Hårborste

Bäst Hårborste

Snabbmeny:
Toppval Hårborstar Vanliga frågor


Vem behöver en hårborste? Svaret på frågan är enkelt. Alla som har hår har nytta av en borste. Den hjälper till med det mest grundläggande, det vill säga att borsta igenom håret oavsett hur långt eller kort det är, och se till att det inte finns några tovor eller knutar. Den är dessutom till hjälp för den som vill sätta upp håret i en hästsvans eller styla det på något sätt.

Vilken typ av borste

Att säga att alla med hår bör äga en hårborste är enkelt. I nästa steg blir det dock lite mer komplicerat, när det är dags att berätta om vilken typ av borste var och en bör ha. Vilken modell som är bäst kan nämligen bero på ett flertal saker. Det beror bland annat på hur långt eller kort hår du har, men även vad du vill att din borste ska åstadkomma. Det finns till exempel borstar som är utmärkta att använda för den som vill kunna reda ut håret när det är blött. Det finns också modeller som passar perfekt för den som är håröm och vill kunna reda ut håret utan smärta. Somliga varianter är främst avsedda för långt hår, medan andra kan vara anpassade för extra tätt hår. Det finns en lång rad produkter att välja mellan för den som vill ha en ny hårborste, och det gäller att du tar dig tid att se över vilka alternativ som finns och vad de är anpassade för. På så sätt kan du hitta borsten som passar just dig.

Vilken typ av borste ska man välja?

Rundborstar – populära för att få volym

En typ av borste som ofta dyker upp i olika texter om hårborstar är rundborsten. Den är rund, vilket gör att det går att rulla den runt hårlängderna. Det gör den optimal för den som vill styla håret i lockar, eller se till att få mer volym. De här borstarna används oftast av personer med halvlångt eller långt hår, eftersom det är med de hårlängderna det går att få mest nytta av produkten.

Paddelborstar – ett bra val för de flesta

En mycket populär variant är paddelborsten. Den kan användas av såväl korthåriga som långhåriga, men mest nytta gör den kanske för den med långt hår eftersom ytan är förhållandevis bred. Det gör att det går att kamma igenom större delar av håret på en gång, vilket gör att håret snabbt kan kammas igenom och redas ut. De här borstarna är också bra eftersom de ger goda möjligheter att massera hårbotten under borstningen. Detta kanske låter tämligen överflödigt, men det är det absolut inte. När hårbotten masseras frigörs nämligen kroppens egna oljor som vårdar håret och gör det återfuktat och välmående. Genom att ta väl hand om hårbotten blir det med andra ord möjligt att spara in på håroljor som du annars tillsätter utifrån. Faktum är att kroppen kan hantera det mesta på egen hand, bara den får nödvändig hjälp från oss. Bland paddelborstarna finns det många olika varianter vilket gör att du kan hitta en som passar dig materialmässigt och storleksmässigt.

Toppval Hårborstar 2024

Vi har valt dessa Hårborstar som våra Toppval.
Utredande hårborstar som mjukt och smidigt minskar friss, maximerar glans och förebygger brutna hårstrån.

1. BaByliss Paris Accessories 794555 Massagehårborste

De flesta har upptäckt att det blir betydligt lättare att ta hand om håret med en bra hårborste. Problemet är bara att det inte alltid är så lätt att veta vilka borstar som är bra. Den här modellen från BaByliss är ett utmärkt exempel på en hårborste som verkligen är av hög kvalitet. Den har hela 392 piggar och dessa har två olika längder. Vissa av piggarna är korta medan andra är långa. På så sätt reds håret ut från hårbotten och ända ut i topparna. Dessutom får din hårbotten massage vilket är positivt eftersom det gör att blodcirkulationen ökar och välgörande ämnen frigörs.

Det här är en hårborste som du bör välja om du är beredd att betala lite mer för en produkt av riktigt god kvalitet. Den kommer göra din morgonrutin betydligt enklare eftersom det kommer gå både snabbare och enklare att reda ut håret. När du använder denna sliter du inte på håret i onödan.

Kolla priset

2. By Lyko Paddle Brush

Om du vill ha en lättanvänd och rejäl hårborste som inte kostar allt för mycket men som är lätt att reda ut håret med, är denna variant från Lyko ett prissmart val. Den är förhållandevis bred, 8,5 cm och det gör att du kan reda ut håret både snabbare och effektivare. Med en smalare borste tar det ofta längre tid, åtminstone om du har långt och kanske även tjockt hår.

Den här hårborsten fungerar naturligtvis bra när du vill reda ut håret och du kan använda den så ofta du behöver. Borsten är även ett utmärkt redskap att ta hjälp av när det är dags för styling. Om du exempelvis fönar håret är det till stor hjälp att ha en bra borste att arbeta med samtidigt, och då är denna ett bra val. Med skaftet inräknat är den 26 cm lång, vilket ger dig ett bra handtag att greppa samtidigt som du inte behöver vara för nära värmen från fönen med handen.

Kolla priset

3. Dazzling Hår Rund Hårborste

Hårborstar finns i olika former och vad man föredrar för typ av borste kan variera. Den här varianten från Dazzling skiljer sig från majoriteten av borstar på grund av att den är rund. Piggarna på den är många vilket gör att ditt hår kan redas ut effektivt. I och med att borsten är rund spelar det heller ingen roll vilken del av den du använder. Något rätt eller fel finns inte, vilket gör att den på sätt och vis är enklare att använda än en vanlig hårborste.

Denna borste är mycket prisvärd, vilket gör att du definitivt kan kosta på dig att testa denna om du inte har använt en rund borste förut. Det finns naturligtvis inget som hindrar att du använder den runda vid vissa tillfällen och en vanlig vid andra tillfällen. Med skaftet är denna borste 21 cm lång och den är 4 cm i diameter vid själva borsten.

Kolla priset

Andra vanligt förekommande borstar

Förutom paddelborstarna och rundborstarna finns det även en rad andra typer av borstar som du troligtvis kommer att komma i kontakt med förr eller senare. Den som har ett tätt och vackert afrohår vill förmodligen ha en borste eller kam särskilt anpassad för det täta håret och sådana finns det. Afrokammar med breda tänder brukar vara det bästa valet. Med en sådan blir det betydligt enklare att snabbt och smärtfritt reda ut håret, jämfört med när en vanlig hårborste används. Det finns också många som vill kunna borsta ut håret när det är fuktigt. Med en vanlig borste kan detta både göra ont och slita på håret. Det är förstås sådant du vill undvika. Då bör du satsa på en borste som verkligen är avsedd för utredning av fuktigt eller blött hår. Det finns såväl paddelborstar som borstar med piggar särskilt avsedda för att möjliggöra smidig borstning innan håret torkar. Det brukar stå tydligt och klart i produktbeskrivningen att en viss borste är lämplig att använda direkt efter hårtvätt. På så sätt kan du snabbt hitta de alternativ som är tänkbara. Om du handlar på nätet kan du också snabbt och lätt söka efter just den sortens borstar. Faktum är att det mesta blir enklare om du väljer att sköta shoppingen på nätet.

Andra vanligt förekommande borstar

Bra att tänka på

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en hårborste. Om du gärna vill kunna använda borsten för att styla håret behöver du fundera över material. Brukar du använda plattborste eller locktång när du stylar håret? Då vill du säkert kunna använda borsten som komplement till värmetången. Då är det väldigt viktigt att du köper en borste som är värmetålig. Vissa plastborstar kan till exempel frigöra farliga ämnen när de blir för varma. Det är naturligtvis inte alls att rekommendera att du använder en sådan borste och detta är något du verkligen bör lägga vikt vid när du ska välja bland olika modeller. Kontrollera om borsten är tillverkad av plast, och om det i så fall är den typen av plast som på ett säkert sätt kan användas även under varma förhållanden, eller om du behöver satsa på ett annat alternativ.

Att använda borsten för att styla håret

Det finns naturligtvis även helt plastfria alternativ av exempelvis svinhår och trä. Det kan vara värt att överväga ett sådant alternativ, även om de ofta kan vara något dyrare. Vad gäller material finns det även andra orsaker till att ta en noggrann titt på detta. Plattorna i borsten kan vara av olika material. Många rekommenderar plattor av naturgummi eftersom det minskar den statiska elektriciteten som kan uppstå. Detta uppskattas av väldigt många, eftersom det gör att håret blir lättare att borsta och styla och det ger också ett finare resultat. Vad gäller typen av borst så finns det en fördel värd att nämna med svinhårsborst. Det är att många av dessa fungerar lika bra för den som vill borsta löshår eller peruk, som för den som vill borsta igenom sitt naturliga hår.

Frågor och svar kring Hårborstar

✅ Spelar det egentligen någon roll vilken hårborste man väljer, eller är alla lika bra?

Det spelar faktiskt stor roll vilken hårborste man väljer. Valet av borste avgör hur lätt det är att reda ut trassel, hur lätt det är att borsta igenom blött hår, men även hur blankt och friskt det lämnar håret efter en borstning. Vissa borstar är främst avsedda för långt hår, andra är specialgjorda för extra tätt hår. Att välja rätt borste är av stor betydelse, inte minst för den som är lite håröm, eftersom borstningen gör betydligt mindre ont med vissa borstar än med andra.

✅ Varför är det bra att välja en hårborste som masserar hårbotten?

Det finns flera skäl till att detta är en god idé. När hårbotten masseras ökar blodcirkulationen och dessutom frigörs nyttiga oljor som i sin tur bidrar till att vårda håret och få det att se mer blankt och glänsande ut. Dessa oljor motverkar också frizz, något som många har problem med.

✅ Kan man använda en hårborste i blött hår utan att det skadar håret?

Både ja och nej. Vissa borstar kan tyvärr skada hårstråna om man borstar när håret inte hunnit torka. Andra hårborstar är framtagna för att kunna fungera även i blött hår och de kan användas utan att vålla någon skada.

✅ Vilka olika typer av hårborstar finns?

Det finns en rad olika borstar. Några omtyckta och kända exempel är paddelborstar, svinhårsborstar, rundborstar och antistatiska borstar. Det finns inget som förhindrar att en borste kan vara både en paddelborste och antistatisk exempelvis, men detta är typer som ofta nämns.

✅ Får man kluvna hårtoppar om man tar för många tag med en hårborste?

Nej, det handlar inte om antalet tag med borsten, det handlar om valet av borste. Väljer man fel borste är risken stor att man får kluvna hårtoppar snabbt, även om man inte ägnar så lång tid åt att borsta håret varje dag. Väljer man däremot en bra hårborste som motverkar slitage, är det ingen risk för kluvna toppar även om man tar de beryktade 100 tagen per dag som äldre generationer ofta pratar om.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårborstar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin