Hårinpackning

Bäst Hårinpackning
Snabbmeny:
Toppval Hårinpackning Vanliga frågor


Det finns många som undrar vem som egentligen behöver använda hårinpackning. Egentligen kan så gott som alla som har hår, oavsett om det är långt eller kort, ha nytta av en bra inpackning. Allra viktigast att använda den här sortens produkt är det dock för den som har skadat eller slitet hår, eller ett hår som ständigt tycks vara torrt och risigt. En bra inpackning kan åstadkomma stor förbättring på få användningar.

Så används en hårinpackning

En hårinpackning köps vanligtvis på grund av att man upplever att håret inte längre har kvar sin lyster. Det kan vara så att man tycker att håret blivit matt och glanslöst, men det kan också vara så att håret är uppenbart slitet och skadat. Ibland kan det även vara så att håret på det stora hela ser välmående ut, men man kanske vill tillföra en riktig fuktboost för att det ska bli ännu mjukare, lenare och glansigare. Oavsett vilket skäl man har till att vilja göra en inpackning, så går proceduren till på ungefär samma sätt.

Man börjar med att tvätta igenom håret ordentligt med ett schampo som sedan sköljs ur. Därefter är det vanligtvis dags att applicera inpackningen. Den appliceras jämnt fördelat i håret, och rekommendationen är sedan att produkten får tid på sig att verka. När man frågar frisörer hur länge en inpackning bör sitta i, brukar de ofta svara att även en kort stund på någon minut är bättre än inget, men finns det tid är det ofta rekommenderat att låta inpackningen sitta kvar i håret i cirka 10 minuter innan den sköljs ur.

Att välja rätt inpackning

Att köpa schampo och ofta även balsam är nog en självklarhet för de allra flesta, och inget som man ens överväger att låta bli. Inpackning är däremot något som alla inte har fått upp ögonen för ännu, trots att det verkligen är en typ av produkt som alla med hår har nytta av att använda. Detta gör förstås att kunskapen kring vad man bör tänka på vid val av den här sortens är varierande. Vissa har full koll, medan andra bara vet att inpackningar kan vara bra för ett slitet hår, men inte vet så mycket om vad som faktiskt utmärker en bra inpackning. Här ska vi därför gå igenom vad det är man bör titta på om man vill behandla håret lite extra väl med den här sortens produkt.

Så används en hårinpackning

Ingredienser och effekt

Att titta på ingredienser är alltid viktigt oavsett om det är en hårvårdsprodukt eller en hudvårdsprodukt som ska köpas. Det är nämligen ingredienserna och kombinationen av dessa som avgör vilken effekt produkten har och det är även detta som påverkar egenskaperna hos inpackningen. Letar man till exempel efter något som gör att håret blir mjukt och glansigt och lätt att reda ut, är arganolja ett utmärkt exempel på en bra ingrediens som kan bidra med stor nytta. En annan ingrediens som används i vissa hårinpackningar och faktiskt har en väldigt god vårdande och glansgivande effekt är banan.

Detta är något som många totalt har missat, men det är helt sant. Olaplex är också något som det är värt att hålla utkik efter. Detta används ofta på salonger och det kan verkligen ge snabba och tydliga resultat. Det finns numera även produkter med Olaplex för hemmabruk, och fördelen med dessa är att de verkligen har förmågan att reparera skadat hår, och på så sätt återge den ursprungliga elasticiteten och glansen. Mandelolja och avokadoolja är ett par andra ingredienser som verkligen kan göra mycket gott för håret.

 

Varaktighet och frekvens

Något som det också är värt att titta på är hur dryg en viss produkt är. Detta kan ju påverka hur ekonomiskt ett visst produktval är. Även om inköpspriset är lägre, så kan det trots allt visa sig att produkten blir dyrare än en annan på lång sikt, eftersom det är möjligt att man måste göra nya köp oftare. En dyrare produkt som räcker mycket längre kan visa sig vara ett smartare val ekonomiskt. Det är därför intressant att titta på hur stor mängd som det rekommenderas att man använder, samt hur ofta det sägs att produkten ska användas. Vissa inpackningar kan behöva göras en gång i veckan, eller till och med ett par gånger i veckan för att håret ska förbli mjukt, lent och glansigt, medan andra bara behöver användas cirka var tionde hårtvätt. Även detta kan förstås göra stor skillnad, eftersom en produkt som ska användas flera gånger i veckan naturligtvis tar slut betydligt snabbare än en som bara används en gång var tredje vecka exempelvis. Även om man inte anser att priset är den viktigaste aspekten, kan det naturligtvis vara intressant att ha helhetsbilden klar för sig.

Vissa inpackningar kan behöva göras en gång i veckan

Doften kan ha betydelse

Det kanske låter märkligt att nämna doften som en viktig faktor att ta med i beräkningen vid val av inpackning, men så är faktiskt fallet. Doften kan i många fall vara väldigt framträdande, och eftersom man har håret tätt inpå ansiktet är det förstås viktigt att man trivs med doften och att den inte framkallar några allergiska besvär. Innan man väljer en specifik hårinpackning bör man därför vara noga med att ta reda på vilken doft produkten har, men även försöka undersöka huruvida doften är väldigt stark eller på den mildare skalan. Detta är naturligtvis relevant för användaren själv, men kan även vara viktigt för personer i omgivningen som kanske är känsliga mot vissa lukter.

Det vanligaste sättet att göra en inpackning är att applicera den i samband med tvätt

Flera användningssätt?

Något som också kan vara intressant att titta på är huruvida en viss inpackning kan användas på olika sätt. Vi har redan nämnt att det vanligaste sättet att göra en inpackning är att applicera den i samband med tvätt, och låta produkten sitta i cirka 10 minuter. Det finns även produkter som har kortare verkningstid, och kan användas mer eller mindre som ett balsam , som bara behöver verka ett par minuter. Dessutom finns det hårinpackningar som man kan använda i mindre dos, och lämna kvar i håret för långvarig effekt. Det kan naturligtvis vara bra att ha koll på om de olika hårinpackningarna man överväger att köpa har flera användningssätt.
 

Frågor och svar kring Hårinpackning

✅ Vad gör en hårinpackning för nytta?

En inpackning återfuktar håret och förser det med nödvändig näring för att det åter ska bli mjukt, glansigt och fint. Oavsett vilken hårtyp man har kan det vara nyttigt att göra en inpackning med jämna mellanrum. Rejäl återfuktning är nämligen något som alla hår kan behöva, eftersom det utsätts för slitage från såväl saltvatten som torr luft, solstrålar och föroreningar i luften.


✅ Ska hårinpackningen göras i samband med hårtvätt?

Ja, håret bör först schamponeras och schampot bör sköljas ur. Håret ska alltså vara rent innan inpackningen appliceras. Däremot brukar man rekommendera att inpackningen får verka och sedan sköljas ur innan balsam slutligen används.


✅ Hur länge ska en hårinpackning verka innan den sköljs ur igen?

Det kan variera från en produkt till en annan. Det står alltid på förpackningen eller i bruksanvisningen hur länge den bör få sitta kvar för att ge full effekt. Ofta räcker det med fem minuter, men det finns även produkter som kräver längre tid för att ge önskat resultat. Att låta inpackningen sitta i upp till en halvtimme kan vara en god idé. Då hinner produkten verka på djupet. Längre än så brukar dock inte ge ökad effekt.


✅ Hur ofta bör man göra en inpackning?

Det beror lite på vad man har för behov. Om håret är väldigt slitet kan det vara en god idé att göra en hårinpackning i samband med varje tvätt under en kortare period, för att ge håret en snabb chans till återhämtning. I övriga fall brukar en gång i veckan vara lagom ofta.


✅ Kan alla använda samma typ av hårinpackning?

Nej, precis som med andra hårvårdsprodukter är olika hårinpackningar framtagna för olika hårtyper och behov. Vissa passar till exempel utmärkt för den med skadat hår, medan andra är framtagna för den med torrt hår. Vissa kan vara anpassade för tunt hår och andra för lockigt hår. Det finns något för alla, men alla människor kan inte använda och ha nytta av samma typ av produkt.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Hårinpackning Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård: