Golvlampa

Att inreda ett hem handlar om mycket mer än att välja ut de möbler som rent praktiskt behövs. Det handlar om att skapa den rätta helhetskänslan. Allt har betydelse. Allt från tapeter och typ av golv till textilier och möbler. Något som ofta glöms bort är belysningen. Att glömma bort det är dock en dum idé. Belysningen har nämligen mycket stor betydelse för helhetsintrycket. Du kan använda flera typer av lampor i ett rum, vilket du också bör göra. Taklampor och bordslampor används ofta, men glöm inte bort golvlampan. Den kan bidra med ett sken som de andra lamporna inte kan, så se till att utnyttja även denna möjlighet.

Bäst Golvlampa

Toppval Golvlampor Vanliga frågor


Fördelar med golvlampor

Finns det egentligen någon anledning att välja golvlampor i vissa rum, istället för att enbart använda bordslampor och taklampor? Svaret är ja. Det finns definitivt tillfällen då en golvlampa kan göra jobbet på ett sätt som andra lampor inte kan. En golvlampa kan till exempel bidra till inredningen på ett sätt som andra lampor inte kan. Den här typen av lampa kan se ut på många olika sätt. Vissa modeller har en smal fot och en skärm som du själv kan välja stil på. Andra varianter kan istället vara formade som en kon eller en pelare med olika material och olika typer av överdrag. De modeller som är uppbyggda av en fot och en skärm kan ofta vinklas i olika höjder och riktningar, något som gör dem väldigt flexibla.

Det gör att belysningen kan anpassas efter tillfället, något som är tämligen unikt för just den typen av lampor. Det finns även modeller med flera ljuskällor, vilket gör att lampans sken sprider sig vackert över rummet. En annan fördel med den här typen av lampa är att den fungerar lika bra att använda när du ska läsa en bok och behöver ljus på bokens sidor, som när du vill ha mysbelysning i ett rum. Eftersom lampan går att rikta, kan du få skenet precis där du behöver och vill ha det. Detta är en funktion som de flesta bordslampor inte kan ge, och heller inte taklamporna. Golvlampan fyller med andra ord en funktion som annan belysning inte kan bidra med. Att den dessutom är lätt att flytta från en del av rummet till en annan, eller till och med till ett annat rum, är naturligtvis också en fördel.

Olika typer av golvlampor

Att det finns gott om olika typer av golvlampor rådet det ingen tvekan om. Det innebär i sin tur att du bör kunna hitta minst en variant som du gillar. Oavsett om du är ute efter en stor modell som blir mer som en möbel i rummet, eller om du vill ha en liten och nätt lampa just för att få plats med den på en begränsad yta, kan en golvlampa bli precis det du vill att den ska vara. Att hitta en storlek, en form och en stil som du gillar och kan trivas med bör heller inte vålla några problem.

Fördelar med golvlampor

Lampor i svart metall

Om du är förtjust i svart och tycker om stilrena inredningsdetaljer kan en lampa i svart metall vara något för dig. Det finns flera olika modeller av dessa. Du kan till exempel hitta varianter där foten är av svart metall medan skärmen är av annat material, men det finns även modeller där lampan består av en enda helhet, där fot och skärm sitter ihop och där allt är tillverkat av svart metall. Naturligtvis kan dessa också se ut på olika sätt. Vissa har en större skärm, andra en mindre, vissa går att vinkla, andra inte. Oavsett om du har ett stort rum eller ett litet rum att inreda kan du göra det med just den här typen av golvlampa.

Golvlampor med nakna glödlampor

Nakna glödlampor har blivit mycket populära de senaste åren. Ofta ser vi dem på bordslampor men naturligtvis finns de även på golvlampor. Här blir det fråga om lite större glödlampor, vilket ger en extra häftig effekt. De här lamporna passar inte i alla hem men där de passar in rent stilmässigt kan de göra succé. De ger en industriell känsla och kan upplevas som lite mer råa i sin stil än en lampa med skärm. Du kanske inte vill ha den här typen av lampa i varje rum, men kanske passar det bra i något av rummen i huset. Inne på ett hemmakontor eller i biblioteket kan den här lampan göra sig alldeles utmärkt, då du får ett klart och tydligt sken tack vare det faktum att ingen skärm skymmer skenet från glödlampan.

Toppval Golvlampor 2024

Vi har valt dessa Golvlampor som våra Toppval.
Dessa lampor fungerar exempelvis utmärkt som läsbelysning bredvid en fåtölj eller soffa.

===

===

Metallfot och tygskärm

Att lampor är uppbyggda av en metallfot och en tygskärm är väldigt vanligt. Fördelen med den här typen av golvlampor är att du kan byta ut skärmen när du tröttnar och blir sugen på att förändra där hemma. På så sätt blir lampan som ny igen, eftersom skärmen trots allt är det som de flesta fäster blicken på. På det sättet blir en modell med utbytbar tygskärm en väldigt långsiktig och ekonomisk lösning, eftersom du kan hålla på och byta i all oändlighet.

Att du ska tröttna på lampan är därför inte sannolikt. När det gäller tygskärmar finns det så många alternativ att alla kan hitta många varianter som de tycker om. Det finns enkla enfärgade skärmar i neutrala nyanser, skärmar med stora mönster som verkligen syns, skärmar med mönster som aldrig blir omoderna och lampskärmar med veck. Storleken på skärmen går också att variera. Ibland kanske du vill ha något som verkligen hamnar i blickfånget och då blir den stora skärmen ett naturligt val. Under andra perioder kanske du vill att något annat i rummet ska hamna i fokus och då kan en mindre skärm vara bra. Om du vill ha en golvlampa som du kan behålla länge utan att tröttna på den, är en variant med metallfot och tygskärm ett utmärkt val.

När du köper golvlampor

När du köper golvlampor

När du ska köpa golvlampor kommer förmodligen de estetiska aspekterna stå i förgrunden. Så ska det också vara eftersom lampan kan spela stor roll för inredningen i ditt hem. Det finns flera estetiska aspekter att ta hänsyn till, för att du så småningom ska stå där med lampor som du verkligen är nöjd med. Utöver de estetiska aspekterna finns ytterligare några saker som kan vara bra att tänka på för att du ska bli så belåten som möjligt med ditt val.

  • Se till att stilen på lampan matchar övrig inredning som du har valt. Det gäller såväl stil på både lampskärm och fot, som färg och material. Ett hem upplevs ofta som mer harmonisk om du hittar en röd tråd, där de olika möblerna, inredningsdetaljerna och textilierna matchar varandra och kompletterar varandra. Detta gäller naturligtvis även rummets alla lampor, inklusive golvlampan.
  • Vill du ha möjlighet att rikta ljuset från lampan? I så fall behöver du välja en flexibel lampa som det går att vinkla i sidled samt uppåt och nedåt. Att hitta en modell som erbjuder den funktionen är inga problem, det gäller bara att göra ett aktivt val.
  • Vill du kunna skifta från skarpare belysning till mysbelysning? Då kan en lampa med dimmerfunktion vara det bästa valet. Det finns lampor med en ljuskälla som är dimmerbar, men det finns faktiskt även golvlampor med flera ljuskällor där en eller flera av ljuskällorna har en inbyggd dimmerfunktion.
  • Fundera över både färgtemperatur och ljusstyrka när du ska välja golvlampa och ljuskälla till denna. Vissa lampor ger ett mjukt och varmt sken, medan andra ger ett starkare och kallare sken. Vad du ska välja beror till stor del på vilket rum det handlar om, och vad du ska använda belysningen till. Av naturliga skäl är det stor skillnad på belysning som ska användas som mysigt ljussken på kvällen när familjen tittar på TV, jämfört med belysning som ska användas när man lagar mat eller städar.

Frågor och svar kring Golvlampor

✅ Hur mycket kostar en golvlampa med dimmerfunktion?

Det finns många olika golvlampor med dimmerfunktion. Vad vi vill ha sagt med detta är att priset inte alltid är detsamma. Det finns lampor med dimmerfunktion som kostar runt 700 kronor, men det finns även varianter som kostar 2 500 kronor. Det behöver inte alltid vara kvaliteten som återspeglas i ett högre eller lägre pris. Ofta är det designmässiga faktorer som spelar in och påverkar priset, något som kan vara värt att tänka på. Om du är ute efter en specifik stil eller en lampa skapad av en viss designer kan priset dra iväg. En bra lampa av hög kvalitet kan du däremot hitta även till lägre pris.

✅ Är det bäst att köpa en golvlampa med separat fot och skärm, eller en golvlampa där fot och skärm sitter ihop?

Det beror på vad du är ute efter rent stilmässigt, men golvlampor med separat fot och skärm har en stor fördel, nämligen att du kan förändra dem så att de kan användas under en betydligt längre period utan att du tröttnar.

✅ Är en golvlampa bra att använda som belysning när man vill läsa, eller är annan belysning bättre då?

Golvlampan är absolut ett bra val för läshörnor. Många av de här lamporna går att vinkla, vilket gör att du kan rikta ljuset ditt du vill. Du kan dessutom flytta med dig lampan om du vill flytta dig från fåtöljen till soffan eller schäslongen. Den här typen av lampa är definitivt att rekommendera som läsbelysning.

Källor:

Toppval Golvlampor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin