Hårfärg utan ammoniak

Bäst Hårfärg utan ammoniak

Snabbmeny:
Toppval Hårfärg utan ammoniak Vanliga frågor


Har du hört någon säga att det inte är så nyttigt att färga håret med hårfärger innehållande ammoniak? Det ligger något i det, men du har säkert också noterat att många av de färgningsprodukter som säljs i butikerna innehåller detta ämne. Kanske har detta fått dig att ge upp tanken på att kunna färga håret utan en produkt med ammoniak, men här kan det vara läge att tänka om. Det finns faktiskt hårfärg utan ammoniak, och det finns tydliga fördelar med att välja en sådan.

Fördelar med produkter fria från ammoniak

Finns det några riktigt goda skäl till att välja bort ammoniak egentligen? Eller har det snarare blivit något av en trend att rata den här typen av innehåll? Visst finns det en tydlig trend som pekar på att människor i allmänhet allt mer föredrar naturliga produkter, men i det här fallet finns det goda skäl till detta. Det finns gott om argument för att leta efter en hårfärg fri från ammoniak. Många har till exempel känslig hud och hårbotten. Då kan den reagera starkt på ammoniak som kan ge kraftiga hudreaktioner. Det finns många som inte tål vanlig hårfärg på grund av att den innehåller kemikalier som ammoniak.

Om de då istället väljer en hårfärg baserat på andra ämnen kan det däremot fungera utmärkt. Om du vill ta väl hand om din hud och välja skonsamma produkter bör du därför vara noga med att välja ammoniakfria hårprodukter. En annan anledning till att välja bort ammoniak är att det sliter mer på håret än vad du förmodligen önskar. Andra produkter med annat innehåll är betydligt mer skonsamma. Eftersom färgning ofta är något som görs regelbundet är det förstås viktigt att välja så skonsamma alternativ som möjligt. Ett friskt och glansigt hår är förmodligen precis vad du är ute efter, och då gäller det att du väljer produkter med omsorg.

Fördelar med produkter fria från ammoniak

Värt att ha i åtanke

Något som du bör känna till innan du köper en hårfärgningsprodukt fri från ammoniak är att hållbarheten inte blir lika lång. Du kommer med andra ord behöva färga om ditt hår snabbare än om du hade valt en permanent färg med ammoniak. Det kan förstås leda till att dina hårfärgningskostnader blir lite högre. Om du ställer det i förhållande till vad det skulle kosta om du besökte en salong varje gång du ville färga ditt hår, kommer du ändå inse att det är billigt att färga håret hemma. Dessutom är ditt välmående och din hälsa naturligtvis det allra viktigaste, och med tanke på det är det viktigare att välja en hälsosam produkt än att spara några tior per månad. Se därför till att inte låta prisfrågan bli den som styr dina beslut.

Toppval Hårfärger utan ammoniak 2024

Vi har valt dessa Hårfärg utan ammoniak som våra Toppval.
Hårfärger som ger dig en vacker och härlig färg med naturligt resultat på ett snabbt och enkelt sätt.

1. Garnier Olia 4.0 Dark Brown

Det kan vara svårt att välja hårfärg när du ska färga håret hemma. Som du säkert har märkt finns det en rad olika varumärken, för att inte tala om antalet nyanser som finns att välja mellan. Den här mörkbruna hårfärgen från Garnier är ett bra val om du vill ha mörkt hår utan att färga det svart. Färgen är permanent och fri från ammoniak. I denna används en rad näringsgivande oljor som tar fram färgegenskaperna i produkten. Dessutom gör oljorna att färgen blir mer skonsam för hårbotten som kan vara ganska känslig.

Denna hårfärg utlovar upp till 100 % täckning av gråa hår och den är mycket enkel att använda. I förpackningen följer det med en bruksanvisning som beskriver steg för steg hur du ska applicera färgen samt hur länge du ska låta den verka. Om du ser till att följa varje steg i beskrivningen kan du räkna med ett fint resultat som håller länge.

Kolla priset

2. Radico Colour Me Organic Wine Red Wine Red

När du vill färga håret utan att utsätta det för massor av kemikalier är det här hårfärgen för dig. Denna vinröda hårfärg är framtagen med hjälp av örter och henna. Den är 100 % ekologisk, vilket gör denna till ett betydligt miljövänligare alternativ än de flesta vanliga hårfärger som finns att hitta i butikerna. Det här är en produkt som är fri från ammoniak men även från andra kemiska ämnen.

Det finns skillnader på hårfärger som är baserade på kemikalier, och ekologiska alternativ som denna. Den här färgen tränger inte in i hårstråna, utan lägger sig i stället runt varje strå och stärker dem samt ger glans och färg. Det är viktigt att vara medveten om att resultatet från denna färg inte blir heltäckande på samma sätt som med andra hårfärger. Däremot kan du se till att skillnaderna i håret blir mindre, så att dina gråa strån inte syns lika tydligt som de tidigare gjort.

Kolla priset

3. Loreal Paris Casting Crème Gloss Choco Mocha

Många lever med missuppfattningen att en färgbehandling alltid förstör håret. Så är dock inte alls fallet. Denna härliga mockabruna färg från Loreal är ett exempel på en färgbehandling som är både vårdande och skonsam för håret. Det här är dock inte en permanent färg, utan en intensiv toning. Den är exempelvis perfekt om du vill skapa skiftningar och glans i ditt naturliga hår, eller om du på ett smidigt sätt vill täcka över gråa hårstrån. Du behöver dock vara medveten om att eftersom detta är en toning kan du inte räkna med någon fullständig täckning av grått hår. Täckningsgraden med denna behandling är ungefär 50 %.

Det finns gott om fördelar att lyfta fram med denna toning. Den är vårdande och bra för håret, samtidigt som den ger ökad glans och lyster. Om du upplever att ditt hår ser lite trist och livlöst ut till vardags kan du enkelt göra något åt det med hjälp av den här toningen som ger effekt i cirka 6-8 veckor.

Kolla priset

Vad är alternativet?

Det låter naturligtvis bra att en produkt är fri från ammoniak, men du vill förmodligen veta vilka alternativ som finns. Är verkligen de tillgängliga alternativen mer hälsosamma, eller är det egentligen så att även de andra lösningarna kommer med negativa bieffekter? Svaret är att det finns väldigt skonsamma varianter som inte har några negativa effekter. Det finns till exempel hårfärg baserad på naturliga oljor. Dessa oljor får färgen att tränga ned på djupet och dessutom har de en vårdande och återfuktande effekt på håret. Det bidrar till att du förutom att få en fin färg på håret, även får ett glansigt och välmående hår som kommer bli lättare att styla eftersom det inte blir lika slitet. Detta är en fördel som många blir glatt överraskade över.

Få en fin färg på håret

Intressanta frågeställningar

En sak som många av naturliga skäl vill ha svar på är huruvida hårfärg utan ammoniak täcker gråa hår, eller om det här bara är en produkt för yngre som vill få lite mer liv och lyster i håret. Svaret är att det finns ett flertal produkter utan ammoniak som håller måttet och täcker gråa hårstrån till fullo. Dessa kan med andra ord användas som fullgoda alternativ till ammoniakfyllda färger. Det finns alltså ingen anledning att utsätta håret och hårbotten för den typen av omild behandling enbart för att bli av med gråa strån. En annan vanligt förekommande fråga är om det finns ammoniakfria alternativ oavsett vilken hårfärg man är ute efter. Svaret är ja. Det går att få såväl ljusa som mörka nyanser utan att använda ammoniak.

Även om de ammoniakfria varorna än så länge inte är lika många som de produkter som innehåller ämnet, så går de numera relativt lätt att hitta i butikshyllorna. Det gäller naturligtvis oavsett om du besöker en landbaserad butik eller om du surfar in i en webbshop. Fördelen med att handla online är att du helt enkelt kan göra en sökning på ammoniakfria hårfärger och på så sätt snabbare hitta de produkter som kan vara aktuella. Handlar du i en vanlig butik behöver du själv göra sorteringen och gå runt och leta aktivt i butikshyllorna efter färger som är fria från den här typen av kemikalier. Det går, men risken är att det tar mer tid.

Hur länge färgen sitter i.

Hur länge?

En annan vanligt förekommande fråga är hur länge färgen sitter i. Den frågan finns det egentligen inget enkelt svar på. Det beror helt på vilken produkt du köper. Det finns vissa toningar som sitter i mellan 5 och 10 tvättar. Sedan finns det även permanenta hårfärger där det handlar om hur snabbt ditt hår växer så att du får en utväxt. En sådan produkt ger ofta önskat resultat under någon månad och behöver inte alls förnyas lika ofta som en toning. En toning kan vara ett bra alternativ för den som vill testa en ny nyans och känna sig för innan en ordentlig färgning görs. Den som däremot redan har hittat sin favoritnyans och vill att den ska sitta så länge som möjligt bör däremot överväga att köpa en permanent hårfärg. Tidigare var det svårt att hitta permanenta färgalternativ som inte innehöll ammoniak, men idag finns även sådana att köpa. Det är förstås en väldigt positiv nyhet som får många att våga färga håret på regelbunden basis även om håret eller hårbotten är lite extra känslig.

Frågor och svar kring Hårfärger utan ammoniak

✅ Går det att hitta hårfärg utan ammoniak?

Ja, det finns ett antal hårfärger som är helt fria från ammoniak, även om det fortfarande är vanligast att hårfärgningsprodukter innehåller en viss dos ammoniak.

✅ Varför är det en fördel att välja hårfärg utan ammoniak?

Ammoniak är framför allt negativt för den som har känslig hårbotten eller skadat hår. Då kan ammoniak vålla reaktioner på huden, eller förstöra håret mer. Det finns också många som är känsliga mot den skarpa lukt som ammoniak kommer med. Överkänslighet mot detta ämne är inte heller ovanligt. För alla som har något av dessa problem är det en klar fördel att välja en hårfärg fri från ammoniak. Naturligtvis kan även den med friskt hår och frisk hårbotten, utan allergier använda ammoniakfri färg. Det finns inga nackdelar med att satsa på något annat alternativ.

✅ Går det bra att färga håret om det är risigt och skadat, förutsatt att man använder färg utan ammoniak?

Nej, om ditt hår verkligen är risigt och skadat bör du i första hand besöka en frisör som kan ta en titt på det. Det kan mycket väl vara så att håret behöver klippas och kanske behandlas med inpackningar under en period innan det är redo att färgas.

✅ Sliter ammoniak på håret?

Ja, det gör det. En anledning till att välja en hårfärg utan ammoniak är just att ammoniakbehandlingar gör hårstråna mer sårbara och det orsakar slitage som man helst vill undvika.

✅ Är hårfärg utan ammoniak dyrare än de produkter som innehåller detta ämne?

Nej, det behöver de inte alls vara. Det finns gott om prisvärda ammoniakfria produkter som är budgetvänliga. Det är inte förekomsten av ammoniak som avgör hur högt produktpriset blir.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårfärger utan ammoniak Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin