Öronlappsfåtölj

En fåtölj är en möbel med en lång rad fördelar. För det första är det en möbel som kan placeras i nästan vilket rum som helst i hemmet utan att den ser malplacerad ut. För det andra finns den här typen av möbel i en närmast oändlig rad stilar och utföranden. Vissa vill ha en väldigt enkel fåtölj som smälter in bra i inredningen och närmast blir en del av rummet. Andra vill ha en fåtölj som sticker ut lite och sätter stilen. Om det sistnämnda känns mer som din stil borde du definitivt titta på öronlappsfåtöljerna. De är vackra, bekväma och de visar stolt upp sig i rummet.

Bäst Öronlappsfåtölj
Snabbmeny:
Toppval Öronlappsfåtöljer Vanliga frågor


Historien bakom öronlappsfåtöljen

Naturligtvis funderar många över vad som är historien bakom den här typen av fåtölj, och hur det kommer sig att den heter just öronlappsfåtölj. Det finns självklart en historia bakom, och faktum är att den sträcker sig långt tillbaka i tiden. De första stolarna eller fåtöljerna av den här typen tillverkades i Storbritannien på 1600-talet. Där hade de ett annat namn, nämligen wing chair. Här i Sverige kallade man stolen för öronlappsfåtölj och till en början såg man det främst som en fåtölj eller stol som passade perfekt för den som var gammal eller sjuk. Detta berodde på flera saker. Dels att fåtöljen var ovanligt bekväm att sitta i, dels att vingarna, eller öronlapparna, gjorde att den var enkel att bära. Det sägs att kung Gustav III som så olyckligt blev skjuten på Operan, bars ut i just en sådan fåtölj efter sin svåra skada. Förutom att fåtöljen är vacker har den med andra ord även en spännande historia.

Öronlappsfåtöljen idag

Idag är inte längre öronlappsfåtöljen en möbel enkom för sjuka, skadade eller gamla. Idag har mängder av människor i alla åldrar fått upp ögonen för denna vackra stol och den förekommer frekvent i hemmen runtom i Sverige och naturligtvis även i andra länder. Det betyder att tillverkningen har ökat, och det finns idag många olika möbelhus som tillhandahåller möbler av den här typen. Det innebär också att fåtöljerna finns i många olika stilar och även i olika material. Det som är gemensamt för dem alla är att de har de klassiska öronlapparna, som man i Storbritannien alltså valde att kalla vingar. Stolarna har i allmänhet också höga ryggar, något som bidrar till den goda komforten. I övrigt kan de se ut på många olika sätt. Vissa följer den gamla barockstilen medan andra är mer moderna. Vissa är försedda med många vackra detaljer, medan det finns andra exemplar där man satsat på rena, raka linjer och så få detaljer som möjligt. Allt för att det ska finnas något för alla.

Fina öronlappsfåtöljer

Prisklasser som passar de flesta

Eftersom det finns många som tillverkar och säljer öronlappsfåtöljer idag, går det att hitta fåtöljer med en prislapp som många kanske betraktar som i dyraste laget, men det går också att hitta varianter som inte är dyrare än andra fåtöljer. Det finns öronlappsfåtöljer för nästan varje plånbok och det är naturligtvis positivt. Den som vill föra in lyx och elegans i sitt hem kan med enkelhet få det, genom att satsa på en välgjord, påkostad designerfåtölj. Om priset inte är något hinder går det att hitta hur eleganta stolar som helst. Om du däremot kämpar för att få vardagsbudgeten att gå ihop och inte alls har råd att unna dig den typen av extravagans, finns det gott om mer budgetvänliga möbler som du istället kan välja.

Även dessa kan vara mycket vackra. Ofta ligger skillnaden i pris till stor del i design, varumärke och naturligtvis i de till synes små detaljerna. Att du behöver strama åt budgeten och köpa en fåtölj som är billig behöver inte alls betyda att du behöver få en fåtölj av bristande kvalitet. Det finns många bekväma och prisvärda öronlappsfåtöljer. Prislappen beror naturligtvis också till viss del på vilket material du väljer. Det är ingen hemlighet att vissa material gör att kostnaden drar iväg mer än andra.

 

Toppval Öronlappsfåtöljer 2023

Vi har valt dessa Öronlappsfåtöljer som våra Toppval.
Klassiska fåtöljer som passar perfekt in i flera olika miljöer och är lätt att kombinera tillsammans med en soffgrupp eller soffbord.


 

Fördelar med öronlappsfåtöljerna

Du kanske ännu inte är fast besluten vid att köpa just en öronlappsfåtölj. Du kanske bara vet att du behöver eller vill ha en fåtölj, och öronlappsfåtöljen kanske är en av de varianter du har tittat närmare på. I så fall vill du förstås ha argument som förklarar vad som gör den här fåtöljen bättre än andra. Huruvida den är bättre än andra eller inte är inget vi ger oss in i någon diskussion kring. Det går egentligen inte att säga att en viss typ av möbel är bättre än en annan, eftersom allt handlar om smak och preferenser. Att öronlappsfåtöljen har många fördelar råder det däremot inga tvivel om. Även om de kan vara utformade på olika sätt och av olika material, är den här typen av fåtölj i allmänhet väldigt bekväm att sitta i.

Den höga ryggen som är ett av fåtöljens signum gör att du har gott stöd för ländryggen när du sätter dig för att se på TV eller läsa i den. Att du kan låta armarna vila på de klassiska armstöden, från vilka öronlapparna viker ut sig, bidrar också till ökad komfort. Öronlappsfåtöljer kan användas med eller utan fotpall till. Oavsett vilket du väljer kan du sjunka ned i fåtöljen och ändå få ett lagom hårt motstånd och stöd. Alltför mjuka fåtöljer ger ofta bristfälligt stöd åt rygg och nacke, men det är sällan ett problem med just öronlappsfåtöljer.

Fördelar med öronlappsfåtöljerna

Mycket att tillföra estetiskt

Rent utseendemässigt har öronlappsfåtöljen mycket positivt att tillföra. Dess karaktäristiska stil gör att stolen sticker ut från mängden och om du tycker att ditt hem saknar karaktär är det här en möbel som kan hjälpa dig att tillföra detta på ett enkelt sätt. Faktum är att en eller ett par öronlappsfåtöljer kan bli de möbler som sätter stilen i rummet, sedan kan du bygga helheten runt dessa. Det är förstås viktigt att du funderar ordentligt över vilken stil det är du vill ha i ditt hem, eftersom öronlappsfåtöljerna har stor påverkan på detta. Se därför till att välja exemplar som matchar din stilvision. På så sätt är du på god väg mot att skapa ditt drömhem.

Det är viktigt att komma ihåg att en ljusgrå sammetsfåtölj med tillhörande fotpall, sätter en helt annan stil än en brun läderfåtölj med hög rygg och öronlappar. Det finns en stor chans att du hittar många varianter som du tycker är vackra, men det du då behöver göra för att komma fram till vilken eller vilka du ska köpa, är att fundera över vilken som skulle bidra mest till helheten i ditt hem.

Så mycket kostar en öronlappsfåtölj

Hur mycket bör du då vara beredd att betala om du vill köpa en öronlappsfåtölj? Det är en viktig fråga, men det finns som vi tidigare nämnt inget enhetligt svar eftersom de här fåtöljerna, precis som alla andra möbler finns i olika prisklasser. Är du på jakt efter en billig och lite enklare modell kan du hitta en sådan för strax under 2 000 kronor. Att priset är så pass lågt behöver inte alls betyda att komforten är kvaliteten är bristande. Det finns många som har valt de här billigare varianterna och som lovordar dem rejält, så ta inte för givet att ett lågt pris alltid speglar en låg kvalitet för så behöver det inte vara.

I prisklassen mellan 2 000 och 4 000 kronor hittar du en lång rad fina öronlappsfåtöljer som har utrustats med lite fler och dyrare detaljer, tillverkats av ett varumärke som är dyrare eller helt enkelt är tillverkad av ett dyrare material. Vill du ha en riktigt exklusiv möbel finns det även ett flertal öronlappsfåtöljer från 4 000 kronor och uppåt. Någon övre prisgräns finns egentligen inte, eftersom designerexemplaren kan vara väldigt dyra, men också väldigt vackra och eftertraktade.
 

Frågor och svar kring Öronlappsfåtöljer

✅ Finns det kompletta paket som inkluderar både öronlappsfåtölj och matchande fotpall att köpa?

Javisst, det gör det. Naturligtvis finns inte alla öronlappsfåtöljer att köpa tillsammans med en fotpall, men det finns ett flertal exemplar som det går att köpa i matchande paket. Om du hittar en fåtölj som du verkligen vill ha, som inte säljs i något komplett paket, kan du naturligtvis själv köpa en fotpall separat som du tycker passar bra ihop med fåtöljen. När det handlar om heminredning finns nämligen inget rätt eller fel och heller inga krav på att du måste kombinera möbler ur samma kollektion. Du kan mixa hur du vill, huvudsaken är att du blir nöjd med resultatet.


✅ Finns det öronlappsfåtöljer i barnstorlek att köpa till barnrummet?

Ja, det gör det faktiskt. Vissa av dem säljs i möbelbutikerna men om du inte hittar något där finns det även barnbutiker som säljer små fåtöljer som passar alldeles utmärkt just i barnens rum, eller som egen fåtölj till den lilla i vardagsrummet. De ser i regel ut som de klassiska öronlappsfåtöljerna, men i mindre storlek vilket passar de yngre barnen bra.


✅ Är öronlappsfåtöljer ett bra val om man vill kunna dammsuga under möbeln?

Ja definitivt. Även om det även finns låga varianter, så har de allra flesta öronlappsfåtöljer tillräckligt höga ben för att det ska gå alldeles utmärkt att dammsuga under dem. Många ser detta som en stor fördel eftersom det gör det lättare att hålla rent hemma.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Öronlappsfåtöljer Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning: