Massageolja

Bäst Massageolja
Snabbmeny:
Toppval Massageoljor Vanliga frågor


Det går att utföra massage både med och utan massageolja. Det betyder dock inte att det inte finns goda skäl att använda olja. Det förhöjer upplevelsen och ger många fördelar. Rent praktiskt innebär användning av olja att det blir ökad friktion mellan händer och hud, men det är långt ifrån den enda fördelen som en massageolja kan tillföra. Vad en olja kan bidra med beror naturligtvis till stor del på vilken produkt du väljer, eftersom det finns en lång rad olika varianter att välja mellan.

Olika populära oljor som används till massage

Det finns väldigt många olika massageoljor på marknaden. Att välja är inte enkelt och en av anledningarna till att det är svårt att välja är just att det finns ett så stort utbud. Att räkna upp alla tillgängliga alternativ är i stort sett omöjligt, men vi ska gå igenom några av de populäraste alternativen. På så sätt kan du se vilka oljor som uppskattas av andra, och vad det är som gör dessa produkter så omtyckta.

Mandelolja

Det finns mycket positivt att säga om mandelolja. Den absorberas av huden på ett bra sätt och har en lugnande effekt. Den har även en gynnsam effekt på blodcirkulationen, vilket även massage som behandlingsform har. Mandelolja har även gynnsam effekt på klåda och hud som är irriterad eller torr. Denna typ av olja kan även användas av personer som har problem med eksem. Den här sortens olja kan även bidra till att minska synliga ålderstecken, eftersom den kan hjälpa till att få bort hudceller som har dött och se till att bildandet av nya hudceller går snabbare än vanligt. Mandeloljan har även mjukgörande och vårdande effekt och kan användas på såväl kropp som ansikte.

Olika populära oljor som används till massage

Jojobaolja

Jojobaolja är populär och används ibland som massageolja. Den har dock även många andra användningsområden. Det är till exempel vanligt att den används som återfuktande och näringsgivande olja efter ett bad eller en dusch. Vissa massageoljor som innehåller jojobaolja innehåller även andra nyttiga ämnen, men det finns även ren jojobaolja utan andra aktiva ingredienser. Den här typen av olja har gott om positiva egenskaper. Den har läkande effekt och anses bland annat kunna hjälpa till att lindra acne. Oljan är även återfuktande och den hjälper till att göra huden mjuk och len. Den bidrar även till ökad elasticitet. Den anses även kunna motverka bristningar.

Olivolja

Oliv är en vanlig ingrediens i många populära massageoljor, och efter att ha läst på är det inte svårt att förstå varför. Den här typen av massageolja har bland annat antiinflammatoriska egenskaper, samtidigt som den mjukar upp huden och gör den len och behaglig. Att olivolja har mycket positivt att bidra med i såväl matlagning som hudvård är ingen hemlighet, men det finns många som inte känner till att den även kan användas som massageolja. Ofta innehåller dock massageoljorna även andra ingredienser, men det finns också de som använder ren jungfruolja med gott resultat. En fördel med den här typen av olja är att den är väldigt skonsam samtidigt som den ger många fördelar.

 

Andra bra massageoljor

Det finns gott om riktigt bra och populära massageoljor. De flesta produkter innehåller inte bara en ingrediens, utan många näringsgivande ämnen som tillsammans bildar en effektiv formel. Sammansättningen av ingredienser kan naturligtvis variera. Det är vanligt att eukalyptus, jojobaolja, solrosolja, nyponrosolja, sesamolja eller rosmarin ingår, men det finns även många andra exempel på skonsamma och hälsosamma ingredienser. Havtornsolja och olja från aprikoskärnor än andra populära ingredienser i den här typen av produkter. Det går inte att säga att en viss kombination är den bästa. Det du behöver tänka på när du ska välja en massageolja är att ta reda på vad olika ingredienser fyller för funktion och vad de har för effekt. Med hjälp av den kunskapen kan du välja vilken massageolja som kan hjälpa just dig med det som behövs. Den som har problem med torr eller kliande hud kan välja en massageolja vars ingredienser bidrar till att lindra besvären. Den som är spänd och har problem med stela muskler och leder kan istället välja en massageolja som kan bidra till att ge avslappning. Det finns gott om alternativ, det viktiga är att du vet vilka oljor som kan hjälpa dig.

Viktigt att tänka på vid val av massageolja

Viktigt att tänka på vid val av massageolja

När du ska köpa en massageolja gäller det att du funderar över vad du vill få ut av massagen. Har du något besvär som du vill försöka få bukt med? Har du problemhud på grund av psoriasis eller eksem? Då är det förstås extra viktigt att du väljer olja med omsorg, eftersom långt ifrån alla produkter är lämpliga att använda. Däremot finns det vissa massageoljor som verkligen kan göra skillnad på ett positivt sätt. Se till att läsa på så att du vet vilka produkter som kan tänkas fungera. Kanske har du inga problem alls med huden, men däremot kanske du finner det svårt att slappna av och har problem med stress. Faktum är att det finns bra massageoljor som bidrar till bättre återhämtning och ökad avslappning. En sådan olja kan vara guld värd för någon som har svårt att varva ned. Faktum är att de allra flesta kan hitta en massageolja som verkligen kan göra skillnad och bidra med något positivt. Det gäller bara att du är medveten om vad du vill ha hjälp med, och att du sedan skaffar tillräckliga kunskaper om olika oljor och ingredienser för att kunna välja rätt.

bra massageoljor som bidrar till bättre återhämtning och ökad avslappning.

Andra viktiga aspekter

När du ska välja massageolja behöver du även ta hänsyn till andra aspekter. Du behöver till exempel fundera över om du vill ha en olja som är fri från tillsatta parfymer, eller om du gärna vill ha en olja som doftar gott. Vidare behöver du ta ställning till om du vill ha en ekologisk produkt, eller om detta inte spelar så stor roll för din del. Se till att den olja du väljer är certifierad av något godkänt certifieringsorgan. Fundera också på om du vill kunna använda oljan på fler sätt än som massageolja. Vissa produkter fungerar alldeles utmärkt att använda som återfuktande produkt efter en dusch, vilket gör att du kan ha större nytta av dem.
 

Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Massageolja

✅ Varför bör man använda en massageolja vid massage?

Det finns flera goda skäl. Om du använder massageolja blir behandlingen mer effektiv, eftersom det skapas ökad friktion mellan händer och hud. En bra olja kan dessutom verka skyddande och ge näring till huden. Den kan också göra huden mer elastisk. Exakt vilka egenskaper en massageolja har kan variera, eftersom olika oljor har olika innehåll. Här hittar du våra Toppval av massageoljor.


✅ Vad bör man tänka på när det är dags att välja massageolja?

Det finns flera saker att ta hänsyn till. Doften är till exempel en väldigt viktig faktor. Det är viktigt att du tycker att doften på den valda oljan är behaglig. Ett annat alternativ är att välja en helt doftfri massageolja. Skulle det vara så att du råkar välja en olja vars lukt du inte tycker om, kommer det förmodligen sänka helhetsintrycket. Innehållet är också viktigt eftersom det påverkar vilka egenskaper en viss massageolja ska få. Vissa vill dra fördel av lugnande egenskaper medan de får massage. Då är lavendel ett utmärkt exempel på en bra ingrediens att hålla utkik efter. Den som behöver lite extra energi kan bland annat titta efter oljor som innehåller citron. Även rosmarin är en utmärkt ingrediens för den som söker något energigivande. En annan faktor som kan vara bra att ta en titt på är hur snabbt massageoljan absorberas. Vissa oljor absorberas snabbt, medan det tar betydligt längre tid för andra. Det är naturligtvis en fördel att välja en produkt som tas upp snabbt av huden.


✅ Kan den som har torr hud dra nytta av en massageolja för att få en mer återfuktad och mindre torr hud?

Ja, det finns gott om massageoljor som återfuktar huden och hjälper till att göra den len och mjuk. Många massageoljor kan faktiskt användas istället för en kroppslotion efter dusch eller bad. Det finns gott om exempel på ingredienser som är bra för den som försöker få bukt med torr hud. Kakaosmör, jojobaolja, havtorn och noniextrakt är några av dem, men det finns också gott om andra. Det som är viktigt att tänka på är att vissa oljor faktiskt kan torka ut huden snarare än att återfukta den. Det innebär att du behöver vara noggrann i ditt val, så att du får något som verkligen hjälper din hud och inte tvärtom stjälper den.


✅ Finns det någon anledning att välja en ekologisk massageolja?

Det kan definitivt vara en god idé. Många ekologiska produkter är minst lika effektiva som de icke ekologiska alternativen. Om du väljer en ekologisk olja kan du känna dig säker på att den inte innehåller några potentiellt skadliga kemikalier. Du behöver inte hålla utkik efter parabener och alkoholer som kan vara skadliga för hud och kropp.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Massageoljor Vanliga frågor