Hårtoning

Bäst Hårtoning
Snabbmeny:
Toppval Hårtoning Vanliga frågor


Hör du till de personer som vet den exakta skillnaden mellan hårtoning och hårfärg, och som vet vad som är lämpligt att använda i olika situationer? Inte? Då tillhör du en väldigt stor skara. Det finns nämligen en stor mängd hårprodukter i butikerna. Vissa är avsedda att förenkla stylingen, andra är till för att ge håret en annan nyans. Vissa produkttyper skiljer det väldigt mycket mellan, medan andra påminner om varandra till väldigt stor del. Det är som konsument inte alltid helt lätt att hålla koll på varje enskild produkttyp. Därför ska vi nu titta närmare på vad hårtoning egentligen är, och vad som är syftet med just denna typ av hårvårdsprodukt.

Skillnaden mellan hårtoning och hårfärg

Det allra enklaste och förmodligen även bästa sättet att beskriva vad hårtoning är, är att förklara skillnaden mellan toning och färg. De flesta vet nog redan att toningen används för att förändra nyansen på håret, men vad som kan vålla förvirring är just brist på kunskap gällande skillnaderna mellan dessa två produkttyper. Det finns en ganska tydlig skillnad. Toning är inte en permanent produkt, vilket däremot hårfärg är. En färgning gör att pigmenteringen påverkas på djupet, och även tränger in i stråna. Det gör också att det bildas en utväxt, vilket i sin tur gör att de flesta känner sig tvingade att fortsätta färga håret. En toning ger också håret en annan nyans, men färgen tränger inte in i hårfibrerna utan lägger sig enbart på utsidan. Det innebär i sin tur att färgen bleknar i takt med att du tvättar håret. På så sätt slipper du en besvärlig utväxt, och du kan därmed själv välja om du vill fortsätta tona det, eller låta håret återfå sin ursprungliga nyans.

Skillnaden mellan hårtoning och hårfärg

När är toning det bästa valet?

Finns det egentligen något rätt och fel när det kommer till vilken typ av färg man väljer när det är dags att ge håret en ny nyans? Nej, något rätt och fel finns inte, det är snarare en fråga om smak och preferens. Det finns situationer då toning kan vara ett väldigt passande val, och även situationer där permanent färg kanske framstår som en bättre lösning. Om du ändå väljer den andra lösningen, finns det ingen som kan komma med pekpinnar. Du måste helt enkelt hitta den variant som du tycker bäst om. Vi ska dock titta på några situationer och tillfällen där hårtoning för många kan framstå som det mest passande alternativet.

  • Önskan att testa en nyans för första gången
    Ibland kan det ju vara så att man har en önskan om att utforska hur en helt ny nyans skulle se ut. Du kanske har färgat håret i andra nyanser tidigare, eller du kanske helt enkelt aldrig har färgat det förut. Då kan det framstå som ganska skrämmande att plötsligt lägga i en permanent färg. Även om resultatet ofta blir bra, så förekommer det trots allt då och då att en färgning inte blir som planerat. Då är det skönt att veta att en rad hårtvättar kommer lösa problemet. Med en toning blir det inte ett varaktigt bekymmer.
  • Dags för uppfräschning och ökad lyster
    Det finns många som egentligen inte är ute efter någon dramatisk effekt, men som vill fräscha upp håret och få det att bli mer livfullt. En permanent färgning kan då tyckas vara att ta det hela ett steg för långt. En toning brukar däremot vara precis vad som behövs. Den fördjupar den naturliga nyansen, eller ger en annan nyans, och får håret att se mer livfullt ut, utan att åstadkomma alltför stora förändringar. För många är detta fullt tillräckligt.
  • När du vill låta håret växa ut
    Om du tidigare har färgat håret med permanent färg har du säkert märkt att den oönskade utväxten har en tendens att smyga sig på när det har gått några veckor. Åsynen är sällan något som väcker glädje, och den leder till att många drar sig för att sluta färga håret. För den som vill sluta färga håret, men vill slippa dras med utväxt under en lång tid, kan det vara smart att tona håret under en övergångsperiod. Det gör att du kan låta håret återgå till sin naturliga hårfärg i lugn och ro, utan att du behöver ha flera olika nyanser i håret under flera månaders tid.

 

Ett tredje alternativ

Det finns också en annan typ av hårtoning, en semipermanent sådan, som kan vara ett utmärkt alternativ för den som vill att den nya färgen ska sitta kvar längre än de klassiska sex till åtta tvättarna som en toning vanligtvis sitter i, men som ändå vill slippa utväxt och andra effekter som den permanenta hårfärgen ger. En semipermanent toning är mer intensiv än en vanlig toning, och den tränger till skillnad från den klassiska toningprodukten in i stråna. Däremot stannar den inte där för alltid, utan den kommer att blekna i takt med tvättarna.

Skillnaden blir att det krävs betydligt fler tvättar innan en sådan har tvättats ur helt. Det brukar sägas att det tar cirka 25-30 tvättar innan den tonade färgen har gått ur och den vanliga hårfärgen har tagit över. Det innebär att de allra flesta kan ha sin nya nyans ganska länge innan detta inträffar, eftersom det oftast tar ganska många veckor innan du har klarat av uppåt 30 tvättar av håret.

Att tänka på vid köp av hårtoning

Att tänka på vid köp av hårtoning

Finns det något som det är viktigt att tänka på när det är dags att köpa en toningprodukt för håret? Ja, det finns några saker som det kan vara bra att ha i åtanke. Du behöver först besluta dig för hur länge du vill att färgen du applicerar ska sitta i. Räcker det med en vanlig toning som bara sitter i mellan 5 och 10 tvättar, eller vill du ha ett mer långvarigt resultat? Om svaret faller på det senare, behöver du rikta blicken mot de semipermanenta produkterna. Tänk också på att gå igenom innehållsförteckningen. Välj en produkt som är så skonsam och vårdande som möjligt. Tänk också på att läsa bruksanvisningen noga före applicering.

en produkt som är både skonsam och vårdande
 

Frågor och svar kring Hårtoning

✅ Vad är det för skillnad på hårtoning och hårfärg?

En toning färgar inte håret på samma intensiva sätt. Hårtoningen är snarare till för att framhäva den färg som håret redan har. Den kan också hjälpa till att dölja gråa hårstrån eller ta bort en oönskad utväxt. Toningen ger också en finare lyster, vilket är en av de främsta anledningarna till att många använder och uppskattar denna typ av produkt.


✅ Hur ofta ska man använda hårtoning?

Det beror helt på vilken toningsprodukt man väljer. Vissa produkter fungerar ungefär som ett tonande schampo, vilket innebär att de bör användas en gång i veckan eller liknande för att ge önskad effekt. Andra varianter är antingen semipermanenta eller permanenta, och ger full effekt redan efter en enda användning.


✅ Hur bra täckförmåga har en hårtoning på grått hår?

Det går inte att säga något som gäller alla toningprodukter. Det kan variera oerhört mycket från en produkt till en annan. Vissa har bara en täckförmåga på 30 %, medan andra har en förmåga på 50 %. Det finns också hårtoningar som har en täckförmåga på hela 70 %, vilket är fördelaktigt för den som främst använder den här sortens produkt för att täcka gråa hår.


✅ Hur mycket kostar en bra hårtoning?

Produktpriserna kan variera rejält. Det beror helt på vilken av alla toningar man bestämmer sig för att köpa. Det går att hitta en hårtoning som ger ett helt acceptabelt resultat för 100 kronor, men det finns också mer avancerade toningprodukter som kostar mellan 400 och 500 kronor. Det är naturligtvis individuellt hur mycket man kan tänka sig att betala för hårvårdsprodukter, men faktum är att även om man väljer någon av de dyrare produkterna så blir det ändå billigare än att gå till en salong.


✅ Vad bör man tänka på när man använder hårtoning?

Det är viktigt att läsa instruktionen innan man applicerar toningen i håret, främst för att veta hur länge produkten ska verka innan den sköljs ur. Det är också klokt att täcka över kläder innan man börjar med toningen, eftersom det kan vara mycket svårt att få bort eventuella fläckar i efterhand. Att använda de skyddshandskar som medföljer är också viktigt, eftersom hårprodukter av den här typen kan vara skadligt för huden.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hårtoning Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: