Sideboard

Få möbler kan användas till så många olika saker som ett sideboard. Det kanske allra vanligaste sättet att använda det är som ett mindre sidobord i vardagsrummet. Där kan det användas på olika sätt, exempelvis som en plats att visa upp vackra föremål, som tavlor eller prydnadssaker. Det kan även fungera som en plats att ställa av vattenkaraffer eller vinkaraffer vid middagar. Det här är dock bara ett par av flera tiotals användningsområden. Om du har kommit till insikt att det behövs fler möbler för att göra ditt hem mer hemtrevligt, utan att du vet exakt vilken typ av möbler du behöver, kan sidobordet vara precis den möbel du söker.

Bäst Sideboard

Snabbmeny:
Toppval Sideboards Vanliga frågor


Sideboard i vardagsrummet

Ett av de rum där sidobordet används allra mest är vardagsrummet. Eftersom det kanske är det allra vanligaste rummet att använda den här typen av möbel i, är det också det exempel som har nämnts i introduktionen. Det finns dock mycket mer att ta upp när det gäller användningen av sidobord i vardagsrummet. Ett sideboard är ofta en av de minsta möblerna som ställs i ett vardagsrum. Trots det kan det ha stor betydelse för rummets helhet. Antingen kan du välja ett bord som matchar övriga möbler och följer samma stil, eller ett bord som helt går i kontrast och skapar ett intresse hos betraktaren. Oavsett vilket du väljer kan det vanligtvis ganska lilla bordet få stor betydelse. På ett bord som matchar möblerna i övrigt, kan du presentera foton, en vacker madonna, vackra ljuslyktor på ett fint fat, eller något annat som du tycker förtjänar att visas upp.

Om du å andra sidan har valt ett sidobord som utgör en kontrast, och inte alls följer samma stil som resterande möblemang, kan du tänka att själva bordet i sig utgör en inredningspjäs värd att fästa blicken på. Trots det vill du förmodligen inte låta bordet stå tomt. Du kan naturligtvis använda det på samma sätt som om du hade haft en möbel i samma stil som övriga. Du kan även använda det genom att låta en vattenkaraff och ett par glas stå framme på det hela tiden. På så sätt har både du och din familj och dina gäster ett vattenglas nära till hands när törsten smyger sig på. På ett sideboard kan även en vacker krukväxt, eller en bukett med färska snittblommor placeras. Blommor förskönar vilket rum som helst, och naturligtvis är inte vardagsrummet något undantag.

Sideboard i vardagsrummet

Sidobord i sovrummet

I ett sovrum kan också sidobordet vara ett välkommet tillskott. Även här kan det användas på flera olika sätt. Bord av den här typen kan naturligtvis användas som sängbord. Oavsett om det är ett sovrum med en enkelsäng eller en dubbelsäng, kan sängbord göra att sovrummet känns mysigare och mer inbjudande, men det kan även hjälpa till att skapa bättre ordning. Eftersom sidobord kan se ut på många olika sätt finns det varianter som passar alla. Oavsett om du har en hög kontinentalsäng och därför behöver ett eller ett par höga sängbord, eller om du har en vanlig säng av normal höjd, finns det ett litet bord som passar behovet. Det finns bord som enbart består av en bordsskiva och ben, men det finns även sidobord med en eller flera lådor. Om bordet ska användas som sängbord kan det vara bra att välja en modell med lådor.

På så sätt har du någonstans att lägga boken som du brukar läsa när du går och lägger dig, surfplattan som du brukar kolla mailen på när du vaknar, eller fjärrkontrollen till din TV som du har på väggen i sovrummet. Att använda ett sidobord med låda som sängbord kan aldrig vara fel. Även om du inte ser något behov av ett extra förvaringsutrymme just nu, kan det snabbt ändras. Du kanske går över från att lyssna på ljudböcker till att läsa pocketböcker, och då behöver du plötsligt någonstans att lägga boken när det är dags att släcka. Kanske har du ingen TV i sovrummet just nu, men det är också något som kan ändras. Innan du vet ordet av kanske det sitter en TV på väggen, och då har du plötsligt en eller två fjärrkontroller som behöver förvaras någonstans. Chansen är med andra ord stor att lådan kommer att fylla en funktion inom en inte alltför avlägsen framtid. Skulle den mot förmodan bli stående outnyttjad så gör inte det heller något.

Toppval Sideboards 2024

Vi har valt dessa Sideboards som våra Toppval.
Snygga sidobord som fungerar bra som avlastningsytor i olika rum.

===

===

Ett sidobord i sovrummet för andra syften

Ett sideboard i sovrummet behöver inte per automatik användas som sängbord. Det kan även användas på andra sätt. Du kanske vill ha ett vackert bord stående vid fönstret, med en stor och fin krukväxt på. Kanske vill du ha en ampel, med en hängande växt som sprider grönska i rummet. Många anser att gröna växter ger en bättre inomhusmiljö, och det finns faktiskt en hel del som tyder på att de har rätt. Om du också vill ha gröna växter i sovrummet och anser att ett sidobord är bästa sättet att placera krukväxten på, kanske du vill välja ett lite högre bord, så att den hängande växten kan växa sig stor och har bra höjd ner till golvet. Det finns en hel del höga sideboards, vilket gör att du har väldigt goda förutsättningar att hitta något som passar bra.

Sidobord på andra platser i hemmet

Ett sidobord i köket

Har du någon gång tänkt tanken att du skulle kunna ha ett sidobord i köket? Det ska medges att det kanske inte är det allra vanligaste användningsstället för den här typen av möbel, men det betyder inte att det inte är en god idé. Tvärtom, att ha ett sideboard i köket kan fylla en viktig funktion. Det kan ge dig extra ytor när du ska laga mat. Du kanske har relativt begränsat bänkutrymme och ofta upplever att du har svårt att få plats med alla ingredienser. Det kanske resulterar i att du måste plocka fram och ställa in en ingrediens i taget, något som gör att all matlagning drar ut på tiden. Med ett väl placerat sidobord i köket får du plötsligt någonstans att placera alla ingredienser. Så mycket enklare kan det inte bli. På samma sätt kan sidobordet ge en välkommen plats att ställa maten på. Det passar i synnerhet bra i ett kök där köksbordet är så pass litet att det är svårt att få plats med alla kastruller och serveringsfat. Då kan sidobordet komplettera köksbordet på ett bra sätt.

Sidobord på andra platser i hemmet

Även om vi redan behandlat de vanligaste platserna att ha sidobord på, så finns det naturligtvis flera platser kvar. Det finns egentligen inget rum där det är fel att ha den här typen av möbel. I gästrummet kan ett sideboard till exempel fungera som sängbord, eller som ett bord att placera gästhanddukar eller annat som gästerna kan ha behov av på. I ateljén kan penslar och paletter läggas på bordet, och på hemmakontoret kan allt från viktiga dokument till krukväxter placeras på ett fint sideboard. Det finns helt enkelt användningsområden för den här typen av bord i så gott som alla rum. Det går tveklöst att slå fast att den här möbeln är underskattad, och oavsett om du är ute efter ett bord som ska göra rummet vackrare, eller en möbel som ska fylla en praktisk funktion, är sidobordet ett mycket lämpligt val.

Att tänka på vid köp av ett sideboard

Att köpa ett sideboard är på det stora hela väldigt enkelt. Det du behöver fundera på är hur bordet ska användas och hur du vill att det ska se ut. För att göra det hela enkelt kan du börja med att fundera ut ungefär hur bordet ska se ut. På så sätt vet du inom vilken kategori du ska leta. Därefter kan du börja fundera över de praktiska aspekterna. Ska det finnas lådor på bordet? Ska det vara stort eller litet? Ska det ha fyra ben, tre ben eller kanske ett pelarben? Vilket material ska bordsskivan vara tillverkad av? Kommer det utsättas för väta? Behöver det kunna stå emot fläckar? Detta är frågor som är bra att besvara, innan du gör ditt slutgiltiga val.

Frågor och svar kring Sideboard

✅ Hur mycket kostar ett sideboard?

Priset beror på vilken typ av bord du väljer. Ett större bord med lådor, av ett dyrare material, kostar naturligtvis mer. Ett enkelt litet brickbord däremot är ofta väldigt billigt. Du kan hitta enkla små sidobord för så lite som hundra kronor, men det finns också sidobord som kostar flera tusen kronor. Eftersom priserna varierar så kraftigt kan det vara klokt att fundera över hur mycket din maxgräns ligger på.

✅ Vad bör man tänka på vid val av sidobord?

Det är klokt att tänka på dimensionerna. Om du ska inreda ett litet rum, med mestadels nätta möbler, är det klokt att inte ta i i överkant när du ska välja storlek på bordet. Ett nättare bord passar betydligt bättre in i ett sådant rum. I ett stort rum kan ett alltför nätt bord å andra sidan ge ett närmast löjligt intryck. Det är därför viktigt att du väljer rätt dimensioner. Att välja rätt material för det tilltänkta användningssättet är naturligtvis också viktigt.

✅ Är sidobord svåra att montera?

Det kan naturligtvis förekomma skillnader mellan olika bord, men de allra flesta sidobord är enkla att montera och det behövs inga speciella förkunskaper. Ofta går det på någon halvtimme att montera den här typen av möbel.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Sideboards Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin