Primer

Bäst Primer
Snabbmeny:
Toppval Primer Vanliga frågor

Vad vet du om primer? Det kanske är en typ av produkt som du redan använder dagligen? Eller något som du hört talas om någon gång, men inte riktigt vet vad det ska användas till. Det här är en produkt som kan göra stor nytta. Dock finns det många som ännu inte har upptäckt produktens storhet, och därför ska vi ta en titt på hur den kan användas och varför det är så smart att börja använda primer.


Primerns fördelar

En primer har ett flertal fördelar. Den jämnar ut hudens toner och ger en jämn och fin yta. Om du vill försöka få en så gott som perfekt grund när du ska lägga makeup, är en primer precis den produkt du behöver. Om du har problem med stora synliga porer och linjer som stör helhetsintrycket bör du definitivt ge den här typen av makeupprodukt en chans. När det kommer till att trolla bort olika typer av skavanker är den här typen av produkt helt enkelt bäst. Om du använder en primer som grund när du lägger dagens makeup ger du dessutom dagens look betydligt bättre förutsättningar att hålla länge. En primer är med andra ord en väldigt praktiskt och fördelaktig liten produkt att använda. Det finns dessutom flera primers i butikerna som korrigerar färg i huden, vilket ger ett ännu mer felfritt intryck.

Primerns fördelar

Där har primern sin plats i makeuprutinen

Om du inte har använt primer tidigare när du har sminkat dig, kanske det inte är helt uppenbart var i makeuprutinen den har sin plats. Det gäller förstås att veta när det är dags att lägga på denna produkt, för att slutresultatet ska bli så bra som det har förmågan att bli. Det du bör ha som utgångspunkt är att en primer används under andra makeupprodukter. Man kan betrakta den som en hudvårdsprodukt, så blir det lättare att förstå var i processen den hör hemma. Om du till exempel använder foundation ska primern ändå läggas under. Faktum är att en primer till och med kan appliceras under en dagkräm, vilket säger ganska mycket om var i processen den hör hemma.

 

Så väljer du rätt primer

För att du ska få de resultat du vill ha gäller det naturligtvis att du väljer rätt primer. Det kan låta mycket enkelt, men är inte fullt så lätt med tanke på det stora utbudet. Det gäller att du vet vad det är du ska leta efter. Du bör känna till vad du kan få ut av en primer, för att fullt förstå vad du ska söka efter. Vi har redan nämnt att den här typen av produkt jämnar ut hudtoner, trollar bort mindre estetiska fel och brister samt ger en grund för en mer hållbar makeup.

Så väljer du rätt primer

Det är i och för sig bra nog, men det går att få ut mer än så om du väljer den rätta produkten. En primer kan även göra nytta för huden. Den kan återfukta, vilket är viktigt för att din hud ska förbli ungdomlig, fräsch och välmående. Den kan också ge finare lyster till huden. Om du väljer en riktigt bra primer kan du med andra ord få en vårdande effekt också, i tillägg till den rent estetiska förbättringen.

Sådant du kan titta på

Nu vet du hur stor nytta du kan ha av den rätta produkten, men det hjälper dig kanske inte vidare i valet av det rätta alternativet. Därför ska vi nu ta en närmare titt på vad du kan titta efter när du tittar runt i butikerna.

Vilken effekt primern har för huden

Vilken effekt för huden

En sak som du bör börja med att titta efter är vilken effekt en viss produkt har för huden. Vissa har en mattande effekt på glansig hud, medan andra återfuktar torr hud och ser till att den blir mindre torr. Vilken primer du bör välja styrs alltså till viss del av vilken hudtyp du har. Om du har fet hud som glänser lite för mycket vill du förmodligen göra den något mer matt, eftersom det gör det lättare att få ett fint resultat när du sedan sminkar dig. Om du å andra sidan har ett ansikte där flera partier är väldigt torra, vill du förmodligen få bukt med detta. Då behöver du en bra fuktkräm, men du behöver även en bra primer med en återfuktande effekt så att du kan angripa de torra partierna från flera håll samtidigt. Det gäller med andra ord att du har koll på vad just din hud behöver.

Lystergivande

Något mer att titta efter är vilka produkter som verkligen ger huden en fin lyster. Det här är väldigt viktigt för slutresultatet, eftersom en fräsch och fin lyster är något som de allra flesta verkligen strävar efter. Med rätt lyster gör det inte så mycket om det finns några små skavanker här och var, även om primern trollar bort de flesta sådana också. Du gör därför dig själv en tjänst genom att välja en primer med god lystergivande effekt.

Absorberingsförmåga

Det kan även vara intressant att undersöka hur snabbt en primer absorberas av huden. Det är förmodligen inte den avgörande faktorn när du ska köpa en produkt, men om du anser att flera produkter är ungefär likvärdiga kan det mycket väl bli den utslagsgivande faktorn. Det är en fördel att välja en primer som tas upp snabbt av huden, eftersom det innebär att du snabbt kan gå vidare och applicera nästa produkt, exempelvis en foundation eller en concealer. Om du väljer en primer som tar tid på sig att absorberas av huden betyder det att hela processen tar längre tid. De flesta skulle nog säga att det inte är drömscenariot.

Konsistensen

Det kan vara av stort intresse att ta en titt på konsistensen. Här kan det nämligen skilja en del, och det här kan påverka känslan. Vissa kommer i form av droppar, som lätt tas upp av huden och knappt känns. Andra kommer i form av en kräm eller till och med en mousse. Det finns gott om olika varianter, och det finns en passande konsistens för alla, oavsett hudtyp.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Primer

✅ Varför behöver man använda primer?

Det är av flera anledningar en god idé. Det ger huden en jämn yta vilket är en fördel när resten av makeupen ska appliceras. Den jämnar också ut hudtonen och minskar synliga fina linjer och porer. Den ger helt enkelt en så fördelaktig grund som möjligt. Dessutom ger det sminket bättre fäste, vilket gör att den makeup du lägger kan se lika fin ut på eftermiddagen som på morgonen. Här hittar du våra Toppval av Primers.


✅ Ger primern någon långsiktig effekt, eller är det bara resultat för stunden?

Vissa produkter ger bara kortsiktig effekt medan andra innehåller ämnen som även ger långsiktiga resultat. Det finns till exempel primers som innehåller stora mängder C-vitamin, som arbetar långsiktigt för fin lyster. Det finns också primers som innehåller olika naturliga oljor, som jojobaolja och mandelolja, vilka återfuktar huden och ger en fräsch och välmående hud även på längre sikt.


✅ Kan personer med akne använda primer?

Ja, det finns lämpliga primers som låter huden andas och som absorberar talg och minskar porerna. Det går alldeles utmärkt att använda primer trots akne, det gäller bara att välja rätt produkt.


✅ Ska en primer appliceras före eller efter fuktkrämen?

En primer ska appliceras efter krämen men före all makeup. På så sätt återfuktar du först med hjälp av en bra dagkräm, och lägger sedan en fin grund för dagens makeup.


✅ Hur ska man bäst applicera sin primer?

En primer ska helst strykas på försiktigt eller klappas in lite lätt. Den ska inte masseras in som en kräm. Då kan resultatet bli att produkterna smulas ihop när du sedan börjar sminka dig och lägger på foundation ovanpå, vilket naturligtvis är något du vill undvika.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Primers Vanliga frågor