Primer

Bäst Primer

Snabbmeny:
Toppval Primer 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Vad vet du om primer? Det kanske är en typ av produkt som du redan använder dagligen? Eller något som du hört talas om någon gång, men inte riktigt vet vad det ska användas till. Det här är en produkt som kan göra stor nytta. Dock finns det många som ännu inte har upptäckt produktens storhet, och därför ska vi ta en titt på hur den kan användas och varför det är så smart att börja använda primer.


Primerns fördelar

En primer har ett flertal fördelar. Den jämnar ut hudens toner och ger en jämn och fin yta. Om du vill försöka få en så gott som perfekt grund när du ska lägga makeup, är en primer precis den produkt du behöver. Om du har problem med stora synliga porer och linjer som stör helhetsintrycket bör du definitivt ge den här typen av makeupprodukt en chans. När det kommer till att trolla bort olika typer av skavanker är den här typen av produkt helt enkelt bäst. Om du använder en primer som grund när du lägger dagens makeup ger du dessutom dagens look betydligt bättre förutsättningar att hålla länge. En primer är med andra ord en väldigt praktiskt och fördelaktig liten produkt att använda. Det finns dessutom flera primers i butikerna som korrigerar färg i huden, vilket ger ett ännu mer felfritt intryck.

Primerns fördelar

Där har primern sin plats i makeuprutinen

Om du inte har använt primer tidigare när du har sminkat dig, kanske det inte är helt uppenbart var i makeuprutinen den har sin plats. Det gäller förstås att veta när det är dags att lägga på denna produkt, för att slutresultatet ska bli så bra som det har förmågan att bli. Det du bör ha som utgångspunkt är att en primer används under andra makeupprodukter. Man kan betrakta den som en hudvårdsprodukt, så blir det lättare att förstå var i processen den hör hemma. Om du till exempel använder foundation ska primern ändå läggas under. Faktum är att en primer till och med kan appliceras under en dagkräm, vilket säger ganska mycket om var i processen den hör hemma.

Toppval Primers 2024

Vi har valt dessa Primers som våra Toppval.
Dessa ger en mjuk och len grund för en perfekt sminkapplikation.

1. NYX PROFESSIONAL MAKEUP Marshmellow Soothing Primer 30 ml

Den här primern är en produkt som det finns oerhört många fördelar med. Den bidrar till exempel till att skapa en jämn bas innan du lägger din makeup. På så sätt kan du också vänta dig ett jämnare slutresultat. Andra fördelar är att primern är så väl mjukgörande som återfuktande. Den har dessutom en lugnande effekt på huden. Du har med andra ord en hel del att vinna på att välja just denna produkt.

Värt att nämna är också att primern bidrar till att din makeup håller sig fräsch längre och den ger dessutom en snygg finish. Till skillnad från vissa andra liknande produkter passar den här primern oavsett vilken hudton du har. Det beror på att den blir transparent när du har applicerat den på ansiktet. Den påverkar med andra ord inte din hudton över huvud taget. Om du föredrar veganska produkter kommer du att uppskatta denna. Den är nämligen helt vegansk.

Kolla priset

2. By Lyko Face Primer

En primer behöver inte vara dyr för att göra jobbet. Det är denna produkt ett utmärkt exempel på. Den är mycket prisvärd och passar även den som försöker hålla sig till en mycket liten budget för den här typen av produkter. Samtidigt bidrar den med stor nytta.

Efter att du har applicerat din fuktgivande kräm lägger du på denna härligt krämiga primer. Den hjälper till att minimera ojämnheter i huden och den gör också sitt bästa för att trolla bort porer. Det krävs ingen stor mängd av den här primern för att uppnå goda resultat. Det är däremot viktigt att tänka på att försöka lägga ett tunt jämnt lager, så att det inte blir stora skillnader på mängd. När du har lagt ett lager av denna primer är det dags att lägga dagens makeup. Du kommer med stor sannolikhet märka att du får ett betydligt jämnare slutresultat när du grundar med den här produkten.

Kolla priset

3. All I Am Beauty Glow Primer 01 Light

För den som är beredd att betala för kvalitet är det här primern som kommer att bli en ny favorit. Den har allt du kan tänkas vilja ha av en primer och den ger verkligen det där lilla extra som gör att du vill fortsätta använda en hudvårdsprodukt. En stor fördel med den här produkten är att den är återfuktande samtidigt som den gör sitt primära jobb. Den ger också en härlig lyster tack vare att den är fullmatad med vitaminer och antioxidanter.

Den här primern ska läggas på efter din fuktkräm men före din foundation. Det går också att blanda ut den med din foundation om du vill få en riktigt fin lyster. Produkten finns faktiskt i två nyanser och den passar alla hudtyper, vilket gör att den passar de flesta. Om du är på jakt efter ett riktigt snyggt slutresultat med ett härligt glow som får andra att avundas dig, är detta helt rätt produkt.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Så väljer du rätt primer

För att du ska få de resultat du vill ha gäller det naturligtvis att du väljer rätt primer. Det kan låta mycket enkelt, men är inte fullt så lätt med tanke på det stora utbudet. Det gäller att du vet vad det är du ska leta efter. Du bör känna till vad du kan få ut av en primer, för att fullt förstå vad du ska söka efter. Vi har redan nämnt att den här typen av produkt jämnar ut hudtoner, trollar bort mindre estetiska fel och brister samt ger en grund för en mer hållbar makeup.

Så väljer du rätt primer

Det är i och för sig bra nog, men det går att få ut mer än så om du väljer den rätta produkten. En primer kan även göra nytta för huden. Den kan återfukta, vilket är viktigt för att din hud ska förbli ungdomlig, fräsch och välmående. Den kan också ge finare lyster till huden. Om du väljer en riktigt bra primer kan du med andra ord få en vårdande effekt också, i tillägg till den rent estetiska förbättringen.

Sådant du kan titta på

Nu vet du hur stor nytta du kan ha av den rätta produkten, men det hjälper dig kanske inte vidare i valet av det rätta alternativet. Därför ska vi nu ta en närmare titt på vad du kan titta efter när du tittar runt i butikerna.

Vilken effekt primern har för huden

Vilken effekt för huden

En sak som du bör börja med att titta efter är vilken effekt en viss produkt har för huden. Vissa har en mattande effekt på glansig hud, medan andra återfuktar torr hud och ser till att den blir mindre torr. Vilken primer du bör välja styrs alltså till viss del av vilken hudtyp du har. Om du har fet hud som glänser lite för mycket vill du förmodligen göra den något mer matt, eftersom det gör det lättare att få ett fint resultat när du sedan sminkar dig. Om du å andra sidan har ett ansikte där flera partier är väldigt torra, vill du förmodligen få bukt med detta. Då behöver du en bra fuktkräm, men du behöver även en bra primer med en återfuktande effekt så att du kan angripa de torra partierna från flera håll samtidigt. Det gäller med andra ord att du har koll på vad just din hud behöver.

Lystergivande

Något mer att titta efter är vilka produkter som verkligen ger huden en fin lyster. Det här är väldigt viktigt för slutresultatet, eftersom en fräsch och fin lyster är något som de allra flesta verkligen strävar efter. Med rätt lyster gör det inte så mycket om det finns några små skavanker här och var, även om primern trollar bort de flesta sådana också. Du gör därför dig själv en tjänst genom att välja en primer med god lystergivande effekt.

Absorberingsförmåga

Det kan även vara intressant att undersöka hur snabbt en primer absorberas av huden. Det är förmodligen inte den avgörande faktorn när du ska köpa en produkt, men om du anser att flera produkter är ungefär likvärdiga kan det mycket väl bli den utslagsgivande faktorn. Det är en fördel att välja en primer som tas upp snabbt av huden, eftersom det innebär att du snabbt kan gå vidare och applicera nästa produkt, exempelvis en foundation eller en concealer. Om du väljer en primer som tar tid på sig att absorberas av huden betyder det att hela processen tar längre tid. De flesta skulle nog säga att det inte är drömscenariot.

Konsistensen

Det kan vara av stort intresse att ta en titt på konsistensen. Här kan det nämligen skilja en del, och det här kan påverka känslan. Vissa kommer i form av droppar, som lätt tas upp av huden och knappt känns. Andra kommer i form av en kräm eller till och med en mousse. Det finns gott om olika varianter, och det finns en passande konsistens för alla, oavsett hudtyp.


Frågor och svar kring Primer

✅ Varför behöver man använda primer?

Det är av flera anledningar en god idé. Det ger huden en jämn yta vilket är en fördel när resten av makeupen ska appliceras. Den jämnar också ut hudtonen och minskar synliga fina linjer och porer. Den ger helt enkelt en så fördelaktig grund som möjligt. Dessutom ger det sminket bättre fäste, vilket gör att den makeup du lägger kan se lika fin ut på eftermiddagen som på morgonen. Här hittar du våra Toppval av Primers.

✅ Ger primern någon långsiktig effekt, eller är det bara resultat för stunden?

Vissa produkter ger bara kortsiktig effekt medan andra innehåller ämnen som även ger långsiktiga resultat. Det finns till exempel primers som innehåller stora mängder C-vitamin, som arbetar långsiktigt för fin lyster. Det finns också primers som innehåller olika naturliga oljor, som jojobaolja och mandelolja, vilka återfuktar huden och ger en fräsch och välmående hud även på längre sikt.

✅ Kan personer med akne använda primer?

Ja, det finns lämpliga primers som låter huden andas och som absorberar talg och minskar porerna. Det går alldeles utmärkt att använda primer trots akne, det gäller bara att välja rätt produkt.

✅ Ska en primer appliceras före eller efter fuktkrämen?

En primer ska appliceras efter krämen men före all makeup. På så sätt återfuktar du först med hjälp av en bra dagkräm, och lägger sedan en fin grund för dagens makeup.

✅ Hur ska man bäst applicera sin primer?

En primer ska helst strykas på försiktigt eller klappas in lite lätt. Den ska inte masseras in som en kräm. Då kan resultatet bli att produkterna smulas ihop när du sedan börjar sminka dig och lägger på foundation ovanpå, vilket naturligtvis är något du vill undvika.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Primers Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin