Fuktkräm

Bäst Fuktkräm
Snabbmeny:
Toppval Fuktkrämer Vanliga frågor


De allra flesta är nog väl medvetna om att det är bra att använda en fuktkräm dagligen. Vissa upplever däremot att huden känns torr och saknar lyster trots att de är noga med att smörja in sig både morgon och kväll. Det kan finnas flera skäl till detta, men ofta handlar det om att man valt en fuktkräm som inte är effektiv. Det är förstås lätt att utgå från att alla de krämer som säljs i butikerna borde fungera lika bra, men så är dessvärre inte fallet. Skillnaderna är stora, och här ska vi titta på vad som skiljer en bra kräm från en dålig, och vad du bör hålla utkik efter när det är dags för ett inköp.

Viktigt att tänka på

Det första du behöver tänka på när du ska köpa en fuktkräm behöver du läsa på angående vilken hudtyp produkten är avsedd för. Du kan med andra ord inte enbart gå på en rekommendation från en vän eller familjemedlem. En fuktkräm kan mycket möjligt fungera utmärkt för en person, men inte alls ha önskad effekt på en annan. Det kan bero på att man har olika hudtyper och produkten kanske är avsedd för personer med en viss typ. Du behöver med andra ord säkerställa att den återfuktande ansiktskräm du väljer verkligen passar för den hudtyp du själv har. Det finns även en hel del andra saker att ha i åtanke.

Fundera över syfte och behov

För att kunna välja ut den bästa krämen gäller det att du själv har koll på vad du förväntar dig och vad det är för resultat du vill åstadkomma. Är det bara så att du har lite torr hud som du vill få bukt med genom återfuktning eller vill du även att krämen ska hjälpa till med något annat? Du kanske tycker att huden tappat sin lyster på sista tiden, och vill göra något åt det? Eller så kanske du är frustrerad över pigmentfläckar som stör helhetsintrycket och vill få dem att ljusna och jämnas ut i den mån det går. Kanske har du problem med allt fler rynkor och linjer som dyker upp och vittnar om din verkliga ålder. Visst finns det krämer som kan hjälpa till att få bukt med dessa problem, åtminstone till viss del. Det förutsätter dock att du väger in detta behov när du ska välja ansiktskräm.

Återfukta huden med en bra fuktkräm.

Du kan nämligen inte räkna med att varje fuktkräm som återfinns i butikshyllorna kommer att täcka in alla dessa behov. Vissa ger fukt och jämnar ut ojämnheter, andra återfuktar och reparerar, ytterligare andra har en lugnande och nedkylande effekt samtidigt som de återfuktar. Kort sagt varierar effekten från en produkt till en annan, och du behöver därför först komma fram till vad det är just du behöver. Därefter kan du se till att välja ansiktskräm utifrån detta, baserat på krämernas innehåll och vad de olika ingredienserna har för nyttor att bidra med.

 

Nyttiga och effektiva ingredienser

Oavsett vad det är du vill att din ansiktskräm ska hjälpa dig med förutom återfuktning, så gäller det att du väljer en hudvårdsprodukt med nyttiga och effektiva ingredienser. Om du väljer att satsa på enbart naturliga ingredienser eller inte är helt upp till dig. Det går att hitta bra kombinationer av innehåll oavsett. Huvudsaken är att du verkligen tar en titt på innehållet och på så sätt räknar ut om det ser ut att vara en bra mix, och om den är nyttig för din hud. Bra ingredienser att hålla utkik efter kan till exempel vara hyaluronsyra som är både återfuktande och volymgivande, gurkörtsolja, rosenolja, rödklöver, allantoin, honung, naturliga fröoljor och bergamott. Det finns naturligtvis även en rad andra nyttiga ämnen. Antioxidanter är ett stort plus att tillföra huden, så om en kräm innehåller sådana är det positivt. Vad som däremot inte brukar anses vara positivt är parabener och icke naturliga oljor. Även om det naturligtvis är ditt eget val att göra, så kan det vara en god idé att välja en fuktkräm fritt från både icke naturliga oljor och parabener, åtminstone om du har känslig hud. Om din hud är känslig kan det för övrigt även vara bra att undvika starkt parfymerade produkter, och i vissa fall parfymerade produkter över huvud taget. Även olika typer av alkohol är exempel på innehåll som kan torka ut huden och vara till nackdel för personer med känslig eller torr hud.

Nyttiga och effektiva ingredienser

Så mycket kostar en bra fuktkräm och så länge räcker den

När du ska köpa en ny fuktkräm får du räkna med att det kommer att kosta några hundralappar. Visst finns det billiga krämer som kostar runt 50 kronor, men det är sällan i den prisklassen du hittar de mest uppskattade och mest effektiva produkterna. Med några få undantag är det i de lite dyrare prisklasserna de bästa fuktkrämerna finns. Hur mycket en produkt kostar beror naturligtvis till viss del på storleken på förpackningen. Detta är ju även avgörande för hur länge en kräm kan beräknas räcka. En typ av fuktkräm kan till exempel säljas för 220 kronor och innehålla 50 ml. En annan kan kosta 450 kronor för samma mängd. En annan kräm kan kosta 200 kronor för 75 ml, vilket ju tydligt visar att den är billigare och troligen kommer den också räcka längre eftersom förpackningen innehåller en större mängd. När du tittar på kostnaden för en produkt och jämför olika alternativ, är det med andra ord viktigt att du inte enbart tittar på prislappen, utan även på mängden. På så sätt kan du sätta priserna i perspektiv och se vilken produkt som ger dig mest för pengarna. Det är förstås ändå viktigt att komma ihåg att det inte alltid är en god idé att låta priset avgöra. Däremot kan du förstås använda priset som utslagsgivande faktor om du har hittat några fuktkrämer som du tycker verkar vara likvärdiga. Hur länge en fuktkräm räcker beror för övrigt på en rad faktorer. Naturligtvis spelar mängden i förpackningen roll, men även hur ofta du använder den och hur stor mängd du applicerar vid varje användning. Ofta räcker en tub eller en burk i någon månad även om den används två gånger per dag.

Så mycket kostar en bra fuktkräm
 

Frågor och svar kring Fuktkräm

✅ Behöver alla använda fuktkräm?

Ja, alla kan ha stor nytta av en fuktkräm. Vanligtvis kanske man inte börjar använda den här typen av produkt förrän man börjar närma sig 30-årsstrecket, men det kan bero på hudtyp och flera andra saker. När man väl har kommit upp i 30-årsåldern har dock alla nytta av en bra fuktkräm eftersom huden behöver återfuktas för att må bra. Alla fuktkrämer passar däremot inte alla hudtyper och alla åldrar. Det är därför viktigt att man väljer kräm med omsorg, så att man får en bra fuktkräm anpassad för den egna huden.


✅ Är fuktkrämer med enbart naturliga ingredienser effektiva?

Det går inte att säga att alla produkter med enbart naturliga ingredienser är effektiva eftersom det helt beror på vilka naturliga ingredienser det är man valt att använda. Vad som däremot går att slå fast är att det finns fuktkrämer med enbart naturliga ingredienser som är mycket effektiva. Det är kombinationen av ingredienser som avgör hur bra en viss hudvårdsprodukt fungerar. Det finns gott om naturliga fuktkrämer som fungerar alldeles utmärkt både på oljig hy, torr hy och blandhy.


✅ Vilka ingredienser bör man leta efter när det är dags att införskaffa en fuktkräm?

Det finns väldigt många effektiva och näringsgivande ingredienser, och att räkna upp dem alla skulle ta allt för lång tid. Några ingredienser som är mycket uppskattade är hyaluronsyra, honung, fröoljor, sheasmör och apelsin. Det finns dock även en rad andra örter, oljor och ämnen som kan ha en mycket gynnsam effekt på huden, så det är viktigt att komma ihåg att en produkt kan vara bra även om den inte innehåller dessa fem utvalda ingredienser.


✅ Är en fuktkräm bättre än en fuktgivande salva?

En fuktkräm bör alltid användas, däremot kan du välja konsistens på krämen utefter dina egna behov. Den som har en torr hud, där fukten verkligen behöver bindas, kan ha fördel av att använda en kräm som har en tjockare konsistens som påminner mer om salva. För den med normal hud är en normaltjock kräm ofta att föredra. För den med fet hy är det oftast inte gynnsamt att välja en av de mer salvlika krämerna. Där är det istället en tunnare kräm som påminner mer om en lotion i konsistensen som är det lämpligaste valet.


✅ Kan man använda fuktkräm även om man har torr hud som kliar?

Ja, det kan man göra. Det gäller bara att välja rätt kräm. Det rätta valet är i det här fallet en fuktkräm med ingredienser som har en lugnande effekt på huden. Det finns gott om krämer som är både lugnande och läkande, vilket är perfekt för den som har problem med kliande hud.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Fuktkrämer Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: