Nattmask

Bäst Nattmask

Snabbmeny:
Toppval Nattmask 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Tycker du själv att du har bra koll på hudvårdsprodukter? Du kanske har hittat bra rengöringsprodukter och en bra återfuktande kräm som du använder på dagarna. Men har du någon rutin för hur du ska ta hand om din hud på nätterna? Eller försöker du låta ansiktets hud vila under nattens mörka timmar? I så fall kan det vara en god idé att börja använda en bra nattmask. På så sätt kan du hjälpa huden att byggas upp och stärkas under de lugna timmarna. Det är faktiskt under natten som hudvårdsprodukterna verkligen får chansen att verka på djupet, eftersom det är då huden slipper utsättas för yttre störningsmoment som avgaser och smuts. Se därför till att verkligen utnyttja den här tiden. Med en bra nattmask kan du få finare hud än på många år.

Vad är en nattmask?

Innan du ger dig ut och börjar leta efter den bästa nattmasken behöver du förstås ha koll på vad en nattmask är för något och vad den är tänkt att göra för nytta. Det är lätt att bli förvirrad av alla begrepp. Därför kan det vara bra att påpeka att du inte behöver leta efter produkter som heter just nattmask. En nattmask är i själva verket en ansiktsmask som inte ska tvättas bort kort efter att den applicerats. Det är en mask som kan lämnas på över natten, för att verkligen få tid att tränga ned på djupet och göra jobbet ordentligt.

Vad är en nattmask?

Det här är en ypperlig produkt att använda för den som behöver ordentlig återfuktning. Visst finns det gott om fuktgivande krämer som kan användas på dagtid, men faktum är att det många gånger kan behövas en mer omfattande återfuktning. Det gäller förstås främst personer som har torr hud, men faktum är att återfuktning aldrig är fel. Återfuktning är dock inte det enda som en bra nattmask kan hjälpa till med.

Fler positiva effekter

En ansiktsmask som får verka över natten kan bidra med gott om positiva effekter. Bland annat kan den reparera huden och skynda på förnyelseprocessen. Den kan också hjälpa till att bygga upp huden och göra den mer elastisk, något som i sin tur kan leda till färre synliga rynkor och andra ålderstecken. Vissa ansiktsmasker har också en lugnande och rogivande effekt. Det gör att irriterad hud kan må bättre tack vare den här typen av produkt. Med andra ord kan klåda och rodnad lindras om du använder den rätta nattmasken.

Vem behöver en nattmask?

Nu när du vet vad en nattmask är för något vill du förstås veta om det här är en produkt för dig. Vem behöver egentligen en sådan? Med tanke på att det finns så många olika ansiktsmasker med så många olika egenskaper och syften, finns det nattmasker för alla. Det finns egentligen inte någon som inte kan hitta en lämplig mask som kan ge positiv effekt. Det är viktigt att komma ihåg att det här inte är en hudvårdsprodukt som behöver användas varje natt. Däremot kan alla ha nytta och glädje av att hitta en mask som kan användas då och då.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att du behöver välja ut din nattmask med omsorg baserat på just dina behov. Det som fungerar bra för din syster eller din bästa vän kanske inte gör någon nytta alls för dig. Du behöver fundera över vad du har för hudtyp och vad det är du upplever att du skulle vilja förbättra. Vill du försöka fräscha upp huden och få bort eventuella fina linjer och rynkor? Eller handlar det mer om att du vill återfukta huden så att den ser fräsch ut och inte längre är så torr på morgonen när du vaknar? Så länge du vet vad du är ute efter, har du goda möjligheter att bli riktigt nöjd med den här typen av produkt.

Toppval Nattmasker 2024

Vi har valt dessa Nattmasker som våra Toppval.
Vårdande, närande och återfuktande nattmasker:

1. The Body Shop Tea Tree Anti-Imperfection Night Mask 75 ml


Om du har problem med acne är det här en nattmask som passar dig och din hud utmärkt. Medan du vilar ut gör masken precis det du vill att den ska göra. Den behöver inte användas dagligen för att ge effekt. Det räcker bra med att använda den två eller tre gånger per vecka, men skulle det vara så att du trots allt vill göra den till ett dagligt inslag i din hudvårdsrutin finns det inga risker med att använda masken så ofta heller. Nattmasken arbetar med att absorbera oljor i huden och rengör dessutom huden på ett bra sätt.

Den här produkten innehåller en rad mycket gynnsamma ingredienser, däribland tea tree oil och allantoin samt salicylsyra. Detta är ingredienser som bidrar med såväl rengörande som vårdande och lugnande egenskaper. På så sätt kan inflammerad hud må bättre efter regelbunden användning av denna mask och du kan också uppleva lindrade aknebesvär.
Kolla priset


2. MAGGIE By Kakan Night Mask 100 ml


Som du säkert har lagt märke till finns det ansiktsmasker som är specifikt anpassade för en viss hudtyp men det finns även varianter som passar alla hudtyper. Den här nattmasken från Maggie By Kakan hör till den senare kategorin som kan användas av alla, oavsett om du har torr hy, normal hy eller fet hy. Produkten kan användas på två olika sätt, antingen som en nattmask som du applicerar på kvällen och låter verka hela natten, eller som en fuktmask som får ligga på i 10 minuter.

Alla nattmasker har naturligtvis ett syfte och just den här masken återfuktar huden ordentligt medan du sover, samtidigt som den har en exfolierande effekt. Vad som också är positivt är att den här produkten bygger upp hudens skyddande barriär medan du har fullt upp med att få din skönhetssömn. Den har med andra ord gott om positiva effekter tack vare en rad ingredienser som hyaluronsyra, granatäppleenzym och AHA-syra.
Kolla priset


3. Filorga NCEF Night Mask 50 ml


Det finns stora fördelar med att använda en nattmask då och då, men det gäller förstås att hitta rätt produkt. Den här varianten från Filorga är mycket populär, vilket är lätt att förstå med tanke på hur många positiva egenskaper den har. Masken innehåller ett flertal aktiva ingredienser som bidrar till att minska ålderstecken. Produkten arbetar för att reparera huden och ge bättre hudkvalitet. En stor fördel är att den minskar trötthetstecken. Huden får också en förbättrad lyster, vilket får dig att se piggare och fräschare ut.

Hur ofta du bör använda den här nattmasken kan variera något beroende på dina behov. Generellt brukar det rekommenderas att den används antingen varje natt eller varannan natt, beroende på vad som passar dig och din hud bäst. Det är viktigt att komma ihåg att huden ska vara ren innan masken appliceras. För bästa effekt bör du låta produkten sitta kvar och verka hela natten.
Kolla priset


Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Så använder du en nattmask

Nu när du vet att du kan ha nytta av en nattmask, under förutsättning att du väljer rätt produkt, behöver du förstås också ta reda på hur du använder en sådan mask. Faktum är att det är väldigt enkelt. På kvällen innan du går och lägger dig ser du till att rengöra ansiktets hud ordentligt. Kom ihåg att det aldrig är en god idé att använda tvål och vatten. Det torkar ut huden och kan även göra den irriterad. Istället bör du använda skonsamma och återfuktande rengöringsprodukter avsedda för just ansiktet som har känsligare hud än resten av kroppen. När huden väl är ren och fri från all makeup kan du applicera ett lager av nattmasken. Kom ihåg att du inte behöver snåla. Det brukar stå angivet på produkten hur den ska användas och ungefär hur du ska tänka beträffande mängd, men ofta brukar det sägas att det är bättre att applicera ett lite för tjockt lager, än ett för tunt. Masken ska sedan sitta kvar när du går och lägger dig.

Så använder du en nattmask

Den ska alltså inte sköljas bort. Låt den sitta under natten. På morgonen tas masken bort i samband med att du på nytt rengör huden med dina rengöringsprodukter. Det krävs med andra ord inga förkunskaper för att kunna använda en nattmask på rätt sätt. Huvudsaken är att du kommer ihåg att den alltid ska användas på ren hud. Ibland kan det också vara bra att göra en peeling innan masken appliceras. På så sätt får du bort döda hudceller, så att masken verkligen kan få chansen att arbeta ordentligt och tränga ned på djupet. Det behövs vanligtvis inte varje gång, men någon gång ibland kan det vara en god idé.

Att välja rätt mask

Att välja rätt mask

När du ska köpa en nattmask är det viktigt att du först och främst kommer fram till vad den bör åstadkomma. Därefter behöver du välja en produkt som innehåller ingredienser som verkligen har förmågan att bidra till detta. Om du är ute efter något som lugnar huden kan till exempel malakit vara en utmärkt ingrediens. Vill du ha en stram och elastisk hud som ser ungdomlig och fräsch ut brukar man rekommendera produkter som innehåller hyaluronsyra bland annat. Du kanske dessutom vill satsa på en produkt fri från exempelvis parabener, som det varnas en del för inom hudvårdsbranschen.


Frågor och svar kring Nattmasker

✅ Vem bör använda en nattmask?

Alla kan ha nytta av en bra nattmask, men allra störst nytta gör den för den som har riktigt torr hud. Masken kan ge en otrolig fuktboost under nattens timmar, vilket gör att du vaknar upp med ett återfuktat ansikte som både känns och ser bättre ut. Det är viktigt att komma ihåg att en nattmask inte är en viss typ av mask, utan ett gemensamt ord för alla ansiktsmasker som kan användas hela natten. Det innebär att den som har torr hud kan hitta en fuktmask att använda, den med stressad hud med utslag kan hitta en reparerande och lugnande mask, den med fet hud kan hitta en som vårdar och återfuktar men samtidigt drar åt sig överflödigt fett i huden. Det finns kort och gott en bra nattmask för alla oavsett hudtyp. Här hittar du våra Toppval av Nattmasker.

✅ Vad är en nattmask?

En nattmask är en typ av ansiktsmask som kan sitta på hela natten utan att det orsakar klåda, irritation eller andra besvär. Det kan röra sig om fuktmasker, vårdande masker, masker som reparerar och återuppbygger och mycket annat.

✅ Vad bör en bra nattmask innehålla?

Det går egentligen inte att säga att en mask ska innehålla det ena eller det andra. Det finns många bra ingredienser, men vilka en mask bör innehålla beror på vad den förväntas åstadkomma. Fikonextrakt gör till exempel huden len och mjuk, reshi-svamp har antiinflammatoriska egenskaper och hyaluronsyra kan hjälpa till med ordentlig återfuktning. Lavendel och salvia har lugnande egenskaper och indisk jasmin ser till att bygga upp och stärka huden. Utöver dessa exempel finns det även många andra ämnen som har mycket positivt att bidra med. Du bör dock se till att inte välja en mask där större delen av innehållet består av parabener, alkoholer och mineraloljor. Det kommer inte ge din hud några långsiktigt positiva resultat att applicera en sådan hudvårdsprodukt vecka efter vecka.

✅ Hur ofta bör en nattmask användas?

Det beror på vilken typ av nattmask du väljer. Vissa nattmasker är av den typen att de kan användas istället för traditionella nattkrämer. Dessa kan användas varje natt. Andra ger en mer intensiv behandling och passar bättre att användas ett par gånger i veckan för intensiv återfuktning.

✅ Är alla bra nattmasker dyra?

Nej, det finns faktiskt bra nattmasker med mycket rimliga priser. Du kommer förstås upptäcka att många masker som säljs är ganska dyra, men det betyder inte att alla är det, eller att det alltid är de dyra produkterna som är bäst. Majoriteten av dessa produkter kostar mellan 300 och 600 kronor, men det går också att hitta billigare alternativ från cirka 100 kronor och uppåt. Naturligtvis finns det även dyrare varianter som kostar mellan 600 och 1 000 kronor, för den som vill passa på att unna sig något riktigt exklusivt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Nattmasker Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin