Vitrinskåp

Ett vitrinskåp kan se ut på många sätt. Det gör att du enkelt kan hitta en modell som passar in i just ditt vardagsrum. Oavsett om du vill ha ett stort skåp där du får plats med allt från champagneglas och vinglas till tavlor och foton, eller om du bara vill ha ett litet nätt skåp för dina vackraste prydnadssaker, så finns det ett lämpligt alternativ.

Bäst Vitrinskåp

Snabbmeny:
Toppval Vitrinskåp Vanliga frågor


Fördelar med vitrinskåp

Vitrinskåp kommer med en rad fördelar. För det första är det en mycket vacker möbel som kan höja helhetsintrycket i rummet rejält. I och med att den här typen av möbel kan se ut på så många olika sätt, kan den också hjälpa dig att skapa det intryck du är ute efter i hemmet. En annan fördel är att du kan visa upp de föremål som du tycker är allra vackrast utan att de riskerar att gå sönder, eftersom de står skyddade bakom glasdörrar. Dessutom ger skåpet dig ett utmärkt förvaringsutrymme. En fördel är också att de här skåpen kommer i en rad olika storlekar. Det gör att du kan hitta en variant som passar in storleksmässigt oavsett om du har ett stort rum att möblera eller ett litet. Vitrinskåp är inte bara en möbel för det stora vardagsrummet, det kan även användas i ett sovrum, ett allrum eller varför inte i ett kök. Det finns inga inredningsregler som du måste följa, huvudsaken är att du själv blir nöjd.

Olika stilar

Som redan har nämnts är vitrinskåp en av de möbeltyper som finns i otroligt många utföranden och stilar. Det är förstås positivt eftersom det gör att du kan hitta ett flertal modeller som passar in hemma hos just dig. Nackdelen är att valet kan ta mycket längre tid, eftersom utbudet är minst sagt stort. Även om du vet på ett ungefär vilken stil du är ute efter, finns det fortfarande många alternativ. Du behöver med andra ord välja bort en hel del alternativ, och slutligen ta ett beslut om vilket skåp du faktiskt vill se i ditt hem.

Fördelar med vitrinskåp

Modernt men enkelt

Om du inte riktigt vet vilken stil du vill satsa på, utan bara är ute efter en bra och snygg förvaringsmöbel som kan matchas med i stort sett vad som helst, kan det vara en god idé att satsa på en modern men enkel möbel i vitt, svart eller grått. Den typen av möbel passar in i de flesta bostäder, just för att de inte följer någon specifik stil. De neutrala färgerna gör också skåpen lätta att matcha med andra möbler, tapeter och textilier. En annan fördel med ett sådant val är att de här skåpen passar lika bra i ett sovrum eller ett kök som i ett vardagsrum. Skulle du tröttna på rummets utseende och möblering kan du med andra ord göra om lite, och låta skåpet få en ny plats i hemmet. Det är ett bra sätt att kunna använda saker längre, utan att för den skull låta hemmet se likadant ut i decennier.

Gammaldags och lantligt

Den lantliga lite gammalmodiga stilen är otroligt populär och naturligtvis finns det flera vitrinskåp i just denna stil. Många av de här skåpen är stora och rejäla och ger därmed gott om förvaringsutrymme. Kom ihåg att du inte alls måste förvara just finglas eller prydnadssaker i skåpet. Det går faktiskt alldeles utmärkt att placera mer praktiska saker som pärmar, julklappspapper eller vad än du vill i skåpet. Huvudsaken är att du drar nytta av förvaringsutrymmet och dessutom får en möbel som passar in i ditt hem och som du tycker är fin. Många av de här skåpen är vita, men det finns naturligtvis även andra alternativ. Eftersom de här skåpen vanligtvis är tillverkade av trä, finns det också möjlighet att måla om dem. Det kan vara ett bra alternativ om du gillar möbeln som sådan, men har valt att inreda ditt hem i en annan färgskala. Kom ihåg att det alltid går att förbättra och förändra möbler, så länge du gillar grunden.

Toppval Vitrinskåp 2024

Vi har valt dessa Vitrinskåp som våra Toppval.
Stilrena vitrinskåp som håller dina konst- och samlarprylar väl synliga, samtidigt som de står skyddade och dammfria bakom vitrinskåpet vackra glasluckor.

===

===

Skåp i metall för en rustik industristil

Industristilen är en inredningsstil som varit populär i ett flertal år. Den är det naturligtvis fortfarande, och allt pekar på att den kommer fortsätta vara det i många fler år. Om du har valt att inreda enligt denna stil, finns det gott om vackra vitrinskåp som vara väntar på att höja helhetsbilden i ditt hem. Många väljer att satsa på ett vitrinskåp i någon typ av metall. Det ger ett lite rått intryck, och passar perfekt för den som vill skapa en lite industriell känsla i hemmet. Kom ihåg att det kan vara lämpligt att bryta av med passande textilier för att skapa en något mjukare känsla. Det är naturligtvis helt valfritt, men det kan få de industriella möblerna, som till exempel vitrinskåpet, att framträda ännu mer. Naturligtvis finns även dessa skåp i olika storlekar. Vissa är inte mer än en meter höga, och passar alldeles utmärkt i ett mindre rum, exempelvis ett sovrum. Andra är mellan 150 och 200 cm höga och finns med såväl enkel- som dubbeldörr. Beroende på hur mycket golv- och väggyta du har kan du satsa på ett bredare eller ett smalare skåp.

Ovanliga användningsområden för vitrinskåp

Elegans och mysfaktor

Om du vill ha ett elegant skåp som samtidigt skapar en mysig känsla i rummet, är ett glasskåp med inbyggda spotlights eller ljusslingor ett fantastiskt alternativ. Glasväggarna gör att själva möbeln är vacker utan att stjäla fokus från andra inredningsdetaljer. Det innebär även att det du väljer att placera i skåpet kommer att synas tydligt. Du bör med andra ord ägna stor omsorg åt valet av produkter som ska få flytta in i vitrinskåpet. Kom också ihåg att den här sortens skåp kräver regelbunden rengöring, eftersom damm och fläckar syns mycket väl mot glaset. Om du vill ha ett underhållsfritt skåp är det här med andra ord inget för dig. Om du däremot vill skänka ett uns av elegans och stil till ditt hem på ett enkelt sätt är den här typen av skåp det optimala valet. Om du letar efter ett bra sätt att visa upp inramade foton och vackra tavlor utan att de skadas är det här också ett bra sätt att göra det på.

Ovanliga användningsområden

Det allra vanligaste sättet att använda ett vitrinskåp är för att ha ett fint sätt att presentera vackra föremål i vardagsrummet. Hemma hos vissa är det främst fotografier som hamnar där inne, medan det hos andra är de finaste glasen, kristallfigurer och andra prydnader. Det finns dock även andra tänkbara sätt att använda ett vitrinskåp, som gör att det blir en möbel med bred funktion som kan göra nytta i så gott som alla rum.

Skoskåp i hallen

Om du vill ha ett riktigt fint skåp i hallen med gott om utrymme för förvaring, kan ett vitrinskåp vara det bästa tänkbara alternativet. Där i kan du placera alla dina skor i prydlig ordning. Det finns gott om vitrinskåp där det finns en dörr som inte visar upp allt som finns inuti skåpet. Ett sådant skåp kan vara perfekt om du vill ha en bra plats att ställa skorna. De stora skåpen ger plats för väldigt många skopar. Om du bor själv och inte har så många par skor, eller om hallen är trång, går det naturligtvis även att satsa på ett av de mindre skåp som finns på marknaden.

Skåp för handdukar, tvål och badrockar i badrummet

Väldigt många svenskar drömmer om ett vackert badrum dit man längtar efter att komma för att koppla av en stund. De flesta ser nog en helrenovering framför sig, där allt från golv till kakel byts ut. Så avancerat behöver det dock inte vara. Börja i enkel skala, genom att flytta in ett vitrinskåp som du tycker är vackert. Placera såväl gästhanddukar och badhanddukar som badrockar och tvål där i. På så sätt finns allt nära till hands när det är dags att ge dig själv lite egentid med bad och avkoppling. Att det dessutom gör att du får plats över i något annat skåp eller en annan garderob är naturligtvis också utmärkt.

Koll på alla papper på kontoret

Hemmakontoret är sällan det rum som vi lägger ned mest möda på att inreda. Frågan är bara varför vi inte gör det. Det här är för många ett av de rum där vi tillbringar mest tid. Att se till att göra i ordning så att rummet blir välkomnande och vackert är därför en god idé. Det behöver inte vara speciellt svårt att göra hemmakontoret hemtrevligt. Satsa gärna på ett vitrinskåp att förvara dina pärmar, mappar och papper, istället för vanliga skrivbordshurts. Det ger ett lite annorlunda intryck, men det gör också att kontoret känns mer inbjudande och intressant. Här kan du dra nytta av det faktum att det finns gott om olika modeller, vilket gör att du kan hitta en lämplig modell oavsett om du vill inreda kontoret på ett professionellt och strikt sätt, eller ett mer bohemiskt och eget sätt.

Frågor och svar kring Vitrinskåp

✅ Hur mycket kostar ett vitrinskåp?

Det kostar vanligtvis från cirka 1 500 kronor och uppåt. De allra flesta modeller kostar dock någon eller några tusenlappar mer än så, och det är inte ovanligt att vitrinskåp kostar 10 000 kronor. För den som vill ha en fin möbel till ett lägre pris finns det dock en mängd alternativ som går att köpa för runt 5 000 kronor.

✅ Jag har ett ganska brett utrymme att avvara i vardagsrummet, men tyvärr inte så högt då jag har tavellister på väggarna. Finns det något vitrinskåp som är lågt och brett istället för högt och smalt?

Ja absolut, det finns gott om sådana varianter och även dessa finns i olika stilar, material och färger. Du bör kunna hitta ett passande skåp även om du inte kan avvara så stor yta på höjden.

✅ Vilken typ av vitrinskåp ger bäst förvaringsmöjligheter?

Om du har gott om plats kan det vara klokt att välja ett vitrinskåp med öppna hyllor med glasdörrar upptill och lådor eller skåp bakom stängda luckor eller dörrar nedtill. I dessa kan du förvara såväl sådant som du gärna visar upp, som sådant du bara vill förvara men utan att det ska hamna i blickfånget.

Källor:

Toppval Vitrinskåp Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin