Hängstol

På sommaren njuter de allra flesta svenskar av några veckors efterlängtad ledighet. Dessutom gör de ljusa och varma kvällarna att det går att utnyttja fler av dygnets timmar, vilket är positivt. Det är viktigt att ta vara på alla soltimmar man kan, och därför är det klokt att göra utemiljön så lockande som möjligt. Om du har tillgång till en veranda är det en riktigt god idé att hänga upp en hängstol där. Har du ingen veranda går det även alldeles utmärkt att hänga stolen i ett träd. Där går det att sitta och gunga försiktigt på dagar, kvällar eller när än det passar.

Bäst Hängstol

Snabbmeny:
Toppval Hängstolar Vanliga frågor


Fördelar med hängstolen

Det går att uttala mängder av lovord om hängstolen och att få plats med alla dessa i en artikel är så gott som omöjligt. Däremot ska vi naturligtvis förklara varför du bör överväga att investera i den här typen av inredningsdetalj. Att de här stolarna är fina är något som du förmodligen redan har upptäckt. Om du mot förmodan inte har tänkt på det tidigare räcker det med att ta en titt i en inredningstidning som presenterar trädgårdsreportage. Där brukar det ofta figurera en vacker hängstol som hänger på en vackert inredd veranda och lockar. Precis så trevligt kan du också få det på din altan. Utseendet är alltså en fördel som absolut måste nämnas, men som också visar sig direkt du börjar titta närmare på stolarna.

Komfort för lata dagar

Om man bortser från den estetiska faktorn finns det mycket annat som också tål att lyftas fram i ljuset. Det går till exempel inte att bortse från att hängstolar erbjuder en enorm komfort. Om du sätter dig i en sådan kan du snabbt glömma bort alla måsten i vardagen. De här stolarna ger en känsla av tyngdlöshet och precis som när du var barn kan du nu leva i nuet, gunga lite lätt och bara uppskatta allt som livet har att ge. Visst kan du sitta och läsa en bok eller titta på ett nyhetsklipp om du vill, men du kan också unna dig själv att bara koppla av och varva ned. Den gungande rörelsen hos gungan gör att det blir lättare att slappna av. De vanligtvis långa repen gör också att gungrörelsen blir mjuk och behaglig. Det blir med andra ord inga ryckiga och obehagliga rörelser när du sitter i en hängstol.

Fördelar med hängstolen

Fungerar både ute och inne

Något som du många faktiskt glömmer är att hängstolen kan användas såväl inomhus som utomhus. Att den passar bra att ha ute på en altan eller i ett träd i trädgården kommer inte som någon överraskning, men har du tänkt på att det även går bra att använda de här stolarna inomhus? Det gör det faktiskt. Om du har förmånen att ha några rejäla takbjälkar inomhus som du kan fästa stolen i så är det förstås ett plus. Om du inte har det behöver du dock inte ge upp. Det finns även gott om hängstolar som kan fästas i ett stativ som kan placeras var som helst i hemmet där det finns tillräckligt med utrymme. Utomhus kan du fästa den i altantaket, i en tjock gren i trädet eller placera den i ett stabilt stativ. Det finns med andra ord gott om variationsmöjligheter.

Toppval Hängstolar 2023

Vi har valt dessa Hängstolar som våra Toppval.
Stilrena hängstolar som passar perfekt i uterummet, på balkongen eller på uteplatsen. Dessa stolar passar bra till dig som tycker om att njuta med lite gung.

===

===

Att köpa en hängstol

En hängstol kan du köpa i många olika butiker och om du vill vara smart och göra en bra affär är det klokt att köpa en online. Det hjälper dig att spara pengar, i vissa fall en hel del pengar. Många gånger går det att spara upp till 30 % eller till och med ännu mer genom att sköta shoppingen på nätet. I tillägg blir shoppingen enklare eftersom du slipper uppsöka olika butiker som tillhandahåller den här typen av produkter. Istället kan du sitta hemma i lugn och ro när det passar dig och klicka hem den hängstol du kommer fram till att du gillar allra bäst.

Att handla på nätet gör också att du lättare kan jämföra olika alternativ från olika butiker. Det är enkelt att öppna en webbutik i varje flik och därefter granska utbudet sida vid sida. Det gör att du snabbt kan jämföra de olika produkternas fördelar, nackdelar, priser och mått. Du kan även titta på bilder av de olika exemplaren och fundera över vilken av alla hängstolar som skulle passa in allra bäst hemma hos dig. Om du vill få lite hjälp på traven kan det vara en god idé att ta dig tid att läsa recensioner om de hängstolar du fastnar mest för. Det kan hjälpa dig att skilja agnarna från vetet. Innan du kan fatta något beslut finns det dock vissa saker du behöver komma fram till.

Att köpa en hängstol

Välj stil

Det första du behöver göra är förstås att välja stil på din kommande hängstol. Det finns en hel del att välja på. Det finns riktigt läckra och ganska ovanliga detaljrika stolar i galvaniserad stol. Dessa används med fördel med en mjuk dyna i, eftersom stålet i stolen gör att den inte är speciellt mjuk. Den är däremot väldigt fin att titta på. Stålmaterialet gör också att den blir hållbar och klarar de flesta tuffa förhållanden. Det finns även romantiska stolar i vitt, med vackra tygtofsar som hänger ned från stolen och gör den mer iögonfallande. Det får också den här sortens stol att passa in bättre i det romantiskt lantligt inredda hemmet. Gillar du inte riktigt den stilen? Då kan du satsa på en mer neutral rottingstol som kan hängas upp och fungera som en gungstol.

De är fina, går att använda med och utan dyna, och de passar in på nästan vilken altan som helst, oavsett vilken stil du har valt att satsa på. Om du är på jakt efter något som är billigt men bekvämt kan du satsa på en hängstol med en stoppad canvasdyna. Det här är en förhållandevis enkel variant, vilket också gör den billig. Det betyder dock inte att stolen är obekväm att sitta i, för det är den absolut inte. Den är skön att slå sig ned och gunga i en stund, oavsett om du vill koppla av med en god drink i handen, varva ned med en bok, eller bara sitta och samtala med dina vänner en stund. Andra vanliga material är bambu och bomull, ofta i kombination för att skapa en bekväm och hållbar hängstol. Stilen hos dessa stolar blir naturlig, vacker och enkel att matcha med övrig inredning. Stolarna finns naturligtvis i olika färger, vilket ytterligare bidrar till att de passar såväl ute som inne.

Sätt en prisgräns

Förutom stilen behöver du även sätta en prisgräns. Dels är det bra för din egen skull att komma fram till vad smärtgränsen ligger på för din del, dels är det enklare att hitta rätt produkt om du kan dra nytta av de filter som nätbutikerna tillhandahåller. Då får du värre valmöjligheter, något som gör att du snabbare kan hitta rätt. Hängstolar finns att hitta för 450 kronor, men det finns också riktigt exklusiva varianter som kostar över 10 000 kronor. Naturligtvis hör inte det senare till vanligheterna, men det betyder inte att det är ovanligt att betala några tusenlappar för en bekväm och fin hängstol. Du avgör själv vad som är rimligt när det kommer till kostnad.

Placering

Du behöver även fundera över var du ska placera hängstolen. Har du tänkt att den ska sitta utomhus eller inomhus? Det är viktigt när det kommer till valet av material. Vissa material är väldigt tåliga och klarar av hårda väderförhållanden, medan andra främst är lämpade att användas under tak, där det finns bra skydd mot regn och vind. Om du ska ha en hängstol för inomhusbruk kan du välja i stort sett vilket material som helst. Ska stolen däremot hänga ute under bar himmel behöver du välja med större omsorg. Om du ännu inte är helt säker är det bäst att ta höjd för att stolen ska klara av de flesta förhållanden. På så sätt slipper du bli besviken.

Frågor och svar kring Hängstolar

✅ Finns det fristående krokar att köpa till hängstolar?

Ja absolut. Det är inga problem att hitta en bra krok att fästa hängstolen i. De är sällan speciellt dyra. Du kan hitta bra och robusta alternativ för ett par – tre hundra. Det är naturligtvis viktigt att du väljer en bra krok, och sätter fast den ordentligt, eftersom den ska hålla för relativt hög belastning.

✅ Vilken typ av hängstol bör den som inte har några takbjälkar att hänga upp stolen i välja?

Då är det klokt att välja en hängstol med tillhörande stativ. Det finns till exempel fina exemplar i konstrotting, med stativ som matchar färgmässigt och stilmässigt. Eftersom stolen hängs upp i ett stativ kan den egentligen placeras var som helst, och även om det är vanligast att ha den ute på en veranda eller uteplats går det även att ha den inne.

✅ Vilken typ av hängstolar är billigast?

Det kan variera något från butik till butik, men generellt är hängstolar av bomull med en trästav de allra billigaste. Även om de är billiga är de bekväma att sitta i, vilket naturligtvis är viktigt för alla potentiella kunder.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hängstolar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin