Nattkräm

Bäst Nattkräm

Snabbmeny:
Toppval Nattkräm Vanliga frågor


Väldigt många känner till att det är viktigt att ha en god hudvårdsrutin. Att veta detta är ett bra första steg. Det finns dock många som tycker att det är svårt att veta vilka produkter som verkligen gör nytta, och vad man bör använda sig av. Det finns till exempel många som tycker att det är svårt att avgöra om det verkligen behövs både en dagkräm och en nattkräm, eller om det går lika bra att använda en och samma produkt både dag och natt. Sådana saker kan vara svåra att veta, men faktum är att både dagkrämer och nattkrämer fyller en funktion. För att få de resultat du förmodligen hoppas på är det dock viktigt att du väljer rätt krämer. Det är ingen hemlighet att det finns både riktigt bra dag- och nattkrämer, och produkter som knappt ger någon effekt alls. Här ska vi fokusera på nattkrämerna och vad du bör titta efter när det är dags att välja en sådan.

Viktigt att ha koll på din egen hud

Först och främst är det viktigt att påpeka att den nattkräm som passar perfekt för en person, kanske inte alls passar en annan. För att du ska kunna välja en bra produkt behöver du ha koll på din egen hud, så till vida att du vet vilken hudtyp du har. Är din hud torr eller fet, eller har du kanske en blandhy? Det finns nattkrämer särskilt avsedda för fet hud, produkter för torr hud, produkter för normal hud och sådana som är avsedda för personer med blandhy. Det finns också några krämer som ska kunna användas av alla, oavsett hudtyp, men det hör inte till vanligheten. Börja därför med att säkerställa att du vet vilken hudtyp du har, så blir valet betydligt enklare.

Välj nattkräm vilken hudtyp du har.

Kontrollera innehållet

När du väl vet vilken hudtyp du har kan du börja kontrollera vilka produkter som finns på marknaden. Du kan nu ta de första stegen mot att välja en nattkräm. Det som är avgörande för om en viss produkt är effektiv eller inte är förstås innehållet. Därför är det första du bör göra att kontrollera innehållet. Om du väljer att handla på nätet finns det förstås innehållsförteckningar och produktbeskrivningar att läsa för varje enskild kräm. Väljer du att gå ut i butikerna och titta kan du helt enkelt läsa på förpackningen. Du vill kanske undvika vissa ämnen.

Det pratas till exempel ofta om att parabener och alkohol kan ha negativa effekter. Det finns även andra ämnen som många väljer att undvika. Dit hör till exempel mineraloljor. Den som har känslig hud kanske även vill undvika parfymer, eftersom sådana kan irritera huden. Andra sätter ett värde i att ha en väldoftande produkt. Vissa är också måna om att välja helt naturliga produkter, utan tillsatta kemikalier. Kanske hör även du till den skaran. Då blir förstås utbudet betydligt mindre, men det kan också göra det lättare att välja rätt, eftersom du snabbt sorterar bort många av de nattkrämer som säljs i butikerna.

Toppval Nattkrämer 2024

Vi har valt dessa Nattkrämer som våra Toppval.
Uppstramande nattkrämer som bidrar till att förebygga bildande av rynkor och linjer.

1. La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Overnight Creme 40 ml
Vissa väljer att använda samma hudkräm dygnet runt, men det finns faktiskt fördelar med att i stället använda en specifik nattkräm under nattens lugna timmar. Den här krämen från La Roche-Posay passar till exempel mycket bra att sova med. Nattkrämens lugnande egenskaper får verkligen utrymme att agera under natten när din hud vilar från yttre påverkan. Just den här produkten är anpassad för personer med känslig hud. Det faktum att den lugnar huden efter en lång och intensiv dag är förstås viktigt. Vid användning av denna upplever de flesta mindre obehag på morgonen. Det beror på att krämen innehåller vitamin B6 och vitamin E som minskar tecken på irritation hos huden och som också verkar lugnande på djupet.

Det här är en nattkräm avsedd för att användas i ansiktet och på halsen. Innan du applicerar produkten bör du rengöra huden med en skonsam rengöringsprodukt. Här är det viktigt att komma ihåg att du inte bör rengöra huden med hjälp av vanlig tvål, eftersom den kan torka ut och irritera huden.

Kolla priset

2. Exuviance Relax Overnight Transformation Complex 50 g
När du ska välja ut en bra nattkräm finns det några olika saker du behöver titta på. Först och främst är det förstås viktigt att du väljer en produkt som är lämplig för just din hudtyp. Det finns dock en väldigt enkel lösning på problemet. Du kan välja en nattkräm som passar alla hudtyper. Sådana produkter finns det nämligen och den här nattkrämen från Exuviance är ett bra exempel. Krämen kommer med en rad mycket gynnsamma egenskaper. Den återfuktar och är dessutom revitaliserande. För att göra det hela ännu bättre bör det nämnas att den innehåller PHA, vilket leder till att hudens skyddsbarriär stärks när krämen får verka under natten.

Att använda den här nattkrämen är enkelt. Du rengör huden som vanligt på kvällen med den rengöringsprodukt du har valt ut. När huden är ren och torr, applicerar du den här krämen. Därefter är det bara att låta ingredienserna verka medan du sover.

Kolla priset

3. Lumene Nordic-C Overnight Bright Vitamin C Sleeping Cream 50 ml
Om du tycker att din hud har tappat en del av sin lyster och vill göra något åt det, kan denna nattkräm från Lumene varmt rekommenderas. Den är i allra högsta grad lystergivande och den verkar under nattens lugna timmar. Att den fungerar så bra beror på att krämen innehåller hjortron som är ett bär rikt på antioxidanter, samt hyaluronsyra och vitamin A, C, B3 och E. Dessa ingredienser främjar hudens naturliga förnyelseprocess och ger liv åt hud som tidigare varit matt och trött.

Nattkrämen innehåller hela 87% naturliga ingredienser och vad som är ännu viktigare är att den inte innehåller några parabener. Förutom att ge huden ny lyster och att ge dig ett piggare och fräschare utseende kommer du även upptäcka att huden blir jämnare och mjukare. Om du vill förbättra din hudvårdsrutin ytterligare kan det vara en god idé att kombinera den här nattkrämen med Lumenes dagkräm samt en bra rengöringsprodukt som fräschar upp och rengör huden.

Kolla priset

Nyttiga ingredienser

När du kontrollerar innehållet gör du det förstås inte bara för att kunna undvika vissa ämnen. Det finns även ingredienser som verkligen är gynnsamma och som bidrar till en välmående hud. Du vill förstås ha en nattkräm som innehåller näringsgivande ämnen som skyddar, återfuktar och reparerar. Edelweiss, björksav, hyaluronsyra, vitaminer, alger och rapsolja är några exempel på ingredienser som ofta förekommer i effektiva och hälsosamma nattkrämer. Dessa ingredienser kan bidra med många gynnsamma egenskaper. Det finns dock även gott om andra ingredienser som kan åstadkomma ungefär samma sak. Om du till exempel hittar havtornsolja, sheasmör, extrakt från kiwi eller nyponrosfrön kan du utgå från att du genom dessa ämnen får en hel del positiva effekter.

Avfärda inte en nattkräm på grund av att den inte innehåller de ingredienser vi nämner här. Undersök istället vilka egenskaper just de ingredienserna som krämen innehåller har. Kanske upptäcker du att du kan få de önskade effekterna på annat sätt, tack vare innehållet i krämen. Det finns många naturliga ingredienser som kan åstadkomma fantastiska resultat, i synnerhet när de kombineras i en väl avvägd formel. Därför är det viktigt att se till helheten.

Varför behövs en nattkräm?

Vilka effekter vill du uppnå?

Innan du köper en nattkräm bör du fråga dig själv vad det är du vill uppnå. Det finns nämligen inga mirakelkrämer som hjälper till med allt. Vissa fungerar som fuktbomber, som verkligen återfuktar på djupet. Andra har en reparerande och läkande effekt, och arbetar hårt under natten när du sover, för att reparera huden och bidra till skapandet av nya hudceller. Det finns också krämer som främst arbetar med att jämna ut ojämnheter och reducera ålderstecken. Vilken kräm som är den rätta att välja beror helt på vad det är du vill uppnå. En ung person med irriterad hud behöver troligtvis inte samma nattkräm som en person i övre medelåldern som vill få hjälp att se så ung ut som möjligt.

Vilka effekter vill du uppnå med din nattkräm?

Varför behövs en nattkräm?

Vad är det då som gör att det behövs en nattkräm? Varför går det inte att använda samma kräm dygnet runt? Och är det inte bättre att låta huden vila, helt fri från hudvårdsprodukter under natten? Anledningen till att en bra nattkräm är en viktig del av en bra hudvårdsrutin, är att det händer mycket under natten. Alla vet att sömnen är viktig på många sätt, men många glömmer bort att även huden behöver sömnen.

Det är då huden får en chans att återhämta sig och vila. Det är också då hudvårdsprodukterna verkligen får chansen att verka på djupet, utan störningsmoment som föroreningar och smuts. Om du vill hjälpa huden att återhämta sig, läka och byggas upp, är nattkrämen kanske den viktigaste produkten av alla. Efter att du har rengjort huden ordentligt, och tagit bort all makeup och orenheter, är det dags att applicera nattkrämen. Den har ofta en annan konsistens än dagkrämen. Det beror på flera saker. Dels är den anpassad för att gå på djupet, dels behöver den inte anpassas för att kunna användas tillsammans med makeupprodukter, vilket naturligtvis gör skillnad.


Frågor och svar kring Nattkrämer

✅ Varför behövs det en särskild kräm på natten?

Vissa krämer kan faktiskt användas både dagtid och nattetid, men generellt använder man en kräm som är rikare på natten. Tanken är att den kan gå mer på djupet och verkligen återfukta ordentligt. Under natten får huden återhämta sig och utsätts inte för någonting utifrån, och då är det ett perfekt tillfälle att verkligen återfukta och lugna huden, och det är där nattkrämen kommer in i bilden. Många väljer att satsa på en nattkräm som fungerar som en riktig fuktbomb, medan andra ser till att välja en produkt med lugnande och reparerande egenskaper för att passa på att främja återhämtning och uppbyggnad av hudens celler. Här hittar du våra Toppval av Nattkrämer.

✅ Vilka ingredienser gör stor nytta i en nattkräm?

Det är så gott som omöjligt att räkna upp alla, eftersom listan då skulle bli mycket lång. Några exempel på effektiva och hälsofrämjande ingredienser som ofta återfinns i nattkrämer är kamomill, apelsin, mineraler, hyaluronsyra, lavendel, vitaminer, alger och nyponrosfrön.

✅ Finns det några helt naturliga nattkrämer?

Ja, det finns några nattkrämer som är 100 % naturliga och fler och fler dyker upp. Det blir allt populärare att söka efter naturliga alternativ, vilket ökar efterfrågan på naturliga hudvårdsprodukter. Du kan med andra ord räkna med att fler och fler naturliga nattkrämer kommer dyka upp i butikerna.

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa och använda nattkräm?

Vad gäller användningen så är det viktigt att du tänker på att rengöra huden ordentligt innan du applicerar krämen. En god rengöringsrutin med bra rengöringsprodukter är minst lika viktigt som att sedan återfukta och skydda huden. Det är viktigt att tänka på att rengöring med tvål och vatten inte är att rekommendera. Istället bör du investera i en rengöringsprodukt avsedd för rengöring av ansiktets känsliga hud. Vad gäller inköp av nattkrämen så bör du ta en titt på innehållet. Du bör försöka undvika att köpa något som innehåller parabener, mineraloljor och alkohol. Du bör också se till att hitta en nattkräm som passar just din hudtyp. Vidare bör du fundera över vad det är du anser att din hud behöver mest. Är det att lugnas, repareras, minska fina linjer eller kanske helt enkelt återfuktas? Utifrån svaret på detta bör du leta upp en ansiktskräm som hjälper dig att ge huden det den behöver.

✅ Hur mycket kostar en nattkräm?

Det finns en väldigt varierande prisbild, där de billigaste produkterna inte kostar mer än 50 kronor, medan de dyrare kan kosta flera hundra kronor, och ibland upp emot 1 000 kronor. Det är inte per automatik så att de dyraste produkterna är de bästa, men ofta finns det en anledning till att priset är högt. Det kan ofta vara så att en dyr produkt har en genomtänkt och exklusiv formel av ingredienser, även om så naturligtvis inte alltid är fallet. En rekommendation är att fokusera på kvalitet i första hand och priset enbart som en sekundär faktor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Nattkrämer Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin