Mascara

Bäst Mascara
Snabbmeny:
Toppval Mascara Vanliga frågor


Mascara är en av de makeupprodukter som brukar uppskattas även av de som inte använder speciellt mycket makeup till vardags. Användning av den här typen av produkt kan göra att du ser betydligt piggare och fräschare ut på nolltid, något som brukar uppskattas mycket. För att uppnå optimala resultat gäller det dock att du väljer rätt produkt för just dig. Det finns inte en enda mascara som är bäst för alla. Vilken variant du bör satsa på beror på hur dina ögonfransar ser ut och vad det är du vill få hjälp att uppnå.

En vanlig mascara eller en vattenfast?

Att välja mascara är inte alltid helt lätt. Det blir naturligtvis inte lättare av att det finns så oerhört många produkter av den här typen. Till att börja med behöver du fundera på om du vill ha en vanlig klassisk mascara eller om du föredrar en vattenfast variant. Om du har problem med rinniga ögon kan det vara en klar fördel att satsa på en vattenfast mascara. Risken är annars stor att mascaran kommer att rinna, vilket lätt får dig att se ut som en tvättbjörn.

Samma sak gäller om du vill kunna gå ut i vilket väder som helst, utan att behöva oroa dig för hur du ska se ut när du kommer fram till destinationen. Om du däremot vill prioritera att kunna tvätta bort mascaran lätt, och inte har någon särskild anledning att välja en produkt som är vattentålig, kan det vara en fördel att välja en klassisk produkt som går bort vid kontakt med vatten. Det finns med andra ord inget rätt eller fel när det är dags att välja om du ska ha en vattenfast produkt. Vissa föredrar vattenfast makeup, medan andra tycker att det är mer praktiskt att ha en makeupprodukt som går att få bort på kort tid, utan behov av särskilda rengöringsprodukter.

Möjligt att hitta ekologisk mascara

Det finns många som är intresserade av skönhet och makeup, men som samtidigt är måna om att välja hälsosamma produkter som är nyttiga för såväl klimatet som hälsan. Lyckligtvis finns det många ekologiska makeupprodukter som gör att du kan lägga en snygg makeup utan att behöva tumma på dina principer. Naturligtvis är inte mascaran något undantag. Det är inga problem att hitta en ekologisk mascara för den som alltid försöker köpa ekologiska produkter. De ekologiska produkterna är visserligen inte lika många till antalet som de icke ekologiska, men det finns trots allt ett förhållandevis stort och brett sortiment. Det gör att du inte behöver ge avkall på andra önskemål enbart för att få en produkt som är ekologisk.

Att hitta ekologisk mascara

Fördelar med att välja ekologiskt

Varför bör man välja en ekologisk mascara? Finns det några praktiska fördelar, eller handlar det bara om att göra ett miljövänligt val? Faktum är att det finns ett flertal fördelar. Bland annat brukar ekologiska makeupprodukter vara bättre för de som har känslig hud och känsliga ögon. En ekologisk mascara är ofta ett betydligt bättre alternativ för den som vet med sig att ögonen är känsliga och lätt börjar klia och rinna. Ofta kan en sådan mascara användas utan att det ger några besvär över huvud taget. De kemikalier som finns i andra mascaror som kan reta ögonen och som kan vålla vissa hälsobekymmer på lång sikt finns inte i de ekologiska mascarorna, och därför är de hälsosammare att använda. Det faktum att de ekologiska produkterna inte innehåller miljögifter är naturligtvis också en god anledning att välja ekologiskt.

 

Att titta på vid val av mascara

Vad bör du då tänka på när du ska köpa en ny mascara? Du vet redan att du behöver bestämma dig för om du vill ha en vattenfast mascara eller inte. Dessutom har vi redan konstaterat att det finns fördelar med att välja en ekologisk produkt, även om det naturligtvis inte är något måste om du inte har känsliga ögon. Men vad är det mer du behöver ta ställning till och vilka faktorer bör du titta på när du ska välja bland alla tillgängliga produkter? Det ska vi gå igenom nu.

Att titta på vid val av mascara

Dofter kan vara viktiga

De flesta tänker nog inte nämnvärt mycket på dofter när de ska köpa en mascara. Faktum är dock att doften faktiskt kan ha större betydelse än många tror. Vissa mascaror har en ganska stark lukt, något som kan vara svårt att hantera för personer som är känsliga för just dofter. Det finns också mascaror som har mer utpräglade dofter. Vissa produkter kommer till exempel med en svag doft av blommor eller godis. Sådant kan vara tilltalande för många, men den tillsatta parfymen kan göra att mascaran inte går att använda för någon som är känslig mot parfymer och någon med känsliga ögon. Även om doften inte är något som brukar hamna i fokus kan det vara klokt att åtminstone ta en titt på denna faktor innan du fattar ditt beslut.

Vill du bättra på längden på dina fransar, eller är det volymen du vill jobba med?

Längd, volym eller båda

Innan du köper en mascara behöver du bestämma dig för vad det är du vill uppnå. Vill du bättra på längden på dina fransar, eller är det volymen du vill jobba med? Eller vill du kanske få fransarna att se både längre och tjockare ut? Vissa mascaror gör att fransarna ser längre ut, men påverkar inte volymen. Andra fokuserar på ökad volym men gör ingenting åt längden. Dessutom finns det produkter som får ögonfransarna att se både längre och tjockare ut. Du behöver helt enkelt fundera på vad som är viktigt för dig, och se till att välja en produkt som kan hjälpa dig nå ditt mål.

Vårdande effekt

Vissa mascaror innehåller ämnen som bidrar till att ge produkten en vårdande effekt. Den ger med andra ord näring till ögonfransarna och bygger upp dem mer långsiktigt. Exempel på sådana ämnen kan vara sheasmör och akacia men det finns även andra. Naturligtvis är det inget måste att köpa en mascara som vårdar fransarna, men det är onekligen en fördel. Visserligen kan en sådan makeupprodukt kosta mer, men det kan vara värt pengarna eftersom de vårdande egenskaperna kan leda till att dina fransar blir vackrare på såväl kort som lång sikt.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Mascara

✅ Vilken mascara är den bästa?

Det går inte att säga att en viss mascara är bättre än alla andra. Det beror på vilket resultat du är ute efter. Vissa produkter har fokus på att fransarna ska se längre ut, medan andra främst fokuserar på ökad volym. Du behöver därför först reda ut vad det är du vill att mascaran ska hjälpa dig åstadkomma. Det finns ingen produkt som är bäst i alla kategorier, men det finns riktigt bra produkter inom alla kategorier. Här hittar du våra Toppval av mascara.


✅ Bör man välja en vattenfast mascara eller inte?

Det finns många fördelar med vattenfast mascara. Med en sådan behöver du inte bekymra dig över att väderomslag ska ställa till det för dig. Mascaran kommer inte börja rinna på grund av att det börjar regna, eller av att vinden får dina ögon att tåras. Den enda egentliga nackdelen med att ha en mascara som är vattenfast, är att den är svårare att tvätta bort. Det fungerar vanligtvis inte med enbart vatten av naturliga skäl, utan kräver då borttagning med sminkborttagning.


✅ Spelar det någon roll hur borsten till mascaran ser ut?

Ja, det kan faktiskt spela ganska stor roll. Vissa borstar är formade på ett sätt som gör att det blir extra lätt att komma åt att applicera mascara ända in till ögonvrån, medan andra är svårare att hantera. Vissa borstar har till exempel ett böjt skaft, vilket kan göra att det blir enklare att verkligen komma åt alla fransar. Vissa bidrar också till bra separation av fransarna och ser på ett enkelt sätt till att de böjs vackert. Det finns också mascaraborstar som är så stora att de blir svåra att använda på den undre fransraden, så det är inte alltid borsten bidrar med ett positivt lyft. Det kan även vara tvärtom. Borsten har med andra ord stor betydelse.


✅ Kan man använda mascara även om man har känsliga ögon och känslig hud?

Det beror till viss del på vad det är man är känslig mot. Det finns många ekologiska varianter av makeup som är mer skonsamma mot både ögon och hud som kan vara värda att testa. Vad gäller mascara kan det vara en god idé att satsa på en parfymfri variant, då många uppfattar dessa som mindre irriterande för ögonen. Du bör naturligtvis satsa på en allergitestad produkt, så att du i möjligaste mån kan känna dig säker på att den inte kommer ge några oönskade reaktioner.


✅ Behöver man applicera mascara flera gånger under en dag, eller ska resultatet hålla sig hela dagen?

Många mascaror håller hela dagen och du slipper applicera mer än en gång. Extra bra sitter förstås mascaran om du har satsat på en vattenfast produkt. Det finns dock även produkter som försvinner helt eller delvis efter några timmar och behöver appliceras på nytt. Det är starkt att rekommendera att välja en variant som håller hela dagen.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Mascara Vanliga frågor