Nattmask

Bäst Nattmask
Snabbmeny:
Toppval Nattmask Vanliga frågor


Tycker du själv att du har bra koll på hudvårdsprodukter? Du kanske har hittat bra rengöringsprodukter och en bra återfuktande kräm som du använder på dagarna. Men har du någon rutin för hur du ska ta hand om din hud på nätterna? Eller försöker du låta ansiktets hud vila under nattens mörka timmar? I så fall kan det vara en god idé att börja använda en bra nattmask. På så sätt kan du hjälpa huden att byggas upp och stärkas under de lugna timmarna. Det är faktiskt under natten som hudvårdsprodukterna verkligen får chansen att verka på djupet, eftersom det är då huden slipper utsättas för yttre störningsmoment som avgaser och smuts. Se därför till att verkligen utnyttja den här tiden. Med en bra nattmask kan du få finare hud än på många år.

Vad är en nattmask?

Innan du ger dig ut och börjar leta efter den bästa nattmasken behöver du förstås ha koll på vad en nattmask är för något och vad den är tänkt att göra för nytta. Det är lätt att bli förvirrad av alla begrepp. Därför kan det vara bra att påpeka att du inte behöver leta efter produkter som heter just nattmask. En nattmask är i själva verket en ansiktsmask som inte ska tvättas bort kort efter att den applicerats. Det är en mask som kan lämnas på över natten, för att verkligen få tid att tränga ned på djupet och göra jobbet ordentligt.

Vad är en nattmask?

Det här är en ypperlig produkt att använda för den som behöver ordentlig återfuktning. Visst finns det gott om fuktgivande krämer som kan användas på dagtid, men faktum är att det många gånger kan behövas en mer omfattande återfuktning. Det gäller förstås främst personer som har torr hud, men faktum är att återfuktning aldrig är fel. Återfuktning är dock inte det enda som en bra nattmask kan hjälpa till med.

Fler positiva effekter

En ansiktsmask som får verka över natten kan bidra med gott om positiva effekter. Bland annat kan den reparera huden och skynda på förnyelseprocessen. Den kan också hjälpa till att bygga upp huden och göra den mer elastisk, något som i sin tur kan leda till färre synliga rynkor och andra ålderstecken. Vissa ansiktsmasker har också en lugnande och rogivande effekt. Det gör att irriterad hud kan må bättre tack vare den här typen av produkt. Med andra ord kan klåda och rodnad lindras om du använder den rätta nattmasken.

Vem behöver en nattmask?

Nu när du vet vad en nattmask är för något vill du förstås veta om det här är en produkt för dig. Vem behöver egentligen en sådan? Med tanke på att det finns så många olika ansiktsmasker med så många olika egenskaper och syften, finns det nattmasker för alla. Det finns egentligen inte någon som inte kan hitta en lämplig mask som kan ge positiv effekt. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är en hudvårdsprodukt som behöver användas varje natt. Däremot kan alla ha nytta och glädje av att hitta en mask som kan användas då och då.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att du behöver välja ut din nattmask med omsorg baserat på just dina behov. Det som fungerar bra för din syster eller din bästa vän kanske inte gör någon nytta alls för dig. Du behöver fundera över vad du har för hudtyp och vad det är du upplever att du skulle vilja förbättra. Vill du försöka fräscha upp huden och få bort eventuella fina linjer och rynkor? Eller handlar det mer om att du vill återfukta huden så att den ser fräsch ut och inte längre är så torr på morgonen när du vaknar? Så länge du vet vad du är ute efter, har du goda möjligheter att bli riktigt nöjd med den här typen av produkt.

 

Så använder du en nattmask

Nu när du vet att du kan ha nytta av en nattmask, under förutsättning att du väljer rätt produkt, behöver du förstås också ta reda på hur du använder en sådan mask. Faktum är att det är väldigt enkelt. På kvällen innan du går och lägger dig ser du till att rengöra ansiktets hud ordentligt. Kom ihåg att det aldrig är en god idé att använda tvål och vatten. Det torkar ut huden och kan även göra den irriterad. Istället bör du använda skonsamma och återfuktande rengöringsprodukter avsedda för just ansiktet som har känsligare hud än resten av kroppen. När huden väl är ren och fri från all makeup kan du applicera ett lager av nattmasken. Kom ihåg att du inte behöver snåla. Det brukar stå angivet på produkten hur den ska användas och ungefär hur du ska tänka beträffande mängd, men ofta brukar det sägas att det är bättre att applicera ett lite för tjockt lager, än ett för tunt. Masken ska sedan sitta kvar när du går och lägger dig.

Så använder du en nattmask

Den ska alltså inte sköljas bort. Låt den sitta under natten. På morgonen tas masken bort i samband med att du på nytt rengör huden med dina rengöringsprodukter. Det krävs med andra ord inga förkunskaper för att kunna använda en nattmask på rätt sätt. Huvudsaken är att du kommer ihåg att den alltid ska användas på ren hud. Ibland kan det också vara bra att göra en peeling innan masken appliceras. På så sätt får du bort döda hudceller, så att masken verkligen kan få chansen att arbeta ordentligt och tränga ned på djupet. Det behövs vanligtvis inte varje gång, men någon gång ibland kan det vara en god idé.

Att välja rätt mask

Att välja rätt mask

När du ska köpa en nattmask är det viktigt att du först och främst kommer fram till vad den bör åstadkomma. Därefter behöver du välja en produkt som innehåller ingredienser som verkligen har förmågan att bidra till detta. Om du är ute efter något som lugnar huden kan till exempel malakit vara en utmärkt ingrediens. Vill du ha en stram och elastisk hud som ser ungdomlig och fräsch ut brukar man rekommendera produkter som innehåller hyaluronsyra bland annat. Du kanske dessutom vill satsa på en produkt fri från exempelvis parabener, som det varnas en del för inom hudvårdsbranschen.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Nattmasker

✅ Vem bör använda en nattmask?

Alla kan ha nytta av en bra nattmask, men allra störst nytta gör den för den som har riktigt torr hud. Masken kan ge en otrolig fuktboost under nattens timmar, vilket gör att du vaknar upp med ett återfuktat ansikte som både känns och ser bättre ut. Det är viktigt att komma ihåg att en nattmask inte är en viss typ av mask, utan ett gemensamt ord för alla ansiktsmasker som kan användas hela natten. Det innebär att den som har torr hud kan hitta en fuktmask att använda, den med stressad hud med utslag kan hitta en reparerande och lugnande mask, den med fet hud kan hitta en som vårdar och återfuktar men samtidigt drar åt sig överflödigt fett i huden. Det finns kort och gott en bra nattmask för alla oavsett hudtyp. Här hittar du våra Toppval av Nattmasker.


✅ Vad är en nattmask?

En nattmask är en typ av ansiktsmask som kan sitta på hela natten utan att det orsakar klåda, irritation eller andra besvär. Det kan röra sig om fuktmasker, vårdande masker, masker som reparerar och återuppbygger och mycket annat.


✅ Vad bör en bra nattmask innehålla?

Det går egentligen inte att säga att en mask ska innehålla det ena eller det andra. Det finns många bra ingredienser, men vilka en mask bör innehålla beror på vad den förväntas åstadkomma. Fikonextrakt gör till exempel huden len och mjuk, reshi-svamp har antiinflammatoriska egenskaper och hyaluronsyra kan hjälpa till med ordentlig återfuktning. Lavendel och salvia har lugnande egenskaper och indisk jasmin ser till att bygga upp och stärka huden. Utöver dessa exempel finns det även många andra ämnen som har mycket positivt att bidra med. Du bör dock se till att inte välja en mask där större delen av innehållet består av parabener, alkoholer och mineraloljor. Det kommer inte ge din hud några långsiktigt positiva resultat att applicera en sådan hudvårdsprodukt vecka efter vecka.


✅ Hur ofta bör en nattmask användas?

Det beror på vilken typ av nattmask du väljer. Vissa nattmasker är av den typen att de kan användas istället för traditionella nattkrämer. Dessa kan användas varje natt. Andra ger en mer intensiv behandling och passar bättre att användas ett par gånger i veckan för intensiv återfuktning.


✅ Är alla bra nattmasker dyra?

Nej, det finns faktiskt bra nattmasker med mycket rimliga priser. Du kommer förstås upptäcka att många masker som säljs är ganska dyra, men det betyder inte att alla är det, eller att det alltid är de dyra produkterna som är bäst. Majoriteten av dessa produkter kostar mellan 300 och 600 kronor, men det går också att hitta billigare alternativ från cirka 100 kronor och uppåt. Naturligtvis finns det även dyrare varianter som kostar mellan 600 och 1 000 kronor, för den som vill passa på att unna sig något riktigt exklusivt.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Nattmasker Vanliga frågor