Kontinentalsäng

Att hitta den rätta sängen är viktigt av flera anledningar. Alla människor tillbringar en stor del av sin tid i sängen, eftersom vi sover en stor del av dygnet. De flesta sover åtminstone sex timmar per dygn, många fler timmar än så. För att din sömn ska bli så bra som möjligt och för att du ska vakna utvilad, har sängen stor betydelse. Att välja en säng av god kvalitet är väldigt viktigt. Numera står en kontinentalsäng högt upp på många personers önskelistor. Det har både med komfort och utseendemässiga faktorer att göra.

Bäst Kontinentalsäng

Snabbmeny:
Toppval Kontinentalsäng Vanliga frågor


Vad är en kontinentalsäng?

Om du inte hör till den stora skara som redan fastnat för en kontinentalsäng, och kanske heller inte har tittat så mycket på olika typer av sängar, så kanske du inte är bekant med vad en kontinentalsäng är för något. Det är helt enkelt en säng som består av tre skikt, eller sektioner. Den här typen av säng består av en ramsäng, en resårmadrass och sedan en bäddmadrass på toppen. Ofta är även bäddmadrassen relativt tjock. Sängen blir med andra ord betydligt högre än en klassisk säng. Sängarna ger god komfort tack vare det extra skiktet, vilket är en av anledningarna till att du ofta hittar den här typen av säng på hotell.

Fördelar med den här typen av säng

Vilka är då fördelarna med den här typen av säng, som gör att så många väljer att köpa en sådan när det är dags för ny säng? Det finns ett flertal fördelar och vi ska nu titta på några av de vanligaste och främsta.

 • Estetisk jackpot – Det finns väldigt många som tycker att kontinentalsängar är betydligt snyggare än vanliga sängar. Med sina skikt som ger höjd tar sängen mer plats i rummet på ett naturligt sätt. Den skänker en känsla av lyx till sovrummet, något som väldigt många uppskattar. Det är helt enkelt många som upplever att den här typen av säng ger inredningen i sovrummet ett rejält uppsving.
 • Hög komfort och bättre sömn – Målet när du köper en ny säng är naturligtvis att få en säng med minst lika bra komfort, helst bättre än hos din förra säng. Målbilden är naturligtvis att du ska få ännu bättre sömn tack vare den höga komforten. Det är helt klart så att hög komfort och god sömn hänger ihop, så visst gäller det att välja en säng som faktiskt ger just detta. Det är många som upplever att just kontinentalsängar bidrar med extra hög komfort, tack vare det extra skiktet.
 • Passar även den som lider av stelhet – Det finns väldigt många som plågas av en viss morgonstelhet. För vissa är det riktigt illa, andra tycker mest att det är frustrerande att de är stelare än vanligt vid uppstigning. Oavsett grad av stelhet kan en kontinentalsäng förenkla en hel del. När du sover i en sådan säng kliver du snarare ner ur sängen, än upp ur den. Du slipper anstränga höfter och knän innan de har hunnit mjukas upp och kommit igång ordentligt. Detta är en väldigt uppskattad aspekt som förenklar vardagen rejält i många hushåll.

Fördelar med en kontinentalsäng

Toppval Kontinentalsängar 2024

Det är viktigt att man väljer kontinentalsäng med stor omsorg för att få en säng som passar just dig bäst. Det är viktigt att tänka på:

 • Fastheten.
 • Vilken typ av fjädrar som passar bäst.
 • Hur stor säng man ska ha.

För optimal komfort ska man välja fasthet på madrassen efter vikt, ju högre vikt desto hårdare madrass är en tumregel, men det kan variera mycket person från person.
Vi har valt dessa Kontinentalsängar som våra Toppval.

===

===

Att välja kontinentalsäng

När du ska köpa en kontinentalsäng vill du förstås få ut största möjliga värde av köpet, på alla sätt. Du vill förmodligen hitta en säng till ett så bra pris som möjligt, samtidigt som du är mån om att sängen ska vara bekväm. Du vill självklart också ha en säng som du tycker är fin, så att den höjer helhetsintrycket i sovrummet. Tänk dock på att inte låta den estetiska faktorn bli den som fäller avgörandet. Visst är det viktigt att ha en säng som du tycker är fin, och som passar in i rummet. Det hjälper dock inte så mycket att ha en fin säng om du inte får ordentlig sömn i den. Se därför till att lägga allra störst vikt på komforten. Även om du går in i köpprocessen med målsättningen att hitta en bra och bekväm säng kan det vara svårt att veta vad det är du ska tänka på för att beslutet ska falla på den rätta sängen. Vi ska därför gå igenom vad du behöver tänka på som konsument.

Att välja kontinentalsäng

Välj rätt säng för din vikt

Det är svårt att välja säng baserat på upplevelsen av att prova att ligga i den i fem minuter. Det ger egentligen inte speciellt mycket information om hur det kommer kännas att sova en hel natt i den. Det kan därför vara bra att ha några tumregler att utgå från när det är dags att köpa en kontinentalsäng. Det finns olika typer av fasthet och olika typer av fjädrar i sängarna, något som det är viktigt att känna till. Medium fasthet och pocketfjädrar är vanligtvis det bästa valet för en person som väger under 75 kg. Personer som väger mer än 75 kg men mindre än 95 kg kan också välja pocketfjädrar, men bör då satsa på fast fasthet. Väger du mer än 95 kg bör du också satsa på fast fasthet.

När det gäller fjädrar bör du då välja multipocketfjädrar. Hos en kontinentalsäng är det resårkasetten, det vill säga resårmadrasserna som detta val gäller. När du ligger i en säng i butiken och gör ditt val baserat på den korta stunden, är det lätt att välja en alltför mjuk säng. Det kan kännas väldigt bra under en kort stund. Däremot ger en sådan säng inte det stöd som behövs för en god natts sömn, än mindre för många nätters god sömn. Det är naturligtvis frestande att prova sängen i butik för att uppleva känslan av att ligga i den. Rent krasst kan det faktiskt vara bättre att låta bli, och att endast låta dig vägledas av fakta. På så sätt blir chansen större att du faktiskt får en säng som passar just dig.

Välj den rätta bäddmadrassen

Även om resårmadrassen är viktig så är den inte det enda som spelar roll när du ska köpa en kontinentalsäng. Du behöver även hitta rätt bäddmadrass. De här madrasserna kan vara tillverkade av olika material. Du kan bland annat välja en bäddmadrass av latex. Den ger bra stöd till kroppen och kan dessutom avleda värme, vilket är en väldigt positiv aspekt, i synnerhet under årets varmaste månader. En annan populär variant är madrasser av Memory Foam. Det är en typ av skum som anpassar sig efter kroppen baserat på kroppens värme. Till skillnad från latexmadrassen kan den här sortens madrass vara ganska varm att använda. Det finns även madrasser med andra typer av skum på marknaden.

Välj rätt bredd

Något annat som du behöver fundera över är hur bred sängen ska vara. Det här kanske inte är lika komplicerat att komma fram till som de föregående punkterna. Det är dock ett beslut som behöver fattas. För att komma fram till detta kan du fundera över hur många ni är som ska sova i sängen. Ska du sova själv i den, eller kanske ensam med ett litet barn? Eller delar du säng med en partner? Eller kanske både din partner och ett litet barn? Det är ganska naturligt att du behöver en bredare säng om ni är flera som ska dela säng. Då kanske en säng som är 180 cm bred är det bästa alternativet. Om du och din partner delar, men utan att behöva trängas med vare sig barn eller husdjur, kanske ni tycker att det räcker med en säng som är 160 cm bred.

Här kan utrymmet i rummet också väga in. Om du har ett riktigt stort sovrum kanske valet ändå faller på en 180 cm säng. Om det däremot är lite trångt i rummet kanske det blir en säng som är 160 cm bred. Om du oftast sover ensam kanske det räcker med en 120 cm bred säng, eller möjligen en säng som är 140 cm bred. Det finns som du ser ett flertal alternativ, och det gäller att hitta det bästa alternativet baserat på såväl utrymme som familjekonstellation.

Att ta hand om en kontinentalsäng

När du väl har köpt en kontinentalsäng och fått den hemlevererad kan du förhoppningsvis se fram emot en lång rad nätter med mycket god sömn. För att din säng ska hålla så länge som möjligt, och förbli komfortabel så länge som möjligt, gäller det att du tar väl hand om den. Det finns några enkla saker du bör tänka på för att kunna ha en bra säng i många år.

 • Vänd på bäddmadrassen några gånger varje år, gärna varannan månad.
 • Vänd på resårmadrassen några gånger per år, inte nödvändigtvis lika ofta som bäddmadrassen men tillräckligt ofta för att den inte ska formas efter kroppen i för stor utsträckning.
 • Dammsug bäddmadrassen regelbundet för bättre hygien i sovrummet.
 • Kolla efter med jämna mellanrum så att benen sitter ordentligt monterade. På så sätt kan du undvika onödigt slitage på sängen.
 • Använd gärna madrasskydd för att skydda sängen mot väta, exempelvis i form av svett. Det gör att den håller, och håller sig fräsch betydligt längre.

Frågor och svar kring Kontinentalsängar

✅ Vissa kontinentalsängar är tillverkade med ett zonsystem. Är det bra?

Ja, det här innebär att sängen är indelad i olika zoner, så att din kropp kan få stöd baserat på vilken del av kroppen det gäller. Det brukar betraktas som mycket positivt, eftersom känsliga kroppsdelar som utses för hårt slitage, som nacke och höfter, kan få gott stöd och avlastning under natten.

✅ Vad kostar det att köpa en kontinentalsäng?

Priserna varierar otroligt mycket. Det finns väldigt billiga sängar som kostar cirka 3 000 kronor, och mycket dyra varianter som kostar 60 000 kronor. Vi rekommenderar att du inte stirrar dig blind på priset. En säng är något som du bör betrakta som en investering i din egen hälsa. Se till att välja en riktigt bra säng, som ger det stöd och den komfort som din kropp behöver för att kunna vila ordentligt på natten. Du behöver inte köpa en säng som kostar 60 000 kronor för att få en bra säng, men du bör troligtvis gå upp ett par prisklasser från de billigaste sängarna. Du kan hitta bra sängar som kostar mellan 15 000 och 25 000 kronor. Storlek, typ av bäddmadrass och typ av fjädrar i resårmadrassen är faktorer som kan påverka priset.

✅ Jag tvekar mellan två sängar, en känns lite för mjuk och den andra känns en aning för hård. Vilken bör jag välja?

I allmänhet är det bättre att välja den hårda sängen. Den brukar visa sig ge bättre stöd när du ligger i den en längre stund. Mjuka sängar kan vara bekväma att ligga i en liten stund, men om den känns i mjukaste laget redan när du testar att ligga i den, kommer den förmodligen inte ge den fasthet och det stöd kroppen behöver när du ska sova i den.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kontinentalsäng Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin