Örontermometer

Den klassiska termometern är idag ett minne blott. Även om den fortfarande är ett stadigt förstahandsval för många har majoriteten valt att gå över till örontermometern. Orsaken till detta är helt enkelt för att de är betydligt smidigare och de är även enklare att hålla rena och fräscha. En örontermometer kan användas redan från en mycket låg ålder och någon övre åldersgräns finns inte.

Bäst Örontermometer

Snabbmeny:
Toppval Örontermometer Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Att tänka på vid köp av örontermometer

Innan du köper en örontermometer finns det en del saker att tänka på. Då produkten har blivit så populär finns det ett stort utbud av olika märken och tillverkare att välja mellan. Till skillnad från den klassiska febertermometern så är örontermometern mycket dyrare i pris, men de sägs också vara betydligt mer pålitliga och användarvänliga. Till och med i sjukvården har man nu valt att byta ut de gamla termometrarna och ersatt dessa med de mer moderna alternativen. Att de används flitigt och är populära är det således inget snack om, men vad är det då som man bör ha i åtanke?

Här nedan kommer du att få läsa mer om vilka olika funktioner en örontermometer kan ha, men också vad som är viktigt att tänka på när det kommer till snabbhet, pris och tillverkare. Att köpa en örontermometer kan låta som en enkel uppgift, men med ett så stort urval av produkter kan det bli knepigare än man kan tro.

Att tänka på vid köp av örontermometer

Vilket märke ska man välja?

Som tidigare nämnt kommer du att hitta en uppsjö av olika typer av märken och tillverkare av örontermometrar och det kan vara svårt att veta vilken man bör välja. I grund och botten är alla produkter designade på samma sätt, men funktioner, design och resultat kan variera och visa sig på olika sätt. Rekommenderat är att du väljer en örontermometer som kommer från en välkänd tillverkare som du kan känna dig trygg och säker med. Detta är viktigt av flera orsaker.

Till att börja med så har de mer välkända märkena oftast bättre garantier, men de är i de flesta fall också bättre testade för att verkligen säkerställa ett så korrekt resultat som möjligt. Visst kan de vara dyrare i pris, men om du sköter om din örontermometer enligt instruktionerna kan den hålla väldigt länge. De pris som du betalar kommer du därför att få tillbaka många gånger om. Det finns dessutom mycket goda anledningar till varför du bör betala lite mer för den termometer som du väljer. De billigare alternativen är inte alltid så pålitliga som man kan tro. Visst kan det kännas skönt i plånboken att välja en billigare variant, men värdesätter säkerligen pålitligheten hos termometern mer.

Toppval Örontermometer 2024

Vi har valt dessa Örontermometrar som våra Toppval.
Snabb, skonsam mätning av temperaturen. Dessa termometrar är enkla att använda.

Vilka funktioner ska man satsa på?

När det kommer till örontermometrar finns det många olika funktioner att välja mellan. De mest grundliga och enkla visar endast kroppstemperaturen, men sen finns de också de termometrar som kan mäta andra ting, som t.ex. vätska eller värme på ytor. Vilka funktioner som är viktiga för dig kan bara du avgöra. För de allra flesta räcker det gott och väl med att bara kunna mäta kroppstemperaturen, medan andra är i behov av flera mätningar än så. De termometrar som kan mäta vätska kan till exempelvis användas för den som vill kunna mäta temperaturen på badvattnet eller för den som vill se att vällingen har rätt temperatur innan den ges till barnet.

När det kommer till ljus och ljud så kan produkterna även här skilja sig rätt mycket åt. Eftersom örontermometrar är utrustade med en LCD-skärm så kommer resultatet att visas digitalt på skärmen. Det bästa är att välja en örontermometer med en skärm som är upplyst och gärna med en som ändrar färg på skärmen, beroende på temperaturen. Den som ska ta febern på ett barn (eller på sig själv) mitt i natten behöver snabbt kunna se temperaturen, utan att behöva tända i taket eller lysa med mobiltelefonen.

Viktiga funktioner hos en örontermometer.

Att ta temperaturen mitt i natten är inget ovanligt och extra vanligt är det när det kommer till barn. Många föräldrar vill kunna se om barnets temperatur förändras under sovande tillstånd, men detta utan att väcka barnet i fråga. En örontermometer kan användas även på sovande barn och risken för att väcka är minimal. Dock kan en högljutt pipande örontermometer väcka även den mest trötta och febriga unge. Ska örontermometern användas nattetid och på barn rekommenderas du att välja ett alternativ där det finns möjlighet att sänka eller stänga av ljudet.

Vikten av snabbhet

Kommer du ihåg när du själv var liten och det var dags att mäta temperaturen? De där termometrarna som man hade i munnen eller i armhålan kunde man behöva sitta med hur länge som helst, innan ett resultat visade sig. Ville det sig illa kunde det ta upp till hela 5 minuter innan termometern hade mätt klart, och som liten var det vanligtvis svårt att sitta still. En örontermometer mäter temperaturen i kroppen på bara några sekunder, vilket har gjort det till ett självklart val för både föräldrar såväl som sjukvården. Det här är även en av de många orsaker till varför örontermometern med fördel kan användas under natten, t.ex. på sovande barn. Man behöver inte väcka barnet för att hålla de vaket i flera minuter, utan ett enkelt klick i örat mäter resultatet på sekunder. Hur bra är inte det?

Vikten av snabbhet hos en termometer.

Dock bör man ändå vara lite försiktig med att välja de allra snabbaste termometrarna på marknaden. Orsaken till detta är helt enkelt för att resultaten inte alltid är tillförlitliga. Detta är dock mycket sällsynt när det kommer till örontermometrar och gäller främst de lite äldre alternativen. Det har däremot förekommit fall där billiga örontermometrar visar så mycket som 0.6 grader fel. Kanske låter det inte så allvarligt här och nu, men på ett litet barn kan felmätningen ge farliga konsekvenser. Se därför till att du investerar i en bra och pålitlig örontermometer som du vet är hållbar och som kommer från en känd tillverkare. Priset är högt, ja, men å andra sidan är det bättre att du känner dig säker på att termometern visar rätt, än att du sparar in någon hundralapp eller två. Undvik därför mycket billiga termometrar eller produkter från utlandet till mycket låga priser.

Frågor och svar kring Örontermometrar

✅ Vad ska man titta efter när man köper en örontermometer?

Det kan vara bra att läsa produkttexter och kanske även recensioner, för att se vilka produkter som har fått bra omdömen. Om man ska titta på funktionalitet så kan det vara intressant att titta efter om termometern visar på något särskilt sätt att temperaturen är förhöjd, för att göra det ännu enklare att läsa av. Vissa termometrar spelar till exempel upp en viss melodi om temperaturen är förhöjd, andra visar en grön display om temperaturen är normal och en röd display om den är förhöjd. Vissa örontermometrar går också att ställa in baserat på användarens ålder, vilket kan vara en alldeles utmärkt funktion om den ska användas i en barnfamilj, då kroppstemperaturen kan vara annorlunda för ett litet barn jämfört med en vuxen. Vidare kan det vara bra att titta efter om det följer med några hygienskydd.

✅ Hur mycket kostar en örontermometer?

Priset kan variera beroende på hur avancerad modell man väljer. Vissa enkla modeller kostar mellan 250 och 300 kronor, medan mer avancerade modeller med fler funktioner kan kosta mellan 500 och 1 500 kronor. En bra febertermometer är dock en klok investering. Genom att byta batterier vid behov kan man använda den under många år och det är en produkt som är så gott som nödvändig att ha hemma oavsett om man har barn eller om man bor själv. Många tycker också att just örontermometrar är de som är enklast att hantera.

✅ Mäter örontermometern temperaturen på ett korrekt sätt?

Ja, det blir korrekt mätning med de flesta örontermometrar. De ger vanligtvis god precision och det går dessutom förhållandevis snabbt att mäta temperaturen.

✅ Har örontermometrar minnesfunktion?

Många av dem har det, men inte alla. Bland de som har det kan det också variera hur många minnesplatser de har. Vissa har bara fem platser medan andra kan ha så många som 25 eller till och med ännu fler. Här kan det alltså löna sig att jämföra olika alternativ, om detta är en funktion som man betraktar som viktig.

✅ Finns det någon funktion som kan vara extra intressant på en örontermometer?

En extra funktion som kan vara intressant för den som har små barn i familjen kan vara temperaturmätning på vätskor. Vissa örontermometrar kan nämligen även användas för att mäta temperaturen på vätskor, som till exempel välling och vatten. Det kan vara bra både när barnet ska få sin välling och när det är dags för ett bad som inte får vara för varmt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Örontermometer Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin