Schäslong

Schäslonger finns inte i var mans hem, men det borde de kanske göra. Det är en relativt ny möbel i svenska hem. Den ger en lite lyxig känsla till vardagsrummet eller det rum där den placeras, men det är så klart inte dess enda funktion. Den allra främsta och viktigaste egenskapen är att den ger komfort och bekvämlighet. Att slå sig ned i en sådan efter en lång arbetsdag kan vara otroligt avkopplande. Precis som med andra typer av möbler finns det en mängd olika stilar och utseenden att välja på för den som vill köpa en schäslong. Det finns även soffor med schäslong, för den som vill ha en större möbel. De här sofforna har varit populära i flera år, och populariteten tycks inte minska, tvärtom.

Bäst Schäslong

Snabbmeny:
Toppval Schäslonger Vanliga frågor


Att köpa en soffa med schäslong

Det ena alternativet som du har om du vill ha en schäslong, är att köpa en schäslongsoffa. De är för det mesta ganska stora, vilket gör att du bör ha ett förhållandevis stort vardagsrum för att få plats med den, men om utrymmet finns är det här verkligen en soffa värd att satsa på. De här sofforna finns i olika storlekar och med olika många sittplatser, men generellt är de större än vanliga tresitssoffor. Förutom att det finns två, tre, fyra eller till och med fler vanliga sittplatser, finns det alltså även en schäslong i ena änden. På den kan du sätta dig bekvämt och sträcka ut benen i full längd, samtidigt som du kopplar av och tittar på TV eller läser en bok. För många är detta oerhört värdefullt.

Många olika alternativ

Att du vill ha en soffa med schäslong betyder inte att du är begränsad till ett fåtal alternativ. Det finns gott om olika valmöjligheter. Även den här typen av soffor finns till exempel i olika material. Om du vill ha en skinnsoffa finns det sådana också att hitta. Du kanske främst har sett tygsoffor med schäslong, och visst är de alternativen fler, men om du hör till de som föredrar skinn bör du alltså inte stöta på några problem när du ger dig ut på jakt efter din nya möbel. De många alternativen som finns gör också att du kan hitta soffor i olika storlekar, med olika antal sittplatser och med olika färg. Oavsett om du vill ha en soffa i en neutral nyans som grå eller beige, eller om du är på jakt efter något vågat som verkligen sticker ut, så finns det i möbelbutikerna.

Att köpa en soffa med schäslong

Hitta en soffa till bra pris

Priserna på soffor med schäslong varierar kraftigt. Det beror till väldigt stor del på vilka butiker du besöker. I vissa butiker finns det soffor av den här typen från cirka 3 500 kronor och uppåt. I andra butiker börjar priserna istället från cirka 10 000 kronor och går stadigt uppåt. Det finns även möbelbutiker där priserna på soffor i den här stilen kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor. Det kan med andra ord skilja otroligt mycket i pris, något som gör att du som konsument behöver vara väl medveten om detta, och du behöver redan tidigt fatta ett beslut om ungefär hur mycket det är rimligt för dig att betala. Du ska naturligtvis inte bara stirra dig blind på priset och bortse från andra viktiga aspekter, men du behöver ändå förhålla dig till dina ekonomiska förutsättningar.

Spara pengar online

Bäst chans att hitta en högkvalitativ och fin soffa av rätt typ till ett bra pris om du handlar online. Många ryggar tillbaka och avstår från att handla just möbler på nätet, på grund av att de är rädda för fraktkostnaden. Det finns dock ingen anledning. Fraktkostnaden kan uppgå till någon enstaka hundralapp, vissa butiker bjuder till och med på frakten när du handlar för en viss summa. Det blir inte speciellt mycket dyrare att handla möbler online än att köpa kläder om du ser till frakten. Priserna är dessutom betydligt mycket lägre på nätet än i vanliga butiker. Detta gör att du sparar in det du lägger på frakt många gånger om. Ofta kan du spara flera tusen kronor på att köpa din schäslongsoffa online, så varför inte göra det? När du handlar i en webbutik kan du ofta välja hemleverans, och då menas verkligen hemleverans. Du behöver med andra ord inte låna eller hyra en släpkärra för att åka och hämta din nya möbel, utan får den hemkörd ända fram till ytterdörren. Mer praktiskt kan det knappast bli, vilket ger dig ytterligare en god anledning att göra dina inköp i möbelbutiker på webben.

Toppval Schäslonger 2024

Vi har valt dessa Schäslonger som våra Toppval.
Stabila schäslonger som är sköna att sitta eller vila på.

===

===

Att köpa en fristående schäslong

Du kanske redan äger en soffa som du är nöjd med och då finns det förstås ingen anledning att slänga ut den och köpa en ny. Det skulle du förmodligen ångra ganska snabbt. Om du vill ha en schäslong men inte vill slänga ut din befintliga soffa kan du istället satsa på att köpa en fristående schäslong. Det finns faktiskt gott om sådana, även om du kanske inte har sett dem i så många hem ännu. De kan se ut på olika sätt. Vissa är väldigt enkla och raka i sina linjer. Det kan handla om en möbel som ser ut som en fåtölj med förlängd del för benen, med hög rak rygg och relativt höga raka ben. Den typen av schäslong är enkel att få att passa in i modernt inredda hem, och de fungerar även bra i ett minimalistiskt inrett hem. Om du istället vill skapa en gammaldags herrgårdskänsla kan du välja någon av schäslongerna med fler påkostade detaljer.

Det finns till exempel varianter med höga svängda ben, vilket ju var utmärkande för möblerna under vissa historiska epoker. Det finns även öronlappsschäslonger, med det karaktäristiska armstödet och ett högt, svängt ryggstöd. Den här typen av möbel kräver en viss stil i resten av rummet för att passa in. Att ställa in en sådan schäslong i ett rum som är inrett i industriell stil kan till exempel skapa ett ganska märkligt intryck. Placerar du den däremot i ett rum som du har inrett i en gammal romantisk stil passar den alldeles utmärkt.

Olika material

Olika material

Fristående schäslonger finns naturligtvis i olika material. Det gör att du kan hitta en passande möbel oavsett om du vill ha en möbel som enkelt kan torkas av med en fuktig trasa om du spiller vin på den, eller om du är ute efter ännu en inredningspjäs med avtagbar klädsel som går att tvätta i maskin. Det finns även modeller med fast tygklädsel, som kan rengöras med textilrengöring vid behov. Just möjligheten till rengöring kan vara en viktig aspekt för många som ska köpa nya möbler. Det finns dock även många som lägger huvudfokus på andra faktorer. Materialet påverkar naturligtvis även det estetiska. Det gör att det har betydelse för hur väl schäslongen ska passa in i rummet. Om du har en soffa av tyg och en fåtölj av samma typ av tyg, är det högst troligt att du vill hålla dig till ungefär samma tyg och förmodligen även ungefär samma nyans när du ska köpa en schäslong.

Om du å andra sidan har valt skinn eller konstläder på övriga möbler i vardagsrummet, vill du förmodligen ha det även på schäslongen. Det handlar ju trots allt väldigt mycket om matchning när det kommer till inredning. Oavsett vilket material du väljer ska du se till att den möbel du väljer är hållbar och av god kvalitet. När du väl har hittat något du trivs med vill du naturligtvis inte att den ska bli sliten och nedsutten efter bara ett par år. Låt det ta tid att jämföra produkter, och välj något som tilltalar dig och som även får goda omdömen från butikspersonal och tidigare kunder.

Frågor och svar kring Schäslonger

✅ Vad är det för mått på en schäslong?

Det kan variera. Det finns inget standardmått, utan precis som när det gäller soffor finns det olika storlekar. Du bör titta på flera olika mått när du ska välja schäslong. Naturligtvis på bredd och djup, men även på sittmåtten.

✅ Hur mycket kostar en fristående schäslong?

Precis som med en schäslongsoffa kan priserna variera ganska ordentligt. Det finns fristående schäslonger att köpa för 3 000 kronor och andra modeller för 7 000 kronor. Väldigt många modeller som finns i webbutikerna kostar mellan 4 000 och 5 000 kronor. Om du väljer en variant av god kvalitet får detta betraktas som ett väldigt rimligt pris, eftersom det här är en möbel du kan ha glädje av i väldigt många år om du tar hand om den väl.

✅ Vilka är fördelarna med en schäslong jämfört med en fåtölj?

Du kan sträcka ut dig bättre på en schäslong. Där är det inga problem att sträcka ut benen i full längd. Schäslongen kan dessutom vid behov ge flera sittplatser, eftersom det även går att sitta på den som på en bänk, om det skulle komma fler gäster än du har vanliga sittplatser till. Många anser dessutom att den ger ett mer elegant intryck där den står, något som för många är en klar fördel och en tungt vägande bonus.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Schäslonger Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin