Personvåg

En personvåg idag går inte att likna med de personvågar som man hade förr. Den dåtida personvågen var väldigt enkel och det enda den gjorde var att visa vikten. Du var själv tvungen att ställa in den, nästan likt en klocka, och om underlaget var ojämnt var risken stor att resultatet blev fel. Ena dagen kunde man väga 2 kilo mer än föregående.

Bäst Personvåg
Snabbmeny:
Toppval Personvågar Vanliga frågor


Hjälp att hitta rätt personvåg

Idag finns det personvågar som är moderniserade på många sätt. Det finns bland annat tekniska vågar, digitala vågar, mekaniska vågar, smarta vågar och vågar som mäter kroppsfett. Om du inte redan har en våg som du tycker fungerar riktigt bra kan det vara svårt att veta vilken man ska välja. Funktionerna och designerna varierar kraftigt, men så gör även priset. Här nedan kommer du att få läsa mer om vad du bör tänka på när du ska köpa en ny personvåg till badrummet.

Hur noggrann är vågen?

Hur noggrann våg du har är kanske det viktigaste att tänka på. Det är trots allt genom vågen som du ska få information om din kropp och om den visar fel blir resultatet inte optimalt. Ju mer exakt och noggrann en våg är, desto bättre kommer den också att vara. Det är trots allt en mycket viktig faktor att tänka på när du ska köpa en ny personvåg, speciellt om du är väldigt träningsinriktad eller om du har som mål att gå upp eller ner i vikt. Att mäta hur noggrann en våg är i en butik kan dock vara knöligt. Vågarna kommer i majoriteten av alla fall att vara inslagna i både papper och kartong, så att testa är inte alltid en möjlighet. Läs därför recensioner och omdömen om de produkter som du är intresserad av innan du köper eller gör en beställning online.

Det viktigaste är att din personvåg är noggrann och visar en korrekt vikt.

På- och avstängningsfunktioner

Inte nog med att vågarna har olika utseenden så kan också på- och avstängningen fungera på olika sätt. När det kommer till moderna digitala vågar är det vanligast att dessa har en typ av auto-funktion. Det betyder att vågen kommer att starta automatisk så fort den känner av en vikt, t.ex. när du stället dig på den. När du kliver av vågen kommer den därefter att stängas av på egen hand. De vågar som inte har en automatisk på- och avstängningsfunktion behöver startas manuellt. Då trycker du bara på startknappen och inväntar siffrorna 0.0 på displayen innan du ställer dig på vågen. Vad som är smidigast för dig kan bara du själv bestämma, men fördelen med det automatiska alternativet är att du inte behöver oroa dig för att du har glömt att stänga av den och batteriet tar slut i onödan.

 

Utformning på plattformen

Plattformen är den platta som du kommer att stå på när du ska väga dig. Här är det rekommenderat att du väljer en våg som är utrustad med någon form av halkbeständig yta. Detta är extra viktigt att tänka på om du gärna väger dig efter att du har duschat eller om du vill använda vågen i badrummet. Fukt och väta kan annars göra vågen mycket hal och risken för olyckor ökar. Det sägs även att ju större plattform en våg har, desto mer korrekt resultat kommer du också att få. Orsaken till detta beror på hur du kommer att kunna placera dina fötter. Har du en för liten våg där dina tår hamnar utanför kanten kommer mätningen inte att bli lika optimal som om du hade kunnat stå på plattformen med hela din fot.

De flesta vågar som tillverkas idag är dock stora nog att rymma två fötter, även de i större storlek. En mindre våg kan till synes verka mer smidig och behändig, men välj inte utifrån detta, utan tänk på att du måste kunna få plats på vågen ordentligt. Vill du inte ha en stor våg framme kommer du enkelt att kunna ställa eller skjuta undan den. De personvågar som finns idag är smidiga och platta i design.

Välj en badrumsvåg som får plats för båda fötterna.

Hur användarvänlig är vågen?

Det finns ingen anledning att införskaffa sig en personvåg med tusen olika funktioner som du inte förstår dig på. Den våg som du väljer ska vara enkel att använda sig av och uppfylla alla dina behov på ett smidigt sätt. Idag finns det t.ex. personvågar som du kan koppla upp till en app i din telefon eller surfplatta. Många menar att dessa ger en betydligt bättre användarupplevelse, eftersom resultaten blir enkla att läsa av. Här kan det även vara bra att titta på hur stor displayen är och om den har någon form av lampa. Väger du dig i mörkret kan det annars vara svårt att se resultatet.

De personvågar med appar har, som tidigare nämnt, blivit mycket uppskattade. Här kan vi dock rekommendera att du bara införskaffar en sådan våg om du är någorlunda teknisk av dig. Även om de är enkla att installera kan det ibland vara svårt att koppla ihop vågen med appen.

Kvalitet och design på vågen.

Kvalitet och design

Eftersom de modernare personvågarna är dyrare så kommer du att vilja ha en våg som är tillverkad i bra och hållbart material. Valet av material kommer att vara avgörande för hur stadig vågen känns, men det kommer också ligga till grund för hur lätt den går sönder eller håller sig "levande". De personvågar som är tillverkade i glas är mycket uppskattade och populära, men att få glassplitter på hela badrumsgolvet är sällan en hit.

I samband med att du tittar på kvalitet kan det också vara en god idé att fundera på designen på vågen. De allra flesta som införskaffar en personvåg vill ha den framme hela tiden, så att den blir enklare att använda sig av. Om du ska ha vågen framme, även om den så ska stå i badrummet, vill du säkerligen att den är snygg att titta på. Idag är utbudet av personvågar så otroligt stort att du inte behöver nöja dig med en design som du inte riktigt tycker om. Det är bara att fortsätta leta tills du hittar en våg som passar din personliga smak och kanske även inredningen i ditt hem.
 

Frågor och svar kring Personvågar

✅ Vad bör man tänka på vid val av personvåg?

I det här fallet kan det faktiskt vara bra att börja med att fundera över vilken prisklass man har tänkt sig. Det styr nämligen vad man har för valmöjligheter därefter. För den som kan tänka sig att betala lite mer för sin våg kan det till exempel vara värt att fundera över om man vill ha en personvåg med bluetooth så att man enkelt och snabbt kan föra över all data till sin mobiltelefon eller surfplatta. På så sätt kan den läggas in i olika hälsoappar, vilket gör att man kan arbeta vidare på att lägga upp ett lämpligt program för kost och träning exempelvis. Det är också bra att fundera över om man vill ha en våg som förutom kg även visar BMI, kroppsvätska och muskelmassa. Sådana vågar finns nämligen, men de kostar ofta lite mer än de vågar som enbart visar vikten. Oavsett om man vill ha en billig eller dyr våg är det viktigt att fundera över om man vill ha en digital personvåg eller en mekanisk. De digitala kostar något mer för det mesta, men det behöver inte röra sig om några stora skillnader. Det är också viktigt att kontrollera maxvikten på vågen man överväger att välja.


✅ Vad har personvågar som säljs i butik för maxvikt?

Det kan variera. Många vågar har en maxvikt på 200 kg, men det finns också de som har en lägre maxvikt på exempelvis 180 eller 150 kg. Detta är därför en ytterst viktig aspekt att ta hänsyn till vid köp av en ny våg. Åtminstone för den som vet med sig att den ligger lite högre på viktskalan.


✅ Hur mycket kostar en personvåg?

Eftersom det finns stora skillnader i funktion finns det också stora skillnader i pris. De enklare vågarna kostar inte mer än 200 kronor, vilket kan vara en fullt tillräcklig modell för den som bara vill kunna hålla koll på vikten. De dyrare vågarna kan kosta ända upp till 2 500 kronor, även om det är ovanligt att personvågar för hemmabruk kostar mer än 1 500 kronor. De vågar som kostar mer än så har ofta en hel del övriga funktioner som saknas på vanliga vågar, exempelvis bluetooth, kroppsmätningar och ibland även beräkning av optimal kalorimängd.


✅ Finns det personvågar som kan hantera tyngre vikter än 200 kg?

Ja, det finns mer robusta vågar som kan hantera tyngre vikter. Det finns personvågar som klarar en kroppsvikt på 300 kg, även om det inte är lika vanligt.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Personvågar Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider: