Schampo för fett hår

Bäst Schampo för fett hår
Snabbmeny:
Toppval Schampo för fett hår Vanliga frågor

Att ha fett hår är sannerligen ingen dröm för någon. Tvärtom, det kan få de flesta som drabbas av det att känna stor frustration. För den som har problem med fett hår spelar det vanligtvis inte ens någon roll om håret tvättats tidigare samma dag, det tenderar ändå att se flottigt och smutsigt ut, vilket det alltså inte är. Frågan är då om det går att få bukt med problemet? Ja, med rätt schampo för fett hår kan det gå att få till en drastisk förändring i rätt riktning.


Varför behövs ett speciellt schampo?

En vanlig fråga är varför det krävs ett speciellt schampo för att få bukt med fett hår och fet hårbotten? Varför duger inte de vanliga hårvårdsprodukter som det finns så gott om? Till att börja med vill vi nämna att det inte bara är personer med fett hår som kan ha glädje och nytta av att välja en hårvårdsprodukt som verkligen är anpassad efter den egna hårtypen. Det finns gott om olika specialschampon, där vissa är anpassade för torrt hår, andra för frizzigt hår, ytterligare andra för färgat eller skadat hår och så vidare.

Att välja en hårvårdsprodukt som är framtagen för just den typen av hår som du har är alltid en fördel om du vill ha ett så välmående och vackert hårsvall som möjligt. Du kan jämföra det med hudvårdsprodukter. Du väljer förmodligen inte en hudkräm för torr hud om du själv har problem med fet hy. På samma sätt bör du inte välja ett schampo för torrt hår om ditt hår i själva verket är fett. Det är egentligen ganska självklart. Ett fett hår behöver helt andra egenskaper än ett torrt hår. För att förstå det hela ordentligt kan det dock vara bra att känna till lite mer om vad fett hår beror på.

Därför blir håret fett och så kan det hanteras

Om du har problem med fett hår bottnar problemet vanligtvis i att även hårbotten är fet. Det beror för det allra mesta på en allt för hög talgproduktion. För att du ska få bukt med problemet behöver du med andra ord se till att det inte produceras så mycket talg, något som rätt schampo kan hjälpa dig med även på längre sikt.

Därför blir håret fett och så kan det hanteras

För att ett schampo ska vara bra just för fett hår behöver det med andra ord ha en hämmande effekt på talgproduktionen, samtidigt som det behöver rengöra och ta bort såväl fett som smuts både på ytan och mer på djupet utan att för den skull torka ut hårbotten. Tvärt emot vad många tror är en fet hårbotten ofta känslig och mår inte alls bra av att torkas ut. Det är därför viktigt att schampot har vårdande egenskaper och gärna även lugnande egenskaper då hårbotten ofta kan vara irriterad. Du bör helt enkelt leta efter en hårvårdsprodukt som har förmågan att skapa en bra balans av hårets och hårbottens fettnivåer.

 

Konsten att hitta det bästa schampot för fett hår

Att hitta ett schampot för fett hår borde väl inte vara så svårt, eller? Nej, det behöver det inte vara, men det är inte så enkelt att du bara kan gå in och söka efter schampo för fett hår och omedelbart få fram det bästa alternativet. Visst vore det väldigt trevligt om det fungerade så, men som det ser ut idag, med det enorma utbud som finns, behöver alla konsumenter vara väldigt medvetna och verkligen läsa igenom såväl beskrivning som innehållsförteckning. Det kan låta överväldigande, men det behöver inte vara så krångligt som det kanske verkar. Här ska vi ge dig några tips kring vad du kan hålla utkik efter och vad du kan tänka på när du vill hitta det bästa schampot för ditt feta hår.

hitta det bästa schampot för fett hår

Leta efter vårdande, lugnande och återfuktande ingredienser

Att sitta och lusläsa en innehållsförteckning upplevs sällan som särskilt givande om man inte vet vad man ska leta efter. När det gäller den här typen av hårvårdsprodukter bör du leta efter ingredienser som bidrar till en vårdande, lugnande och återfuktande effekt. Då kan det till exempel vara bra om produkten innehåller vitaminer och mineraler, vulkanisk aska, grönt te, proteiner, järn och magnesium. Vad du däremot bör undvika är parabener och sulfater, ingredienser som du säkert har lärt dig att undvika även när det kommer till hudvård. Keratin, mandelolja, jojobaolja och aloe vera är andra exempel på väldigt gynnsamma ingredienser, som gärna får finnas i de schampon du väljer.

Många goda egenskaper

Många goda egenskaper

När du läser produktbeskrivningen vill du förstås veta lite mer om vad du kan vänta dig av produkten. Att du vill att schampot du väljer ska göra håret och hårbotten riktigt rent är förstås självklart, men är det verkligen det enda du vill att schampot ska hjälpa dig med? Troligen inte, om du tänker lite mer på saken. Passa på att leta efter ett bra schampo för fett hår som rengör effektivt men som även återfuktar både hår och hårbotten. Det gör att ditt hår ser mer välmående och glansigt ut.

Glans är för övrigt också något du förmodligen vill se nämnas i produktbeskrivningen, eftersom du förmodligen är på jakt efter en produkt som gör ditt hår glansigt, livfullt och mjukt samt lätt att reda ut. Det kanske låter för bra för att vara sant, men faktum är att det finns gott om schampon som faktiskt lyckas kombinera alla dessa egenskaper. Visserligen kan du inte vänta dig att priset ska vara lika lågt som på de schampon du hittar i matvarubutikens hyllor, men du kan verkligen hitta en hårvårdsprodukt som ger valuta för pengarna. Väljer du rätt produkt kan ditt feta hår snabbt bli ett minne blott.

Andra bra tips

Om du har fett hår behöver du troligtvis byta schampo men det finns även några andra tips som kan vara bra att ha i åtanke. Låt dig inte lockas att tvätta håret varje dag. Det kommer bara göra hårbotten mer irriterad och det minskar inte produktionen av talg. Kom också ihåg att hålla borsten ren och fri från smuts och fett. Annars får den snabbt även det renaste hår att se smutsigt ut. Se också till att undvika att plocka med håret och rulla det runt fingrarna. Även detta för över smuts från fingrar till hår. Vidare ska du se till att alltid skölja ur schampo och balsam ordentligt.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Schampo för fett hår

✅ Varför behöver man använda ett speciellt schampo om man har fett hår?

Därför att den som har fett hår behöver få bukt med den överflödiga produktionen av talg. Det gäller alltså att hitta en långsiktig lösning och inte bara ta hand om problemet för stunden. Ett bra schampo för fett hår minskar talgproduktionen, vilket får håret att se mindre fett ut. Här hittar du våra Toppval av Schampon för fett hår.


✅ Hur ofta bör man använda schampo avsett för fett hår?

Det bör användas vid varje tvätt. Däremot är det viktigt att tänka på att håret inte bör tvättas dagligen. Det gör nämligen att talgproduktionen som du vill dämpa istället ökar, vilket leder till ännu fetare hår. Det är ofta tillräckligt att tvätta håret två eller max tre gånger i veckan med schampo för fett hår. Om det skulle behöva göras något åt håret där emellan kan det vara bra att ha torrschampo hemma för användning.


✅ Vilka faktorer gör ett schampo för fett hår effektivt och bra?

Det behöver rengöra håret på djupet samtidigt som det balanserar både hår och hårbotten. Det behöver bidra till att minska produktionen av talg, vilket är det som ligger till grund för att håret blir fett. Något som många inte känner till är att aska är en utmärkt ingrediens i den här typen av hårvårdsprodukt, eftersom det har gott om näringsgivande och vårdande egenskaper. För att schampot ska fungera och samtidigt vara bra för både hår och hårbotten behöver det innehålla en rik uppsättning av mineraler, proteiner och vitaminer. Magnesium, koppar, kalium och fosfor är exempel på näringsrikt innehåll som hjälper till att hämma bildandet av talg. Keratin och mandelolja är andra balanserande ingredienser. Som vanligt är det bra att undvika parabener och sulfater.


✅ Finns det några extra intensiva schampon att använda för den som har extremt fett hår?

Ja, det finns några specialschampon som fungerar som medicinska schampon för den som har problem med mycket hög talgproduktion. Dessa brukar även kunna råda bot på mjäll och ibland även klåda i hårbotten.


✅ Är schampo avsett för fett hår dyrare än vanliga schampon?

Nej, det behöver det inte vara. Det finns produkter i olika prisklasser även bland dessa hårvårdsartiklar. Det går att hitta billiga alternativ som arbetar för att få bukt med fett hår, men det finns också mer exklusiva varianter.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Schampo för fett hår Vanliga frågor