Hårtoning

Bäst Hårtoning

Snabbmeny:
Toppval Hårtoning Vanliga frågor


Hör du till de personer som vet den exakta skillnaden mellan hårtoning och hårfärg, och som vet vad som är lämpligt att använda i olika situationer? Inte? Då tillhör du en väldigt stor skara. Det finns nämligen en stor mängd hårprodukter i butikerna. Vissa är avsedda att förenkla stylingen, andra är till för att ge håret en annan nyans. Vissa produkttyper skiljer det väldigt mycket mellan, medan andra påminner om varandra till väldigt stor del. Det är som konsument inte alltid helt lätt att hålla koll på varje enskild produkttyp. Därför ska vi nu titta närmare på vad hårtoning egentligen är, och vad som är syftet med just denna typ av hårvårdsprodukt.

Skillnaden mellan hårtoning och hårfärg

Det allra enklaste och förmodligen även bästa sättet att beskriva vad hårtoning är, är att förklara skillnaden mellan toning och färg. De flesta vet nog redan att toningen används för att förändra nyansen på håret, men vad som kan vålla förvirring är just brist på kunskap gällande skillnaderna mellan dessa två produkttyper. Det finns en ganska tydlig skillnad. Toning är inte en permanent produkt, vilket däremot hårfärg är. En färgning gör att pigmenteringen påverkas på djupet, och även tränger in i stråna. Det gör också att det bildas en utväxt, vilket i sin tur gör att de flesta känner sig tvingade att fortsätta färga håret. En toning ger också håret en annan nyans, men färgen tränger inte in i hårfibrerna utan lägger sig enbart på utsidan. Det innebär i sin tur att färgen bleknar i takt med att du tvättar håret. På så sätt slipper du en besvärlig utväxt, och du kan därmed själv välja om du vill fortsätta tona det, eller låta håret återfå sin ursprungliga nyans.

Skillnaden mellan hårtoning och hårfärg

När är toning det bästa valet?

Finns det egentligen något rätt och fel när det kommer till vilken typ av färg man väljer när det är dags att ge håret en ny nyans? Nej, något rätt och fel finns inte, det är snarare en fråga om smak och preferens. Det finns situationer då toning kan vara ett väldigt passande val, och även situationer där permanent färg kanske framstår som en bättre lösning. Om du ändå väljer den andra lösningen, finns det ingen som kan komma med pekpinnar. Du måste helt enkelt hitta den variant som du tycker bäst om. Vi ska dock titta på några situationer och tillfällen där hårtoning för många kan framstå som det mest passande alternativet.

  • Önskan att testa en nyans för första gången
    Ibland kan det ju vara så att man har en önskan om att utforska hur en helt ny nyans skulle se ut. Du kanske har färgat håret i andra nyanser tidigare, eller du kanske helt enkelt aldrig har färgat det förut. Då kan det framstå som ganska skrämmande att plötsligt lägga i en permanent färg. Även om resultatet ofta blir bra, så förekommer det trots allt då och då att en färgning inte blir som planerat. Då är det skönt att veta att en rad hårtvättar kommer lösa problemet. Med en toning blir det inte ett varaktigt bekymmer.
  • Dags för uppfräschning och ökad lyster
    Det finns många som egentligen inte är ute efter någon dramatisk effekt, men som vill fräscha upp håret och få det att bli mer livfullt. En permanent färgning kan då tyckas vara att ta det hela ett steg för långt. En toning brukar däremot vara precis vad som behövs. Den fördjupar den naturliga nyansen, eller ger en annan nyans, och får håret att se mer livfullt ut, utan att åstadkomma alltför stora förändringar. För många är detta fullt tillräckligt.
  • När du vill låta håret växa ut
    Om du tidigare har färgat håret med permanent färg har du säkert märkt att den oönskade utväxten har en tendens att smyga sig på när det har gått några veckor. Åsynen är sällan något som väcker glädje, och den leder till att många drar sig för att sluta färga håret. För den som vill sluta färga håret, men vill slippa dras med utväxt under en lång tid, kan det vara smart att tona håret under en övergångsperiod. Det gör att du kan låta håret återgå till sin naturliga hårfärg i lugn och ro, utan att du behöver ha flera olika nyanser i håret under flera månaders tid.

Toppval Hårtoning 2024

Vi har valt dessa Hårtoning som våra Toppval.
Ger ditt hår en finare lyster. Perfekta produkter för dig som önskar en uppfräschning och ökad lyster av håret.

1. Four Reasons Take Away Color 7.0 Portobello
Om du vill trolla bort dina grå hårstrån på ett skonsamt sätt är den här intensivtoningen precis vad du behöver. Den är fri från såväl ammoniak som parfym och den ger upp till 70% täckning av gråa hår. Att du får en mörkblond ton och slipper det gråa är inte den enda fördelen med den här toningen. Ditt hår får dessutom en ny glans och lyster som du troligtvis har saknat ett tag. Med andra ord kommer ditt hår se fräschare och finare och mer levande ut tack vare intensivtoningen. Dessutom kan du ge det en helt ny härlig nyans.

Att tona håret är enkelt. Du börjar med en hårtvätt och låter sedan håret handdukstorka. Därefter är det dags att applicera toningen. Du börjar vid hårrötterna och fortsätter ut till topparna. När allt är applicerat ska det verka i håret i ungefär en halvtimme. När 30 minuter gått är det dags att skölja ur toningen för att sedan tvätta med ett schampo som har färgbevarande egenskaper.

Kolla priset

2. Schwarzkopf Professional Igora Vibrance 9,5-1 Cendré Toner
Det här är en intensivtoning från välkända Schwarzkopf som har en mängd goda egenskaper. Det bidrar till att ge håret en balanserad och hälsosam fuktnivå, vilket är en förutsättning för att håret ska må bra och se fräscht ut. I denna toning finns såväl vitamin B3 som B5 och båda dessa bidrar med skydd till hårstråna och en fräsch och vacker lyster. När du använder den här toningen skyddas dessutom hårstråna mot att brytas, vilket ger ett starkare hårsvall.

Med den här toningen kan du förvänta dig en härlig cendréfärg och täckningen av gråa hår ligger på mellan 50 och 70 %. Ökad glans är också en av fördelarna som de flesta som använder den här produkten upplever. Det bör naturligtvis nämnas att den här formulan är helt fri från ammoniak. För att göra det hela ännu mer fördelaktigt kan det även läggas till att den är fri från alkohol.

Kolla priset

3. Wella Professionals Color Touch Deep Brown 4/77 Intense Coffee
Du har säkert hört talas om Wella Professionals då det är ett varumärke som i ett flertal år varit kända för sina förstklassiga hårvårdsprodukter. Denna intensivtoning hör till de bättre som går att hitta. Just denna variant ger en härlig brun nyans men det är inte bara färgnyansen som gör denna till ett utmärkt val. Det faktum att alla intensivtoningar från Wella Professionals är framtagna för att ge otrolig glans och lyster är naturligtvis en mycket bra anledning till att satsa på just denna produkt.

När du behandlar håret med den här toningen tar du fram härliga färgskiftningar som du inte kan få med ett obehandlat hår. Dessutom gör företaget bakom produkten gällande att du kan vänta dig upp till 63 % mer lyster när du behandlar håret med den här toningen. Man har dessutom valt att satsa på en skonsam formula utan ammoniak, med ingredienser som bland annat fiberprotein.

Kolla priset

Ett tredje alternativ

Det finns också en annan typ av hårtoning, en semipermanent sådan, som kan vara ett utmärkt alternativ för den som vill att den nya färgen ska sitta kvar längre än de klassiska sex till åtta tvättarna som en toning vanligtvis sitter i, men som ändå vill slippa utväxt och andra effekter som den permanenta hårfärgen ger. En semipermanent toning är mer intensiv än en vanlig toning, och den tränger till skillnad från den klassiska toningprodukten in i stråna. Däremot stannar den inte där för alltid, utan den kommer att blekna i takt med tvättarna.

Skillnaden blir att det krävs betydligt fler tvättar innan en sådan har tvättats ur helt. Det brukar sägas att det tar cirka 25-30 tvättar innan den tonade färgen har gått ur och den vanliga hårfärgen har tagit över. Det innebär att de allra flesta kan ha sin nya nyans ganska länge innan detta inträffar, eftersom det oftast tar ganska många veckor innan du har klarat av uppåt 30 tvättar av håret.

Att tänka på vid köp av hårtoning

Att tänka på vid köp av hårtoning

Finns det något som det är viktigt att tänka på när det är dags att köpa en toningprodukt för håret? Ja, det finns några saker som det kan vara bra att ha i åtanke. Du behöver först besluta dig för hur länge du vill att färgen du applicerar ska sitta i. Räcker det med en vanlig toning som bara sitter i mellan 5 och 10 tvättar, eller vill du ha ett mer långvarigt resultat? Om svaret faller på det senare, behöver du rikta blicken mot de semipermanenta produkterna. Tänk också på att gå igenom innehållsförteckningen. Välj en produkt som är så skonsam och vårdande som möjligt. Tänk också på att läsa bruksanvisningen noga före applicering.

en produkt som är både skonsam och vårdande

Frågor och svar kring Hårtoning

✅ Vad är det för skillnad på hårtoning och hårfärg?

En toning färgar inte håret på samma intensiva sätt. Hårtoningen är snarare till för att framhäva den färg som håret redan har. Den kan också hjälpa till att dölja gråa hårstrån eller ta bort en oönskad utväxt. Toningen ger också en finare lyster, vilket är en av de främsta anledningarna till att många använder och uppskattar denna typ av produkt.

✅ Hur ofta ska man använda hårtoning?

Det beror helt på vilken toningsprodukt man väljer. Vissa produkter fungerar ungefär som ett tonande schampo, vilket innebär att de bör användas en gång i veckan eller liknande för att ge önskad effekt. Andra varianter är antingen semipermanenta eller permanenta, och ger full effekt redan efter en enda användning.

✅ Hur bra täckförmåga har en hårtoning på grått hår?

Det går inte att säga något som gäller alla toningprodukter. Det kan variera oerhört mycket från en produkt till en annan. Vissa har bara en täckförmåga på 30 %, medan andra har en förmåga på 50 %. Det finns också hårtoningar som har en täckförmåga på hela 70 %, vilket är fördelaktigt för den som främst använder den här sortens produkt för att täcka gråa hår.

✅ Hur mycket kostar en bra hårtoning?

Produktpriserna kan variera rejält. Det beror helt på vilken av alla toningar man bestämmer sig för att köpa. Det går att hitta en hårtoning som ger ett helt acceptabelt resultat för 100 kronor, men det finns också mer avancerade toningprodukter som kostar mellan 400 och 500 kronor. Det är naturligtvis individuellt hur mycket man kan tänka sig att betala för hårvårdsprodukter, men faktum är att även om man väljer någon av de dyrare produkterna så blir det ändå billigare än att gå till en salong.

✅ Vad bör man tänka på när man använder hårtoning?

Det är viktigt att läsa instruktionen innan man applicerar toningen i håret, främst för att veta hur länge produkten ska verka innan den sköljs ur. Det är också klokt att täcka över kläder innan man börjar med toningen, eftersom det kan vara mycket svårt att få bort eventuella fläckar i efterhand. Att använda de skyddshandskar som medföljer är också viktigt, eftersom hårprodukter av den här typen kan vara skadligt för huden.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårtoning Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin