Solkräm / Solskyddsfaktor

Bäst Solkräm

Snabbmeny:
Toppval Solkrämer Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

De allra flesta känner till att det är viktigt att skydda sig mot solens potentiellt skadliga strålar. Däremot utgår många av dem från att det duger bra med vilket solskydd som helst. Det är dessvärre felaktigt. Det finns stora skillnader mellan olika solkrämer och det kan vara de skillnaderna som avgör huruvida en kräm ger dig ett tillräckligt gott skydd eller inte. Du behöver därför försäkra dig om att den produkt du väljer verkligen är effektiv och bra.


Vem bör använda solskydd?

En fråga som ofta dyker upp är vem som bör använda solskydd. Svaret är faktiskt enklare än vad många tror. Alla som över huvud taget vistas i solen bör använda någon typ av solskydd. Det gäller med andra ord inte bara den som lägger sig i en solstol för att bättra på solbrännan. Det gäller även den som går ut för att ta en promenad under de timmar när solen är uppe, eller den som helt enkelt ger sig ut på en shoppingrunda där en del av tiden tillbringas utomhus

Den som arbetar utomhus behöver naturligtvis också smörja in sig med solkräm. Det spelar heller ingen roll vilken ålder man är i. Såväl barn som gamla och alla där emellan behöver använda solkräm när de vistas ute i solen.

Kan man bli brun trots att man använder solkräm?

En annan vanlig fråga är om man kan bli brun om man använder solkräm. Tyvärr finns det en hel del människor som väljer att strunta i solskydd på grund av att de tror att krämen ska hindra dem från att bli vackert bruna. Det är helt felaktigt. Det går alldeles utmärkt att få den fina solkyssta hudtonen trots att man varit grundlig och smörjt in sig ordentligt.

Kan man bli brun trots att man använder solkräm?

Det solkrämen gör är inte att ta bort möjlighet till den fina solbrännan som många är ute efter. Det den gör är att ge ett skydd mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar. Det här är otroligt viktigt att komma ihåg, eftersom den som utsätts för sådan strålning på sikt kan drabbas av hudcancer, en farlig och i vissa fall livshotande sjukdom.

Toppval Solkrämer 2024

Vi har valt dessa Solkrämer som våra Toppval.
Skaffa dig ett effektivt och pålitligt solskydd:

1. La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ 50 ml

Det är inte bara barn som bör skydda sig mot solens strålar. Det bör även vuxna göra och därför är det en god idé att hitta ett solskydd som kan användas av alla. Den här produkten från La Roche Posay ger ett mycket bra skydd då den kommer med SPF 50+. Det finns mycket positivt att säga om denna solskyddsprodukt. Den är svettresistent vilket är A och O när det kommer till den här typen av produkt. I och med att det ofta är varmt när solen är som starkast är det förstås viktigt att den håller sig på plats. En annan viktig faktor är att den går utmärkt att använda även i ansiktet.

Det här är en solskyddsprodukt som passar även personer med lite känsligare hud. Den är hypoallergen och parfymfri. Dessutom är den framtagen för att passa även den tunna och känsliga huden under ögonen som annars ofta kräver specialprodukter.

Kolla priset

2. Hawaiian Tropic Silk Hydration Protective SPF 30 180 ml

Att använda solskydd när du vistas i solen bör vara en självklarhet. Som du säkert känner till kan strålarna vara skadliga och det krävs ett ganska högt solskydd för att det ska ge ett tillräckligt skydd. Den här produkten från Hawaiian Tropic är ett utmärkt val. Den innehåller SPF 30 och skyddar mot både UVA och UVB. I tillägg till att skydda mot skadlig strålning verkar den också återfuktande på huden. Det är naturligtvis alltid viktigt att tillföra fukt, men med sol och värme blir det ännu viktigare eftersom många upplever att huden blir torr i denna typ av väderförhållanden.

Produkten är hypoallergen men den kommer med en härlig doft av kokos som lätt för tankarna till exotiska destinationer. När du smörjer in dig med denna kräm kan du räkna med att den snabbt absorberas och du kommer uppleva välbehag tack vare att den är vårdande samtidigt som den ger ett skydd du behöver.

Kolla priset

3. EVY Sunscreen mousse spf 30 150 ml

Detta solskydd kommer i form av ett mousse med SPF 30. Den fungerar utmärkt att använda för både barn och vuxna och bör appliceras innan du eller ditt barn beger er ut i solens strålar. Eftersom detta är en mousse och inte en kräm bör du överväga att ta mindre mängder mousse i handen men fler gånger. På så sätt blir det betydligt enklare att applicera produkten på ett enkelt och smidigt sätt.

Det kan vara värt att veta att denna solskyddsmousse är berikad med antioxidanter. Det kanske förefaller ointressant men det har faktiskt stor betydelse. Det motverkar nämligen för tidigt åldrande, vilket annars kan inträffa om du utsätter dig för solens strålar. Sol och värme är både lockande och underbart på många sätt, men det gäller att ta hand om sig med rätt produkter och då är detta ett mycket bra val. Den passar alla hudtyper, står emot vatten på ett bra sätt och är dessutom hypoallergen.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Konsten att välja rätt solskydd

Alla som har konstaterat att det klokaste verkar vara att använda solkräm vid utevistelse under sommarmånaderna har en utmaning framför sig, nämligen att komma fram till vilken solskyddsfaktor som är den bästa. Det finns mängder av alternativ, och av förklarliga skäl är det inte alltid helt enkelt att avgöra vilken variant man bör satsa på. Vi ska därför titta på vad som är viktigt att ta hänsyn till och granska vid inköp av solkräm.

Konsten att välja rätt solskydd

Hög solskyddsfaktor en fördel

De flesta har nog hört talas om att en hög solskyddsfaktor är viktig vid utlandsresor. Så är det. Den som ska åka till ett land som ligger söderut, vid varmare breddgrader, bör definitivt satsa på en solkräm med riktigt hög solskyddsfaktor. Vad många däremot inte tänker på är att solens strålar faktiskt kan vara skadliga även här hemma i Sverige. Framför allt i början på sommaren när huden är ovan vid solen, är det väldigt viktigt att satsa på hög faktor även på hemmaplan.

Vad som också är viktigt att ha i minnet är att det inte på något sätt är skadligt att ha hög solskyddsfaktor hela tiden, även om man stannar i Sverige hela sommaren. Det är bättre att vara på den säkra sidan och ha en högre faktor än vad man tror är nödvändigt.

Vad innebär egentligen solskyddsfaktorn?

Något som definitivt är intressant att titta på är vad solskyddsfaktorn egentligen har för betydelse. Vad säger de där siffrorna som står på tuben eller flaskan egentligen? Siffran definierar för att beskriva det så enkelt som möjligt, hur länge man kan befinna sig i solen utan att skadas av strålningen. Den som till exempel väljer en kräm med solskyddsfaktor 30, kan tillbringa 30 gånger så lång tid i solen som den som inte smörjer in sig alls. I sammanhanget är det förstås viktigt att komma ihåg att det kan variera hur länge en person kan vistas i solen utan att bränna sig utan solkräm.

För en person med ljus, känslig hy kan det räcka med 5 minuter, medan det för någon annan kan handla om 20 minuter. Det är alltså den tiden man får utgå från för att komma fram till vad solskyddsfaktorn innebär i praktiken. Den som tål att vistas i solen i 5 minuter utan kräm, och använder solskyddsfaktor 30, skulle enligt den här beräkningen kunna spendera 150 minuter i solen med solkräm. Som vanligt kan det vara klokt att komma ihåg att det brukar rekommenderas att alla försöker hålla sig i skuggan så mycket som möjligt under de timmar på sommaren då solen står som högst. Det rör sig om timmarna mellan klockan 11 på förmiddagen och klockan 15 på eftermiddagen. Det är också viktigt att komma ihåg att de allra minsta barnen inte bör utsättas för direkt solljus, även om en bra solkräm har applicerats. Detta gäller framför allt tills barnet hunnit bli ett halvår.

Skydd mot både UVA- och UVB-strålning

Något man också bör kontrollera när man ska köpa en solskyddsprodukt, är att den bör skydda mot såväl UVA- som UVB-strålning. Vissa produkter ger bara skydd mot ena typen av strålning, och då är användaren ändå helt oskyddad mot de andra strålarna, vilket kan vara nog så farligt. Det är förstås lätt att som konsument utgå från att alla krämer som säljs ger ett fullvärdigt skydd mot all form av skadlig strålning, men så är alltså inte fallet.

Konsistens

Något som kan vara intressant att titta närmare på är konsistensen på solskyddet. Det finns vanliga krämer, vilket är det allra vanligaste, men det finns också spray som skyddar mot solens strålar. Det finns dessutom mousse, som framför allt brukar användas till barn. Vidare finns det solskydd i rollon-form som kan vara väldigt praktiska att använda i ansiktet, men som även kan användas till kroppen framför allt på små barn. Skyddet kan vara lika bra oavsett konsistens, men det gäller att hitta en produkt som man trivs med rent praktiskt.


Frågor och svar kring Solkräm

✅ Vem behöver använda produkter med solskyddsfaktor?

Alla som vistas ute i solen överhuvudtaget bör använda solskyddsfaktor. Det gäller både vuxna och barn, och det gäller oavsett om man aktivt sitter i solen eller om man är ute på promenad medan solen är framme, eller leker ute i en lekpark. Här hittar du våra Toppval av Solkrämer.

✅ Vad bör man tänka på när det är dags att välja solskyddsfaktor?

Det är viktigt att titta så att produkten både har UVA- och UVB-skydd. UVB-strålarna bränner ytligt och gör att man blir röd och att det svider, och det är naturligtvis viktigt med ett skydd mot detta, men UVA-strålarna är minst lika farliga på grund av att de går mer på djupet. Det är de senare som främst bidrar till att huden åldras snabbare och blir rynkig. I övrigt är det viktigt att välja en produkt med ett tillräckligt högt skydd. 30+ är att rekommendera mot UVB och mot UVA bör produkten ha minst PA+++. Det är också viktigt att komma ihåg att detta gäller oavsett om man vistas i Sverige eller på charterresa utomlands. Solen kan bränna och göra skada även på hemmaplan, vilket många till viss del har missat. För barn och personer med känslig hud kan det vara klokt att välja produkter med ännu högre skyddsfaktor. Det går att hitta produkter med SPF 50.

✅ Räcker det med att smörja in sig en gång på morgonen med solskyddsfaktor?

Nej, den solskyddsfaktor du smörjer in på morgonen behöver snabbt kompletteras. Det är klokt att göra en ny applicering efter varje bad, även om du använder en produkt som säger sig vara vattentålig. Även om du inte badar är det viktigt att fylla på under dagen. Vissa produkter håller upp till 6 timmar, medan andra håller kortare tid än så.

✅ Kan man vistas i solen hur länge som helst om man smörjer in sig med solskyddsfaktor?

Nej, solskyddsfaktorn ger ett grundläggande skydd, men man bör fortfarande försöka undvika att vistas i solen under de timmar då solen står som högst. Om man ändå vill vara i direkt solljus bör man se till att begränsa det till kortare perioder. Riktigt små barn bör inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget under de timmar då solen lyser som starkast.

✅ Kan man använda samma solskyddsfaktor till både kropp och ansikte?

Det bästa är egentligen att köpa en produkt till kroppen och en till ansiktet. Till ansiktet kan man exempelvis använda en fuktkräm med hög SPF. Då går det att kombinera med den dagliga hudvårdsrutinen, utan att det kräver någon förändring.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Solkräm Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin