Sminksvamp

Bäst Sminksvamp

Snabbmeny:
Toppval Sminksvampar Vanliga frågor

För att kunna lägga en perfekt makeup är det absolut viktigaste att man har bra produkter. Självklart är drömmen att kunna få till en proffsig makeup med ett felfritt underlag. Det är absolut ingen omöjlighet. Med noggrannhet, bra smink och de bästa tillbehören kan du åstadkomma underverk.


Ditt första steg

Första steget till en proffsig makeup är att skaffa en bra sminksvamp. Den gör det så mycket lättare att få ett jämnt och bra resultat. Brukar du inte använda sminksvamp kommer du genast att se hur mycket bättre resultatet blir när du skaffat din första. Om du redan använder svamp, men inte är riktigt nöjd med resultatet kan det hända att du helt enkelt behöver byta ut din sminksvamp. Det kanske är svårt att förstå att det är skillnad på sminksvampar, men faktum är att svampens kvalitet kan ha en avgörande effekt på resultatet.

Sminksvampar finns nämligen i massor av olika former, material och storlekar och varje material, form och storlek har sina egna egenskaper och ger olika resultat. Det behöver alltså inte vara så att en är sämre än en annan, men den kan vara mer eller mindre lämpad för ändamålet. Det gäller helt enkelt att välja rätt sminksvamp för rätt tillfälle.

Därför är sminksvamp ett bra val till foundation

Därför är sminksvamp ett bra val till foundation

Många stryker ut sitt smink med fingrarna och tycker kanske att det är fullständigt onödigt att köpa en sminksvamp. Men,det är i stort sett omöjligt att få ett lika jämnt och fint resultat med händerna som med en bra svamp. Det är lätt att det lägger sig mer smink mellan dina fingrar än på fingertopparna, vilket ger ett ojämnt och lite randigt resultat. Om du, till exempel, har torra, eller oljiga händer påverkar det också resultatet. Om du istället använder en bra sminksvamp får du ett lika jämnt och felfritt resultat som proffsen. Du får ett skirt och supernaturligt resultat, och det är väl just det som du eftersträvar.

Toppval Sminksvampar 2024

Vi har valt dessa Sminksvampar som våra Toppval.
Använd dessa tillsammans med puder, kräm eller flytande makeup för ett perfekt resultat och finish i ansiktet och på ögonen.

Välj rätt

Det finns, som sagt, många olika svampar. När du ska lägga en foundation kan en droppformad svamp vara ett bra val. Dels har den en rund och jämn form vilket gör det enklare att få ett bra resultat, samtidigt som den avsmalnande toppen ger dig möjlighet att komma åt överallt, till och med i ögonvrårna. Den droppformade svampen låter dig alltså komma åt överallt, och den rundade formen minimerar risken för ränder och ojämnheter. Här finns helt enkelt inga kanter, som precis som dina fingrar, kan lämna linjer och ojämnheter i sminket. De här droppformade sminksvamparna, som för övrigt också kallas beautyblenders, är ofta supermjuka och de passar för alla sorters underlagsmakeup, som foundation, mineral makeup, puder, rouge och olika krämer. Men denna typ av sminksvamp är inte bara perfekt för att blenda in underlaget, utan fungerar också alldeles utmärkt om du, till exempel, överdoserat rouge eller liknande. Om du har känslig hy, som reagerar på beröring, är det bra att använda en sminksvamp för att påföra serum eller krämer.

Så använder du sminksvamp

Så använder du sminksvamp

När du ska använda en sminksvamp är det viktigt att den först är fuktad. Du har kanske försökt att använda svampen torr någon gång, och upptäckt att den slukar nästan all din dyra foundation. Om du istället blöter svampen under kranen, och vrider ur den tills den bara är lätt fuktad kommer sminket att lägga sig på svampens yta. och på så vis kommer den att hamna på din hud istället för någonstans långt inne i svampen. Det kan också vara smart att istället för att trycka ut foundation direkt på svampen använda handen som palett. Lägg lite smink på handens ovansida och doppa den tjocka delen av svampen däri.

Därefter lägger du på sminket genom att dutta svampen lätt mot huden. Tänk på att dutta lätt och inte trycka för hårt. Då riskerar du att förstöra svampen, så att den inte jobbar lika bra för dig sedan. När du har lagt på hela ytan kan du använda den smala delen av svampen för finliret, som att lägga concealer under ögonen till exempel.

Andra typer av sminksvampar

Vi har fokuserat mest på den droppformade sminksvampen som passar så bra för foundation och liknande. Men,det finns som vi tidigare nämnt, många olika modeller och storlekar på svampar.

Miniblender, som är en liten variant av den droppformade svampen, är perfekt när du behöver komma åt små ställen, som i ögonvrån eller på ögonlocket. Dessa svampar passar jättebra för ögonskugga och highlighter, eller för att blanda ut concealer.

En sminksvamp med handtag kan underlätta appliceringen av primer och foundation i både krämig och flytande form. Det finns också sminksvampar som är dubbelsidiga, med en svampsida och en silikonsida. Här kan du använda svampens silikonsida för att applicera och fördela makeup, medan du använder sidan med svamp för concealer, highlighter och contouring.

För att fixera ditt smink kan du använda en större svamp, en så kallad mega bake spong. Den använder du med pressat eller löst puder. Du fixerar sminket genom att jobba in produkten med den flata svampen.

Håll din svinksvamp ren

Du behöver rengöra din sminksvamp både för att slippa gamla sminkrester och bakterier. Det går bra att använda tvål och vatten. Se bara till att skölja ur svampen ordentligt så du inte får kvar tvålrester i den, och låt den stå och torka efteråt. Använder du svampen ofta kan det vara smart att skaffa någon av de speciella rengöringsprodukter för sminksvampar som finns på marknaden.

Att välja sminksvamp

Den droppformade sminksvampen, beauty blender, är den klart dominerande på marknaden. Den finns i olika färger, och de olika färgerna berättar faktiskt om hur svampen ska användas.

Den allra vanligaste sminksvampen är den rosa och den kan sägas vara en allt-i allo produkt. En svart sminksvamp passar bra om du ska applicera mörkt smink, eller brun-utan-sol. Eftersom den är svart blir den inte fläckig av sminkset på samma sätt som de ljusare svamparna. Den beige svampen är anpassad för foundation och suger inte åt sig lika mycket smink, vilket ger en jämn och fin yta. Men, du kan egentligen använda vilken färg du vill till foundation.


Frågor och svar kring Sminksvampar

✅ När är det lämpligt att använda en sminksvamp?

När du vill ha ett riktigt jämnt och fint resultat utan fläckar. Det går alldeles utmärkt att applicera foundation och concealer med svamp. Fördelen med svampar är att de gör det lättare för dig att komma åt överallt. Rouge och puder är andra typer av makeupprodukter som du med fördel kan applicera med hjälp av en bra sminksvamp. Här hittar du våra Toppval av Sminksvampar.

✅ Hur mycket kostar en sminksvamp?

Priset är ännu en fördel med svamparna. De kostar inte mycket. Du kan hitta billiga varianter för ett par tior. Det finns självklart även dyrare varianter, men inte ens de mer exklusiva svamparna brukar kosta mer än någon hundralapp. För den som vill kunna lägga en snygg makeup utan att det behöver kosta allt för mycket är sminksvampar med andra ord ett optimalt produktval.

✅ Behöver svamparna rengöras?

Ja, de behöver rengöras och de behöver rengöras ofta. Det bästa är om du har möjlighet att rengöra dem efter varje användning. På det sättet kan du se till att det inte bildas någon bakteriesamling och att de förblir hygieniska.

✅ Hur rengör man sminksvampar?

Det är lyckligtvis väldigt enkelt. Du kan använda vatten och diskmedel, något annat behövs inte. Du gör helt enkelt en handtvätt där du först sköljer igenom svampen ordentligt, för att sedan använda diskmedel som kramas in i svampen. Slutligen sköljer du ur diskmedlet ordentligt, så att vattnet som kommer inte innehåller några rester av rengöringsmedlet.

✅ Ska svampen vara torr eller blöt vid användning?

Det bästa är om du fuktar den innan du använder den. Det kommer ge ett mycket jämnare och finare resultat. Om du använder svampen torr är det lätt att det bildas synliga spår av den produkt du applicerar.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Sminksvampar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin