Hörnsoffa

Den som ska köpa en soffa har stora beslut framför sig. Det är nämligen inte fullt så lätt som att bestämma att det är dags att byta soffa, och bege sig till möbelbutiken för att hitta den perfekta möbeln. Du behöver inte bara hitta en soffa, du behöver hitta rätt soffa. Det låter kanske klichéartat och enkelt, men det kräver att du tänker på en rad aspekter.

Bäst Hörnsoffa

Snabbmeny:
Toppval Hörnsoffor Vanliga frågor


Viktigt att ta mått

Oavsett hur rummet där soffan ska stå ser ut och är format så är det viktigt att du ser till att ta mått. Ta mått på alla de väggar där du kan tänka dig att ha soffan eller sofforna. Med hjälp av måtten kan du fundera över vilken typ av soffor som är mest lämpliga och hur du kan utnyttja rummets yta maximalt. Kanske faller valet på en hörnsoffa. Många landar i det beslutet på grund av att de även vill kunna utnyttja hörnen, vilket blir svårt med en vanlig soffgrupp. Genom att välja en hörnsoffa kan du utnyttja större del av rummets yta, samtidigt som du får mer yta ute i rummet ledigt för andra saker, eftersom du möblerar även i hörnen med soffan. Även om du redan på förhand vet att en hörnsoffa är rätt val för dig gäller det att ta mått. Du behöver nämligen veta vilken storlek soffan kan vara utan att det blir för trångt. Du behöver också kunna räkna ut var vinkeln behöver vara placerad och liknande saker. Att ta mått är därför alltid ett lämpligt första steg.

Antal sittplatser

Naturligtvis har antalet sittplatser i soffan betydelse. Det är ganska självklart att en stor familj med sex eller fler familjemedlemmar inte klarar sig med en tresitssoffa. På samma sätt är det inte troligt att en familj bestående av två eller tre behöver en soffa med tio sittplatser. Det gäller helt enkelt att fundera över vilket antal platser som är användbart, behövligt och kanske till och med nödvändigt. Att ta i något i överkant och välja en lite större soffa än du egentligen behöver kan förstås vara smart, men att välja en dubbelt så stor soffa som du behöver är däremot sällan speciellt klokt. Då kan det vara bättre att satsa på en hörnsoffa av mindre modell, och få plats med fler möbler eller behålla luftigheten i rummet. Tänk gärna att det ska finnas tillräckligt många sittplatser för att alla i familjen ska kunna sitta och titta på TV samtidigt, plus gärna någon extra plats för någon eller några gäster.

Köp en fin hörnsoffa online.

Önskemål kring material

Hörnsoffor finns i olika material. Det finns på det stora hela för- och nackdelar med samtliga material som finns på marknaden. Du behöver här fundera över både estetiska och praktiska aspekter. Efter möbeln mest troligt kommer stå väl synligt placerad och på grund av såväl storlek som placering kommer hamna i blickfånget, är det viktigt att du väljer något som du tycker är fint. Utseendet på soffan blir av naturliga skäl helt annorlunda om du väljer en skinnsoffa jämfört med om du väljer en variant i sammet. Även rent praktiskt kommer du att märka av skillnaderna.

En skinnsoffas främsta fördel brukar sägas vara att den är lätt att hålla ren. Så är verkligen fallet. Det går snabbt och lätt att torka av den med en fuktig trasa. Det man bör komma ihåg är att möbler av det här materialet är känsliga för vassa föremål. De tål till exempel inte vassa klor från katter, eller oförsiktigt hanterade saxar som råkar komma i orätta händer. För de allra flesta är det inget problem att skydda soffan mot den här typen av föremål och situationer, men om du till exempel äger en katt som gärna klöser på möbler, är det kanske bättre att satsa på ett annat material.

Tygsoffor

Tygsoffor finns det gott om i möbelbutikerna och de kan se ut på många olika sätt. Vissa har en tygklädsel som går att ta av och tvätta. Andra har ett fast tygöverdrag som bara går att tvätta med textilrengöring men som inte är möjligt att ta av. Eftersom det finns olika typer av tyger är vissa relativt enkla att rengöra medan andra behöver hållas ganska rena hela tiden eftersom det är svårt att få bort eventuella fläckar. Hör dig gärna för med personalen i butiken innan du väljer en tygsoffa. Även om du vet att du vill ha en hörnsoffa i just tyg, kan du fråga om råd för att få veta vilka tygsoffor som är enklast att hålla rena. Det förekommer som nämnts stora skillnader på det området.

Toppval Hörnsoffor 2024

Vi har valt dessa Hörnsoffor som våra Toppval.
Hela familjen får plats i dessa generösa hörnsoffor:

===

===

Höga eller låga ben

Något som du behöver fundera över när du ska köpa en ny hörnsoffa, är vilken typ av ben du vill ha på den. Vissa väljer höga ben, på grund av att sådana gör det betydligt enklare att komma åt att dammsuga och torka golvet under soffan. Ur ren praktisk synvinkel är höga ben helt klart att föredra. Det finns dock även en hel del som väljer låga och breda ben, på grund av att det passar bättre in i inredningsstilen som råder där hemma. Viktigt att komma ihåg är också att såväl låga som höga ben finns i olika stilar. Ett par höga raka träben ger naturligtvis ett helt annat intryck än ett par svängda höga ben i mässing. Om du vet att du vill ha en soffa med höga ben av praktiska skäl, men inte riktigt tycker att de klassiska raka benen passar in hemma hos dig, kan du därför se dig om efter andra tänkbara alternativ. Även en så liten detalj som soffben kan göra stor skillnad, och det finns gott om alternativ om du bara tar dig tiden att leta.

Hörnsoffor i olika prisklasser

Hörnsoffor i olika prisklasser

Eftersom hörnsoffor ofta, om än inte alltid, är större än andra soffor och därmed erbjuder fler sittplatser, tror många att de alltid är dyrare. Så är dock inte fallet. Hörnsoffor finns att hitta i olika prisklasser. I synnerhet om du är villig att leta i nätbutikerna, kan du hitta riktigt bra priser på fina möbler av den här typen. Det går att hitta en fin soffa som kostar runt 6 000 kronor. Naturligtvis kan den som har särskilda krav på storlek, färg, material, design och andra faktorer hitta en dyrare soffa som kanske faller dem mer i smaken. Vissa hörnsoffor kostar 20 000 kronor eller ännu mer. För vissa är det helt naturligt att betala så pass mycket för en så viktig möbel som soffan ändå är.

För andra är det däremot helt omöjligt att kunna avvara så mycket pengar. Då kan det kännas bra att veta att det finns gott om betydligt billigare modeller att välja mellan. I prisklassen runt 10 000 kronor finns det väldigt många hörnsoffor att välja på. Naturligtvis är det så att du får ett större utbud att välja bland ju mer pengar du kan tänka dig att betala, men du bör ändå känna till att det inte är några problem att hitta en hörnsoffa även om du har en begränsad budget. Det behöver inte vara dyrare att köpa den här sortens möbel än att köpa en soffgrupp med en tvåsitssoffa och en tresitssoffa, vilket många felaktigt tror.

Hörnsoffor i olika stilar

Frågor och svar kring Hörnsoffor

✅ Går det att hitta en hörnsoffa som även fungerar som bäddsoffa?

Ja, det finns bäddsoffor i form av hörnsoffor. På dagtid, när de ser ut som en soffa, går det knappt att ana att det faktiskt är en bäddsoffa. De ser ut som helt vanliga soffor. På natten när du bäddar ut den träder det däremot fram två bekväma sovplatser. Det här är en perfekt lösning för dig som har behov av en relativt stor soffa med gott om sittutrymme, samtidigt som det behöver skapas sovplatser för gäster som kommer på besök.

✅ Hur många sittplatser brukar det finnas i en hörnsoffa?

Det finns många olika varianter. Vissa hörnsoffor är femsitssoffor, andra fyrsitssoffor eller sexsitssoffor. Det finns även större och mindre varianter. Viktigt att komma ihåg är också att vissa dynor är så breda att varje sittplats egentligen rymmer två personer, medan andra är betydligt nättare. Du behöver därför titta på hur soffan ser ut, och inte enbart utgå ifrån det antal som anges i beskrivningen.

✅ Vad bör jag tänka på om jag köper en hörnsoffa i skinn?

Då bör du komma ihåg att hålla den ren hela tiden. Dammsug soffan några gånger i veckan för att få bort små stenar och grus och annat skräp som letat sig dit. Dessa kan annars ligga och skava på skinnet och skapa skador. Torka även av fläckar direkt de uppstår, eftersom det på sikt annars kan påverka materialet negativt. Det finns särskilda produkter framtagna för skötsel av just skinn, köp gärna sådana produkter och behandla soffan någon gång per år. På så sätt får du en möbel som håller sig i fint skick i många år, vilket gör att det köp som kanske först framstod som en aning dyrt, plötsligt visar sig vara klokt ur ekonomisk synvinkel. Tänk också på att inga vassa föremål får komma i kontakt med soffan, eftersom detta är en av få saker som kan förstöra den.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hörnsoffor Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler & Inredning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin