Plattborste

Bäst Plattborste

Snabbmeny:
Bästa Plattborstarna 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Alla drömmer om att ha ett vackert hår. Men, drömmen ser mycket olika ut hos olika människor, och ofta verkar det som om vi drömmer att ha en helt annan typ av hår än den vi har begåvats med av naturen. För många är drömmen ett glänsande och vackert svall av lockar och det ser man inte minst på försäljningen av locktänger, krustänger och andra stylingprodukter som hjälper till att skapa lockar och vågor hos den som annars har ett rakt hår.

Praktiska hjälpmedel för den som vill ha rakt hår

Den som har fått ett självlockigt hår, och enligt många borde vara helt nöjd med sitt hår, ser inte alltid ett lockigt hårsvall som den optimala frisyren. Nej, många med lockigt hår önskar inget hellre än att få ha ett rakt och lätthanterligt hår, åtminstone för en kväll eller ett tillfälle. Och det finns ju faktiskt bra och praktiska hjälpmedel även för den som vill ha rakt hår. En plattång har du säkert sett, och den fungerar ungefär på samma sätt som en locktång, fast den ger det motsatta resultatet, det vill säga den plattar ut vågor och lockar så att håret blir rakt och slätt. Men, med en plattång blir håret oftast inte bara rakt utan tången plattar till det så att det förlorar sin volym och därför blir inte alltid resultatet det man önskat. Men, nu finns det också en borste som du kan använda för att få ett glansigt och rakt hår, och den ger även håret volym. Plattborsten ser ut ungefär som hårborstar gör mest, men den värms upp på samma sätt som en locktång eller plattång och kan därför påverka hårets form. Plattången sliter tyvärr också mer på håret än de flesta andra stylingverktyg, så om du ofta vill göra håret rakt och slätt rekommenderar vi att du satsar på en plattborste. Plattborsten ska användas på torrt hår och den ger, som sagt, ett luftigare resultat än den klassiska plattången.

för den som vill ha rakt hår

Vilken temperatur som ger det bästa resultatet

Alla stylingverktyg med värme sliter i någon mån på håret. Och även om plattborsten inte sliter lika hårt som plattången är det förstås viktigt att välja en så skonsam variant som möjligt. En plattborste med keramisk beläggning är extra skonsam mot ditt hår och är därför ett bra val. Det kan också vara bra att välja en modell där du kan välja mellan olika temperaturinställningar så att du inte behöver använda mer värme än nödvändigt. Generellt brukar man säga att 180 grader är en optimal temperatur för hårstyling eftersom håret är som mest formbart vid denna temperatur, samtidigt som det inte är så varmt att håret slits. Men, att det alltid är bäst att använda 180 grader är en sanning med modifikation. Det går helt enkelt inte att ange en specifik temperatur som alltid är bäst, eftersom din hårkvalitet också påverkar vid vilken temperatur du får det bästa resultatet. Om du väljer en borste där du själv kan reglera kan du alltid få det bästa resultatet utan att utsätta ditt hår för onödigt slitage. För att ge håret extra skydd kan du använda en värmeskyddsprodukt i håret i samband med borstningen, då får ditt hår ett extra skyddslager mot värmen när du använder din plattborste.

Toppval Plattborstar 2024

Vi har valt dessa Plattborstar som våra Toppval.
Dessa borstar slätar ut ditt hår utan att det förlorar sin naturlig volym.

1. BaByliss Smoothing Heated Brush

Den här plattborsten från BaByliss är perfekt för dig som vill kunna platta håret när som helst, och som har kommit fram till att du hellre vill använda en borste än en tång. Med denna är det verkligen enkelt att få en vacker frisyr med blankt fint hår. En stor fördel är att det dessutom går snabbt att uppnå önskat resultat, tack vare borstens keramiska uppvärmningssystem.

Borsten är rektangulär och har en rejäl yta, vilket leder till att du effektivt kan platta även långt hår på kort tid. Det går att anpassa temperaturen och du kan välja mellan tre olika steg. På så sätt går det att få borsten att passa alla typer av hår. Borsten är utrustad med jongeneratorer som arbetar mot frissigt hår, något som brukar vara mycket uppskattat. Tack vare de många piggarna fördelas värmen på ett utmärkt sätt och vid framtagandet av den här plattborsten har man arbetat för att göra den så skonsam som möjligt.

Kolla priset

2. Labor Pro THERM Hot Hair Straightening Brush

När du vill ha platt och fint hår behöver du ett bra redskap som kan hjälpa dig att uppnå detta. Den här plattborsten från Labor Pro kan mycket möjligt vara precis det du letar efter. Den fungerar naturligtvis som en vanlig hårborste i det avseendet att den reder ut håret på ett bra sätt. I tillägg till det gör den att ditt hår plattas och ger ett slätt vackert svall.

Det finns gott om bra egenskaper hos denna plattborste. Den stängs av automatiskt efter 60 minuter, vilket är utmärkt eftersom det minskar skadan om du skulle glömma den på efter att du borstat håret med den. Det går att ställa in värmen där temperaturen kan anpassas från 100 grader till 230 grader. Du känner säkert till att allt för höga temperaturer kan skada ditt hår, vilket innebär att du bör undersöka vilken värme som krävs för att uppnå det önskade resultatet.

Kolla priset

3. BaByliss Paris Accessories Plattborste

Att ha en plattborste som kan användas vid föning kan vara till stor hjälp för dig som direkt vill kunna få håret att bli platt och slätt med fin yta. Den här borsten från Babyliss är perfekt att använda när du vill styla håret nästan direkt efter hårtvätt. Du fönar håret och använder samtidigt den här högkvalitativa borsten som ger ett blankt och fint hår som inte lockar sig. Piggarna är tillverkade av nylon och svinborst och här slits det inte på håret i onödan vilket naturligtvis är både positivt och viktigt. Det går snabbt att uppnå önskat resultat vilket innebär att du inte behöver utsätta håret för värmebehandling längre än nödvändigt.

Som vanligt när du använder värmeverktyg är det viktigt att du använder värmeskydd i håret innan du sätter i gång. Detta gäller trots att borsten är utrustad med en keramisk beläggning som gör att håret tas om hand på bästa sätt.

Kolla priset

Din hårkvalitet avgör vilken borste som är bäst för dig

Det finns en hel del tester gjorda på plattborstar där man rankat borstarna efter olika faktorer. Det går givetvis att ta fram vilka borstar som är bra och vilka som är dåliga. Men, det går inte att ge ett generellt råd om vilken borste just du ska köpa. Det är många olika faktorer som avgör vilken plattborste som är den bästa för dig, som din hårkvalitet, vilket resultat du önskar och mycket annat. Men det finns naturligtvis några saker att tänka på när du ska välja din plattborste:

  • Borsten ska ge ett bra resultat, så att du får ett glansigt och rakt hår som du önskar
  • Den ska vara lätt att använda, annars är risken stor att den blir liggande i en låda och att du tar fram plattången istället.
  • Det är bra om borsten ger ett snabbt resultat så att du kan fixa frisyren även med kort varsel.
  • Håll koll på sladden. En kort sladd gör att du alltid måste vara i närheten av ett vägguttag när du använder borsten. Med en längre sladd får du större rörelsefrihet vid användandet.
  • Hur mycket är du beredd att betala för din plattborste?

Din hårkvalitet avgör vilken borste som är bäst för dig

Man använder förstås en plattborste för att få ett rakt och slätt hår. Men, håret ska helst inte se frissigt och torrt ut. Dessutom vill man oftast ha en luftig frisyr med lite volym, även om man vill undvika lockarna. En bra plattborste ska alltså ge ett rakt hår utan att det blir för platt, och den ska ge ett glansigt resultat och undvika frissighet.

Olika prisklasser

Att det är lätt att använda borsten är en förutsättning för att den ska bli använd. Och en borste som blir liggande oanvänd är inte till någon glädje hur bra och effektiv den än är.

Det finns plattborstar i olika prisklasser, från ett par hundra kronor och uppåt. Det som skiljer de olika borstarna åt är främst om de har fler funktioner och om det går att reglera temperaturen. Material i borste och piggar är också faktorer som kan påverka priset. Men, det betyder inte att du inte kan få en bra plattborste till ett billigt pris. Vill du bara ha en borste som kan göra håret rakt och snyggt behöver du inte lägga en förmögenhet på din stylingutrustning.

Få ett rakt och slätt hår

Frågor och svar kring Plattborstar

✅ Vad är viktigt att tänka på vid valet av plattborste?

Det finns flera saker som är verkligt viktiga när du ska köpa en plattborste. Det kanske allra viktigaste är att undersöka så att den borste du väljer har en keramisk beläggning, så att inte håret förstörs vid användning. Försök också hitta en modell på vilken det går att välja temperatur. Något som många helt har missat är nämligen att en alltför hög temperatur kan förstöra hårstråna. Det är därför klokare att välja ett lägre gradantal. Vissa borstar kommer helt utan temperaturinställning och kan bara användas i ett läge, medan andra ger möjlighet att välja mellan två eller tre olika temperaturalternativ. Jämför också uppvärmningstid för olika modeller. Vissa tar en minut att värma upp innan du kan börja använda dem, medan andra värms upp på halva den tiden. Något annat som kan vara värt att titta efter är en funktion för automatisk avstängning. Det är något som finns på vissa modeller, men långt ifrån alla. Även om det kanske inte kan betraktas som en nödvändighet så kan det definitivt vara en nyttig funktion att ha.

✅ Vad används en plattborste till?

Den används till att reda ut håret samtidigt som det plattas. Den utgör ett alternativ till en plattång, även om den oftast inte gör håret fullt lika platt, åtminstone inte på lika kort tid, som en plattång gör. Däremot sliter vanligtvis inte borsten lika mycket på håret som en plattång gör, vilket fått många att föredra det här alternativet. För den som har frissigt hår som det är viktigt att få bukt med så snabbt som möjligt på morgonen är plattborsten ett utmärkt alternativ.

✅ Hur mycket kostar en bra plattborste?

Plattborstar finns i olika prisklasser. Många av de riktigt bra sorterna kostar mellan 1 200 och 2 500 kronor. Naturligtvis finns det även billigare varianter som kan duga mycket väl, åtminstone för den som har ett ganska tunt, fint hår. För den med ett tjockare och kanske lite mer ostyrigt hår i ostylat tillstånd kan det behövas en lite mer avancerad borste, och då kan det vara väl investerade pengar att betala för en lite dyrare variant. Här hittar du våra Toppval av Plattborstar.

✅ Vad ska man tänka på när man använder en plattborste?

För det första är det viktigt att välja ett gradantal som passar just ditt hår om du har en plattborste som det går att välja temperatur på. För det andra är det viktigt att du använder värmeskydd i håret innan du använder plattborsten. Även om en borste vanligtvis inte sliter lika mycket på håret som en plattång gör, så orsakar värmen definitivt en del slitage om du inte är försiktig.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Plattborstar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin