Kroppsolja

Bäst Kroppsolja

Snabbmeny:
Toppval Kroppsoljor Vanliga frågor


Det finns många goda skäl till att köpa hem kroppsoljor och ha sådana hemma. Det här är en typ av produkt som kan vara till nytta för samtliga familjemedlemmar. Det finns många olika oljor att välja mellan, och det är viktigt att du verkligen tar dig tid att titta på olika alternativ för att hitta en riktigt effektiv och nyttig olja som hjälper dig med just det som du vill ha hjälp med.

Många fördelaktiga effekter

Kroppsoljor har många gynnsamma effekter. Exakt vilka effekter beror förstås på vilken av alla oljor du väljer. Generellt kan det handla om sådana saker som att torr hud mjukas upp och att hudens naturliga fettnivåer balanseras på ett sunt sätt. Det kan också handla om att huden får en skyddande barriär och naturligtvis att huden återfuktas. Det kan dock även förekomma andra fördelaktiga effekter. Allt handlar om vilken olja du väljer och vilka ingredienser denna innehåller.

Olika innehåll och dess effekter

När du börjar titta efter kroppsoljor att köpa kommer du snabbt kunna konstatera att det finns väldigt många olika varianter. Du kommer både hitta oljor där innehållet är en kombination av olika ingredienser, och oljor där man bara använt en enda olja vid framställandet. Det finns till exempel ekologisk kallpressad jojobaolja, där produkten helt består av 100 % jojobaolja. En sådan olja kan både skydda och vårda huden samtidigt som den återfuktar och ser till att huden får behålla sin fuktnivå.

Kroppsoljor har många gynnsamma effekter

Om du har torr hud kan den också få denna att bli mjukare. En olja som har blivit mycket omtyckt och som används som ingrediens i vissa kroppsoljor är PurCellin-olja som har många väldigt gynnsamma egenskaper. Kroppsoljor med denna ingrediens kan bland annat reparera hud så att gamla ärr blir mindre synliga. De har även gynnsam effekt på bristningar. Dessutom kan de jämna ut en ojämn hudton och hjälpa till att minska synliga ålderstecken. Den typen av kroppsolja är till exempel väldigt bra att använda när du blir lite äldre och huden börjar förlora spänst och lyster, men fungerar också väldigt väl att använda efter en graviditet där huden drabbats av en hel del bristningar.

Andra populära ingredienser

Det finns väldigt många exempel på omtyckta kroppsoljor. Många väljer till exempel produkter som innehåller olja som tagits fram från den väldigt populära produkten sheasmör. En sådan har riktigt fina vårdande egenskaper och ger även huden ett bra skydd. Sådan olja kan naturligtvis användas för att återfukta men ger även god effekt på såväl bristningar som värkande muskler och leder. Det senare gör att sådan kroppsolja ibland även används vid massage. Mandelolja är en ingrediens som återfinns i många kroppsoljor och som bland annat bidrar till att göra huden len och mjuk. Den kan även hjälpa till att balansera kroppens naturliga produktion av talg, vilket kan vara en betydande egenskap för den som har problem med fet hy och acne.

En kroppsolja behöver med andra ord inte bara vara bra för den som lider av torr hud. Den kan faktiskt även hjälpa personer med det motsatta problemet eftersom den även kan ha en balanserande effekt. En annan omtyckt ingrediens är pepparmyntsolja som bland annat skyddar hudcellerna. Detta är bara några exempel som är vanligt förekommande. Om du tar en närmare titt på de kroppsoljor som finns till salu, kommer du upptäcka att det även finns många andra ingredienser och egenskaper.

Toppval Kroppsoljor 2024

Vi har valt dessa Kroppsoljor som våra Toppval.
Återfuktande kroppsoljor med lätt konsistens. Dessa oljor absorberas snabbt av huden och gör den mjukt silkeslen. Lindrar trötta muskler.

1. Maria Åkerberg Royal Body Oil 125 ml
Du har säkert hört att det är viktigt att ta hand om din hud och det gäller naturligtvis både ansiktets hud och huden på kroppen. Denna kroppsolja kan verkligen vara bra för huden på din kropp. Den doftar ljuvligt tack vare ingredienser som havtorn och rosmarinolja samt patcholiolja. Doften är dock långt ifrån det enda som gör att du bör ge denna kroppsvårdsprodukt en chans. Den bidrar till att bibehålla den skyddsfunktion som huden redan besitter samtidigt som den gör huden len och mjuk.

Oljan absorberas ganska snabbt av huden vilket du kanske inte tror när du läser innehållsförteckningen då den innehåller ett flertal feta oljor. Den här kroppsoljan innehåller ingredienser som har läkande effekt och som dessutom får cellerna att repareras snabbare. Många upplever att den här produkten är bra att använda för personer med atopiskt eksem eller brännskador, just på grund av de läkande egenskaperna. Oljan är dessutom rik på antioxidanter.

Kolla priset

2. ℅ Gerd Pure Jojoba Oil 100 ml
Letar du efter en kroppsolja som verkligen gör nytta utan att kladda så är den här varianten från c/o Gerd ett lämpligt val. Här får du ekologisk kallpressad jojobaolja som skyddar din hud och hjälper till att binda fukten. Den är rik och gör stor nytta men den kladdar inte, vilket gör att du får en lättanvänd och behaglig men samtidigt mycket effektiv produkt.

En mycket stor fördel är att denna kroppsolja kan användas till i stort sett varje del av din kropp. Det går bra att använda den även i underlivet där den kan ge lindring om slemhinnorna är torra. Många produkter kan vara irriterande för underlivet, men så är alltså inte fallet med denna. Den kan dessutom användas till den känsliga huden i ansiktet om du vill binda fukt även där. Har du problem med att din hårbotten kliar och är torr och irriterad kan du testa att applicera några droppar av denna olja. Även där kan den faktiskt vara till nytta.

Kolla priset

3. Moroccanoil Body Collection Dry Body Oil 100 ml
Du har högst sannolikt hört talas om Moroccanoil vid något tillfälle, och om du inte har gjort det förut är det hög tid att du gör det nu. Det här är nämligen ett mycket populärt varumärke som tillhandahåller förstklassiga oljor, och i det här fallet handlar det om en fantastiskt bra kroppsolja. Om du har problem med torr hud är detta helt rätt olja för dig. Arganolja, avokadoolja och olivolja kombineras i denna produkt och ger tillsammans näring till huden. Produkten är rik på antioxidanter och när du använder den här kroppsoljan kan du räkna med att huden får fukt och näring och att den blir lenare och mjukare.

Den här kroppsoljan kommer med en härlig och behaglig doft som för tankarna till vackra blommor. Det är lätt att applicera oljan på huden, vilket du gör genom att spraya där det behövs. Oljan är fri från parabener och mineralolja, vilket gör den till ett ännu bättre produktval.

Kolla priset

Att tänka på vid val av kroppsolja

När du ska köpa en kroppsolja behöver du fundera över vem som ska använda den och vad den ska användas till i första hand. Det är nämligen en förutsättning för att du ska kunna få den effekt du är ute efter. Eftersom alla kroppsoljor har olika innehåll har de även olika fokusområden. Du behöver därför fundera över om det är du själv som ska använda oljan, eller om du har tänkt använda den till barnens torra hud eller något annat. Många av de kroppsoljor som säljs kan även användas av barn i alla åldrar, eftersom många av produkterna är helt ekologiska och enbart innehåller naturliga och skonsamma ingredienser. Om du ska använda oljan till barnen är det dock extra viktigt att du verkligen granskar innehållet, så att du gör ett produktval som är lämpligt även för känslig barnhud.

Att tänka på vid val av kroppsolja

Om du själv ska använda oljan, eller köper den till någon annan, är det viktigt att du funderar över vad det är du önskar uppnå. Vad är huvudsyftet? Handlar det främst om att återfukta huden och försöka ge den något av sin elasticitet och spänst tillbaka? Eller handlar det kanske om att ta bort så många bristningar och ojämnheter som möjligt? Är det primära syftet kanske att mjuka upp torra och hårda hudpartier? Eller är det snarare så att du vill försöka återställa den naturliga fettbalansen och minska överflödig talgproduktion? Allt detta kan vara tänkbara skäl till att använda en kroppsolja. En och samma olja kommer dock sannolikt inte kunna åstadkomma allt detta. Därför är det av stor vikt att du väljer en olja som är avsedd att hjälpa till med just det som du behöver hjälp med.

Så används kroppsoljor

Du behöver naturligtvis inte bara veta hur du ska välja den rätta oljan. Du behöver även veta hur den ska användas när du väl har införskaffat den. Det finns inget enhetligt svar, eftersom det finns olika typer av oljor. Du kommer säkert att stöta på torroljor. Tanken med dessa är att de ska appliceras på huden när den är ren men torr, det vill säga inte i duschen. Den masseras in i huden och lämnas sedan där för att kunna arbeta sig in i huden och ge önskad effekt.

Så används kroppsoljor

Det här är det vanligaste sättet att använda kroppsolja, men det finns även några varianter som bör appliceras på våt hud, vid dusch eller bad. Hur ofta en olja ska användas kan variera något, men vanligtvis rekommenderas daglig applicering för bästa effekt. Det innebär att du kan se applicering av kroppsolja som en del i din dagliga hudvårdsrutin. Fördelen med detta är att du snabbt kan göra det till en vana som du inte glömmer bort.

Frågor och svar kring Kroppsolja

✅ Är det en bra idé att använda en kroppsolja regelbundet?

Ja, det är definitivt en bra idé. Huden behöver återfuktas för att förbli balanserad och välmående, och en kroppsolja hjälper till att ge återfuktning. Huden blir slät och mjuk, och du slipper den typen av klåda som kan uppstå när huden blir för torr. En bra kroppsolja kan bidra till förbättrad elasticitet. Här hittar du våra Toppval av kroppsoljor.

✅ Vilka ingredienser bör en bra kroppsolja innehålla?

Det beror på vad det är du är ute efter för effekt. Om du hunnit bli lite äldre och är ute efter något som kan få huden att förbli ungdomlig och fräsch kan det vara bra att leta efter en olja som innehåller skyddande antioxidanter. Kokos är en bra ingrediens liksom monoi-olja för den som vill ha återfuktad hud. För den som är ute efter något mjukgörande är havtornsolja och sesamolja verkligt bra ingredienser. Jojobaolja är utmärkt för den som söker en vårdande kroppsolja. Grapefrukt är utmärkt för den som vill bibehålla ett ungdomligt utseende. Sheasmör har en härligt återfuktande effekt och hjälper även till att vårda huden.

✅ Finns det bra kroppsoljor som enbart innehåller naturliga ingredienser?

Ja, det finns ett flertal riktigt bra kroppsoljor som innehåller 100 % naturliga ingredienser.

✅ Vilka fördelar finns det med att använda kroppsolja?

Det är inte så att en och samma kroppsolja kan bidra med alla fördelar samtidigt. De flesta kroppsoljor har olika fokusområden. Några av de fördelar man kan få av en kroppsolja är att huden vårdas, återfuktas och får bättre elasticitet. Andra fördelar är att huden får en finare lyster och en jämnare ton. Pigmentfläckar kan reduceras. Vissa oljor hjälper också till att rena huden från toxiner och det finns även gott om produkter av den här typen som skyddar mot fria radikaler.

✅ Hur mycket kostar en bra och effektiv kroppsolja?

Kroppsoljor finns i olika prisklasser. Det går att hitta oljor som fyller sin funktion för så lite som 130 kronor, men det finns också lyxigare varianter som kostar mellan 500 och 800 kronor. Man måste inte lägga närmare en tusenlapp på en kroppsolja för att kunna se fina resultat, men däremot kan en kroppsolja i den dyrare prisklassen ofta bidra med fler fördelar på samma gång.

Källor:

Snabbmeny:

Toppval Kroppsolja Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin