Bokhylla

Bokhyllan har i många årtionden haft en naturlig plats i de flesta svenska hem. Den har traditionellt främst använts till förvaring av böcker, vilket ju namnet också visar tydligt att den är avsedd för. Idag används den dock även på flera andra sätt. Alla har inte ett stort förråd av böcker samlade hemma, men vill ändå ha en bokhylla. Det går alldeles utmärkt, eftersom denna möbel kan fyllas med helt andra saker än just böcker. Den kan också användas som en naturlig rumsavdelare.

Bäst Bokhylla

Snabbmeny:
Toppval Bokhyllor Vanliga frågor


Olika sätt att inreda med en bokhylla

Att du funderar på att köpa en bokhylla kan ha flera anledningar. Det kan bero på att du har många böcker som du behöver göra plats för någonstans. Kanske har du tidigare haft en bokhylla som nu definitivt sjunger på sista versen. Du kanske oroar dig för att hyllplanen ska gå sönder när som helst. Då är det helt klart dags att köpa en ny bokhylla. Kanske har du inte någon bokhylla sedan tidigare alls, men har köpt hem en hel rad böcker på slutet och behöver därför en bokhylla att ställa dem i.

Ett stort antal böcker som söker plats är dock inte enda tänkbara anledningen till att du överväger att köpa en bokhylla. Du kanske vill dela av ett barnrum, så att båda barnen kan bo där samtidigt som de känner att de har ett eget krypin. Kanske vill du inreda med en hylla i vardagsrummet där du kan placera vackra föremål som du vill visa upp samt dvd-filmer, tv-spel och annat som behöver förvaras på ett organiserat sätt. Oavsett vilket syftet är, kan bokhyllan vara precis den möbel du söker.

Att fylla ut ett rum

Om du har ett stort rum där du upplever att det finns alltför mycket fri väggyta kan du satsa på att bygga på bredden. Det finns gott om bokhyllor i varierande storlekar, och det finns absolut inget som hindrar att du köper flera relativt låga bokhyllor och placerar dem intill varandra, så att du bildar en bokhylla som sträcker sig längs en hel vägg. Det gör att rummet genast känns mer ombonat och inrett. Dessutom ger det förstås massor av förvaringsutrymme, något som de allra flesta upplever att de är i stort behov av. I och med att du väljer relativt låga hyllor ger det utrymme att dekorera även ovanpå hyllorna.

Där kan du ställa inramade posters, vaser med färska snittblommor, madonnor eller vad än du finner vackert och dekorativt. I själva hyllan kan du naturligtvis ladda upp med böcker, men om du inte har tillräckligt med böcker för att täcka hela väggen finns det gott om andra möjligheter. Kanske vill du ställa de böcker du har i de yttre hyllorna, och satsa på andra saker i mittensektionerna. Kanske har du vackra prydnadssaker eller ljuslyktor som du är stolt över och vill visa upp. Eller så kanske du gillar gröna växter och väljer att placera några fina krukväxter i lagom storlek i de hyllor som dittills stått tomma. Möjligheterna är många, och det är bara du som kan avgöra vad som ska få plats i hyllorna.

Ordning och reda i bokhyllan.

Överraska med ditt val av prylar i hyllan

När du tänker på en fylld bokhylla, hur ser du framför dig att det ser ut då? Ser du stora hyllor med raka hyllplan med raka och jämna bokrader som sprider ut sig? Den bilden är det fortfarande många som har, men varför inte våga ta klivet utanför boxen och tänka annorlunda? Våga överraska med ditt val av prylar i hyllan. Det blir så mycket roligare och mer levande på det sättet. Några av hyllorna kan fyllas med böcker, andra kan fyllas med dvd-filmer. Så långt är det inget ovanligt på gång. Det är här efter du kommer att börja överraska. I någon hylla kan du välja att sätta upp en tavla i lämplig storlek som du tycker pryder sin plats.

I en annan hylla kan du varva böcker med några fina statyetter som du tycker passar in bland de böcker du valt att placera där. I något fack i hyllan kan du ställa en vas med torkade blommor och i en annan kanske du vill ställa en vas med färska snittblommor. Du behöver inte ha likadana saker på alla hyllplan och du behöver inte ha någon röd tråd. Våga ta ut svängarna, presentera sådant du tycker pryder hemmet i hyllan och ta samtidigt chansen att organisera böcker, filmer och spel på ett snyggt och prydligt sätt. Alla val är dina, och det kan aldrig bli fel så länge du blir nöjd.

Tapetsera insidan i hyllan och våga lämna hyllor tomma

Om du vill ha en plats där du kan förvara böcker och filmer, visa upp prydnadssaker, men samtidigt vill ha hyllor tomma att fylla efterhand, kan du lösa det genom att tapetsera insidan av hyllan. Välj en tapet med härliga färger och mönster, som i sig blir en tillgång i inredningen. På så sätt behöver du inte stressa med att fylla hyllan med saker. Det får ta den tid det tar.

Toppval Bokhyllor 2024

Vi har valt dessa Bokhyllor som våra Toppval.
Moderna och välarbetade hyllor i snygg design som smälter in i de flesta vardagsrum, sovrum och matrum:

1. Avianna bokhylla – Ek/mörkbrun
Om du vill inreda med en bokhylla utan att för den skulle behöva upplåta alltför stor yta i ditt hem är det här ett mycket bra val. Den är bara 60 cm bred och 140 cm hög, vilket gör att den passar lika bra i det lilla sovrummet som längs en väl vald vägg i vardagsrummet. Du kommer för att uttrycka det enkelt inte ha några som helst problem att hitta en plats för denna hylla.

Det här är en bokhylla som passar precis lika bra till prydnadssaker och krukväxter som till böcker. Du kan mixa och matcha och visa upp sådant som du tycker är vackert. Naturligtvis kan du ägna en eller flera hyllplan åt just böcker, men det är inget måste. Om du vill placera en krukväxt på varje hylla, eller varför inte prydnadssaker och inramade bilder, så går det precis lika bra. Det här är för övrigt också en bra hylla att ha i ett hobbyrum tack vare sin nätta storlek.

Kolla priset

2. Trivas Bokhylla vägghängd – Valnöt
Denna vägghängda bokhylla är ett perfekt val om du vill ha en hylla som sticker ut och skiljer sig från mängden designmässigt. Det faktum att den hänger på väggen kan vara en stor fördel eftersom det gör att du slipper avvara någon golvyta i din bostad. Det är inte minst väldigt positivt om du bor i en liten lägenhet eller hus, men det kan vara bra även i en stor bostad om du vill hålla golven så fria som möjligt. Det är dock inte bara besparingen av golvyta som gör detta till ett bra val. Den här hyllan är nämligen riktigt snygg. Den har en riktigt läcker modern design och valnötsfärgen ger den ett exklusivt utseende. Det är helt enkelt väldigt lätt att fastna för den här bokhyllan.

Vad du väljer att placera i hyllan väljer du naturligtvis själv. Visst kan du ha böcker på hyllorna, men om du vill blanda med prydnadssaker som du är förtjust i så går det lika bra.

Kolla priset

3. Dorine bokhylla
När du vill ha en bokhylla som verkligen ger hemmet något alldeles extra, är detta varianten du bör överväga att köpa. Den bidrar sannerligen med skönhet till vilket hem som helst och det är dessutom lätt att få plats med den i och med att den hängs på väggen. Det spelar ingen roll om du bor i en stor och luftig bostad eller om din lägenhet är liten. Den här hyllan passar utmärkt in i vilken typ av bostad som helst.

Bokhyllan är naturligtvis perfekt lämpad för förvaring av just böcker, precis som namnet antyder. Det utesluter dock inte andra användningsområden. Du kanske vill ta chansen att visa upp vackra föremål som du tycker förtjänar att stå framme. Då kan du låta dem stå på någon av hyllorna.
Bokhyllan är 100 cm bred och 120 cm hög. Det innebär att den är tillräckligt nätt för att få plats på de flesta väggar, samtidigt som den ger gott om förvaringsutrymme.

Kolla priset

Skapa en mysig känsla med belysning i hyllan

Att lägga in en ljusslinga eller någon annan typ av belysning i hyllan gör att du snabbt och enkelt kan skapa en mysigare helhetskänsla i hemmet. Det gör också att du enklare kan hitta den bok du söker även när det är mörkt, men framför allt hjälper det dig att åstadkomma den ombonade känsla du förmodligen eftersträvar. Belysning kan verkligen göra stor skillnad för helhetsintrycket, så ta chansen att använda bokhyllan och dess möjligheter på bästa sätt.

Dela av barnens rum med en bokhylla

Dela av barnens rum

Det är långt ifrån alltid som man bor tillräckligt stort för att alla barn i familjen ska kunna få varsitt rum. Om du har fullt upp med att försöka fundera över hur alla barn ska kunna få varsitt rum, eller åtminstone varsitt eget krypin, kan bokhyllan faktiskt bli din hjälp på vägen. Genom att välja en stor bokhylla med kvadratiska fack kan du snabbt och enkelt dela av ett befintligt rum i två mindre. I de nedre hyllorna kan du placera barnens leksaker i korgar, och högre upp kan barnens böcker och filmer placeras, tillsammans med gosedjur och andra kära ägodelar. Genom att fylla hyllorna minskar också insynen mellan rummets olika delar, något som bidrar ytterligare till känslan av att det plötsligt blivit två rum. Det här är ett snabbt sätt att skapa två rum av ett större, om inte möjligheten att slå upp en vägg finns. Om du bor i en hyreslägenhet är det ofta svårt att få tillstånd för sådana åtgärder, och då är en kompromiss där en bokhylla används som rumsavdelare ett alldeles utmärkt sätt att hantera problemet.

Bokhyllor i olika stilar

Naturligtvis går det att hitta bokhyllor i många olika stilar. Du kan hitta moderna hyllor i trä, med raka linjer och kvadratiska fack eller avlånga hyllplan. De finns i olika färger och olika träslag och vissa av dem går dessutom utmärkt att måla om, om du skulle vilja satsa på en annan nyans än de som redan finns. Det finns även bokhyllor i andra material och andra stilar. Vissa är tillverkade av gammalt återvunnet trä och hyllorna döljs bakom glasdörrar, vilket ger ett elegant intryck. De här hyllorna finns ofta i mörkare träslag, och passar utmärkt in om du försöker satsa på den härliga jaktstugestil som bland annat ses i Skottland och på andra platser i Storbritannien.

Bokhyllor i olika stilar

Det finns även gott om öppna hyllor, där man istället för att ha en hyllram med hyllplan i, sätter upp varje hylla för sig med hjälp av konsoler. Med en sådan kan du själv välja hur många hyllor du vill ha, och hur de ska placeras i förhållande till varandra. Det finns även ett flertal andra varianter, och det bästa sättet att upptäcka det enorma utbudet är att ge dig ut i nätbutikerna och börja titta runt.

Frågor och svar kring Bokhyllor

✅ Ser det konstigt ut att välja en ljus bokhylla om golvet i rummet där den ska stå är mörkt?

Inte alls, det ger snarare en fin kontrast som livar upp rummet. Det pratas ibland om att hyllans färg bör matcha väggens färg, men däremot ges inte någon sådan rekommendation när det kommer till golvet. Någonstans måste kontrasterna få komma in i rummet, och just denna kontrast kan bli en perfekt sådan.

✅ Vad ska man tänka på när man väljer en bokhylla till barnens rum?

Det beror egentligen till stor del på hur gamla barnen är. Om du har små barn kan det vara klokt att satsa på en eller flera små, låga hyllor. Anledningen till att detta är smart, är att barnen själva kan nå sina böcker, leksakskorgar eller vad som än förvaras i hyllorna. Bokhyllan tappar till viss del sin funktion om barnet måste hämta en förälder varje gång han eller hon vill titta i en bok. Om du däremot ska köpa en bokhylla som ska stå i ett rum tillhörande ett äldre barn, är väl den främsta rekommendationen att låta barnet själv vara med och tycka till gällande stil och typ av hylla. Tänk också på att förankra hyllan i väggen, så att den inte riskerar att välta.

✅ Hur mycket kostar en bokhylla?

Priserna varierar rejält. De billigaste, och ofta minsta hyllorna kostar bara runt 500 kronor. De allra flesta upplever dock behov av en större hylla med mer utrymme och då kostar den vanligtvis mer. Många bokhyllor kostar mellan 2 000 och 8 000 kronor, vilket är ett brett spann, men då finns det också stora skillnader i storlek, material och design. Det finns även en rad bokhyllor som är betydligt dyrare än så. Att hitta en bokhylla som kostar 15 000 – 20 000 kronor är faktiskt inte så ovanligt som man skulle kunna tro. En sådan hylla blir kanske främst aktuell om du vill ha en platsbyggd hylla specifikt utformad för just ditt hem, eller om du är intresserad av en extra elegant och stilren hylla tillverkad av en välkänd designer.

Toppval Bokhyllor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin