Matgrupp

En matgrupp behöver finnas i alla bostäder. Oavsett om du bor i ett stort hus eller en liten lägenhet så behöver du onekligen någonstans att sitta och äta. Om du bor trångt kan du hitta en liten matgrupp bestående av ett litet bord och två eller fyra stolar. Om du däremot har gott om utrymme i köket eller matsalen finns det gott om stora matgrupper som kan fylla ut utrymmet på ett bra sätt. Det finns med andra ord gott om valmöjligheter för alla, oavsett storlek på bostad.

Bäst Matgrupp

Snabbmeny:
Toppval Matgrupper Vanliga frågor


Välj matsalsgrupp med omsorg

Att välja matgrupp är något som måste få ta tid. Den utgör en så viktig punkt i ditt hem. Om du väljer att betrakta ditt hem som en kropp, skulle man kunna säga att matgruppen är hjärtat i den kroppen. Det är där familjen samlas på kvällarna för att äta sina middagar, och det är runt det bordet barnen brukar sitta och göra sina läxor, medan någon av föräldrarna lagar mat, plockar med disken eller förbereder inför morgondagens frukost. De allra flesta tillbringar helt enkelt en hel del tid sittande runt matbordet, och därför är det förstås viktigt att valet blir rätt. Här gäller det att komma ihåg att det ska bli rätt på två sätt. Dels ska stolarna som du väljer vara sköna att sitta på och de ska gärna hamna i en behaglig höjd i förhållande till bordet, så att du kan sitta avslappnad oavsett om du äter lunch eller om du sitter och dricker kaffe.

Att välja matgrupp

Förutom bekvämligheten behöver du även ta hänsyn till utseendet när du väljer grupp. För det första behöver naturligtvis bordet och stolarna se bra ut i kombination med varandra och för det andra behöver du självklart välja en matgrupp som du tycker är fin och som stilmässigt passar in bra hemma hos dig. Här är det viktigt att du inte bara tittar på hur gruppen ser ut i butiken och i tidningar. Du behöver även tänka steget längre och föreställa dig hur den skulle se ut hemma hos dig. Visst är det svårt att få upp en exakt bild, men du kan förmodligen åtminstone komma fram till huruvida den skulle passa in bra eller inte. Hur snyggt bordet och stolarna än är i butik, är det dumt att välja möbler som skulle se malplacerade ut när de väl kom in hemma hos dig.

Toppval Matgrupper 2024

Vi har valt dessa Matgrupper som våra Toppval.
Snygga och fräscha matsalsgrupper:

===

===

Att tänka på före köp

Innan du köper ett bord och tillhörande stolar finns det en rad saker du bör tänka på och fundera över. Detta för att du verkligen ska få den matgrupp du behöver, och för att chansen att du ska bli nöjd ska vara så stor som möjligt.

 • Hur många sittplatser behövs?

  Det går inte att förneka att den här frågan är viktig. Om ni är fem personer i familjen klarar ni er inte med fyra matstolar, även om det snyggaste bordet du hittar bara har plats för fyra stolar. Då behöver du helt enkelt ge upp och välja ett annat alternativ. På samma sätt kanske du som ensam student som bor i en studentlägenhet på 20 kvadratmeter måste inse att den där stora snygga gruppen med sex fåtöljliknande stolar faktiskt inte får plats i din lilla lya. Du kanske i ärlighetens namn inte heller behöver mer än två stolar till vardags, möjligen fyra när du får gäster. Det viktigaste här är att du ser till behovet innan du gör ditt val. Om du har väldigt stort utrymme där hemma finns det naturligtvis inte något som hindrar att du köper ett större bord och fler stolar än du faktiskt behöver, men det är ändå viktigt att du funderar över vilket antal sittplatser som faktiskt är nödvändigt.

 • Hur stor yta har du att avvara?

  Även detta är en högst relevant och mycket viktig fråga. Kanske kan du använda ögonmått för att snabbt kunna avgöra om du har plats för ett bord som är 160 cm, ett som är 180 cm eller ett som är 200 cm. Om du inte kan det behöver du helt enkelt mäta för att kontrollera. Besvikelsen och frustrationen som uppstår om du köpet ett bord, får hem det, monterar det och sedan upptäcker att det faktiskt fattas några centimeter i rummet, och att det inte får plats är enorm. Se därför till att vara på den säkra sidan. Om du har en stor matsal att inreda kan du förmodligen välja helt fritt. Där brukar inte utrymmet sätta några begränsningar. Om du däremot har ett lägenhetskök av standardstorlek kan det vara lite klurigare att välja rätt. Att ta mått är ett enkelt sätt att slippa bli besviken. Det går snabbt och är enkelt, och när du har måtten kan du också använda dessa för att filtrera bort möbler som ändå inte kommer att komma på fråga. På det sättet kan antalet tänkbara alternativ skäras ned och dina sökningar går då fortare.

 • Vilka kommer främst att använda bordet?

  Det här kanske låter som en oviktig fråga så här i inköpsstadiet men det är det faktiskt inte. Den är viktig, därför att olika användare kan behöva olika material. Ett glasbord kan till exempel vara väldigt vackert om det står hemma hos ett ensamt vuxet par som rengör det efter varje måltid och överhuvudtaget inte smutsar ned det speciellt mycket. Hemma hos en barnfamilj med små barn däremot blir sällan glasbordet någon succé. Det är fint de första dagarna, sedan brukar det kräva rengöring tio gånger om dagen för att förbli snyggt. Kladdiga fingeravtryck och matrester höjer inte direkt helhetsintrycket i hemmet. Ett träbord i ett mörkt träslag som är förlåtande när det kommer till fläckar och dessutom är hållbart kan däremot vara ett riktigt bra val för barnfamiljen. Det finns även gott om lättskötta träbord i träfanér som är lätta att torka av och hålla rena. När det gäller stolar finns det också gott om alternativ. En relativt ny favorit är fåtöljliknande stolar av konstläder, som förutom att de är snygga även är lätta att torka av och hålla rena.

 • Vilken form föredrar du?

  Vi har redan nämnt att det är viktigt att ta reda på hur långt bordet får vara utan att bli för stort. Då tänkte vi förstås på rektangulära bord. Vad vi bortsåg från där, var att det ju faktiskt finns andra alternativ än just rektangulära bord. Du kan till exempel även hitta runda och ovala bord i de allra flesta möbelbutiker. Vissa av dem är små och gör sig utmärkt i ett litet kök, medan andra är stora och rejäla och fungerar såväl i större kök som i matsalar. För den som söker ett litet bord finns det även fyrkantiga matbord att hitta. Runt dessa är det dock svårt att få plats med mer än max fyra stolar. En fördel som brukar lyftas fram när det gäller runda bord, är att den engagerar alla mer i samtalet runt matbordet, eftersom alla kan titta på varandra under samtalet. Den biten är svårare att få till runt ett rektangulärt bord där man främst kan ha ögonkontakt med den som sitter mitt emot, på andra sidan bordet.

 • Vilka egenskaper är viktiga för dig?

  Det här är faktiskt också en viktig fråga. Du måste ställa dig själv frågan vad som är viktigast för dig vid valet av matgrupp. Är det viktigaste att stolarna är bekväma att sitta i även under längre stunder? Eller är kanske det viktigaste att bordet är lätt att torka av och att det står emot fläckar på ett bra sätt? Ligger kanske huvudfokus på att matgruppen rent estetiskt ska vara väldigt tilltalande och passa in tillsammans med hemmets övriga möbler? Eller är det viktigaste att matgruppen är liten och nätt, så att den tar upp så liten yta som möjligt? Det kan finnas många viktiga egenskaper, och det som är viktigast för en person kanske är helt oviktig för en annan. Det här är något du behöver fundera över, så att du vet vad du ska vara extra noga med att titta efter när du väljer möbler till kök eller matsal.

Att köpa en komplett matgrupp

Att köpa en komplett matgrupp

När du behöver ett nytt matbord och nya matstolar har du två alternativ. Du kan antingen köpa ett separat matbord och köpa stolarna vid sidan av. Fördelen med detta är att du kan välja och vraka bland alla tillgängliga bord och stolar på marknaden. Du kan ju i grund och botten göra vilka kombinationer du vill. Kanske hittar du inget komplett paket som du gillar lika mycket som de enskilda borden och stolarna, och då är det förstås klokare att köpa varje del separat. Ditt andra alternativ är helt enkelt att köpa en komplett matgrupp. En sådan består av ett köksbord och ett visst antal stolar; ibland fyra, ibland sex. Visserligen får du ett lite smalare utbud genom att satsa enbart på kompletta paket, men å andra sidan får du färdigmatchade produkter som verkligen passar ihop, samtidigt som du ofta också kan få ett bättre pris. Den här typen av kompletta grupper finns i så gott som alla möbelbutiker.

Frågor och svar kring Matgrupper

✅ Hur mycket kostar det att köpa en komplett matgrupp med både bord och stolar?

Det beror helt på vilken matgrupp du köper. Det finns små grupper med ett litet bord och bara två stolar. De är av naturliga skäl mycket billigare än stora grupper med ett stort och förlängningsbart bord och sex stolar. De billigaste matgrupperna kostar från cirka 3 000 kronor och uppåt. Du kan faktiskt också hitta några få grupper som kostar runt 2 000 kronor. Då handlar det ofta om ett så kallat klaffbord i liten storlek och två enkla stolar i trä. När det gäller priser uppåt i prisklasserna så finns det naturligtvis riktigt dyra matgrupper också. Det finns grupper som kostar 30 000 kronor och faktiskt till och med mer, men de flesta grupper ligger ändå i intervallet 10 000 till 20 000 kronor.

✅ Finns det 200 cm långa bord som även är förlängningsbara?

Ja, det gör det, och det går att köpa sådana bord i färdiga matgruppspaket. Det du behöver tänka på är att förlängningsskivor inte alltid ingår vid köp. De behöver ibland köpas separat. Dessutom får du komma ihåg att om du förlänger bordet kommer du att behöva fler stolar, något som också kan vara klokt att köpa till redan när du köper matgruppen.

✅ Hur mycket utrymme bör det finnas till respektive vägg när matgruppen väl är på plats?

Det brukar rekommenderas att man har minst 60 cm tillgodo till väggen på varje sida där det står stolar. Orsaken till detta är förstås att det ska vara möjligt att dra ut stolarna från bordet när det är dags att resa sig eller sätta sig.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Matgrupper Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin