Blodtrycksmätare

Ibland kan det vara bra eller rent av nödvändigt att mäta sitt blodtryck. Med en blodtrycksmätare kan man enkelt kontrollera sitt blodtryck hemma. Det finns dock en del saker att tänka på när man ska köpa en blodtrycksmaskin för hemmabruk. Här tar vi upp några av de olika sakerna.

Bäst Blodtrycksmätare

Snabbmeny:
Toppval Blodtrycksmätare Vanliga frågor


Att välja en handledsmätare eller överarmsmätare?

Den av de allra första sakerna du bör tänka över är om du vill ha en blodtrycksapparat som mäter blodtrycket på överarmen eller runt handleden. I regel ger mätningarna samma resultat men det som skiljer dem åt är hur lätt det är att använda mätaren. Att få en överarmsmanchett på rätt plats brukar inte vara något problem men då handledsmanchetten har en positionssensor som kan vara ganska känslig kan det ta ett tag innan man hittar rätt placering för den.

Om man ska få ett så korrekt mätt tryck som möjligt ska manchetten sitta rätt och om man tycker det är svårt att positionera en handledsvariant korrekt eller om man känner sig osäker kan det vara bättre att välja en mätare för överarmen. En fördel med handledsmanchetter är att de är lite mindre och mer diskreta. Det kan vara bra om man ska ta med sin mätare på resor eller till arbetet.

Mät ditt blodtryck enkelt hemma.

Hur mäter man ett normalt blodtryck med apparaten?

De flesta blodtrycksmätare för hemmabruk är helautomatiska sådana. De använder i regel en oscillometermetod som innebär att när manchetten pumpas upp med luft stryps blodtillförseln. En mikrofon i manchetten uppfattar sedan det första och sista hjärtslaget när luften pyser ut igen. På så sätt mäts det övre, systoliska samt nedre, diastoliska trycket.

För att använda maskinen trär du manchetten på plats, och startar apparaten. Sedan är det i regel bara att läsa av resultaten.

Toppval Blodtrycksmätare 2024

Vi har valt dessa Blodtrycksmätare som våra Toppval.
Noggranna och pålitliga blodtrycksmätare för en korrekt mätning av ditt blodtryck.

Är blodtrycksapparaten lätt att använda?

En annan sak man bör fundera över innan man köper sin blodtrycksapparat är om den är enkel att använda. För att man ska få ett perfekt blodtryck behöver man ha tagit det lugnt en stund innan mätningen och om det är krångligt och svårt att få igång mätaren kan det vara svårt att få ett normalt blodtryck någon gång. Man bör också se över apparaternas displayer så att det inte är svårt att läsa av dem. Om man har försämrad syn eller ibland behöver mäta sitt blodtryck i lite sämre ljus kan det vara klokt att prioritera en större display, kanske med bakgrundsbelysning så att siffrorna syns bättre. Om man inte ser resultatet från mätningen är det lätt hänt att man stressar upp sig i onödan för lite för höga eller låga siffror.

En användarvänlig blodtrycksapparat för enkel mätning av blodtrycket.

Det är också bra att titta på hur svårt det är att kalibrera blodtrycksmätaren och hur ofta det måste göras. Är man inte så tekniskt lagd och kalibreringen ska göras ofta eller om den är komplicerad kanske man behöver ta hjälp av någon varje gång. Då kan en apparat som inte behöver ställas in lika ofta vara ett bättre val så länge resultatet fortfarande är tillförlitligt.

Prova manchetten

En blodtrycksmätare som har en handledsmanchett passar i regel alla. De är ibland elastiska, och andra gånger kan de justeras med hjälp av kardborreband. När det gäller manchetter för överarmen kan de dock vara lite olika i storlek. Det är alltid klokt att man själv eller den som ska använda apparaten provar manchetten innan köp. Om man har en kraftig arm eller väldigt smal sådan kan manchetten passa dåligt. Har man samtidigt sköra kärl i armen kan det vara olämpligt med en manchett som klämmer åt väldigt hårt eller som tömmer sig på luft väldigt sakta.

Manchetter finns ofta i fyra olika storlekar, smal, normal, bred samt lårmanchett. Till blodtrycksmaskiner för hemmabruk finns ofta de tre standardmanchetterna att köpa till. Lårmanchetter är inte lika vanliga och har man en kraftigare överarm kan det verkligen vara klokt att prova apparaten innan köpet.

Vem behöver en blodtrycksmätare?

Vem behöver en blodtrycksmätare?

När man ska köpa en blodtrycksmätare kan det också vara klokt att fundera över varför man köper den. Om man ska ha en blodtrycksmaskin för att läkaren vill att man mäter blodtrycket hemma vid flera tillfällen per dag kanske det är värt att lägga lite mer pengar på maskinen, och att köpa en apparat som mäter lite snabbare samt som är enkel att ta med sig. Det här kan vara fallet om man haft högt blodtryck på läkarbesök men man inte riktigt vet vad anledningen till höjningen är. Får man en blodtryckshöjning av läkarskräck är det inte säkert att man har högt blodtryck på hemmaplan.

En annan anledning till att man vill ha en blodtrycksmätare är för att överlag hålla koll på sin hälsa. Kan man kolla blodtrycket hemma och ser att det är rejält högt eller lågt vid flera tillfällen kan det vara läge att kontakta sin läkare för att ta ett blodtryck även där för att se om det behöver medicineras. I de här fallen kanske mätarens prislapp inte behöver vara så hög.

Välj en pålitlig blodtrycksmaskin

Du bör alltid välja en väl beprövad och pålitlig blodtrycksmaskin för att få ett så bra resultat som möjligt. När du ska mäta ditt blodtryck är det viktigt att du inte får flera felaktiga resultat eftersom att det kan leda till att du tror att du har ett normalt blodtryck eller rent av ett perfekt blodtryck när så inte är fallet. Felaktiga mätningar kan också medföra att du får upp för höga eller för låga resultat. Det kan i sin tur leda till onödiga kontakter med vården.

När du väljer en blodtrycksapparat som är enkel att kalibrera och som rekommenderas av läkare är risken mindre att resultaten visar väldigt mycket fel. Bara en sådan sak kan göra att man får ett mer normalt blodtryck. Det blir helt enkelt en sak mindre att tänka på i vardagen. När du väljer en blodtrycksmätare från ett välkänt märke står det i regel också angivet hur pass mycket apparaten kan slå fel och det kan vara bra att känna till om man behöver uppge relativt exakta uppgifter till sin läkare.

Frågor och svar kring Blodtrycksmätare

✅ Varför bör man ha en egen blodtrycksmätare?

Det är inte så att alla måste ha en egen blodtrycksmätare hemma, men för alla som har ett högt blodtryck kan det vara bra att ha en mätare hemma. På det sättet kan man hålla koll på trycket, och se till att det ligger på en sund nivå. Om man till exempel har fått läkemedel utskrivet för att få bukt med problemet, kan det vara bra att kunna kontrollera blodtrycket regelbundet, för att säkerställa att medicinen verkligen ger önskad effekt. Även om man inte har ett permanent högt blodtryck kan det finnas perioder i livet då det blir högre än vanligt, och även då kan det vara bra att kunna hålla koll. Det kan till exempel gälla under en graviditet. Med en egen blodtrycksmätare är det lätt gjort att kolla när som helst på dygnet. Har man ingen egen behöver man bege sig till en vårdcentral eller ett apotek för att låta det undersökas, något som är både mer tidskrävande och krångligare.

✅ Var på kroppen mäter man blodtrycket?

De flesta blodtrycksmätare sätts på överarmen, men det finns även några mätare som fästs runt handleden. Det här är något som det kan vara värt att fundera över innan köp, så att man får något som man trivs med. Här hittar du våra Toppval av Blodtrycksmätare.

✅ Hur mycket kostar en blodtrycksmätare?

Det beror både på vilken butik du handlar från och vilken modell du väljer. Det finns blodtrycksmätare att få tag på för cirka 250 kronor, men det finns också mer avancerade varianter som kostar 1 000 kronor eller i enstaka fall mer. Ofta duger många av de billigare modellerna också gott för att få en bra koll på hur blodtrycket ligger till. Utgå därför inte från att det är nödvändigt att köpa en av de dyrare produkterna för att få fram korrekta siffror. Korrekta siffror brukar nästan samtliga modeller visa, även om det kan skilja en del i funktionalitet mellan de olika produkterna. De automatiska mätarna är ofta dyrare, men om det räcker med en manuellt hanterad variant går det ofta att komma billigt undan.

✅ Vilket är enklast att använda; en blodtrycksmätare för handleden eller en för överarmen?

Den blodtrycksmätare som fästs runt överarmen brukar av de flesta anses vara enklare att hantera. Anledningen till det är att den är enklare att fästa på ett korrekt sätt. Handledsmätarna använder sig av sensorer som gör att de bara fungerar om positionen är helt rätt, och det är inte alltid helt enkelt att få till den rätta positionen. Av den anledningen är det fortfarande många som föredrar överarmsmätaren.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Blodtrycksmätare Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin