Hårolja

Bäst Hårolja

Snabbmeny:
Toppval Hårolja Vanliga frågor


Är det verkligen bra att använda hårolja, eller är det bara ett temporärt sätt att få håret att ligga som man vill? Här blir svaret ett rungande ja. Om du väljer en bra olja är det väldigt bra för håret och framför allt kommer det ge dig ett betydligt lättare uppdrag när det är dags att reda ut håret.

Anledningar till att använda hårolja

Varför ska man använda hårolja? Vilka fördelar ger den här typen av produkt egentligen? Faktum är att fördelarna är många. Det finns väldigt många som har ett risigt hår som lätt trasslar till sig. Detta leder till att håret förlorar sin lyster, men vad som nästan värre är, är att det kan bli ganska smärtsamt att försöka reda ut trasslet. Där kan olja komma in i bilden och göra håret lättare att reda ut, samtidigt som det ger håret sin fina lyster och glans tillbaka. Många skulle till och med sträcka sig så långt som till att säga att en bra hårolja kan vara rena mirakelkuren. Oljan kan även få bukt med frissighet, vilket är något som många kämpar med dagligen. Ett frissigt hår är svårt att få att se välskött och fint ut, men det är också svårt att kamma ut. Att många håroljor dessutom innehåller vårdande och skyddande ingredienser är ett stort plus. Det är också ett viktigt argument för att faktiskt applicera den här typen av produkt regelbundet. Du har egentligen inget att förlora på det, men massor att vinna.

Konsten att välja rätt

Att hitta en hårolja är inga problem, men det som gör det hela lite mer komplicerat är att alla produkter av den här typen inte nödvändigtvis är bra. Det gäller därför att du tar dig tid att göra lite research istället för att köpa den första produkt du hittar. Du behöver lära dig att känna igen nyttiga ingredienser och du behöver få vetskap om vilka egenskaper en bra olja bör ha.

Anledningar till att använda hårolja

Bra ingredienser att hålla utkik efter

Det finns vissa ingredienser som förekommer i vissa håroljor som har väldigt mycket positivt att bidra med. Exempel på ingredienser som du med fördel kan leta efter är arganolja, havtornsolja, jojobaolja och mandelolja. Andra naturliga oljor som är väldigt nyttiga för håret är solros och marula, men det finns även fler. På samma sätt som att det är bra om någon eller några av dessa ämnen ingår i en hårvårdsprodukt finns det vissa ämnen det kan vara klokt att undvika. Försök gärna hitta en hårolja fri från parabener och silikon.

Toppval Håroljor 2024

Vi har valt dessa Håroljor som våra Toppval.
Med hjälp av dessa oljor får du lent, mjukt och glansigt hår.

1. Kevin Murphy Young Again Treatment Oil 100 ml

Att använda en olja till håret är klokt av flera olika skäl. Det gäller dock att välja en bra hårolja för att det ska ge önskad effekt. Den här produkten från Kevin Murphy har gott om bra egenskaper som gör den till ett smart val. Dels är den vårdande och ger på så sätt ett mer välmående hårsvall, dels innehåller den ingredienser som motverkar åldrande och oxidation. Den ger intensiv återfuktning och behandling till slitet och skadat hår, men kan naturligtvis användas även i hår som inte hunnit bli slitet ännu. Produkten innehåller dessutom ett flertal antioxidanter och viktiga näringsämnen som gör att ditt hår får ett bra skydd mot yttre påverkan.

Intressant att känna till är att denna hårolja även innehåller inbyggt värmeskydd. Om du applicerar några droppar av denna olja i håret innan du använder plattång, locktång eller plattborste skyddas med andra ord ditt hår från det slitage som den typen av produkter annars ger.

Kolla priset

2. Wella Professionals SP LuxeOil Reconstructive Oil Elixir 100 ml

Det finns gott om bra håroljor vilket gör att det kan vara svårt att veta vilken man bör välja vid köp. Även om det inte finns några rätt eller fel när det kommer till produktval, så är den här varianten från Wella Professionals mycket omtyckt av väldigt många. Så fort du har testat den kommer du att förstå vad det beror på. Den återuppbygger håret och skyddar det keratin som finns i hårstråna. När du använder den här håroljan får du ett slätt, blankt hår med fin lyster och glans.

Att oljan verkligen är bra och effektiv är inte speciellt konstigt. Den innehåller nämligen både arganolja, mandelolja och jojobaolja. Du har säkert hört talas om dessa oljor och dess egenskaper. Produkten är mycket dryg eftersom det bara krävs två pumpningar vid varje användningstillfälle. Du använder med andra ord bara några droppar per dag. En fördel är att det fungerar utmärkt att applicera dropparna i både torrt och fuktigt hår.

Kolla priset

3. Maria Nila True Soft Argan Oil 30 ml

Sliter du som så många andra med frissigt hår som tappat en del av sin lyster? Då kan en bra olja vara precis vad du behöver. Om du inte redan har hittat en favorit kan den här produkten från Maria Nila vara ett lyckat val. Detta är en arganolja och du kanske redan är bekant med vad sådan olja har för egenskaper. Den har en mjukgörande effekt för håret och bidrar dessutom med fukt vilket är en förutsättning för att håret ska se bra ut och dessutom må bra. En ytterligare fördel är att oljan bygger upp och stärker håret. Du får med andra ord inte bara en tillfällig estetisk effekt utan även en positiv långsiktig effekt på djupet.

Den här håroljan tas upp lätt av håret, vilket innebär att du slipper gå runt med känslan av att du har en produkt i håret. När du applicerat den kommer du genast märka att håret blir både mjukare och mindre frissigt. När du tar en titt i spegeln kommer du också se ökad glans.

Kolla priset

Olika specialområden

Något som också är viktigt att komma ihåg är att olika oljor kan ha olika fokusområden. Vissa produkter är framtagna för färgat hår i första hand. Det finns också produkter som är avsedda att reparera slitet och skadat hår. Vidare går det att hitta hårolja särskilt avsedd för lockigt hår, bara för att nämna några exempel. Detta innebär att du inte enbart kan gå på vänners rekommendationer när du ska köpa en olja. Du behöver framför allt ta hänsyn till din egen hårtyp och hårlängd. Vissa oljor passar utmärkt för den med tjockt hår, men kan tynga ned det tunna håret. Andra oljor passar perfekt för den med mörkt hår, men kan ge ett närmast smutsigt intryck om det appliceras i ljust hår. Allt detta behöver du ha i åtanke när du går in i en butik, fysisk eller på nätet, för att hitta rätt hårolja för just dig. Du behöver ta hänsyn till hur långt ditt hår är, hur tjockt det är, vilken färg du har på håret samt vilket skick det är i. Det är mycket att tänka på, men när du väl har tagit hänsyn till alla dessa aspekter och valt utifrån dem, är chansen väldigt stor att du får en produkt som du verkligen blir nöjd med.

Olika specialområden

Bra att veta

Även om den rätta håroljan verkligen gör nytta är det viktigt att tänka på hur du använder den, för att du ska bli så nöjd som möjligt med resultatet. Det är till exempel viktigt att du är på det klara med hur stor mängd som bör användas. Faktum är att detta är viktigare än vad många tror. Om du har i för mycket olja kan ditt hår lätt se flottigt ut, i vissa fall till och med blött. Av de flesta produkter räcker det med att du tar ett par-tre droppar i handen och fördelar det jämnt över håret. Om du har tunt hår kan det till och med räcka med en droppe till topparna, för att du ska kunna få ett glansigare hår utan att det tyngs ned och ser fett ut. Just mängden är kanske den allra viktigaste faktorn för ett lyckat resultat. Det är lätt att överdosera om du är van vid andra typer av hårvårdsprodukter, men när du väl har testat kommer du inse att ett par droppar räcker för att ge håret glans och lyster, och för att få det lättare att reda ut. Ett par droppar då och då gör också att håret återfuktas och skyddas. En annan bra sak att känna till är att vissa oljor innehåller ett värmeskydd, medan andra saknar detta. Det här kan vara en viktig punkt att ta hänsyn till. Det finns nämligen många som brukar platta håret eller locka det med locktång. Dessa värmebehandlingar kan slita rejält på håret om du inte använder värmeskydd. Det går naturligtvis att köpa en separat skyddande produkt att använda, men om du ändå vill ha en olja, kan du lika gärna passa på att välja en med inbyggt värmeskydd för att slå två flugor i en smäll som man brukar säga.

Ett par droppar räcker för att ge håret glans och lyster

Blött eller torrt hår

Något som många undrar över är om hårolja bör appliceras i blött eller torrt hår. Det beror förstås på vad det är du vill åstadkomma, men om det är slutresultatet du vill ändra på, så att du får ett hår som ser både glänsande och välskött ut, bör du applicera oljan i ett torrt och stylat hår. Vill du däremot använda oljan som ett hjälpmedel och skydd vid styling går det bra att applicera den i fuktigt hår.

Frågor och svar kring Hårolja

✅ Vem bör använda hårolja?

Det finns många som kan ha nytta av att använda en bra hårolja. Den som vill ha blankt och glansigt hår som blir lättare att reda ut bör definitivt använda en sådan produkt. Även den som besväras av frizzighet och vill få bukt med detta kan ha stor nytta av olja. Framför allt bör den som har risigt eller torrt hår använda hårolja, eftersom det har en mycket vårdande och välgörande effekt på håret.

✅ Kan hårolja användas som inpackning?

Ja det finns håroljor som kan användas som inpackning. Håret ska då först sköljas ur och tvättas. Därefter applicerar man en större mängd av oljan än vad som används vid styling, och låter denna verka i en dryg halvtimme. Därefter sköljer man bara ur oljan så är inpackningen avklarad och oljan har gett den effekt den förväntas göra.

✅ Går det att använda olja i såväl blött som torrt hår?

Ja, det går alldeles utmärkt att använda hårolja i både blött och torrt hår. I blött hår kan den användas som inpackning vid enstaka tillfällen, men det går även att applicera några droppar i blött eller fuktigt hår för att göra det lättare att reda ut håret, och för att få det att torka något snabbare. I torrt hår används det för att ge en fin, blank lyster och finish efter styling.

✅ Är all olja för håret tillverkade av samma ingredienser?

Definitivt inte. Det finns stora skillnader i innehållet mellan olika oljor. Vissa baseras på avokadoolja och druvkärnsolja medan andra baseras på arganolja, moringaolja eller någon annan effektiv och vårdande typ av olja. Det finns en rad olika exempel på riktigt hälsosamma och bra oljor som gör underverk för håret.

✅ Vad ska man tänka på när man använder hårolja?

Det är viktigt att inte överdosera. Det räcker för det allra mesta med ett par-tre droppar av oljan för att åstadkomma det resultat man är ute efter. Risken om man tar för mycket olja är att håret tyngs ned och att det ser både fett och smutsigt ut. Den som har tunt hår bör vara ännu mer noggrann med att enbart använda en väldigt liten mängd. Det kan dessutom vara bäst att bara applicera oljan på topparna för den med riktigt tunt hår, för att undvika att håret tyngs ned och ser flottigt ut. Det är också viktigt att personer med ljust hår inte använder en olja med mörk nyans, eftersom det kan ge håret en trist nyans.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Håroljor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin