Barstol

Att barstolar är snygga kan väldigt många skriva under på. Det är kanske inte den typ av stol som är vanligast förekommande, men det är definitivt en av de snyggaste stolstyperna på marknaden. Om du är ute efter en inredningsdetalj som är lika snygg som praktisk är barstolen definitivt ett lämpligt alternativ.

Bäst Barstol

Snabbmeny:
Toppval Barstolar Vanliga frågor


Fördelar med barstolar

Det finns mycket positivt att säga om barstolen som möbel. Precis som vi redan har varit inne på så är det här en snygg möbel som dessutom är trendig. Vill du följa inredningstrender och samtidigt inreda med egen stil är det här rätt typ av stolar att satsa på. För att de ska komma till sin rätt behöver du placera dem vid antingen ett barbord eller en bardisk. Att använda barstolar tillsammans med ett traditionellt matbord är inte riktigt ett alternativ, eftersom de generellt blir alltför höga för ett vanligt bord.

Platsmässig fördel

Det är inte bara de estetiska aspekterna som gör att barstolen är en möbel som du bör överväga att inreda med. Den har även platsmässiga fördelar. En barstol är generellt betydligt nättare än en vanlig köksstol, även om den är högre. Vissa barstolar är visserligen försedda med fyra ben, men det finns även många varianter som bara har ett enda ben som liknar en pelare, med en bredare platta nedtill som gör att den ändå blir stadig och stabil. För den som bor i en lägenhet eller ett hus med ett trångt kök kan det faktiskt vara en god idé att helt strunta i att köpa ett vanligt matbord och matstolar, och istället köpa ett barbord och fyra barstolar. Barstolarna kan vara minst lika bekväma som många vanliga stolar, vilket gör att det definitivt går att sitta på dem i någon timme.

Detta är en viktig faktor om du bjuder hem vänner på middag och vill att alla ska kunna sitta kvar vid bordet långt efter att middagen avslutats. Barstolar finns både med och utan ryggstöd. Om du planerar många långa stunder vid bordet kan den varianten som är försedd med ryggstöd vara ett bättre alternativ. Om du däremot bara sitter vid bordet en liten stund för att äta de olika måltiderna kan du i princip välja vilken stol som helst, så länge du trivs med både utseendet och komforten. Storleksmässigt kan det göra stor skillnad att välja ett barbord med tillhörande barstolar istället för en vanlig matgrupp. Det gör att den här typen av möbler passar alldeles utmärkt i den trånga studentlägenheten, men även i ettor och små tvåor, där köken ofta är minimala.

Fördelar med barstolar

Ger flera möbleringsmöjligheter

Ytterligare en fördel med barstolar är att de öppnar upp för nya sätt att möblera hemmet. Det gäller dock att du vågar tänka lite utanför de klassiska ramarna. Den här typen av stolar kan definitivt användas även om du inte lider av någon platsbrist i ditt hem. Du kan till exempel välja att ställa ett snyggt barbord med fyra läckra barstolar i köket. Där kan du sitta och äta din frukost och läsa morgontidningen. Att äta middagen med familjen vid ett barbord kanske däremot inte lockar lika mycket. Det behöver du inte göra heller. Om du har ett relativt rymligt vardagsrum fungerar det nämligen alldeles utmärkt att ställa en större matsalsgrupp i en del av vardagsrummet. Du kan då ha en del med TV och soffa, och en annan del med en matgrupp, där ni kan samlas på kvällen för att äta middag tillsammans.

Om ni vill kan ni placera gruppen så att det går att se TV:n från den. Då kan ni sitta och äta, och efter att måltiden avslutats sitta kvar för att titta på Idol, Let’s Dance eller något annat underhållande medan ni äter efterrätten. Det gör att ni får mer plats i köket, eftersom barstolarna och barbordet inte alls tar lika mycket plats som den ordinarie matgruppen. Samtidigt får ni gott om utrymme vid bordet när ni ska äta middag, eftersom ni då förflyttar er till ett annat rum. Det kan dessutom kännas ganska vilsamt att äta middagen i ett annat rum än köket, eftersom ni då slipper titta på eventuell disk som samlats vid matlagningen. Det ger med andra ord en rad fördelar.

Toppval Barstolar 2024

Vi har valt dessa Barstolar som våra Toppval.
Stabila och snygga barstolar som passar in i de flesta hem.

1. Christie barstol – Vit/grå
När du är på jakt efter barstolar och vill ha något i modern stil är dessa helt perfekta. Underredet är tillverkat i plywood och det finns även en ställning för fötterna som är tillverkad i metall. Själva sittdelen är tillverkad i plast, men för att göra stolen både snyggare och bekvämare är den klädd med grått tyg. Plastsitsen är vit. Kombinationen av trä, vitt och grått gör barstolen riktigt snygg och den kan med fördel placeras vid ett barbord i samma stil.

Du kommer snabbt upptäcka att stolen är bekvämare att sitta på än många andra barstolar. Designen gör också att de utseendemässigt är lätta att placera på många olika ställen i hemmet. Du kan plocka fram dem när det behövs extrastolar, men du kan också låta dem stå placerade vid ett matchande barbord.
När du köper de här stolarna kan du som minst beställa två, men kanske vill du passa på att införskaffa fyra när du ändå håller på.

Kolla priset

2. Middelfart Barstol – Svart
Denna svarta barstol i velour är något alldeles extra. Om du vill ha en barstol som syns och som är bekväm är det här ett utmärkt möbelval. Såväl ben som stolsits är svarta och som du säkert redan har upptäckt är just svart en enkel färg att matcha med andra färger. Du kan naturligtvis välja att placera de här stolarna vid ett svart barbord men det är absolut inget tvång. Det passar precis lika bra att matcha dem med ett barbord i rustik stil med bordsskiva av trä, eller kanske ett stålbord. Möjligheterna är många och du kommer inte ha några som helst problem att hitta en kombination som hjälper dig att göra ditt hem finare.

En stor fördel med den här stolen är också att den inte kräver särskilt mycket utrymme. Den har nämligen en fot, i stället för fyra ben. Det gör möbleringen ännu enklare och det öppnar också för användning även i en liten bostad.

Kolla priset

3. Flair barstol – Vintage svart
Den här stilrena barstolen passar alldeles utmärkt in i det moderna hemmet där du vill blanda modern stil med vintage. Om du är beredd att lägga ut en del pengar vid inköp av dina nya barstolar är dessa definitivt värda att titta närmare på. Chansen att de kommer att bidra till att höja helhetsintrycket gällande inredningen i hemmet är stor.

Stolen är tillverkad i trä men sitsen är klädd i konstläder medan ben och fotstöd är tillverkade i svart metall. Stolsryggen är snyggt utformad och omsluter nästan din rygg, samtidigt som denna design verkligen ger stolen ett unikt utseende.

Dessa stolar kan du enkelt kombinera med vilket modernt barbord som helst. Du beställer minst två åt gången men kan naturligtvis införskaffa fler på en gång om det känns relevant. Kanske har du bestämt dig för att helt avstå från en klassisk köksmöbel och i stället satsa på en modern look med barbord och stolar. Då kommer dessa att passa perfekt.

Kolla priset

Konsten att välja rätt barstolar

Hur gör man då för att välja ut de rätta möblerna bland alla fina barstolar som finns? Det är förstås inte enkelt eftersom valmöjligheterna är många. Du får helt enkelt söka svar inom dig på vad det är du vill ha för något. Har du till exempel några specifika preferenser vad gäller stolarnas utseende? Vill du ha träpallar i svart eller grått, med fyra träben? De är enkla att flytta runt i hemmet rent estetiskt, eftersom de är stilrena och enkla. Om du tröttnar på barmöblerna i köket kan du utan problem ta ett par av stolarna och låta dem flytta in i tonårsrummen. Det kommer de mest troligt att uppskatta mycket, eftersom den här typen av möbler brukar gå hem hos den yngre generationen.

Du kanske föredrar höga trästolar med ett lågt ryggstöd, som ger ett litet stöd till ländryggen? Sådana finns det också gott om, i olika färger och stilar. Även dessa är enkla att inreda med i vilket rum som helst. De kan naturligtvis användas intill en bardisk lika gärna som vid ett barbord. Kanske vill du hellre ha barstolar med lädersits och ben av metall. Sådana stolar är populära och det är lätt att förstå varför. De är snygga att titta på och väldigt snygga och stilrena. Med sådana stolar i hemmet höjer du snabbt och enkelt helhetsintrycket. Det ger helt enkelt ditt kök, eller det rum där du väljer att placera dem, en känsla av stil och lyx.

Konsten att välja rätt barstolar

Kostnad spelar roll

Det är inte bara utseendet på stolarna som spelar roll. För de allra flesta spelar kostnaden också roll. För vissa är det den enskilt viktigaste faktorn, men även om det inte är det för dig, så har du troligtvis en tanke kring hur mycket varje stol får kosta. Fundera över hur din budget ser ut. Hur mycket har du räknat ut att du har råd att lägga på dina nya barstolar? När du har kommit fram till det kan du snabbt räkna ut hur mycket det innebär att varje stol får kosta. Det beror naturligtvis på hur stor summa du har att röra dig med, samt hur många stolar du behöver. Behöver du bara två stolar är det givet att varje stol får kosta mer. Behöver du fyra stolar får du satsa på stolar som är något billigare och behöver du ännu fler stolar behöver du sprida ut kostnaderna ännu mer. Det är inte speciellt komplicerat och du kommer snabbt kunna se tänkbart maxpris per stol. Det gör att du snabbt och enkelt kan filtrera i möbelbutikerna online. Vissa stolar av den här typen kostar 700 kronor styck, andra kostar 3 000 kronor styck. Du behöver fundera över vilket pris som är vettigt för dig.

Höjd och bredd

Höjd och bredd

Vi har flera gånger återkommit till att en av barstolarnas stora fördelar är att de hjälper dig spara utrymme och får plats även i ett litet rum. Eftersom just utrymme ofta är en viktig faktor, är det klokt att fundera över hur höga och breda stolarna bör och får vara. Det som passar en person är direkt olämpligt för en annan. Hur lång eller kort du är kan påverka hur höga stolar du vill ha. Om du själv är ganska kort vill du kanske helst ha relativt låga barstolar, så att du snabbt och enkelt kan ta dig upp i stolen. Om du å andra sidan är längre än genomsnittet är det förmodligen intressant att välja stolar som är ganska höga, så att du utan problem kan sträcka ut benen och sitta riktigt bekvämt.

Även bredden, eller storleken i helhet, kan vara intressant att titta på. Vissa modeller är nättare än andra, och de stolarna kan vara relevanta om de ska användas i ett litet hem. Om du däremot vill fylla ut ett stort rum, kanske det inte är de nättaste stolarna du letar efter i första hand.

Frågor och svar kring Barstolar

✅ Hur hög bör en barstol vara i förhållande till bordet eller bardisken intill vilket den ska placeras?

Till viss del är det förstås något som du själv behöver avgöra eftersom det har med tycke och smak att göra, men det är ändå klokt att se till att det finns mellan 25 och 30 cm mellan sitsen på stolen och bordsskivan eller bardiskens skiva. På så sätt får du plats med dina ben utan problem.

✅ Vilket material bör jag välja när jag köper en barstol?

Det beror helt på hur stolarna kommer att användas. Om du vill ha barstolar som är lätta att hålla rena och som dessutom ger en känsla av lyx i vardagen är skinn eller konstläder bra val. En barstol av trä är å andra sidan lätt att matcha med andra möbler, och en stol med tygklädd sits ger god komfort när du sitter på den.

✅ Vad är den vanliga sitthöjden på en barstol?

Det finns flera alternativ. Det är vanligt att sitthöjden är 75 cm, men det finns även stolar med sitthöjd på 65 cm samt flera andra varianter.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Barstolar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin