Bästa Sparkcykeln för barn → 3 Sparkcyklar & Kickbikes (bäst i test)

Bäst Sparkcykel


När dina barn har lämnat de allra första småbarnsåren bakom sig kommer du upptäcka att det är en lite annan typ av produkter som står på önskelistan. En av de saker som med stor sannolikhet kommer dyka upp på listan förr eller senare är sparkcykeln. Vissa barn upptäcker nöjet med att sparka runt redan när de är relativt små. Då är det de minsta modellerna med tre hjul som lockar. Andra väntar lite längre och går direkt på de större varianterna med två hjul.

⭐ De 3 bästa Sparkcyklarna 2024

Vi har valt dessa Sparkcyklar som våra Toppval.
Dessa sparkcyklar tar dig till din destination bra, bekvämt och miljövänligt. Hållbara och robust i sin konstruktion. Slitstarka däck och justerbara styren.

⭐ Bäst i test: STIGA Sparkcykel Comet 120-S

Ditt barn kanske har haft en sparkcykel med fyra hjul tidigare och nu är det dags att byta över till en med två hjul. Då kan den här fina modellen från STIGA vara ett perfekt nästa steg. Höjden på denna är justerbar, vilket gör att den passar barn av olika längd. Det gör också att den kan användas under en längre period. Handtaget är greppvänligt även för små händer, vilket förstås är viktigt när det är dags att ge sig ut på de första åkturerna på två hjul.

STIGA Sparkcykel Comet 120-S

Det finns gott om fördelar med den här fina rosa sparkcykeln. Den är för det första väldigt fin, vilket kommer uppskattas av barnet. Det faktum att den är lätt att fälla ihop när den inte används är något som kanske du som förälder uppskattar mest. Detta gör att den enkelt kan tas med på semesterresor, något som förmodligen också kommer uppskattas av den lilla ägaren.

Knapp för att se priset på produkten.


2. Impulse Trick Sparkcykel

När ditt barn väl har fått upp ögonen för hur kul det går att ha med sparkcyklar, kommer han eller hon med stor sannolikhet vilja ha en trickcykel förr eller senare. Den här tuffa modellen från Impulse är ett väldigt bra val. Den har legerade däck och dess T-bar är tillverkad i stål. Den är solid och hållbar, även om det naturligtvis är viktigt att komma ihåg att använda den med eftertanke. Som förälder bör du vara med och hålla uppsikt, och det är också en god idé att se till att ditt barn använder skyddsutrustning och framför allt hjälm.

Impulse Trick Sparkcykel

Den här häftiga sparkcykeln rekommenderas för barn från 5 år. Den är lätt och smidig att åka på och den är utrustad med ABEC9-kullager. Den är flerfärgad precis som namnet antyder, men vad namnet inte avslöjar är hur snygg den faktiskt är. Det här är en sparkcykel som vem som helst skulle vara stolt över att åka runt på.

Knapp för att se priset på produkten.


3. Nordic Hoj Sparkcykel med 4 Hjul

Det här är en mycket bra sparkcykel att låta ditt barn börja med. Som namnet antyder har den fyra hjul, vilket gör att det blir lättare att hålla balansen. För små barn som inte har så stor vana av att sparka fram och samtidigt styra kan detta underlätta rejält. Så småningom kanske barnet upplever att det är för lätt att sparka runt på fyra hjul. Då kan ett av dem tas bort, så att den i stället har tre hjul. Den dagen även detta blir för enkelt kan det tredje hjulet också tas bort. Då blir det plötsligt en vanlig sparkcykel med två däck. Det hela är väldigt praktiskt och det ger barnen en mjuk övergång i och med att ett hjul i taget kan tas bort.

Nordic Hoj Sparkcykel med 4 Hjul

Utseendemässigt är den här sparkcykeln väldigt tilltalande. Den har en milt blå färg som är väldigt behaglig, medan handtagen kommer i en annan färg. Den har en viss retrokänsla och är verkligen i framkant när det kommer till det estetiska.

Knapp för att se priset på produkten.


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Fördelar med sparkcyklar
Det finns en rad fördelar med sparkcyklar som gör att det inte bara är barnen som gillar dessa. Många föräldrar tycker att det är mycket positivt när barnet, oavsett ålder, börjar använda en sådan eftersom det ger en naturlig form av motion och rörelse. Det är även utvecklande för motoriken. Lite större barn kan dessutom hänga med dig på dina promenader sparkandes på sina sparkcyklar. Dessa hjälper dem nämligen att ta sig fram både snabbare och lättare än om de hade gått till fots. På så sätt kan du som förälder kombinera en hälsosam power walk med en av dina barns nöjesrundor på kickbike. En vinnande situation för båda parter.

Då blir sparkcykeln aktuell
Exakt när ett barn börjar intressera sig för den här typen av produkt kan förstås variera. Vissa barn blir intresserade tidigt, andra senare. Det finns inget rätt och fel här. Uppmuntra gärna intresset när det kommer, men det behöver inte stressas fram. Om du märker att din son eller dotter intresserar sig för den här typen av produkter tidigt, finns det varianter som kan användas från 2-3 år. På de sparkcyklarna sitter man dock och sparkar sig fram, istället för att stå. Det är ett bra sätt att redan tidigt börja träna upp balansen. Även motoriken tränas upp på detta sätt. När sonen eller dottern sedan blir lite äldre är han eller hon redo att börja använda en sparkcykel på två hjul, som man står upp och sparkar sig framåt på. Övergången blir då ganska naturlig eftersom sparkcykeln, om än av en annan typ, har varit ett inslag i tillvaron under flera års tid.

Fördelar med sparkcyklar

Första sparkcykeln att köra stående

Av de sparkcyklarna som körs stående finns det modeller som är lämpliga från 3 år och uppåt. Redan så pass tidigt går det alltså att låta den lilla pröva sina vingar, eller i det här fallet, sina sparkande ben. Viktigt att tänka på är att de här cyklarna inte är till för att göra tricks på. De är inte lika robusta och hållbara som de lite större varianterna som är avsedda för äldre barn. De är helt enkelt till för de minsta som vill sparka sig fram lite försiktigt hemma på uppfarten eller på promenadvägen bredvid mamma och pappa. De här cyklarna finns med olika design och utseende. Många av dem är färgglada, något som brukar falla barn i smaken. Det finns även varianter i härliga färger med motiv från välbekanta och älskade filmer som Frost och Bilar. Om du fortfarande inte hittat den perfekta födelsedagspresenten eller julklappen är detta ett riktigt bra förslag. Läs även vår guide om trehjulingar för de minsta barnen.

När det är dags för uppgradering
Så småningom är det dags att byta ut den första kickbiken mot en lite mer robust variant. Det behövs även en större storlek, för att ditt barn ska kunna färdas på ett komfortabelt sätt. Det finns gott om bra sparkcyklar i stål eller aluminium som är avsedda för lite äldre barn. Dessa finns såväl i enfärgat, med ren stålfärg, som i andra utföranden. De yngre barnen som precis har bytt bort sin första sparkcykel kanske vill ha en lite mer färgglad variant, medan större barn ofta uppskattar enkelheten.

Kom ihåg att det även finns större sparkcyklar som både tonåringar och vuxna kan åka på. Sådana finns både i vanligt utförande men det finns även elektriska sparkcyklar som ofta ses i städerna, där de har blivit både populära och vanliga. Att avfärda kickbikes som något som bara är till för små barn är därför dumt. Det här är ett transportmedel som alla kan ha nytta och glädje av. De finns kort och gott både för stora och små.


Trickmodeller

Små barn tycker att sparkcykeln är rolig att åka på och de använder den både till lek men även för att snabbt och smidigt kunna ta sig fram någonstans. För dem är det däremot inte aktuellt att hoppa och utföra ännu mer avancerade tricks. I takt med att de blir större blir det dock aktuellt, åtminstone för många. Då gäller det att tänka på att alla sparkcyklar inte är anpassade för tricks och hopp. För att kunna hålla på med sådant krävs en mer robust och rejäl modell. Sådana finns naturligtvis att köpa.

Tips! Läs även vår guide: Stiga sparkcyklar & kickbikes.

Däremot får du räkna med att de kostar mer än en vanlig klassisk kickbike som bara används för vanlig åkning. Ramen behöver ha en stadig och rejäl konstruktion. Stål är det material som är att föredra eftersom det är hållbart. Hjulen behöver också vara rejäla och hållbara. På många av de cyklar som håller för just tricks går det inte att justera styret. Anledningen till detta är naturligtvis att det skulle kunna ställa till problem i hopp och liknande, eftersom styret då skulle kunna byta position av misstag. Genom att göra styret fast blir cykeln säkrare att tricksa med. Det finns undantag, där det går att justera styret på en modell som ska hålla för tricks, men det är inte lika vanligt.

Trickmodeller av sparkcyklar

Vem uppskattar trickcyklarna?

Trickcyklarna är populära bland både stora och små. Då pratar vi inte om de allra minsta, men om barn från cirka 10 år, vidare till tonåringar och även vuxna. I början tar de flesta det ganska försiktigt, och börjar med att pröva vingarna genom hopp från trottoarkanter och liknande. Därefter ökas svårighetsgraden på kontinuerligt. Till sist börjar många försöka sig på riktigt svåra tricks och höga hopp. Det är inte ovanligt att ramper används vid träning. Att använda sparkcykeln till den här typen av ändamål gör att det snarare blir en sport än ett sätt att ta sig fram.

Uppskattade trickcyklar

Att tänka på vid val av trickcykel

Att köpa en sparkcykel ska vara roligt. Du ger nämligen ditt barn något som kommer att bringa många och långa stunder av glädje. Glöm bara inte bort att vissa saker är viktigare än andra när du ska välja bland alla tillgängliga exemplar. För att ge dig lite hjälp på traven kommer här några punkter som du bör tänka på.

  • Välj en modell med robust konstruktion. Ram, styre och hjul ska alla vara av hög kvalitet och av hållbart material. Då vet du att cykeln håller oavsett om ditt barn bara sparkar sig fram i grannskapet eller om han eller hon provar på ett och annat hopp.
  • Se till att välja en variant med bromsar som verkligen fungerar. Effektiva bromsar är A och O för en säker upplevelse på sparkcykeln.
  • Större luftfyllda däck gör att sparkcykeln kan användas på olika typer av underlag. Om ditt barn, eller du själv, bara planerar att åka på asfalt spelar det här förstås ingen roll. Vill ni däremot kunna ta er fram även på grus eller gräs är det här nödvändigt att tänka på.
  • Om sparkcykeln ska kunna tas med på semesterresan är det en klar fördel om den går att vika ihop. Vissa modeller kan vikas, andra inte. Det här är alltså en faktor som är värd att titta på när du väljer bland olika produkter.
  • Det finns stora skillnader på viktgränserna. Fundera därför över vilken viktgräns som är rimlig för den cykel du ska köpa. Vem ska använda produkten? Är det bara barn? Bara en vuxen? Eller båda delarna? Se till att hitta en sparkcykel med relevant maxvikt.
  • Ta en ordentlig titt på sparkcykelns däck. Här finns det stora skillnader, som kan göra enorm skillnad. Vissa sparkcyklar rullar som på moln, tack vare förstklassiga däck med fantastisk dämpning. Andra rullar ryckigt och inte alls speciellt bra. Då kan det ofta bero på däck av låg kvalitet. Om sparkcykeln bara kommer användas någon enstaka gång av ett barn som bara ska åka fram och tillbaka utanför den egna dörren kanske det här inte är något att haka upp sig på. Ska sparkcykeln däremot användas mer regelbundet har detta stor betydelse. Det är åtminstone viktigt att du har koll på denna faktor och dess betydelse.

Frågor och svar kring Sparkcyklar

✅ Hur mycket kostar en sparkcykel?

Det finns sparkcyklar i olika prisklasser. Vissa går att köpa för 250 kronor. Då handlar det främst om enkla modeller, ofta sådana som vänder sig främst till de yngre barnen som inte behöver lika robusta konstruktioner. Om du vill ha en enkel men ändå hållbar sparkcykel med vilken du kan utföra enklare tricks går sådana att hitta från cirka 500 kronor. Mer påkostade tricksparkcyklar kostar ofta mellan 1 500 och 2 000 kronor att köpa. För den som ägnar sig mycket åt hopp och tricks kan det vara väl spenderade pengar.

✅ Är sparkcyklar försedda med en broms eller två?

Det är olika. Många är bara utrustade med en broms, men det finns även modeller med två bromsar, en för framhjulet och en för bakhjulet. Det kan med andra ord se olika ut från modell till modell.

✅ Vad ligger maxvikten på för användning av sparkcyklar?

Det varierar. En ganska vanligt förekommande maxvikt för de mer robusta modellerna är 100 kg, men det finns andra gränser också.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se