Leave in balsam

Bäst Leave in balsam
Snabbmeny:
Toppval Leave in balsam Vanliga frågor


Har du hört talas om leave in balsam och vet du i så fall vad det är för något? Om inte så ska vi nu reda ut begreppen och förklara närmare vad det här egentligen är, och hur det är tänkt att användas. Du funderar kanske över om det har samma funktion som ett traditionellt balsam, och om det kan användas på samma sätt, något som vi ska berätta mer om här, så att du sedan vet både hur produkten bör användas och vilka skillnaderna mellan leave in balsam och vanligt balsam är.

Skillnader och likheter med vanligt balsam

Vilka är då skillnaderna och likheterna om man jämför leave in balsam med vanligt balsam? Om man ska börja med att titta på likheterna så har båda produkttyperna gemensamt att de vårdar håret och till viss del även kan reparera befintliga skador och slitage på håret. Båda produkterna kan också göra det enklare att reda ut håret och att kunna borsta igenom det ordentligt. Dessutom tillförs vanligtvis fukt till håret genom båda produktalternativen. Så långt kan vi alltså konstatera att det finns en hel del likheter, men finns det några skillnader? Ja, det gör det definitivt. Framför allt skiljer det en hel del när det kommer till applicering och hantering.

Ett vanligt balsam appliceras under hårtvätt och liknar konsistensmässigt ett schampo väldigt mycket. Det sköljs också ur direkt, precis som ett schampo. Ett leave in balsam däremot, kommer ofta i sprayform även om så inte alltid är fallet. Oavsett hur själva appliceringen sker, om det är genom spray eller en produkt som du masserar in i håret, så kammar du vanligtvis ut det i hela håret så att det fördelas jämnt. Själva tanken med produkten är dessutom att det inte ska sköljas ur, utan lämnas kvar i håret för att verka mer långsiktigt. Det gör att det på många sätt blir en mer praktisk och enkel produkt att använda. Den är också till mer hjälp när du ska styla håret än vad ett vanligt balsam är. Det finns med andra ord både likheter och skillnader.

Vem har nytta av leave in balsam?

En intressant fråga är naturligtvis vem som bör överväga att använda leave in balsam. Det är egentligen en typ av hårvårdsprodukt som kan vara till stor nytta för väldigt många. Den som har ett torrt och risigt hår som är svårt att kamma igenom och svårt att styla kan till exempel ha stor nytta av ett bra leave in balsam. Det kan göra underverk för det torra håret. Den som är ute efter ett mjukare, mer följsamt hår som får en finare lyster kan också med fördel ge den här produkttypen en chans, eftersom den ofta ger god effekt. Personer som har för vana att blondera håret kan också komma att upptäcka att ett leave in balsam är deras bästa vän.

Vem har nytta av leave in balsam?

Det beror på att blonderingsprodukter ofta torkar ut håret och får det att se risigt ut då det tappar sin glans och lyster. Ett leave in balsam ger ett välbehövligt tillskott av fukt och ger håret en finare lyster på kort tid. Detta gäller för övrigt även de som brukar använda avfärgningsprodukter för att sedan färga håret i en annan nyans än den naturliga, eftersom även denna process sliter på håret och verkar uttorkande. Egentligen finns det ingen med hår som inte kan ha någon form av nytta av ett leave in balsam. Däremot kan behovet vara olika stort hos olika personer. Att det här är en hårvårdsprodukt som det kan vara värt för alla att testa råder det dock inga tvivel om.

 

Viktigt att tänka på

Om du vill prova ett leave in balsam finns det några saker du bör tänka på. Den första punkten har egentligen inte ens med själva leave in balsamet att göra, utan det berör snarare ditt val av schampo och balsam. Det är vanligt att många betraktar ett leave in balsam som en sorts mirakelprodukt som på egen hand ska kliva in i bilden och göra håret fint, mjukt, glansigt och välmående. För att du ska uppnå det resultatet är det dock viktigt att du tar en titt på de andra hårvårdsprodukter du använder.

Viktigt att tänka på vid val av balsam.

Vissa schampon och balsam torkar faktiskt ut håret snarare än att återfukta det, och det finns många hårvårdsprodukter som visserligen rengör håret på ytan men inte bidrar med några andra positiva egenskaper. Det är därför viktigt att du ser till att de hårrengöringsprodukter du använder är både effektiva och bra, och inte innehåller några ämnen som kan torka ut eller skada håret på annat sätt. Helhetsbilden är med andra ord viktig och även om ett leave in balsam kan bidra med mycket positivt, kan det inte göra hela jobbet på egen hand.

Viktigt att välja rätt produkt

En annan viktig punkt som måste nämnas är naturligtvis att det är otroligt viktigt att du väljer rätt produkt. Även om leave in balsam inte är en lika vanligt förekommande produkt som det klassiska balsamet så finns det mängder av varianter att välja mellan. Naturligtvis förekommer det stora skillnader inom såväl kvalitet som innehåll. Du måste som konsument ta en ordentlig titt på produktbeskrivningen och innehållet innan du slår till och genomför ett köp. Gå igenom innehållsförteckningen och säkerställ att det inte förekommer några potentiellt skadliga ämnen.

Viktigt att välja rätt produkt

Se även efter så att ingredienserna är välgörande, vårdande och fuktgivande. Det kan även vara ett klokt att välja ett balsam med inbyggt UV-skydd, för att använda en sådan produkt separat. Du behöver också ta en titt på ditt hår för att se vilken hårtyp du har, för att på så sätt kunna välja ett leave in balsam som är avsett för just din hårtyp. Det finns till exempel produkter som är särskilt anpassade för torrt och frissigt hår, medan andra produkter främst kan vara avsedda för den med färgat hår som skadats av färgningsprocessen. I och med att det finns så många olika produktalternativ kan alla hitta något som passar just deras hår, men det gör också att det blir viktigare att verkligen kontrollera vad det är du köper.
 

Frågor och svar kring Leave in balsam

✅ Vem kan ha nytta av leave in balsam?

Det finns väldigt många som kan ha nytta av ett leave in balsam. Den som vill få ett hår som är lättare att reda ut har definitivt nytta av den här sortens produkt. Den som har slitna toppar eller slitet hår i allmänhet bör också fundera på att använda den här typen av leave in-produkt, eftersom det vårdar och återfuktar håret. Många av dessa balsamvarianter har också inbyggt UV-skydd och värmeskydd. Det betyder att alla som vistas ute i solen och alla som gillar att styla sitt hår med plattång eller locktång också har stor nytta av ett leave in balsam. Den här typen av hårvårdsprodukt kan även hjälpa den som är ute efter mer volym eller som vill framhäva ett naturligt fall. Här hittar du våra Toppval av balsam.


✅ Bör leave in balsam användas i blött eller torrt hår?

Den här sortens balsam fungerar utmärkt att använda både i blött, handdukstorrt och helt torrt hår.


✅ Vad bör man tänka på när man använder leave in balsam?

Först och främst bör man vara noga med att inte använda allt för stor mängd. Håret tyngs då ned och dessutom kan det behöva tvättas oftare än vanligt eftersom allt för stora mängder kan få håret att se flottigt ut i längden. Det är också viktigt att titta efter om det leave in balsam man använder innehåller värmeskydd, annars behöver även detta appliceras innan styling sker. Det är också bra att tänka på att ett leave in balsam ger ett glansigt och blankt intryck om man använder stylingprodukter som plattänger eller locktänger efter applicering. Den som däremot vill visa upp ett fall som redan finns där bör inte styla håret, utan låta håret torka naturligt.


✅ Vad är fördelen med ett leave in balsam jämfört med ett vanligt balsam?

Ett leave in balsam sitter kvar och ger återfuktning och näring ända tills nästa tvätt av håret. Ett vanligt balsam däremot, ger effekt just när det används, men eftersom det sköljs ur direkt har det ingen kontinuerlig effekt därefter. För den som har riktigt torrt och frissigt hår räcker det inte alltid att enbart ha i ett vanligt balsam i samband med hårtvätt. Då gör ett leave in balsam större nytta.


✅ Är ett leave in balsam dyrare än ett vanligt balsam?

Det beror helt på vilket leave in balsam du väljer. Det går att hitta produkter av den här typen för mellan 60 och 80 kronor, men det finns även varianter som kostar flera hundra kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att de här produkterna är dryga och räcker länge, vilket innebär att det i långa loppet inte blir så hög kostnad per användningstillfälle.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Leave in balsam Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: