Gellack

Bäst Gellack

Snabbmeny:
Toppval Gellack Vanliga frågor


Snygga naglar finns det många som vill ha, men vägen dit kan se ut på olika sätt. Vissa lyckas med tålamod skaffa långa och fina naglar på naturlig väg, medan andra får titta på andra, alternativa lösningar. Om du hör till den kategorin som har lyckats spara ut långa naglar, men upplever att de inte är så tåliga, eller särskilt snygga, kan du lätt göra något åt saken med hjälp av gellack. Om du använder lösnaglar och vill fräscha upp dem kan du också använda dig av gellack. Det här är en typ av produkt som har ett brett användningsområde. Det fungerar lika bra på riktiga naglar som på naglar som förlängts på salong. Resultatet blir vanligtvis fantastiskt oavsett typ av nagel.

Vad är gellack?

Vad är då gellack? Är det samma sak som gelnaglar? Svaret på den senare frågan är nej. Man kan beskriva gellack som en tjockare typ av nagellack. Det finns i en mängd olika nyanser och det kan användas både för att sätta en vacker färg på naglarna och för att stärka dem och få dem att hålla bättre. Alla kan ha nytta av den här sortens produkt, men framför allt de som har naglar som utsätts för en del prövningar. Det kan handla om att du har ett jobb som gör att du behöver arbeta med händerna en hel del, men det kan även handla om att du har en hobby som gör att naglarna stöter emot andra föremål då och då. Kort sammanfattat den typen av rörelser som och händelser som gör att vanligt nagellack snabbt slits bort, och i vissa fall att naglarna går sönder.

Vem bör använda gellack?

Vem bör då börja använda gellack? Vi har redan slagit fast att det här faktiskt är den typen av produkt som alla kan ha nytta av, men finns det några som verkligen bör få upp ögonen för produkttypen? Ja, dels finns de personer vi redan nämnt, som har arbeten eller fritidsintressen som utsätter naglarna för påfrestningar. Där ger gellacket ett bra skydd samtidigt som det tillför något positivt ur estetisk synvinkel. Dels finns det många som av naturen har känsliga naglar som lätt går av eller flisas sönder. Även där kan ett tjockare lack vara till nytta och ge det skydd som behövs för att naglarna ska förbli fina. Ett gellack kan också vara ett bra alternativ för den som vill sätta färg på naglarna och få behålla färgen länge. Den som vill skapa konstverk i form av motiv, stenar eller glitter på naglarna kan med fördel också använda den här typen av nagellack.

Vad är gellack?

Nu även för hemmabruk

Från början användes gellack mest på salonger, kort och gott för att den här typen av lack ger allra bäst resultat om det härdas med värmelampa. Idag är det inga problem att införskaffa en liten lampa att använda för hemmabruk, för att få samma fina resultat hemma. För den som använder gellack regelbundet är det en fördel ekonomiskt att införskaffa den utrustning som behövs för att skapa fantastiska naglar hemma. För den som däremot bara vill prova på att använda den här sortens lack någon enstaka gång kan det vara klokt att besöka en salong första gången, alternativt att först testa hur gellack känns och ser ut utan härdning med lampa. Den som gillar resultatet och vill ha det ännu bättre kan sedan köpa en UV-lampa eller annan typ av värmelampa för att förbättra framtida resultat ytterligare. Om du använder gellack hemma utan lampa får du räkna med att lacket blir mindre hållbart eftersom det inte fått chansen att härdas. Däremot får du fortfarande ett väldigt snyggt resultat.

Toppval Gellack 2024

Vi har valt dessa Gellack som våra Toppval.
Du får en professionell look utan att behöva anstränga dig alltför mycket.

1. Depend Gel iQ French Pink

Att hitta rätt gellack är inte alltid så lätt men det här lacket från Depend är ett mycket bra val. När du använder detta kan du räkna med ett hållbart resultat som kan hålla bra i upp till två veckor. Om du vill ta bort det tidigare går det alldeles utmärkt och du behöver bara använda varmt vatten med en specialolja för att göra detta.

En stor fördel med denna gellack är att du bara behöver rengöra nageln lite lätt med hjälp av en Pre-Cleanser innan du applicerar denna gellack. Många andra produkter kräver både filning av nageln och primerbehandling. Den här lacken är utformad enligt ny lackteknologi som gör det enkelt att få riktigt glansiga och fina naglar med plumpingresultat. Efter att du applicerat lacket härdas det med en UV/LED-lampa under en kort stund. Därefter är det bara att rengöra naglarna med ett High Shine Cleanser för bästa resultat.

Kolla priset

2. Essie Gel Couture Top Coat

Om du vill använda en bra gellack utan behov av härdning med UV-lampa är den här produkten lämplig att titta närmare på. Det här är ett top coat som torkar snabbt, vilket är mycket bra eftersom du då slipper sitta och vänta länge innan du kan använda händerna igen. När du använder detta kan du räkna med att få ett mycket fint och högglansigt resultat.

Det ska naturligtvis vara lätt att få snygga naglar och med denna top coat är det verkligen så enkelt som det kan bli. Du börjar med att måla naglarna i den nyans du själv väljer. Därefter går du vidare och penslar på denna top coat. När du genomför båda dessa steg får du ett mer hållbart resultat och en helt annan glans än ett vanligt nagellack ger. Du får en gelliknande finish utan att du behöver ägna långa stunder åt härdning med UV-lampa. Det här är med andra ord en bra produkt för dig som vill ha fina resultat på kort tid.

Kolla priset

3. Rimmel Supergel Nailpolish 001 Top Coat

När du vill ha riktigt snygga naglar men inte vill lägga för lång tid på det hela är detta top coat definitivt värt att testa. Det krävs ingen UV-lampa och ingen härdning när du använder detta gellack, vilket gör att du sparar en hel del tid. Trots att det är enkelt och inte kräver speciellt mycket tid kommer du att få ett riktigt fint resultat. Du behöver bara genomföra två steg för att nå dit. Du börjar med att pensla med den färg du väljer. När du gjort detta är det dags att applicera denna härliga top coat som är ett gellager. På så sätt får du ett härligt gelliknande och framför allt glansigt resultat.

För att du ska få ut det resultat du vill ha behöver du alltså även ett färglack som du kan lägga under detta gellack. Det här blir med andra ord en tvåstegsbehandling men trots detta kan du vänta dig ett snabbt och fint resultat.

Kolla priset

Bra att känna till

Det finns några saker som kan vara bra att känna till för den som vill börja använda gellack. Den första punkten har vi redan tagit upp, nämligen att det är skillnad i hållbarheten beroende på om den härdas under lampa eller inte. Nästa punkt är att det är svårare att ta bort gellack än vanlig nagellack. Det är egentligen självklart med tanke på att det här är ett mer hållbart alternativ till vanligt lack. Eftersom det sitter hårdare och inte skavs av lika lätt, sitter det också hårdare när det är dags för borttagning. Du tar inte bort gellack med hjälp av vanlig nagellacksborttagning. Det finns istället särskilda kit att använda när det är dags att ta bort gellack. Även om det går att dra bort lacket är det inte att rekommendera.

Konsten att använda gellack

Konsten att använda gellack

Är det svårt att använda gellack? Svaret är nej. Om du klarar att måla på vanligt nagellack så att det ser jämnt och fint ut, kommer du även lyckas måla på gellack med fint resultat. Det görs med hjälp av en applikator som är lika enkel att använda som den applikator som följer med vanligt lack.

Valet av produkt

Valet av produkt

Är det viktigt vilken produkt du väljer eller fungerar det lika bra med vilket gellack som helst? Det är klokt att göra ett genomtänkt val. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till för att du ska bli nöjd. Du behöver hitta en nyans som du tycker om. Dessutom är det en fördel att välja en produkt som torkar snabbt. Det kan skilja en del mellan olika lack, och risken om du väljer ett gellack som tar lång tid på sig att torka är att du hinner stöta till naglarna under tiden. Resultatet kan då förstöras och du kanske blir tvungen att göra om hela proceduren för att få ett snyggt slutresultat. Du bör naturligtvis också göra ditt bästa för att välja ett lack som är enkelt att applicera. Även om vi redan har nämnt att gellack i allmänhet är lätt att måla på, kan det finnas skillnader mellan olika produkter. Hur penseln ser ut spelar naturligtvis roll, men även lackets formula. Du bör också fundera på om du vill satsa på ett lite enklare produktval som inte behöver härdas, eller om du vill ha den klassiska modellen som härdas under UV-lampa. Hållbarheten blir naturligtvis bättre med den härdade varianten, men det kanske inte tilltalar alla.

Frågor och svar kring Gellack

✅ Vad är gellack?

Det enklaste sättet att beskriva gellack är genom att beskriva det som ett permanent lack. Konsistensmässigt är det som en blandning av nagellack och gelé. När gellack har applicerats på naglarna är inte processen klar förrän det härdats i en UV-lampa. Naglarna blir skyddade och får ett vackert utseende. Resultatet håller vanligtvis mellan 3 och 4 veckor.

✅ Kan gellack bara användas på naturliga naglar?

Nej, något som gör gellack till en extra populär och uppskattad produkt är just det faktum att det kan användas både på naturliga naglar och på lösnaglar av gelé eller akryl. För den som vill ha ett nagellack som sitter fläckfritt och länge är det här med andra ord en optimal produkt att använda.

✅ Finns gellack i olika färger?

Ja, det finns gellack i en mängd olika färger, vilket gör att alla kan hitta något som passar. Det finns såväl klara färger som milda pastellfärger.

✅ Vem kan ha nytta av gellack?

Egentligen kan alla som vill ha fina naglar med hållbar färg ha glädje och nytta av gellack. Extra bra att ha är det dock för de som har ett arbete där de ofta stöter i naglarna i olika föremål, vilket gör att vanligt nagellack ofta slits av. Det är även ypperligt för den som tillbringar mycket tid i vatten med händerna, oavsett om det handlar om att man simmar ofta eller om det snarare är så att man tillbringar flera timmar per dag med att diska. Sådant nöter snabbt på vanligt lack, men på gellack biter det inte.

✅ Applicerar man gellack på egen hand hemma, eller görs det på salong?

Det är fortfarande vanligast att man går till en salong för att få behandlingen utförd men det finns även bra gellack att köpa som gör det möjligt att få till ett lyckat resultat hemma. En förutsättning är dock att man har tillgång till en UV-lampa så att gellacken kan härdas.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gellack Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin