Sminkborttagning

Bäst Sminkborttagning

Snabbmeny:
Toppval Sminkborttagning 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

De flesta som har sminkat sig har någon gång varit frustrerad över hur besvärligt det kan vara att få bort sminket på kvällen. Många kan nog relatera till att det upplevts som allt för jobbigt efter en sen kväll, och att de därför låtit sminket sitta kvar över natten. Det senaste är dock en väldigt dålig idé. Det är inte alls bra för huden att lämna makeup kvar över natten. Däremot går det att göra något åt problemet. Det behöver inte vara svårt att ta bort smink. Inte alls. Det gäller bara att välja rätt produkter för sminkborttagning. Då behöver du aldrig mer överväga att sova med makeup.


Därför behöver du använda sminkborttagning

Varför är det då så viktigt att använda sminkborttagning? Det finns flera anledningar till det. Det allra viktigaste att nämna är att huden inte mår bra av att makeupen får sitta kvar. Om du vill att din hud ska förbli frisk, fräsch och fin är det alltså av stor betydelse att du rengör huden på kvällen innan du går till sängs. Nu tänker kanske vissa läsare att det ju faktiskt går att ta bort smink utan att använda makeup remover. Visst gör det det. Det går att att använda enbart vatten, även om det är svårt, och det finns även de som i alla år har tvättat sig med tvål och vatten.

Detta är dock inte att rekommendera. Att enbart använda vatten är ganska ineffektivt. Det krävs en hel del tvättande och skrubbande för att allt smink ska försvinna. Att använda tvål å andra sidan kan skada huden. Det är viktigt att komma ihåg att huden i ansiktet är tunnare och känsligare än huden på kroppen. Den kan lätt torkas ut av vanlig tvål, vilket kan göra huden både torr och irriterad. Det vill du förmodligen undvika. Därför är en sminkborttagningsprodukt att föredra. Den är avsedd just för ansiktet och den bidrar ofta med andra positiva egenskaper också, rent bortsett från rengöringen.

Därför behöver du använda sminkborttagning

Att välja sminkborttagningsprodukt

När du tar en titt i butikerna som säljer makeup remover kommer du upptäcka att det finns många varianter. Det gör att du behöver fundera över vad det är du vill ha och behöver. Kom ihåg att leta efter produkter som inte bara rengör utan som även ger näring och vårdar. Det finns nämligen gott om sådana varor, men det finns också vissa som inte alls uppvisar sådana egenskaper.

Toppval Sminkborttagning 2024

Vi har valt dessa Sminkborttagningsprodukter som våra Toppval.
Fräscha och effektiva makeup remover som rengör ansiktet och avlägsnar makeup. Med hjälp av dessa produkter känns huden ren och fräsch.

1. MAC Cosmetics Lightful


Det här är ett micellärt vatten som tar bort makeup men även svett, smuts och överskottstalg. Det är en mycket effektiv produkt som passar för personer med fet hud. Även den med lätt att få akne kan ha nytta av att rengöra huden med denna produkt.

Det är viktigt att framhålla att den här rengöringsprodukten rengör på ett effektivt men samtidigt mycket skonsamt sätt. Den innehåller också flera ingredienser som dämpar utsöndringen av talg. Många upplever att huden blir fräschare och renare vid användning av den här produkten. Dessutom tycker väldigt många att det är praktiskt att kunna använda samma produkt för att ta bort både makeup och orenheter. Det gör att du sparar tid när det är dags för din hudvårdsrutin, och naturligtvis innebär det också att du sparar pengar eftersom du slipper investera i flera olika produkter. Det här är för övrigt en hudvårdsprodukt som rekommenderas av hudläkare och som testats under närvaro av dermatologer.

Kolla priset

2. Fresh’n Soft Beauty Make-Up Remover Wipes Classic 20 Sheets

Det finns olika typer av produkter som kan användas när det är dags att ta bort makeup. Du kanske är van att använda flytande remover som appliceras på rondeller för borttagning av sminket. Det är dock inte den enda tänkbara lösningen. Dessa våtservetter fungerar också alldeles utmärkt när din makeup ska bort. Många uppskattar den här produkten på grund av att det är lätt att stoppa ned paketet i väskan, så att du alltid kan ta bort sminket även när du befinner dig på språng. Det kan vara lättare att ta upp en våtservett och torka av ansiktet, än att plocka fram en flaska och rondeller när du är ute och reser.

Dessa våtservetter innehåller både vitamin E och kamomillextrakt, vilket gör att de ger näring samtidigt som de rengör. Du kan använda dem i hela ansiktet, även det känsliga området runt ögonen som kräver varsamhet. Det går också bra att rengöra huden på halsen med dessa vid behov.

Kolla priset

3. NIVEA Cleansing


Att ta bort makeup runt ögonen är inte alltid så lätt. Det är ingen idé att göra det enbart med användning av vatten, och du bör definitivt inte göra det med hjälp av tvål. Du bör i stället välja en bra remover avsedd just för borttagning av makeup. Den här varianten från NIVEA kommer definitivt att kunna hjälpa dig. Även om du har makeup som är vattenfast och har suttit ett tag kommer du att kunna få bort den med hjälp av denna remover. Du behöver bara hälla några droppar på en rondell och rengöra runt ögonen. Innan du applicerar produkten på rondellen bör du komma ihåg att skaka flaskan för att den ska blandas på ett bra sätt.

Den här removern är dermatologiskt testad och den rengör på ett skonsamt men effektivt sätt. Oavsett om du vill ta bort mascara, eyeliner eller ögonskugga kommer du uppleva denna produkt som effektiv och bra.

Kolla priset

Hur vi väljer ut och betygsätter produkter

Vi jämför och sammanställer de produkter som vi anser är de bästa på marknaden utifrån ett antal kriterier.  Vi samarbetar med många butiker och e-handlare och även om det kan ha en inverkan på vilka produkter vi väljer att recensera är det ändå vårt team som gör en professionell bedömning av vilka som faktiskt är bäst. Våra rekommendationer stöds av denna bedömning. Följande parametrar är något vi tar med i varje bedömning:

  • Tester som gjorts på produkten tidigare av experter online eller publicerade i facktidskrifter.

  • Produktrecensioner och produktomdömen från kunder.

  • Jämförelse av produktspecifikationer, funktioner och kapacitet för respektive produkt.

Leta efter en vara som återfuktar och som är skonsam

Första steget när du är ute efter en ny sminkborttagningsprodukt är att leta efter en vara som återfuktar huden samtidigt som den rengör. Det är långt ifrån alla produkter i denna genre som återfuktar huden, men det här är faktiskt väldigt viktigt. I synnerhet om du sminkar dig dagligen, är det av stor vikt att den produkt du använder för att ta bort sminket inte torkar ut huden. Då kan du snabbt uppleva att huden kliar och blir irriterad. Att välja en återfuktande remover är därför klokt, även om du i tillägg använder andra rengöringsprodukter som också är återfuktande. Kom ihåg att huden inte kan få för mycket återfuktning. Tvärtom, de flesta experter brukar vara noga med att framhålla att återfuktning är A och O för den som vill behålla ett ungdomligt och fräscht utseende.

Leta efter en vara som återfuktar och som är skonsam

Något annat att tänka på är också innehållet i produkten. Vissa removers har ett innehåll som gör produkten skonsam, vilket inte minst är viktig när man ska ta bort makeup runt ögonen. Allantoin är en bra ingrediens då den bidrar till att lugna och göra produkter milda. Det kan också vara klokt att välja en sminkborttagning som är fri från såväl parabener som mineralolja och parfym. Just parfym är något som många med känslig hud har svårt för, medan det för andra kanske inte spelar lika stor roll. Det är dock aldrig en nackdel att välja en parfymfri makeup remover, så ställ gärna detta som ett krav när du ska hitta rätt produkt.

Undersök hur dryg produkten är

Något som kan vara intressant att titta på när du ska fatta ett beslut kring vilken produkt du ska köpa, är hur dryg produkten är. Ibland kan en remover vara effektiv, men bara om du använder en relativt stor mängd. Då går innehållet i flaskan åt ganska snabbt, vilket innebär att du får köpa nya produkter ganska ofta. Det kan förstås bli ganska dyrt i längden, något som du kanske vill väga in när du ska välja bland alla tillgängliga alternativ. Detta kan naturligtvis vara svårt att bedöma bara genom att granska en produktbeskrivning, men kom ihåg att det finns gott om vägledning att få. Det finns en rad opartiska produkttester och det finns även många recensioner från andra konsumenter, som kan vara till stor hjälp. I de flesta butiker brukar det också gå att få rekommendationer och råd av personalen kring olika varor i sortimentet. Det gäller inte bara fysiska butiker, utan även webbutiker. Många tvekar inför att fråga, men det är en god idé att dra nytta av deras kunskap och erfarenhet. På så sätt kan du också få veta lite om vad andra kunder föredrar och varför.

Undersök hur dryg produkten är

Att tänka på när sminket ska tas bort

Att det är viktigt att välja rätt produkt att ta bort sminket med har vi redan konstaterat, men finns det något annat som det är viktigt att tänka på vid borttagning av smink? Ja, det är av stor vikt att du alltid tänker på att huden i ansiktet är känslig, och det gäller i synnerhet huden runt ögonen som är extra tunn. Med tanke på detta är det alltid viktigt att du är försiktig när du rengör huden från makeup, och då särskilt när du tar bort mascara och ögonskugga vid ögonen. Du bör tänka på att vara lätt på handen och att inte gnugga med en rondell eller bomullstuss. Rengör bara ytterst försiktigt. Annars är risken stor att huden blir irriterad även om produkten du använder är skonsam. Badda lätt istället för att gnugga. Då slipper du även uppleva för tidiga ålderstecken på grund av ovarsam behandling.


Frågor och svar kring Sminkborttagning

✅ Vad är det viktigt att tänka på vid köp av en sminkborttagningsprodukt?

Det är oerhört viktigt att välja en produkt som är skonsam mot huden, så att huden inte torkas ut vid rengöring. Välj en produkt med återfuktande egenskaper. Det är också viktigt att tänka på att det finns olika typer av sminkborttagning, vilket innebär att du behöver ta ställning till vad som passar dig bäst. Föredrar du att använda mousse, lotion, gel eller någon annan variant? Innan du köper en produkt är det också bra att säkerställa att den kan användas både till ansiktet i helhet och till ögonpartiet som är mer känsligt. Det är både ekonomiskt smart och mer praktiskt att välja en mild men effektiv sminkborttagning som kan användas till hela ansiktet. Här hittar du våra Toppval av Sminkborttagningsmedel.

✅ Hur ska man använda sminkborttagning?

Du bör ha varsam hand när du tar bort sminket. Det är inte meningen att du ska skrubba loss din makeup. Använd gärna rondeller av bomull och badda försiktigt med rengöringen. Då får du bort sminket utan att det sliter på huden. Olika typer av rengöring kan dock kräva lite olika typ av applicering. Om du har en mousse eller en gel som ska användas på blöt hud kan du massera in produkten försiktigt och eventuellt skapa ett löddrigt lager innan du tvättar bort det. Då behövs inga rondeller. Då går det istället bra att använda händerna.

✅ Måste man köpa en sminkborttagningsprodukt? Fungerar det inte lika bra med tvål och vatten?

Nej, det fungerar inte lika bra, och det är inte bra för huden att använda vanlig tvål. Du behöver en bra makeup remover eftersom denna tar bort alla typer av makeup både snabbare och enklare, utan att verka uttorkande på huden.

✅ Är det dyrt att köpa sminkborttagning?

Nej, det behöver inte vara dyrt. Det finns produkter i olika prisklasser. Du kan hitta en sminkborttagningsprodukt som är bra för så lite som 150 kronor. Vill du kosta på dig en produkt som verkligen vårdar på djupet samtidigt som den rengör kanske du får betala lite mer. Sådana produkter hittar du för mellan 300 och 700 kronor. Priset beror ofta främst på innehållet. Många av de lite dyrare rengöringsprodukterna innehåller en rad skonsamma och vårdande ämnen i en väl sammansatt formel.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Sminkborttagning Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin