Hårolja

Bäst Hårolja
Snabbmeny:
Toppval Hårolja Vanliga frågor


Är det verkligen bra att använda hårolja, eller är det bara ett temporärt sätt att få håret att ligga som man vill? Här blir svaret ett rungande ja. Om du väljer en bra olja är det väldigt bra för håret och framför allt kommer det ge dig ett betydligt lättare uppdrag när det är dags att reda ut håret.

Anledningar till att använda hårolja

Varför ska man använda hårolja? Vilka fördelar ger den här typen av produkt egentligen? Faktum är att fördelarna är många. Det finns väldigt många som har ett risigt hår som lätt trasslar till sig. Detta leder till att håret förlorar sin lyster, men vad som nästan värre är, är att det kan bli ganska smärtsamt att försöka reda ut trasslet. Där kan olja komma in i bilden och göra håret lättare att reda ut, samtidigt som det ger håret sin fina lyster och glans tillbaka. Många skulle till och med sträcka sig så långt som till att säga att en bra hårolja kan vara rena mirakelkuren. Oljan kan även få bukt med frissighet, vilket är något som många kämpar med dagligen. Ett frissigt hår är svårt att få att se välskött och fint ut, men det är också svårt att kamma ut. Att många håroljor dessutom innehåller vårdande och skyddande ingredienser är ett stort plus. Det är också ett viktigt argument för att faktiskt applicera den här typen av produkt regelbundet. Du har egentligen inget att förlora på det, men massor att vinna.

Konsten att välja rätt

Att hitta en hårolja är inga problem, men det som gör det hela lite mer komplicerat är att alla produkter av den här typen inte nödvändigtvis är bra. Det gäller därför att du tar dig tid att göra lite research istället för att köpa den första produkt du hittar. Du behöver lära dig att känna igen nyttiga ingredienser och du behöver få vetskap om vilka egenskaper en bra olja bör ha.

Anledningar till att använda hårolja

Bra ingredienser att hålla utkik efter

Det finns vissa ingredienser som förekommer i vissa håroljor som har väldigt mycket positivt att bidra med. Exempel på ingredienser som du med fördel kan leta efter är arganolja, havtornsolja, jojobaolja och mandelolja. Andra naturliga oljor som är väldigt nyttiga för håret är solros och marula, men det finns även fler. På samma sätt som att det är bra om någon eller några av dessa ämnen ingår i en hårvårdsprodukt finns det vissa ämnen det kan vara klokt att undvika. Försök gärna hitta en hårolja fri från parabener och silikon.

 

Olika specialområden

Något som också är viktigt att komma ihåg är att olika oljor kan ha olika fokusområden. Vissa produkter är framtagna för färgat hår i första hand. Det finns också produkter som är avsedda att reparera slitet och skadat hår. Vidare går det att hitta hårolja särskilt avsedd för lockigt hår, bara för att nämna några exempel. Detta innebär att du inte enbart kan gå på vänners rekommendationer när du ska köpa en olja. Du behöver framför allt ta hänsyn till din egen hårtyp och hårlängd. Vissa oljor passar utmärkt för den med tjockt hår, men kan tynga ned det tunna håret. Andra oljor passar perfekt för den med mörkt hår, men kan ge ett närmast smutsigt intryck om det appliceras i ljust hår. Allt detta behöver du ha i åtanke när du går in i en butik, fysisk eller på nätet, för att hitta rätt hårolja för just dig. Du behöver ta hänsyn till hur långt ditt hår är, hur tjockt det är, vilken färg du har på håret samt vilket skick det är i. Det är mycket att tänka på, men när du väl har tagit hänsyn till alla dessa aspekter och valt utifrån dem, är chansen väldigt stor att du får en produkt som du verkligen blir nöjd med.

Olika specialområden

Bra att veta

Även om den rätta håroljan verkligen gör nytta är det viktigt att tänka på hur du använder den, för att du ska bli så nöjd som möjligt med resultatet. Det är till exempel viktigt att du är på det klara med hur stor mängd som bör användas. Faktum är att detta är viktigare än vad många tror. Om du har i för mycket olja kan ditt hår lätt se flottigt ut, i vissa fall till och med blött. Av de flesta produkter räcker det med att du tar ett par-tre droppar i handen och fördelar det jämnt över håret. Om du har tunt hår kan det till och med räcka med en droppe till topparna, för att du ska kunna få ett glansigare hår utan att det tyngs ned och ser fett ut. Just mängden är kanske den allra viktigaste faktorn för ett lyckat resultat. Det är lätt att överdosera om du är van vid andra typer av hårvårdsprodukter, men när du väl har testat kommer du inse att ett par droppar räcker för att ge håret glans och lyster, och för att få det lättare att reda ut. Ett par droppar då och då gör också att håret återfuktas och skyddas. En annan bra sak att känna till är att vissa oljor innehåller ett värmeskydd, medan andra saknar detta. Det här kan vara en viktig punkt att ta hänsyn till. Det finns nämligen många som brukar platta håret eller locka det med locktång. Dessa värmebehandlingar kan slita rejält på håret om du inte använder värmeskydd. Det går naturligtvis att köpa en separat skyddande produkt att använda, men om du ändå vill ha en olja, kan du lika gärna passa på att välja en med inbyggt värmeskydd för att slå två flugor i en smäll som man brukar säga.

Ett par droppar räcker för att ge håret glans och lyster

Blött eller torrt hår

Något som många undrar över är om hårolja bör appliceras i blött eller torrt hår. Det beror förstås på vad det är du vill åstadkomma, men om det är slutresultatet du vill ändra på, så att du får ett hår som ser både glänsande och välskött ut, bör du applicera oljan i ett torrt och stylat hår. Vill du däremot använda oljan som ett hjälpmedel och skydd vid styling går det bra att applicera den i fuktigt hår.
 

Frågor och svar kring Hårolja

✅ Vem bör använda hårolja?

Det finns många som kan ha nytta av att använda en bra hårolja. Den som vill ha blankt och glansigt hår som blir lättare att reda ut bör definitivt använda en sådan produkt. Även den som besväras av frizzighet och vill få bukt med detta kan ha stor nytta av olja. Framför allt bör den som har risigt eller torrt hår använda hårolja, eftersom det har en mycket vårdande och välgörande effekt på håret.


✅ Kan hårolja användas som inpackning?

Ja det finns håroljor som kan användas som inpackning. Håret ska då först sköljas ur och tvättas. Därefter applicerar man en större mängd av oljan än vad som används vid styling, och låter denna verka i en dryg halvtimme. Därefter sköljer man bara ur oljan så är inpackningen avklarad och oljan har gett den effekt den förväntas göra.


✅ Går det att använda olja i såväl blött som torrt hår?

Ja, det går alldeles utmärkt att använda hårolja i både blött och torrt hår. I blött hår kan den användas som inpackning vid enstaka tillfällen, men det går även att applicera några droppar i blött eller fuktigt hår för att göra det lättare att reda ut håret, och för att få det att torka något snabbare. I torrt hår används det för att ge en fin, blank lyster och finish efter styling.


✅ Är all olja för håret tillverkade av samma ingredienser?

Definitivt inte. Det finns stora skillnader i innehållet mellan olika oljor. Vissa baseras på avokadoolja och druvkärnsolja medan andra baseras på arganolja, moringaolja eller någon annan effektiv och vårdande typ av olja. Det finns en rad olika exempel på riktigt hälsosamma och bra oljor som gör underverk för håret.


✅ Vad ska man tänka på när man använder hårolja?

Det är viktigt att inte överdosera. Det räcker för det allra mesta med ett par-tre droppar av oljan för att åstadkomma det resultat man är ute efter. Risken om man tar för mycket olja är att håret tyngs ned och att det ser både fett och smutsigt ut. Den som har tunt hår bör vara ännu mer noggrann med att enbart använda en väldigt liten mängd. Det kan dessutom vara bäst att bara applicera oljan på topparna för den med riktigt tunt hår, för att undvika att håret tyngs ned och ser flottigt ut. Det är också viktigt att personer med ljust hår inte använder en olja med mörk nyans, eftersom det kan ge håret en trist nyans.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Håroljor Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: