Lära-gå-vagn till barn: 3 bästa Lära-gå-vagnarna (bäst i test)

Hade du en lära gå-vagn när du var ett litet barn? Den här typen av produkt som används av små barn har funnits tillgängliga i många år. Vissa av dagens modeller ser likadana ut som de vagnar som fanns på marknaden för 20 – 30 år sedan. Andra har en mer modern look och lite andra funktioner. Nu kanske det har blivit dags att köpa en lära gå-vagn till ditt eget barn. Då gäller det att komma fram till vilken typ av vagn du ska välja.

Bäst Lära-Gå-Vagn

Snabbmeny:
Toppval Lära-Gå-Vagnar 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Varför lära gå-vagn?

Som förälder gäller det att försöka sålla bland alla de produkter som finns på marknaden. Det skickas ut mycket reklam i olika sammanhang. Du kommer att hitta reklam i föräldratidningar, på TV, på nätet och förmodligen även ute i samhället i olika sammanhang. Du kommer även få höra från vänner vilka produkter de använt till sina barn och därför rekommenderar. Eftersom det är så otroligt många produkter som kommer att komma på tal, behöver du på något sätt bilda dig en uppfattning om vilka produkter som faktiskt kommer att komma till användning.

Det finns nämligen många produkter som visserligen är av hög kvalitet men som sällan eller aldrig kommer plockas fram ur skåpen. Sådana är det naturligtvis ingen mening att köpa. Det gäller därför att hitta de produkter som verkligen kommer till användning. En av dessa är lära gå-vagnen. Det här är en produkt som brukar användas regelbundet och vi ska nu titta på hur det kommer sig.

Rolig leksak

En första anledning till att lära gå-vagnen vanligtvis används är att de flesta barn tycker att detta är en riktigt rolig leksak. Många älskar att vagnen snabbt tar sig fram och att de kan lasta leksaker i den. Att det finns hjul på den gör det förstås väldigt spännande. Det gör att många små barn gärna fortsätter använda vagnen under en period även efter att de har lärt sig gå utan stöd.

Hjälp på traven

En lära gå-vagn är inte bara en rolig leksak. Den kan dessutom vara till mycket stor nytta. Den ger barnet stöd när det är dags att börja träna på att gå. I början reser sig barnet förmodligen främst och tar de första stegen intill möbler. Dessa ger ju ett mer fast stöd, och viker sig inte oavsett vilken tyngd som läggs på. En gå-vagn ger inte samma fasta stöd, men när barnet börjar bli redo att träna på att gå lite mer på egen hand är vagnen det perfekta hjälpmedlet. Den främjar med andra ord utvecklingen på ett enkelt och bra sätt.

Bra att tänka på

Den här typen av vagn är vanligtvis ganska enkel och okomplicerad. Det gör att den är relativt enkel att använda också. Vi har ändå samlat några råd, som vi tycker att det kan vara bra att ha i åtanke när barnet ska börja använda sin nya vagn.

  • Titta på åldersrekommendationen när du väljer vagn. Vissa är avsedda för barn från 12 månader, andra bör inte användas förrän barnet hunnit bli 18 månader. Det är viktigt att du är medveten om detta, så att du inte köper en ettårspresent som inte kan användas förrän ett halvår senare.
  • Låt inte barnet börja använda vagnen för tidigt. Risken för vurpor är större om barnet är väldigt litet och ostadigt. Att hålla i möbler eller i mammas eller pappas händer kan vara en bra första start, eftersom det ger ett stabilare stöd. Gå-vagnen är en mycket bra produkt men den kan välta om barnet är alltför ostadigt.
  • Överväg att lägga i någon tung bok för att se till att vagnen inte tippar så lätt. Detta kan vara välbehövligt i början, innan barnet har fått in den rätta tekniken och balansen.
  • Håll dig alltid i närheten när ditt barn använder sin lära gå-vagn.

De 3 bästa Lära-Gå-Vagnarna 2024

Vi har valt dessa Lära-Gå-Vagnar som våra Toppval.
Stabila vagnar med ställbara handtag. Uppmuntrar ditt barns motorik och koordination. Passar perfekt för små barn som ska lära sig att gå. Vagnarna hjälper ditt barn att hålla balansen.

1. Brio 31351 Lära-Gå-Vagn

När det är dags för din lilla son eller dotter att börja ta sina första steg, kommer det att behövas lite stöd och hjälp på vägen. Då är den här lära-gå-vagnen ett mycket stabilt val. Det är en riktig klassiker och det är mycket möjligt att du känner igen den från din egen barndom. Denna gamla goding har nämligen hängt med länge. Det tyder förstås också på att den håller god kvalitet och att den är populär.

Det finns mycket gott att säga om den här vagnen. Den har en broms som kan anpassas efter användarens fart. Dessutom går det att justera handtaget.

Den här vagnen kan användas från dess att barnet är runt 9 månader. När det är aktuellt att börja använda den kan dock variera något, eftersom barn utvecklas i olika takt. Vissa börjar bli nyfikna på att gå med stöd betydligt tidigare än andra. Därför blir den här typen av lära-gå-vagn aktuell tidigare hos vissa små killar och tjejer än hos andra.

Kolla priset

2. Micki Senses Lära-gå-vagn


Den här lära-gå-vagnen är verkligen söt. Rent modellmässigt är det en riktig klassiker så som du säkert känner igen dem från den egna barndomen. Med denna vagn har tillverkarna dock valt att lägga lite extra krut på det estetiska. Om du tittar på vagnen framifrån kommer du snabbt se att den liknar en gullig kanin. Den har till och med mjuka små öron.

Det här är en utmärkt vagn att ha som stöd när det är dags för ditt barn att träna på att ta sina första egna steg. Det går att ställa in handtaget, och hjulen är dessutom bromsbara. Naturligtvis kan denna fina lära-gå-vagn från Micki även erbjuda många roliga lekstunder. Här i kan din son eller dotter lasta böcker, klossar eller vad än som lockar för stunden. Dessa kan sedan fraktas till en annan lämplig plats i hemmet, innan det är dags att lasta ur. För små barn brukar detta kunna innebära en hel del nöje.

Kolla priset

3. Jabadabado aktivitetsvagn bunny


Om du vill ha en lära-gå-vagn som är något utöver det vanliga, kommer du troligtvis gilla den här modellen från Jabadabado. Det är snarare en aktivitetsvagn än en ren lära-gå-vagn. Den fungerar ändå alldeles utmärkt att använda just när det är dags att lära sig gå. Skillnaden är att den även erbjuder en hel del annan underhållning. På vagnens front sitter nämligen en mängd leksaker och aktiviteter. Det finns bland annat en kulram, kugghjul och fina stjärnor. Kort och gott finns det saker som barnen tycker om att titta på men även sådant som är till stöd när det är dags att träna upp motorik och koordination.

När det gäller själva vagnen så finns det en låda där barnet kan lägga små leksaker som ska få följa med på promenaden inne i bostaden. Just förvaringsutrymmet brukar faktiskt uppskattas mycket av barnen. Hjulen på vagnen är i trä, och de är framtagna för att inte skada golven i huset eller lägenheten.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Olika lära gå-vagnar

Det finns en rad olika lära gå-vagnar i butikerna. När du tänker på vagnen som du kanske använde i din barndom är sannolikheten stor att det rörde sig om en klassisk lära gå-vagn från Brio. För något årtionde sedan var nämligen inte utbudet lika stort och då var Brios röda eller svarta gå-vagn den allra vanligaste. Faktum är att den finns kvar än idag. Den har dock fått några extra funktioner för att förbättra säkerheten och användarupplevelsen. Vagnen är tillverkad av FSC-certifierat trä och handtag av metall.

Idag finns det bland annat justerbart handtag på vagnen. Det gör att handtaget går att höja och sänka. Att handtaget ska vara i lämplig höjd för barnet är viktigt. Därför är detta en väldigt bra funktion. En annan ny funktion är en broms. Den är justerbar och kan ställas in för att vagnen ska gå något trögare. Det minskar risken att barnet springer iväg för snabbt med vagnen och därför faller.

Olika lära gå-vagnar

Enkla vagnar med lastutrymme

Vi har redan nämnt Brios klassiker bland lära gå-vagnar och det finns även liknande modeller, bestående av ett handtag, fyra hjul och en låda med förvaringsutrymme. Det ser ut ungefär som ett flak men sitter alltså placerat framför handtaget. Man kan säga att vagnen liknar en plattare dockvagn. Där på går det att lasta saker. När barnet håller på att lära sig gå väljer många att lägga på tyngre böcker eller liknande, för att ge lite mer motstånd.

Syftet med detta är naturligtvis att inte vagnen ska välta lika lätt. När barnet väl har lärt sig att gå kommer lära gå-vagnen användas mer som en leksak. Då är det sannolikt att dottern eller sonen istället kommer att lasta på sina leksaker och använda vagnen ungefär som en skottkärra. Plötsligt går det snabbt och lätt att transportera gosedjuren, bilarna och alla andra leksaker från det ena rummet till det andra.

Lära gå-bilar

Istället för att köpa en renodlad lära gå-vagn väljer många att istället köpa en lära gå-bil. Det handlar om en bil som det går att sitta på och sparka sig fram på. Den har ett handtag bakom sätet, och när barnet håller i handtaget kan bilen istället användas som ett lära gå-redskap. Ofta finns det även möjlighet att lyfta på sitsen och lasta leksaker i utrymmet där under. Det finns med andra ord många funktioner i en sådan bil. Kom dock ihåg att alla lära gå-bilar är olika. Även om en av bilarna har förvaringsutrymme under sitsen, behöver det inte betyda att alla har det. Titta därför vad som gäller för den bil du funderar på att köpa. Den här typen av lära gå-redskap kan ofta användas från cirka 10 månader.

Dockvagn av trä

Vissa små enkla dockvagnar av trä fungerar alldeles utmärkt som lära gå-vagn. De liknar till stor del de klassiska lära gå-vagnarna, men har en lite djupare plats för förvaring. Det beror förstås på att de är avsedda för att dockor ska få plats i dem. Något som är viktigt att tänka på om du överväger att köpa en sådan, är att hjulen ska vara tillräckligt mjuka för att inte ge några märken på golvet. detta gäller förstås även gå-vagnarna av trä. Ofta används mjuka hjul just av denna anledning. Det är ändå klokt att dubbelkolla detta innan du gör en beställning, för att vara på den säkra sidan.

Lära gå-vagn med aktivitetsleksaker

Vissa lära gå-vagnar är utrustade med roliga och utvecklande aktivitetsleksaker. Det kan till exempel handla om att vrida på olika rattar eller att dra ett djur längs en väg. Det finns många olika varianter. Dessa leksakspaneler är ofta färgglada och erbjuder leksaker som många små barn älskar. Det handlar ofta om djur och blommor, men kan även handla om andra typer av leksaker. Naturligtvis ge dessa vagnar ytterligare funktion, som gör att barnen gärna tillbringar mycket tid åt att leka med dem. Däremot kan det många gånger vara så att den här typen av vagn inte har något förvaringsutrymme.

Lära gå-vagn med namn

För dig som vill ge bort en lära gå-vagn i födelsedagspresent, julklapp eller doppresent, kan det kännas roligt att välja en lite speciell modell. Det går numera att beställa trävagnar med namn på. Du kan alltså beställa en fin gåvagn av trä, i en fin färg, med namn på barnet på sidan.


Här hittar du fler av våra köpguider:

Frågor och svar kring Lära-Gå-Vagnar

✅ Vilken typ av däck används på en gåvagn?

Det finns olika varianter. Det är vanligt med trähjul, men det finns också hjul av gummi och plast. Detta beror helt på vilken modell du väljer. Ibland kan hjulen vara av trä, men ha en gummiremsa som gör att de tar sig fram mjukare över golvet.

✅ Hur mycket kostar en lära gå-vagn?

Vissa modeller kostar runt 250 kronor. Detta gäller bland annat de klassiska modellerna. Om du vill ha en lära gå-vagn med aktivitetsleksaker fram får du betala mer. Dessa kostar ofta mellan 350 och 600 kronor. En lära gå-vagn med namn kan du köpa för cirka 600 kronor. Är du ute efter en lära gå-bil går det att hitta sådana från cirka 250 kronor. Det handlar alltså inte om några speciellt dyra produkter.

Här hittar du våra Toppval Lära-Gå-Vagnar

✅ Hur länge används en produkt av den här typen?

Det är väldigt individuellt. Vissa barn får en variant som går att använda redan från 10 månader och använder den från den åldern och ända upp till förskoleåldern. Det är naturligtvis inte som verktyg för att lära sig gå som den används under hela den tiden, men den blir ofta en kär leksak. Andra barn använder den bara sporadiskt under någon månad, till dess att gångtekniken sitter där den ska.

✅ Finns det någon funktion som är viktig att ha på en lära gå-vagn?

Vi rekommenderar definitivt att du väljer en vagn med broms. Det är till mycket stor nytta och det är en funktion som de flesta föräldrar uppskattar väldigt mycket.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Lära-Gå-Vagnar Vanliga frågor

Sofia
Sofia

Sofia är vår expert inom kategorin barnprodukter. Hon har en gymnasieutbildning från Barn- och Fritidsprogrammet och läser nu tredje terminen på Förskollärarprogrammet vid universitetet. Hon arbetar extra i en barn- och leksaksbutik förutom när hon skriver om barnrelaterade produkter här på Letsbuyit.
Du når Sofia på sofia@letsbuyit.se