Mjällschampo

Bäst Mjällschampo

Snabbmeny:
Toppval Mjällschampo Vanliga frågor


Att välja att använda ett mjällschampo vid hårtvätt är många gånger en riktigt god idé. De allra flesta har mjäll i någon utsträckning, även om vissa bara har en liten mängd medan andra har riktigt stora problem med mjäll. Vilket schampo du bör välja beror på hur mycket mjäll du har, men också vilket skick din hårbotten är i. Det finns gott om olika schampon. Vissa har en mer kraftfull effekt medan andra är mildare. Vissa är också mer anpassade för färgat hår medan andra främst är framtagna för att reparera skadat hår. Det gäller att se till helheten när du ska välja mjällschampo, så att du får den produkt som är bäst lämpad för ditt hår.

Schampo för dig med irriterad hårbotten

Det finns många som har problem med mjäll som även har en hårbotten som är irriterad och kliar. Det gäller absolut inte alla, men en ganska stor skara. Om du tillhör den skaran behöver du se till att välja ett mjällschampo som är skonsamt, så att det inte leder till ökad irritation. Det är också viktigt att det schampo du väljer har en lugnande och vårdande effekt. På så sätt kan hårbotten balanseras och bli mer välmående, samtidigt som du kan få bukt med mjällproblemet. Ett bra och skonsamt mjällschampo är med andra ord välgörande för såväl hår som hårbotten. Alla som har en hårbotten som ofta kliar och svider bör med andra ord se längre än till själva mjällproblemet. För att håret ska må bra behöver även hårbotten må bra.

Ingredienser som är bra för hårbotten

Det finns en mängd ingredienser som har en välgörande effekt på hårbotten. Zink och salvia är bra ingredienser att leta efter, men det finns även många andra. Några sådana exempel är bladvassextrakt och pepparmint liksom kokos och majs. Kom dock ihåg att detta är långt ifrån de enda ingredienser som kan vara vårdande och skyddande. Det viktiga är att du verkligen tar en titt på innehållsförteckningen och eventuell produktbeskrivning innan du köper en produkt. Om du känner dig fundersam gällande någon av ingredienserna kan det vara bra att läsa på om just dessa, så att du snabbt kan ta reda på om de bidrar till en skonsam och vårdande produkt eller inte.

Schampo för dig med irriterad hårbotten

Ett bra schampo för färgat hår

Om du har färgat hår vill du förstås ha ett schampo som gör att färgen bibehålls så länge som möjligt. Samtidigt vill du naturligtvis få bukt med ditt mjällproblem om du har ett sådant. Lyckligtvis behöver du inte välja bort det ena för att få det andra. Det finns bra mjällschampon som är framtagna speciellt för just färgat hår. De hjälper till att bibehålla färgen och skydda det färgade håret, samtidigt som det ser till att balansera hår och hårbotten för att lindra och ibland även få bukt med mjällproblemet. Det gäller bara att du tänker på att välja ett schampo avsett för färgat hår, så att du inte tar första bästa mjällschampo av gammal vana.

Toppval Mjällschampo 2024

Vi har valt dessa Mjällschampo som våra Toppval.
Mycket effektiva mjällschampon för alla hårtyper, särskilt mot fett mjäll.

1. Redken Scalp Relief Dandruff Shampoo 250 ml
När du vill hålla mjället borta är det klokt att börja använda ett bra mjällschampo. Denna variant från Redken uppskattas av många. Produkten har lugnande effekt på hårbotten som rengörs på ett skonsamt sätt. Naturligtvis är det inte bara hårbotten som tas om hand. Håret rengörs också på ett effektivt men skonsamt sätt och du kommer att upptäcka att håret får en helt annan glans när du har använt det här schampot regelbundet under en period.

Något som skiljer det här schampot från många andra liknande produkter är det faktum att det kan användas även i torrt hår. Du applicerar det som vanligt i antingen blött eller torrt hår och masserar in det i både hår och hårbotten. Det är en god idé att låta produkten sitta i cirka fem minuter innan det sköljs ur. Förpackningen innehåller 250 ml vilket innebär att den räcker till relativt många tvättar om man använder lagom mängd vid varje tillfälle.

Kolla priset

2. The Body Shop Ginger Anti-Dandruff Shampoo 400 ml
Ett fräscht och fint hårsvall är något som de flesta vill ha och med detta mjällschampo från The Body Shop blir det lättare att uppnå detta. Det är skonsamt och milt men fyller sitt syfte. 90 % av ingredienserna i det här schampot är naturliga och produkten är helt vegansk. Några av ingredienserna som du hittar i detta schampo är barkextrakt från björk, ingefärsolja och silkprotein.

När du tvättar håret med det här schampot kan du räkna med att få bukt på större delen av dina mjällproblem men du kan dessutom räkna med att din hårbotten kommer att bli mer välmående, då produkten har vårdande egenskaper. Om du tidigare haft besvär med klåda och irritation i hårbotten är det mycket troligt att dessa problem kommer att lindras tack vare denna produkt. Schampot doftar fräscht av ingefära och om du ytterligare vill förbättra resultatet kan du använda det i kombination med balsam från samma serie.

Kolla priset

3. Biolage ScalpSync Anti-Dandruff Shampoo 250 ml
När du vill bli av med mjäll är det förstås viktigt att du väljer ett schampo som är avsett för just det ändamålet. Den här produkten från Biolage hjälper dig att få bukt med mjället men det gör även mycket annat positivt. Både håret och hårbotten rengörs och befrias från mjäll när du använder det här schampot regelbundet. Att det är så effektivt beror på ingredienser som citronsyra och piroctone olamine.

När du tvättar håret med denna produkt blir det inte bara fritt från mjäll, det blir också ordentligt rengjort samt mjukt och glansigt. Du får med andra ord gott om fördelar när du använder en högkvalitativ hårvårdsprodukt som denna, vilket gör schampot till ett lämpligt val för väldigt många. Produkten är dermatologiskt testad, vilket betyder att du tryggt kan använda den utan att vara orolig för irritation och besvär. Att använda det är precis lika enkelt som att tvätta håret med andra schampon, det ger bara fler positiva effekter.

Kolla priset

Vad är mjäll och vem behöver använda mjällschampo?

Innan du ger dig in på att välja mjällschampo vill du förmodligen ta reda på mer om vad mjäll är, och om det verkligen är det du har problem med. Det är kanske inte skadligt att använda mjällschampo även om du inte har mjäll, men det kan tyckas onödigt. Dessutom kan problemen ibland ha andra orsaker, som kan kräva andra typer av behandlingar. Därför behöver du komma fram till om det verkligen är mjäll du har, för att kunna välja rätt behandling och rätt produkt.

Vad är mjäll och vem behöver använda mjällschampo?

Detta är mjäll

Vad är då mjäll för något? Det är inte speciellt komplicerat. Mjäll är helt enkelt döda hudceller som återfinns i hårbotten. När nya hudceller skapas faller de döda hudcellerna av som stora vita hudflagor och de syns då i håret, men kan ibland även falla ned på axlar och synas på kläderna. Om det bara rör sig om några flagor då och då är det förmodligen inget som du eller någon annan tänker på, men om det ständigt visar sig stora mängder vita hudflagor i håret och på kläderna kan det bli både irriterande och besvärligt. Då vill du förstås få bukt med problemet, och då kan mjällschampo i de flesta fall hjälpa.

Det finns dock undantag. Alla hudflagor som dyker upp är nämligen inte mjäll. Om du istället för de klassiska vita flagorna ser mer gulaktiga flagor som kanske inte heller är speciellt torra, är sannolikheten stor att det inte är vanligt mjäll, utan snarare mjälleksem. Då behöver du förmodligen andra produkter än vanligt mjällschampo för att råda bot på problemet. De som däremot har problem med vanligt mjäll kan med fördel ge sig ut i butikerna och leta rätt på ett passande mjällschampo.

Att tänka på vid val av mjällschampo

Vad är det då du bör tänka på när du ska köpa ett mjällschampo? Som vi redan har nämnt bör du förstås fundera över vad du har för hårtyp och hur ditt hår mår. Har du torrt hår eller fett hår? De flesta mjällschampon är nämligen framtagna för antingen det ena eller det andra. En person med torrt hår behöver en typ av produkt, medan en person med fett hår behöver en annan. Det är också viktigt att du verkligen tar en titt på hur din hårbotten mår, så att du vet innan inköpet om du behöver ett schampo som är extra skonsamt och vårdande. Utöver detta bör du även titta på andra aspekter.

Se till exempel till att välja ett schampo som innehåller ingredienser som återfuktar och ger näring till ditt hår, så att hårsvallet förutom att bli fritt från mjäll även kan bli blankt och se friskt och välmående ut. Du bör också fundera över om du har några preferenser när det kommer till dofter, eller om du kanske rentav föredrar en parfymfri produkt. Vidare bör du försöka bestämma dig för om du gärna vill ha en så naturlig produkt som möjligt, eller om sådant inte spelar så stor roll. Det finns nämligen såväl veganska som ekologiska mjällschampon, men också många bra varianter som inte är vare sig det ena eller det andra.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Mjällschampo

✅ Fungerar alla mjällschampon lika bra och med samma effekt?

Nej, det finns skillnader mellan olika produkter. Många av de mjällschampon som säljs i butik fungerar utmärkt för de flesta, som enbart har vanligt mjäll. Det finns dock även en hel del personer som har svårare besvär. De kan till exempel ha mjälleksem. Då räcker inte de vanliga mjällprodukterna till. Då behövs istället ett specialschampo som kan få bukt med den hårbottensvamp som ligger till grund för mjälleksemen. För de allra flesta fungerar dock ett klassiskt mjällschampo bra, men även bland dessa finns det skillnader och det är viktigt att välja en bra produkt. Här hittar du våra Toppval av Mjällschampon.

✅ Hur ska man veta vilket schampo man ska välja?

Först och främst behöver du ta reda på om det är vanligt mjäll du har, vilket det oftast är, eller om du har problem med mjälleksem. Det avgör om du klarar dig med ett vanligt mjällschampo som du kan köpa i butik, eller om du behöver gå till ett apotek för att köpa ett receptfritt eller receptbelagt alternativ för behandling av just mjälleksem. Om du sedan kommer fram till att det är vanligt mjäll du har kan du leta bland vanliga mjällschampon. Undvik gärna produkter som innehåller parabener. Det rekommenderas också ibland att använda ett schampo som innehåller tea tree oil eftersom det i sin tur innehåller ämnen som arbetar aktivt mot både bakterier och klåda. Då många som har mjäll upplever att det kliar, är detta en mycket viktig aspekt. En annan bra ingrediens att leta efter är aloe vera. Det gäller, som för alla schampon, att hitta något som vårdar och skyddar både hårbotten och hår. Där gör både tea tree oil och aloe vera ett bra jobb, liksom arganolja och arganskal och flera andra ämnen.

✅ Hur kommer det sig att priset varierar så mycket mellan olika produkter av den här typen?

Det kan bero på ett flertal saker, som till exempel att de kommer från olika tillverkare. Ofta är det dock ingredienserna och formeln bakom som påverkar priset mest. Vissa produkter innehåller många tillsatser och konstgjorda ämnen, medan andra satsat på mer naturliga ingredienser som vårdar och skyddar på ett naturligt sätt. Ofta är de produkter som innehåller enbart, eller till största delen, naturliga ingredienser betydligt dyrare än de andra alternativen. Det kan skilja flera hundra kronor på en flaska, vilket naturligtvis är en stor skillnad. Det kan dock även skilja mycket på den effekt de olika produkterna ger.

✅ Var kan man köpa ett bra mjällschampo?

Mjällschampon säljs på många olika platser. Det går naturligtvis att hitta den här typen av produkter i många olika webbutiker, men det går även att köpa ett bra mjällschampo i livsmedelsbutiken, på apoteken och inne på hårsalonger.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Mjällschampo Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin