Skohylla

En skohylla är sällan speciellt stor, men trots sin ringa storlek gör den mycket nytta. Att komma in i en hall där skorna ligger slängda huller och buller strax innanför dörren ger ett helt annat intryck än att komma in i en hall där alla skor står prydligt uppställda i skohyllan. Det första intrycket har en tendens att stanna kvar länge, vilket gör att vi starkt rekommenderar att du skaffar en skohylla, ett skoskåp eller någon annan smart lösning som hjälper dig hantera den stora mängd skor som ofta samlas i hallen. På så sätt kan du få betydligt bättre ordning i hemmet, och det på ett enkelt sätt som heller inte kostar speciellt mycket.

Bäst Skohylla

Snabbmeny:
Toppval Skohyllor Vanliga frågor


Olika storlekar

Skohyllor finns i många olika storlekar och modeller. Det är förstås viktigt att det är på det sättet, eftersom hallar kan se ut på många olika sätt och naturligtvis även vara olika stora. Vissa har rejält med ledig golvyta, medan det är svårt att få plats med något stort i andra. Du behöver med andra ord ha möjlighet att hitta en modell som passar in hemma hos dig. Lyckligtvis är vissa modeller smala men höga, medan andra är låga men breda. Det gör att du kan hitta något som utnyttjar ytan i ditt hem på bästa sätt, och som ger plats för så många par skor som möjligt. Skohyllor kan ha varierande antal hyllplan, vilket naturligtvis också påverkar hur många par skor det går att få plats med. Om du känner dig osäker på vilken storlek du ska satsa på, är det klokaste du kan göra att mäta utrymmet där du planerar att ställa skohyllan. Vi rekommenderar att du mäter både golvytan men även vilket utrymme du har att spela med på höjden. Det ger dig nämligen fler valmöjligheter.

Stora hus och små lägenheter

Det är enkelt att förstå att de skohyllor som är fullt tillräckliga i en liten studentlägenhet, inte riktigt fyller någon funktion i en stor villa där det bor en stor familj. När du ska köpa en ny skohylla bör du därför fundera över hur mycket förvaringsutrymme det faktiskt behövs. Det är inte bara själva storleken du bör väga in, utan även hur många par skor som faktiskt behöver få plats. Vissa mindre modeller ger plats för fyra par skor, större modeller kan ibland rymma 12 par skor eller till och med fler. Det finns stora skillnader, och du behöver tänka praktiskt när du gör ditt val. Kom också ihåg att det är mycket troligt att det då och då kommer gäster. Även deras skor bör kunna få plats i hyllan, utan att de behöver staplas ovanpå några andra. Ta därför gärna till lite i överkant när du ska välja modell.

Skohyllor finns i många olika storlekar och modeller.

Olika typer av möbler

Även om du vet att du behöver någon typ av förvaringslösning för skor, kanske du inte har en aning om vilken typ av lösning du vill ha. För förvaring av skor finns flera möjligheter och alternativ. Du kan till exempel använda en traditionell skohylla med två eller flera hyllplan, vilken är avsedd just för skor. De finns i olika bredd och höjd och även olika stilar. Det gör att det bör vara möjligt för dig att hitta någon variant som passar in hemma hos dig, oavsett om svart eller grått och minimalistiskt är din stil, eller om du satsar på retro och färger som orange och brun. Om du inte har någon speciell inredningsstil som du följer, men är mån om att ha ett vackert hem, finns det gott om klassiska hyllor som är vackra utan att sticka ut, och som kan passa in i så gott som vilket hem som helst.

Toppval Skohyllor 2024

Vi har valt dessa Skohyllor som våra Toppval.
Mysiga skobänkar i modern design. Dessa hyllor passar perfekt att placera innanför hushållets entré. Skapar en välkomnande känsla och ett praktiskt sätt att förvara skorna på.

===

===

Skobänkar

Om du vill ha en hallmöbel som fyller flera funktioner samtidigt kan du satsa på en skobänk. Det här är en möbel där skorna förvaras i hyllor nedtill, medan det finns en bänk, ofta med en stoppad dyna, på toppen av bänken, där man kan sitta när man tar på sig skorna, eller bara för att invänta att någon annan ska klä på sig. Om du har en stor och rymlig hall och anser att du behöver fylla upp den, kan en skobänk vara till större hjälp än en vanlig skohylla, som ju inte tar speciellt mycket plats. Skobänkarna finns naturligtvis i olika stilar och färger. Vissa har två skohyllor under som sträcker sig över hela bänkens längd, medan andra är avdelade i ett flertal kortare hyllor, och ibland även fler hyllplan.

Vissa har dynor i samma färg som själva bänken, medan andra har mönstrade dynor, eller dynor i en annan nyans. Vad du föredrar och tycker är finast är naturligtvis helt upp till dig att avgöra. Det som passar som hand i handske i ena hemmet kan se malplacerat ut i det andra och vice versa. Det gäller med andra ord inte att hitta den möbel som är populärast i allmänhet, utan den bänk som passar in bäst hemma hos dig.

Skobänkar och skohyllor

Skoskåp

En tredje variant som hjälper dig att skapa ett rent och prydligt intryck i ditt hem är skoskåpet. Det är precis vad det låter som. Möbeln ifråga ser ut som ett skåp eller en byrå, med en eller flera lådor eller skåpluckor, bakom vilka det gömmer sig hyllor eller lådor som rymmer ett visst antal skor. Tack vare att hyllorna eller lådorna göms bakom lådor eller luckor, slipper du och dina gäster se skorna. Många upplever att det ger ett mer städat intryck än en vanlig skohylla. I en sådan är det lättare att det ganska snabbt uppstår ett smärre kaos, där skorna snarare staplas på varandra och ramlar ned, än att ställas snyggt och prydligt intill varandra. Eftersom allt sker framför öppen ridå tappar du då syftet med hyllan, som ju är just att skapa ordning och reda. Naturligtvis är det inte alltid så, men det förekommer. Om du tidigare har upplevt det problemet kanske skoskåp är en bättre lösning i ditt hem. Den här typen av hallmöbel brukar också tilltala de som försöker hålla en minimalistisk linje i inredningen, eftersom det tar bort alla skor ur blickfånget, så att fokus ligger på de detaljer du valt ut.

En billig väg till ordning

Att köpa ett skoskåp, en skohylla eller en skobänk är ett billigt och enkelt sätt att skapa ordning. Eftersom det rör sig om en förhållandevis liten möbel är den enkel att frakta hem. Om du väljer att genomföra ditt köp i en nätbutik går det till och med ofta att välja hemleverans. Det är naturligtvis väldigt praktiskt. Priset är ofta relativt lågt. Det går att hitta skohyllor från cirka 300 kronor. Har du inga närmare krav på hyllan, förutom att den ska ge förvaringsutrymme för några par skor, kan det till och med gå att hitta ännu billigare varianter. Naturligtvis finns det många skobänkar, skoskåp och hyllor som kostar betydligt mer än 300 kronor också.

Prisskillnader är ett naturligt inslag, med tanke på att det skiljer både i förvaringsutrymme, storlek, design, varumärke, stil, material och flera andra faktorer. Du kan hitta flera varianter att välja mellan för runt en femhundring, men det är heller inga problem att spendera 1 500 kronor på en skohylla om du är ute efter en mer exklusiv modell. Du kan välja att hålla dig till en låg budget och ändå få skorna ur vägen, men vill du ha en elegant möbel eller hylla går det också alldeles utmärkt. I förhållande till andra möbler är skohyllorna och liknande möbler billiga, även om du satsar på någon av de mer påkostade varianterna.

Frågor och svar kring Skohyllor

✅ Finns det skohyllor i olika material?

Ja, skohyllor finns i ett flertal olika material. Du kan bland annat hitta modeller i trä, trä i kombination med metall, enbart metall, trä i kombination med textil och flera andra varianter. Det gör att de olika varianterna kan ha olika god hållbarhet, men också att de passar in olika väl i olika miljöer.

✅ Går det att bygga en egen skohylla?

Ja, om du har relativt goda snickerikunskaper kan du definitivt snickra ihop en skohylla. Fördelen med att själv bygga skohyllan är att du kan välja exakta mått och exakt hur den ska se ut. Vill du ha en platsbyggd hylla kan du ordna det också. Naturligtvis blir valmöjligheterna oändligt många fler när du bygger en lösning själv, men det tar också mer tid och det är inte alla som behärskar det.

✅ Finns det något som är viktigt att tänka på vid köp av skohylla?

Det viktigaste är att välja en variant som får plats på den yta där du planerar att den ska stå. En annan viktig punkt är att se till att täcka det förvaringsbehov du har. Välj inte en hylla som erbjuder för få platser, bara för att du har problem att hitta tillräckligt med golvyta. Satsa då istället på en högre modell med fler hyllplan, så att du ändå får plats med tillräckligt många par skor. Utöver detta är det förstås viktigt att tänka över vilket material och vilken stil du vill satsa på, men det kommer du nog ihåg på egen hand.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Skohyllor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin