskvärd funktion som utan tvekan kan vara till stor nytta. För många är detta en av de viktigaste faktorerna. Huruvida du tycker det eller inte är det bara du som vet, men det kan vara värt att fundera över. Möjligheten att justera detta själv förenklar onekligen strävan efter att skapa ett riktigt hälsosamt inomhusklimat.

Prisbilden

Innan du kan köpa en luftfuktare behöver du naturligtvis veta vad den kostar. Tyvärr är det inte så enkelt att ge ett klart och tydligt besked. Det går att hitta väldigt billiga varianter för den som inte har några speciella krav på vare sig funktioner eller kapacitet. Det finns modeller som kostar runt 800 kronor, vilket de allra flesta nog skulle klassa som väldigt billigt. Det finns dock även luftfuktare för 4 600 kronor. En sådan erbjuder fler funktioner, större kapacitet och större räckvidd.

Den är med största sannolikhet även mer robust och effektiv. Det behöver dock inte betyda att en billigare modell inte räcker till. Det beror som sagt helt på hur stort du bor, hur stor yta som ska avfuktas samt vilka krav du kan tänkas ha i övrigt. Det viktiga är att du ser till att välja något som verkligen uppfyller de krav och behov du har. Låt dig inte lockas av en billig produkt, enbart på grund av priset. Ibland är det värt att betala extra för bättre funktion och prestanda.

Frågor och svar kring Luftfuktare

✅ Är det nyttigt för astmatiker att använda luftfuktare?

Ja, det kan vara till stor hjälp för en astmatiker att ha en luftfuktare i hemmet. För ännu bättre effekt är det klokt att välja en kombinerad luftfuktare och luftrenare. Det ökar sannolikheten till förbättrad hälsa drastiskt. Kvaliteten på luften hemma är otroligt betydelsefull för den som besväras av astma.

✅ Vem kan ha nytta av en luftfuktare?

Generellt har alla nytta av en luftfuktare, i synnerhet om den är kombinerad med en luftrenare. Det finns dock de som har lite extra nytta av en sådan. Personer som besväras av pollenallergier är ett tydligt exempel. Den som har problem med irriterande ögon eller en irriterande hosta kan också bli kvitt sina problem tack vare en maskin av den här typen.

✅ Kräver en luftfuktare något underhåll?

Ja, det gör den. Först och främst behöver du rengöra vattentanken ofta för att undvika mögelbildning. Det är smart att skölja av den lite lätt en gång per dag. Ungefär en gång i veckan bör du göra en ordentlig rengöring. Vattentanken bör tömmas helt och sköljas ur, samt göras rent ordentligt med ättika. Det här är väldigt viktigt för att undvika bakterier och mögel. Om sådana skadliga föremål kommer ut i luften riskerar alla i huset att bli riktigt sjuka. Filtret i maskinen ska också bytas ut på regelbunden basis.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Luftfuktare Budgetval Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Klimat:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin