Bäst Nattlampa för barn → 3 Nattlampor (bäst i test)

När ditt barn får ett eget rum är det dags att inreda rummet så att det blir mysigt och hemtrevligt. Vissa barn får ett eget rum direkt de kommer hem från BB, andra delar rum med föräldrarna under det första året eller under några år. Det spelar egentligen ingen roll för det faktum att de flesta föräldrar tycker att det är riktigt roligt att inreda det första barnrummet. Det läggs ofta mycket tid och omtanke för att hitta de rätta möblerna, textilierna och tapeterna. Allt ska vara perfekt. Något som däremot lätt kan glömmas bort är detaljerna. Det är till exempel lätt att bland alla de stora besluten glömma att en nattlampa är något som de allra flesta barn vill ha för att känna sig trygga och lugna.

Bäst Nattlampa Barn

Snabbmeny:
Toppval Nattlampor Vanliga frågor


En liten produkt som betyder mycket

En nattlampa kan ses som en väldigt liten produkt och visst är den det. Det betyder dock inte på något sätt att den betyder mindre än möblerna, mattan eller gardinerna. Det är helheten som gör ett rum mysigt och som ett rum där det är trevligt att bo. Där är barnens rum definitivt inget undantag. Många barn kan tycka att mörkret är lite otäckt. De har svårt att komma till ro när det är riktigt mörkt, och de kan bli rädda om de vaknar på natten och mörkret ligger tätt över rummet. Det problemet kan du helt eliminera med en liten nattlampa. Det är en produkt som är billig att köpa och som tar liten plats. Ändå kan det vara en av de saker i rummet som betyder allra mest för barnets trivsel.

Nattlampor särskilt framtagna för barn

Du har säkert redan i andra sammanhang lagt märke till att det finns mängder av lampor i butikerna. Det finns såväl bordslampor som vägglampor och lampor som hängs i fönstret. Naturligtvis skulle en vanlig lampa tillhörande någon av dessa varukategorier kunna köpas och användas som lampa på natten. Det kan dock vara klokt att välja någon av alla de nattlampor som är särskilt framtagna för barn. Ofta finner barnen dessa mer tilltalande, och ibland har de också funktioner som kan vara riktigt bra att ha.

Nattlampor framtagna för barn

Mjuk och gosig lampa som lyser en liten stund

Har du en son eller dotter som är förtjust i Diinglisar från Teddykompaniet? Då kommer du förmodligen bli överlycklig över att upptäcka att det faktiskt finns Diinglisar i form av nattlampor också. De är mjuka och kramgoa och kan sitta som ett mysigt sällskap på barnets sängbord. När barnet trycket djuret på magen lyses rummet upp lätt, eftersom lampan sprider en ljus stjärnhimmel över rummet. Om barnet trycker två gånger kan stjärnhimlen skifta färg och vid tre tryck stängs lampan av.

Om barnet inte rör sin diinglis på tio minuter släcks den också av automatiskt. Det här är en nattlampa som passar utmärkt för barn som är så pass stora att de kan lära sig förstå hur lampan fungerar. I och med att den inte lyser hela tiden kan vissa barn ändå skrämmas av mörkret. Den är heller inte lämplig för de minsta barnen, eftersom de inte behärskar att tända och släcka lampan. För större barn som bara behöver lite ljus medan de försöker somna om kan den här typen av nattlampa däremot vara ett optimalt val.

Söta lampor med röstsensorer

I butikerna kommer du att kunna hitta söta små nattlampor utformade som olika djur. Det finns bland annat ugglor, katter, pingviner och får att välja på. De är söta och kommer även att bli en fin inredningsdetalj i barnens rum. Dessutom har de en ytterst smart funktion i form av röstsensorer. Detta betyder att de kan tändas om barnet börjar gråta eller på annat sätt ge ljud ifrån sig, så att ditt barn slipper bli oroligt i mörkret. Det här är en lampa som även fungerar bra att använda i de riktigt små barnens rum. Skenet som dessa lampor ger ifrån sig är mjukt och behagligt. Många av dessa har även dimmerfunktion, som gör att det kan göras ännu mildare. Detta ses ofta som en mycket stor fördel.

Nattlampor med natthimmeleffekt

En nattlampa behöver inte ge ifrån sig ett fast ljussken. Det fungerar ofta precis lika bra om den projicerar en milt lysande natthimmel i taket. Den lyser upp rummet något, utan att det blir så ljust att det blir svårt att sova. Det finns gott om nattlampor för barn som erbjuder den här typen av sken, istället för det klassiska lampskenet. Några av dessa är även utrustade med en inbyggd timer. Det kan till exempel innebära att de automatiskt stängs av efter 45 minuter.

Detta görs för att barnet sedan ska få sova i mörker. Många barnläkare rekommenderar att nattsömnen sker i ett mörkt rum, även om det naturligtvis är bra om det tänds när barnet vaknat, så att han eller hon åter kan komma till ro utan rädsla för mörkret.

Toppval Nattlampa 2024

Vi har valt dessa Nattlampor som våra Toppval.
Dessa lampor ger en mysig belysning under natten, och är även en nära vän i mörkret. Lamporna är lätta och roliga att använda.

1. Alice & Fox Nattlampa Pingvin, Grå
Att ha en nattlampa på rummet kan ge en ökad trygghetskänsla för barnet när han eller hon ska sova. Det finns förstås många fina varianter, men den här söta pingvinen är ett ypperligt alternativ. Det är en grå sötnos med gula fötter och näbb. I tillägg till att den ger ett ljussken i rummet spelar den också musik. Barnet kan själv styra över både volym och ljusstyrka samt byta musik med hjälp av knappar.

Lampans material är plysch, vilket gör att den är mjuk och go att krama om när barnet vill ha lite extra trygghet. Den drivs med hjälp av två AA-batterier, vilket innebär att den alltså inte ansluts till elnätet, vilket ur trygghetssynpunkt är positivt.

Alice & Fox erbjuder en rad fina nattlampor och den här fina pingvinen är bara en av dem. En fördel med denna framför andra är att den är så neutral i sin färg, vilket innebär att den passar in bra i de flesta rum.

Kolla priset

2. Liewood Winston Nattlampa Rabbit (Stormy Blue)
Den här fina nattlampan är lika söt när den är släckt som när den lyser. Den föreställer en gullig kanin och fungerar alldeles utmärkt som prydnad i vilket barnrum som helst. Färgen stormy blue är lätt att matcha med många andra färger och mönster, då den är relativt neutral. Den passar dessutom lika bra i pojkrummet som i flickrummet.

Något som definitivt är värt att nämna gällande denna nattlampa för barn är att den är uppladdningsbar. Den är därmed extra miljövänlig, något som brukar värderas högt i dagens samhälle. Om du vill ge ditt barn lite extra trygghet på nätterna, samtidigt som du drar ditt strå till stacken för klimatet, är den här fina kaninlampan från Liewood med andra ord ett mycket bra val.

Lampan är tillverkad i silikon, och något som också bör nämnas är att den är CE-märkt. Om du eller ditt barn skulle föredra andra färger, finns det nattlampor även i andra färger och former.

Kolla priset

3. Pabobo Skakis nattlampa, säl
Om ditt barn vill ha en nattlampa som både ger ljus på natten och som är mysig att krama, kan den här gulliga sälen vara det bästa valet. Den är liten, bara 10x10x10 cm. Det gör att den får plats på vilket sängbord som helst. Dessutom gör det att den lilla sälen är lätt för den lilla pojken eller flickan att greppa och krama när det behövs en extra dos trygghet på kvällen.

Den här lampan är lite speciell, då den lyser om någon skakar den eller rör vid den. Det går att ställa in på undersidan om den ska lysa i fem minuter per tillfälle eller om den bara ska lysa i fem sekunder. Det kan du anpassa baserat på vad du tror passar just din son eller dotter bäst.

Den här fina kombinationen mellan mjukisdjur och lampa blir en perfekt julklapp eller present till en liten pojke eller flicka som vill ha lite extra ljus på natten.

Kolla priset

Nattlampor från Disney med klockor och radio

När barnen blir lite större går det nästan säkert att slå fast att de kommer att komma i kontakt med ett flertal karaktärer från Disney. Sannolikheten är också stor att din son eller dotter kommer bli förtjust i Disneyfilmer och då kan en nattlampa från Disney, med motiv från någon av deras kända filmer, passa utmärkt. Disney har nattlampor som förutom att erbjuda ett fint lampsken, även har en inbyggd digital klocka. Det kan vara riktigt bra för lite större barn som har lärt sig, eller håller på att lära sig klockan. I dessa lampor finns även inbyggd radio, något som brukar uppskattas.

Nattlampor som även fungerar som ficklampor

Nattlampor som även fungerar som ficklampor

Go Glow har tagit fram fina bordslampor som är särskilt anpassade för just barn och användning på natten. I dessa lampor finns en inbyggd funktion som gör att ljuset blir nedtonat mer och mer, i takt med att barnet faller i sömn. Detta är en otroligt fördelaktig funktion som får många föräldrar att bli mycket positivt överraskade. Något som också är väldigt bra med dessa lampor är att de har en form och storlek som gör att de även fungerar bra att använda som ficklampa. Detta kan inte minst vara bra om ett lite större barn vaknar på natten och behöver gå på toaletten eller kanske vill gå in till mamma och pappa.

Fina lampor utan specifika funktioner

För den som bara är ute efter en enkel nattlampa till barnkammaren, helt utan extra funktioner, finns naturligtvis väldigt många alternativ. Det går att hitta många fantastiskt söta nattlampor som designmässigt passar in i vilket barnrum som helst. Det är heller inga svårigheter att hitta en lampa som är avsedd just för att användas på natten, och som inte blir överhettad även om den är tänd under många timmar. Detta är naturligtvis en väldigt viktig aspekt att ta hänsyn till när du ska välja en lampa.

Vad kostar en nattlampa till ett barn?

Att inreda ett rum till ditt barn kan dra iväg kostnadsmässigt men det kan också hållas budgetvänligt. Om du vill hålla nere kostnaderna finns det gott om loppisar och auktioner där du kan fynda fina möbler. Kanske tycker du om att renovera och måla gamla möbler och då är det här tillvägagångssättet perfekt. Många tycker att möbler får extra charm om de har en historia. Kanske håller du med? Om du hellre vill köpa nya möbler finns det gott om butiker som erbjuder fina priser på barnmöbler.

Dessutom kan du ibland erbjudas olika extrapriser online, som till exempel ta 3, betala för 2. Med just möbler kan sådana erbjudanden hjälpa dig spara stora belopp, så det gäller att planera inköpen klokt. När det gäller nattlampor är de sällan speciellt dyra, så där behöver du inte leta second hand eller extraerbjudanden. Om du inte vill, för då finns naturligtvis sådana möjligheter också.

Priser på nya lampor

Vad kostar det då att köpa en helt ny nattlampa till barnkammaren? Det beror förstås på vilken typ av lampa du har fastnat för. Vill du till exempel ha en Diinglisar nattlampa får du räkna med att priset hamnar på strax under 200 kronor. Är du på jakt efter en nattlampa från Disney kan dessa kosta runt 350 – 400 kronor. Go Glow lampor kostar oftast runt 300 kronor. Priser på nattlampor kan variera mycket. Det går att hitta enkla, fina nattlampor för under hundralappen för den som tar sig tid att leta. För den som är ute efter avancerade lampor med allt från röststyrning och dimmerfunktion till specifik design kan priset ibland hamna runt 1 000 kronor. Naturligtvis finns det designerprodukter som är dyrare än så, men de allra flesta nattlampor kostar en bra bit under tusenlappen.


Frågor och svar kring Nattlampor till barn

✅ Många nattlampor för barn är utformade som gosedjur. Är det verkligen säkert att använda en sådan?

Ja, de lampor som är utformade som gosedjur brukar ha en inbyggd timer som gör att de relativt snabbt släcks igen. De är bara tända under en begränsad tid, och de är testade för att säkerställa att de inte på något sätt blir överhettade.

✅ Många nattlampor är batteridrivna. Är det en fördel eller en nackdel?

Det är väldigt bra när det gäller just barnens nattlampor. Det innebär nämligen att de inte blir överhettade så som eldrivna lampor kan bli. Du kan med andra ord tryggt välja en nattlampa som drivs med batterier. Enda möjliga nackdelen är att du kommer få byta ut batterierna då och då.

✅ Mitt barn har fått en lampa som även är ett gosedjur. Jag har upptäckt att han sover med denna ibland. Är det farligt?

Nej, inte om du har valt en av de gosedjurslampor som är avsedda för barn, vilket du troligen har gjort. Om lampan är batteridriven ska det inte vara någon fara att ha den i sängen, då den inte blir överhettad. Läs dock gärna produktbeskrivningen en extra gång för säkerhets skull. Där brukar det nämligen stå mer information om just detta.

Källor:

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se