Arganolja

Arganolja har verkligen vunnit stor popularitet på senare år och det av goda skäl. Denna olja har gång på gång visat sig ha riktigt god förmåga att förvandla både hud och hår till det bättre. Det här är en olja som har en rad olika fördelar och som dessutom kan användas av de allra flesta oavsett hudtyp.

Bäst Arganolja

Snabbmeny:
Toppval Arganolja Vanliga frågor


Gott om fördelar

Arganolja är en hudvårdsprodukt som kan bidra med fantastiskt fina egenskaper som får huden hos de flesta att må betydligt bättre och dessutom se mycket bättre ut. De flesta som testar den här typen av produkt blir nöjda med resultatet.

Bra mot torr hud

Arganolja är mycket effektivt mot torr hud. Utan att täppa till porerna hjälper den till att ge bättre balans till huden. Den ser också till att hålla den känsliga huden i ansiktet återfuktad. Detta kommer både väl till pass när det gäller personen som har torr hud av naturen och personer som tidvis får besvär med torr hud under exempelvis vintern när luften ofta blir torr och det blåser kallt. Att smörja in ansiktet med arganolja på morgonen innan det är dags att gå ut kan då vara ett mycket effektivt sätt att hantera detta.

Arganolja är mycket effektivt mot torr hud.

Bra metod mot acne

Många personer besväras av acne, ett hudproblem som verkligen kan vara svårt att få bukt med. Lyckligtvis brukar arganolja kunna hjälpa till att mildra acnen rejält. Den som vill använda oljan till att punktbehandla acneutbrott kan göra det, istället för att applicera oljan över hela ansiktet. Med en eller ett par droppar kan man smörja i de acnedrabbade områdena. Mer än så behövs inte och effekten brukar vara tydlig och snabbt synlig. Anledningen till att denna produkt fungerar mot acne är att den reglerar kroppens egen produktion av talg utan att täppa till några porer.

Lindra hudbesvär

Den här typen av produkt är antiinflammatorisk och har en lugnande effekt på huden. Det gör att den är fördelaktig att använda för den som har problem med exempelvis psoriasis eller eksem. Den som har besvär med någon av dessa hudåkommor kan välja att antingen punktbehandla torra områden eller smörja in hela ansiktet för att få en balanserad och fin hud. Det finns inga nackdelar med att använda den som en heltäckande olja för hela ansiktet.

Bra för att minska ålderstecken

Man behöver inte ha några hudbesvär som man vill försöka få bukt med för att kunna ha nytta av arganolja. Det går alldeles utmärkt att använda den som en produkt som hjälper till att förebygga ålderstecken. Arganolja återfuktar huden på ett effektivt sätt och den bidrar också till förbättrad cellförnyelse. Den här sortens hudvårdsprodukt innehåller också olika fettsyror som hjälper huden att bibehålla nödvändiga funktioner, som till exempel att behålla tillräckliga mängder vatten för att huden ska se fräsch ut med fin lyster. Detta gör också att det inte bildas lika många väl synliga rynkor, eftersom huden får behålla fukt på ett bra sätt. Den som vill se ung ut så länge som möjligt kan med andra ord ha glädje och nytta av denna typ av olja.

Behagligt vid sveda efter solen

Väldigt många tycker om att sitta ute i solen på sommaren. Det är varmt och behagligt och det är lätt att glömma bort tiden. Därför är det också lätt att man råkar bränna sig utan att man lägger märke till det förrän skadan redan är skedd. När man har bränt sig i solen upplever man ofta en ganska kraftig sveda. Då kan arganolja användas för att lindra. Den kan användas i ansiktet men även på kroppen och den ger snabb och lindrande effekt.

Toppval Arganolja 2024

Vi har valt dessa Arganoljor som våra Toppval.
Arganoljan har blivit eftertraktad världen över på grund ut av dess unika hår- och hudvårdsegenskaper.

1. Maria Nila True Soft Argan Oil 100 ml

Arganolja är utmärkt att använda om du vill ta väl hand om ditt hår och få ett svall med fin lyster. Det finns flera olika varianter men den här produkten från Maria Nila är mycket omtyckt bland många användare. Den har mjukgörande effekt och återfuktar även håret. På så sätt blir ditt hår både lenare och glansigare om du använder den här oljan regelbundet. Den gör också håret mindre frissigt vilket är något som uppskattas mycket. Det finns flera fördelar med denna arganolja. Förutom att ge fukt och glansighet till håret bidrar den även till att göra hårstråna starkare. Något som är extra bra på sommaren är att produkten ger skydd mot UV-strålar, vilka annars tenderar att slita mycket på håret.

Den här produkten är helt vegansk och fri från sulfat och parabener. Den kommer dessutom i en klimatkompenserad förpackning. Om du vill ta väl hand om ditt hår samtidigt som du värnar om miljön är detta ett mycket bra produktval.

Kolla priset

2. Loelle 100% Arganolja EKO 30 ml

Den här arganoljan från Loelle är en fantastisk produkt som kan ge stor nytta på flera sätt. Den kan användas till håret om du vill ha ett glansigare och mjukare hår, men den kan faktiskt också användas till huden på ansikte och kropp. Det är med andra ord en produkt som du kan ha nytta av dagligen.

Om du väljer att applicera den här oljan i håret kommer du kunna se snabba resultat. Håret blir både mjukare och får mer lyster och glans. Arganolja bidrar till att stärka håret och göra det mindre mottagligt för skador från UV-strålar och annan yttre påverkan. När det gäller din hud kan den också dra stor nytta av den här oljan. Faktum är att arganoljan kan påskynda läkning om du har irriterad hud. Tack vare de antiinflammatoriska egenskaperna kan den också användas och vara till hjälp om du lider av acne eller psoriasis. De lugnande egenskaperna hos produkten gör verkligen stor skillnad på kort tid.

Kolla priset

3. Moroccanoil Original Oil Treatment 100 ml

Om du har frissigt och glanslöst hår är du troligtvis mån om att hitta en produkt som kan hjälpa dig att få bukt med detta problem. Då är den här oljan från Morocconoil en bra produkt att testa. Den passar alla hårtyper vilket innebär att du kan använda den oavsett om du upplever att ditt hår är torrt och risigt eller om det ständigt känns fett.

Fördelen med den här hårvårdsprodukten är att den tillför både fukt och näring och ger ett långverkande resultat. Ditt hår blir mer glansigt utan att du behöver uppleva en fet yta, vilket kan vara ett problem med många andra produkter. Om ditt hår blivit slitet och skadat till följd av regelbundna värmebehandlingar eller många timmar i solen kan den här produkten göra stor skillnad. Den bygger upp håret och stärker det, och många upplever att glans och lyster infinner sig på kort tid.

Kolla priset

Att välja arganolja

Den som börjar leta runt efter arganolja i de webbutiker som säljer den här typen av produkter, kommer snabbt upptäcka att det finns gott om alternativ. För den som inte har så god inblick i arganoljans egenskaper kan det vara svårt att välja bland alla tillgängliga varianter. Ett tips är att alltid köpa kallpressad arganolja. Anledningen till att detta är klokt är att man då kan vara säker på att inga egenskaper gått förlorade i samband med olika upphettningsprocesser. Alla beståndsdelar i oljan är oförstörda och kan därför ge bättre effekt. Man bör också satsa på en variant som är ekologisk. En annan sak som det är viktigt att tänka på är att vissa tillverkare späder ut sin olja med andra ingredienser. För att få fullgod effekt är det viktigt att satsa på en produkt där innehållet är 100% arganolja.

Att välja arganolja

Priset på oljan

Hur ser det då ut med priset på arganolja? Är detta en dyr produkt? Det skulle man förstås kunna anta med tanke på alla positiva fördelar som oljan har visat sig bidra med. Faktum är dock att det inte alls behöver vara dyrt att köpa arganolja. De olika flaskorna som finns att köpa kostar ofta mellan 200 och 600 kronor. Det skulle förstås vara lätt att utgå från att de produkter som kostar runt 200 kronor, eller kanske till och med mindre än så, är de utblandade varianter som inte ger någon vidare effekt. Så är det dock inte. Det finns flera ekologiska, kallpressade produkter med omtalat gott resultat som kostar mellan 200 och 300 kronor, och i vissa fall till och med lite mindre. Priset behöver därför inte vara avgörande för den som vill ha en riktigt bra produkt. För att vara på den säkra sidan när det kommer till att välja en bra variant är det istället bättre att ta del av testresultat och kundomdömen. På så sätt kan man få en bra överblick över vilka arganoljor som är mest uppskattade.

Priset på oljan

Extra fördelar

Det kan vara bra att känna till att arganolja förutom att fungera återfuktande och läkande på huden i ansiktet, även kan användas i en del andra sammanhang. Man kan bland annat smörja in kroppenn med denna typ av olja för att mildra eller förebygga bristningar. Det går också att få bukt med torra och nariga läppar med hjälp av denna sorts produkt. Vidare kan många typer av arganolja användas till hårvård med häpnadsväckande gott resultat. Det handlar med andra ord om en mångsidig och mycket effektiv produkt.

Frågor och svar kring Arganolja

✅ Vad använder man arganolja till?

Arganolja kan användas både till håret, ansiktet och kroppen. När det gäller håret hjälper oljan hårsäckarna att läka samt återställer balansen i hårbotten. Den främjar hårväxt men kan även hjälpa till att minska förekomsten av torra och kluvna toppar. Den bidrar också till att ge ett glansigare hår med mer lyster. När det gäller användning av olja på ansikte och kropp har den gott om positiva egenskaper. Den bidrar till mjukhet och finare lyster. Den är återfuktande och hjälper till att lindra blåmärken samt psoriasis. Den minskar också förekomsten av bristningar.

✅ Vad bör man tänka på när man ska köpa arganolja?

Det viktigaste att komma ihåg är att det finns många olika produkter av den här typen. Alla är dock inte lika högkvalitativa och effektiva. Det gäller därför att välja rätt. Det är klokt att titta efter en produkt som innehåller hög procentuell andel arganolja. Det finns produkter som innehåller 100 % arganolja, och dessa kan man med fördel välja. Det finns dock även bra produkter som även har andra tillsatta ingredienser, exempelvis solrosolja. Den som köper en sådan bör dock säkerställa att andelen arganolja i produkten ändå är hög. Det kan även vara en god idé att kontrollera så att den produkt man funderar på att köpa är ekocertifierad. Detta garanterar att man både odlat och tagit hand om oljan på bästa sätt enligt de krav som finns på ekologisk produktion.

✅ Vad är det som gör att kallpressad arganolja enligt många är att föredra?

Fördelen med olja som kallpressats är att alla fördelaktiga egenskaper då bevaras. Alla vitaminer och fettsyror samt karotener förblir orörda, så att de kan ge alla hälsofördelar som de är kända för att ge.

✅ Kan man använda alla typer av arganolja både till hår och hud?

Vissa av produkterna är avsedda att användas till både hud och hår. Det gäller förstås främst de produkter som inte innehåller några andra ingredienser förutom ren arganolja. Det finns även vissa produkter som främst är avsedda för antingen hår eller hud. Det kan bero på att de även har andra ingredienser som är avsedda för antingen det ena eller det andra. Den som vill ha en olja som kan användas till båda delarna bör därför vara noga med att läsa produktbeskrivningen före köp, för att se att just den produkten kan appliceras på såväl hår som hud.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Arganolja Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin