Sänggavel

En sänggavel kan vara pricken över i när du inreder ditt sovrum. Även om den inte är nödvändig att ha för sängens funktions skull, så bidrar den definitivt till en vackrare helhet. Den fyller också en praktisk funktion, då den skyddar tapeten eller den målade väggen mot fläckar. Den är med andra ord både praktisk och snygg.

Bäst Sänggavel

Toppval Sänggavlar Vanliga frågor


Viktigt att tänka på

När du ska köpa en sänggavel finns det några viktiga saker att tänka på. Visst finns det många fina gavlar i butikerna, men det du ska göra är inte att ge dig ut på jakt efter den allra finaste gavel du kan hitta. Det du ska göra är att leta rätt på den sänggavel som passar allra bäst till din säng och ditt sovrum. Du behöver naturligtvis fundera över höjd och bredd på sänggaveln. Detta baseras naturligtvis främst på vad du har för typ av säng. Om du har en säng som är 180 cm bred behöver du naturligtvis en gavel som är minst lika bred, ibland något bredare. En kontinentalsäng kräver ofta en högre gavel än en vanlig säng med en madrass.

Om det är högt i tak i rummet är det också klokt att välja en högre modell. Det gäller helt enkelt att fundera över helheten, inte bara på hur själva gaveln ser ut fristående. Även stilmässigt bör gaveln matcha sängen på ett bra sätt. De behöver inte vara exakt lika färgmässigt, men stilarna på sängen och gaveln bör inte skilja sig alltför mycket från varandra. Det kan se ganska märkligt ut. Att välja matchande gavel och säng skapar också ett mer harmoniskt intryck, vilket de flesta brukar anse är viktigt i just sovrummet.

Att välja material

Ett av de val du behöver göra när du ska välja sänggavel är vilket material du vill satsa på. Många av de gavlar som syns i butiker är stoppade och har ett yttre lager av någon typ av tyg. Det ger dem ett mjukt intryck och det finns gavlar i många olika färger och även olika typer av tyg. Vissa tygsorter är mer blanka, medan andra är grövre i tyget. Vissa har detaljer som knappar, medan andra är helt släta. De kan helt enkelt se ut på många olika sätt även om det är tyggavlar. En fördel med de här gavlarna är att de ofta är ganska bekväma att ha som ryggstöd om du till exempel vill halvsitta i sängen och läsa. Detta är definitivt bekvämare med en sänggavel av tyg, än med en gavel av trä som också förekommer.

Köp en snygg sänggavel online

Mer om tyggavlar

Att välja en tygvariant betyder att du får ett stort utbud att titta närmare på. Det finns nämligen en mängd tyggavlar som skiljer sig en hel del från varandra. Du kan hitta enkla och släta enfärgade varianter i linne, som passar in även i det minimalistiska hemmet, samtidigt som de ger ett varmt intryck. Du kan även hitta modeller som verkligen sticker ut, där det yttre tyget är blankt i strukturen och med skarpa färger och stora mönster som fångar varje besökares öga. Det finns också häftiga modeller i jeanstyg, vilket ofta brukar vara en succé i de lite äldre barnens rum. Naturligtvis finns det även många vuxna som tycker att de här är snygga och lite annorlunda. Om du vill skapa en lyxkänsla i ditt sovrum är en sammetsgavel definitivt ett smart val. Sammet i exempelvis guldfärg eller blått skapar ett lyxigt intryck och det är dessutom mjukt och bekvämt att luta sig tillbaka mot en sådan variant. Den fyller med andra ord en viktig funktion samtidigt som den är trendig och vacker. Enda nackdelen med just sammet är att det inte är ett av de material som är enklast att rengöra.

Bra att veta om trägavlar

Trä ger ett mer unikt utseende än tyggavlar och det finns många träslag och många typer av gavlar att välja mellan. Vissa väljer också att använda något helt annat att göra gavel av. Det kan till exempel vara en gammal dörr som har gjort sitt som dörr, som plötsligt placeras vid sängens huvudända och plötsligt får en ny funktion i hemmet. Detta är både smart och kostnadseffektivt och det skapar också ett häftigt intryck i rummet. Om du vill ha en egen och unik inredningsstil kan det definitivt vara värt att fundera över den här typen av lösningar, eftersom du får något som inte alla andra har, samtidigt som du får möjlighet att återanvända produkter.

Det är i sin tur något som det pratas mycket om just nu, eftersom detta är något som efterfrågas i samband med klimatdebatten. Vidare kan du med hjälp av en trägavel skapa väldigt olika intryck i sovrummet. Du kan välja en variant som ger en romantisk touch men du kan lika gärna satsa på en modell som ger ett lite mer rått och rustikt intryck. Du kan helt enkelt fundera över vad det är för känsla du vill skapa i ditt hem, och välja en typ av trägavel som hjälper dig att få fram just den känslan. Det går att skapa väldigt mycket med hjälp av just trä.

Läder – ett modernt val

En tredje typ av material som också förekommer är lädergavlar. De ger ett modernt intryck men är svårare att matcha med sängen. För att kunna använda en gavel av läder krävs det verkligen att du har rätt typ av säng, så om du verkligen vill ha en sådan är det nästan bättre att vänta tills det är dags att byta ut sängen, och då köpa ett komplett paket, med matchande säng och gavel. Något som du kan behöva ha i åtanke om du vill ha just läder, är att du kan behöva ta en del textilier till din hjälp om du vill kunna sitta lutad mot gaveln för att läsa en bok eller titta på TV. På sommaren kan det annars bli svettigt, på vintern kallt. Du kan dessutom lätt glida ned, vilket kan bli både obekvämt och frustrerande. Det blir mer eller mindre nödvändigt att ha gott om kuddar att luta dig mot, om du väljer just läder. Många tycker ändå om att ha kuddar i sängen att luta sig mot vid läsning och tv-tittande. Om du också hör till den kategorin är det naturligtvis inget problem. Om du däremot vill ha så få sådana saker som möjligt i sängen kan det vara klokt att välja något annat material.

Toppval Sänggavlar 2024

Vi har valt dessa Sänggavlar som våra Toppval.
Riktigt snygga och praktiska gavlar att ha vid huvudänden av sängen. Dessa sänggavlar ramar in sängen på ett riktigt fint sätt:

===

===

Andra varianter

Det finns förstås även fler alternativ om du är ute efter något lite annorlunda. Du kan till exempel hitta ett flertal järngavlar. Fördelen med dessa är att de är hållbara. De finns också i olika stilar. De kan lätt ge ett lite kyligt intryck, men om du är ute efter att skapa en lite sval känsla med lite industristil exempelvis, är det här ett mycket bra val. Du kan även hitta rottinggavlar, vilket ger ett lite annorlunda intryck som uppskattas av många.

Att finna en annorlunda gavel till sängen.

Hitta den rätta gaveln

Att hitta den rätta gaveln i den lokala möbelbutiken kan lätt kännas ganska hopplöst. Vad du kanske inte har tänkt på är att det finns gott om sänggavlar i olika butiker online. Du har med andra ord tillgång till en hel rad butiker och deras utbud så snart du öppnar en webbläsare. Ofta är priserna dessutom mer fördelaktiga om du handlar från en nätbutik, eftersom de inte har lika dyra lokalkostnader. Du kan helt enkelt hitta betydligt fler prisvärda fynd om du väljer att leta online. Frakten behöver du för det mesta inte bekymra dig om. De flesta butiker har erbjudanden som gör att du får fri frakt på de varor du beställer när du handlar för en viss summa. Den summan kommer du vanligtvis upp i när du köper en så pass dyr produkt som just en sänggavel. Ta därför chansen att surfa runt och jämföra de produkter som finns online. Chansen är stor att du kan hitta något som passar dina önskemål när det kommer till allt från material till färger, mönster och storlek.

Frågor och svar kring Sänggavlar

✅ Hur mycket kostar en sänggavel?

Det går inte att säga något generellt pris, då det varierar enormt mycket. Du kan komma undan helt gratis om du väljer att återanvända en dörr eller liknande, men det finns nya gavlar som kostar från cirka 600 kronor och uppåt. Att gavlar kostar runt 2 000 kronor eller mer är inte ovanligt, och om du är ute efter någon speciell stil eller något speciellt mönster eller material kan det definitivt vara värt att betala en hel del för en fin gavel.

✅ Följer det med en gavel vid köp av kontinentalsäng? De visas ju oftast med gavel på alla bilder i butikerna.

Nej, vanligtvis följer inte gaveln med utan den får beställas separat. Det finns dock undantag, där du får hela paketet med säng, ben och gavel. Det hör till undantagsfallen, så om inget står angivet kan du räkna med att gaveln inte följer med vid köp.

✅ Går det att tillverka en egen sänggavel?

Ja absolut, det är många som väljer att göra det, även om det naturligtvis kräver mer jobb. Du kan till exempel ta en plywoodskiva och såga till i önskad storlek. Den kan du antingen måla eller klä med tyg, så att du får den i den stil du vill ha den.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin