Febertermometer

En febertermometer är något som bör finnas i alla hem. Om man blir sjuk och misstänker att man har feber så är det viktigt att man kan följa upp temperaturen för att se hur hög feber man har och hur länge den håller i sig.

Bäst Febertermometer

Snabbmeny:
Toppval Febertermometer Vanliga frågor


Olika metoder för att mäta febern

Det finns många olika sätt att mäta febern på som är olika specifika i sina mätningar. Det finns även olika rekommendationer angående vilken metod som passar i vilken ålder och för vilka sjukdomar.

Vem ska använda termometern?

En termometer för små barn och vuxna används på olika sätt, även om de i många fall kan använda samma termometer. Därför är det viktigt att tänka på vem som ska använda termometern. Det är bra att ha två olika termometrar i hemmet om man är en familj med blandade åldrar, men även för att kunna välja termometer beroende på hur man mår.

Att mäta febern med en bra febertermometer är viktigt.

Febertermometer för små barn

De två vanligaste sätten att mäta ett barns temperatur på är även de två sätt som är mest pålitliga. Det är antingen i örat eller i rumpan. När barnen blir lite större rekommenderas en örontermometer framför en i rumpan för att inte skapa obehag.

En örontermometer är enkel att använda. Det enda man behöver göra är att sätta på ett litet plastskydd, stoppa in piggen i örat och trycka på knappen. Resultatet visas på bara några sekunder. Plastskyddet är som ett skydd på termometern som används av hygieniska och funktionella skäl så att det inte ska fastna öronvax på termometern. Fastnar det ett lager öronvax där temperaturen mäts så kan resultatet bli felaktigt, så ett nytt skydd bör användas vid varje mätning.

Toppval Febertermometer 2024

Vi har valt dessa Febertermometrar som våra Toppval.
Digitala febertermometrar som mäter rätt temperatur för barn och vuxna.

Ta tempen på ett barn under ett år

Barn under ett år har oftast för små hörselgångar för att det effektivt ska gå att ta tempen i örat. Termometern kommer inte in så långt om den behöver komma in för att visa ett pålitligt resultat. Därför är det bättre att ta tempen i stjärten på barn under ett år.

Ta tempen med en febertermometer.

När ska man inte använda en örontermometer?

Om man misstänker öroninflammation lämpar det sig inte med en örontermometer. Det kan medföra smärta för barnet. Öroninflammation är smärtsamt och kan göra så att hörselgångarna svullnar upp, så förutom att det gör ont på barnet så kan det även vara svårt att mäta rätt temperatur om man inte får in termometern så långt i örat. Detta är en av anledningarna till att det är bra att ha olika sorters termometrar hemma.

Har barnet öroninflammation, eller annan smärta i örat är det bättre att använda en annan metod för att ta tempen. Är barnet litet är en stjärttermometer bra och om barnet är lite större kan det ta tempen i munnen. Det går även att ta tempen i armhålan, men detta är inte ett pålitligt sätt.

Det kan även vara svårt för en person med ont i halsen att ta tempen i munnen. Man måste då hålla munnen stängd under en längre period vilket kan medföra obehag om man har väldigt ont i halsen, som till exempel vid halsfluss. Då passar en örontermometer bättre.

Ta tempen på ett barn som sover

Barn som är sjuka och har feber ska vila mycket. Därför kan det vara bra att kunna ta tempen på barnet när det sover, så att man slipper väcka barnet. Det görs genom en termometer på pannan. Det är en termometer som man antingen håller stilla på ett ställe i pannan eller drar över pannan. Detta är dock ett sätt som inte räknas till de sätten som bör användas för att ta tempen på små barn. Det är absolut inte farligt eller liknande, utan avrådan är för att det inte anses ge ett 100 % säkert resultat. Därför bör detta endast användas som en komplettering när barnet sover, och när barnet är vaket bör tempen tas i stjärten eller örat.

Temperaturmätningar som inte bör användas på barn

Det finns några olika sätt som inte ger säkra resultat på barn. Dessa metoder bör därför undvikas så att man får ett så bra resultat som möjligt. De metoder som ger osäkra resultat för mätning av feber på barn är: i munnen, i armhålan, på pannan, med äldre kvicksilvertermometrar och med så kallade pH-remsor som läggs på huden.

Om man endast har tillgång till någon av dessa metoder, om man till exempel är hemma hos en vän, så går det bra att använda för att få ett ungefärligt svar. Men det är inte någon metod som bör användas hemma, utan hemmet bör vara utrustat med en örontermometer och en ändtarms termometer.

Ta tempen på vuxna och unga vuxna

När det kommer till att ta tempen på vuxna och vuxna barn så är det vanligaste sättet att använda en termometer i munnen. Men även för vuxna är en örontermometer och en ändtarmstermometer det som ger säkrast resultat. En termometer som man för in i örat är enkel att använda och kräver ingen rengöring. De kommer utrustade med engångsskydd som man sätter på och kastar efter användning.

När det kommer till feber hos vuxna är det inte lika många febertermometrar som anses vara osäkra som det är för barn. Vuxna kan ta tempen i armhålan, på pannan och i munnen. Vuxnas kroppar är utvecklade på ett annat sätt och ger ett jämnare resultat. Men en annan faktor är även att man som vuxen känner sin kropp. När det kommer till ens barn är det viktigt att man håller koll på varenda liten skillnad i temperaturen för att veta om man måste åka in till sjukhuset. Men en vuxen behöver vanligtvis inte ens en termometer för det. Man känner själv kroppen och kan läsa av dess signaler. Dock är det ändå viktigt att ta tempen!

Vad är feber? - Här får du svaret.

Vad är feber?

Feber är vanligtvis en kroppstemperatur på över 38.0 grader. En normal kroppstemperatur ligger vanligtvis på runt 37 grader, men variera från person till person. Allt mellan 36.5 till 37.5 anses som normalt. För att veta sin egen kroppstemperatur är det bra att mäta några gånger under dagen när man är frisk. Man har olika temperaturer under dagen så därför bör man kolla på morgonen, mitt på dagen och på kvällen för att få en helhetsbild av sin kroppstemperatur på ett ungefär.

Frågor och svar kring Febertermometrar

✅ Vad bör man titta efter när man ska välja en febertermometer?

Det finns ett flertal faktorer som kan vara intressanta att titta på. Naturligtvis bör du titta efter vad som är högsta respektive lägsta mätbara temperatur. Kontrollera också huruvida termometern har en minnesfunktion eller inte, samt i så fall hur många minnesplatser den har. Vidare är det intressant att se efter om den har automatisk avstängning eller om den måste stängas av manuellt samt om den ger ifrån sig ljud när mätningen är klar. Här hittar du våra Toppval av Febertermometrar.

✅ Vilka olika typer av febertermometrar finns?

De febertermometrar som finns kan användas antingen i öron, mun, armhåla, ändtarm eller panna. Det finns olika termometrar beroende på var mätning ska ske, även om det finns några typer av termometrar som klarar mätning på flera olika sätt. Numera finns det även napptermometrar. De ser alltså ut som en vanlig napp, men med inbyggd febertermometer. Dessa används naturligtvis bara till de minsta barnen, och fördelen är att det vanligtvis blir betydligt enklare att mäta temperaturen på de små eftersom de ofta är vana vid att ha napp och inte protesterar mot det.

✅ Vad kostar en febertermometer?

Det finns termometrar i olika prisklasser. De enklaste modellerna kostar inte mer än cirka 100 kronor. De mer avancerade modellerna kostar vanligtvis mellan 500 och 1 000 kronor, men det kan gå att komma billigare undan för den som tar sig tid att jämföra priser.

✅ Vilka febertermometrar är enklast att använda?

Det beror lite på vad man menar med enkel. För den som är ute efter något som består av så lite digitalisering som möjligt kan en klassisk termometer som används i armhålan vara den enklaste. Om det däremot handlar om att ta tempen på ett barn som inte vill sitta still, kan det enklaste vara en beröringsfri termometer som använder sig av infrarött ljus. De kan till exempel användas när barnet ligger och sover. Det finns med andra ord olika aspekter av enkelhet, men det finns lätthanterade febertermometrar för alla.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Febertermometrar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin