Intimtvål

Bäst Intimtvål

Snabbmeny:
Toppval Intimtvål Vanliga frågor


Om du vill tvätta underlivet med något mer än bara ljummet vatten, är intimtvålen det bästa alternativet. När du tvättar underlivet är det viktigt att inte använda vanlig tvål. Det finns flera anledningar till detta, men framför allt kan det vålla bekymmer till följd av att PH-balansen rubbas och bakteriefloran kan därmed hamna i obalans. Det kan i sin tur få väldigt trista konsekvenser. Du kan drabbas av svampinfektioner eller klåda bland andra besvär.

Många intimtvålar

Det finns naturligtvis inte bara en intimtvål på marknaden, utan en rad produkter att välja mellan. Det är förstås en fördel till stor del, eftersom det ger dig fler möjligheter att välja något som passar dig och din hud. Nackdelen, om en sådan ska nämnas, är att du behöver göra ett mer medvetet val där du tar ställning till olika faktorer. Det vi ska titta på här är framför allt vilka faktorer det är viktigt att ha koll på.

Rätt PH-värde är A och O

Det i särklass viktigaste att hålla koll på när du ska köpa en intimtvål är dess PH-värde. Det är av stor vikt att du ser till att välja en produkt med ett PH på 5. Detta är något som det absolut inte bör tummas på. En produkt med för lågt PH-värde kan orsaka hudirritation med klåda som följd, medan en produkt med ett för högt PH-värde, vilket de flesta duschprodukter har, kan leda till andra besvär så som besvärliga svampinfektioner. Om du bara planerar att titta på en enda faktor när du väljer intimtvål, borde det därför vara denna. Naturligtvis är det dock en fördel att vara uppmärksam även gällande andra tänkbart viktiga faktorer.

Rätt PH-värde är A och O

Innehållet har stor betydelse

Du är säkert redan väl medveten om att innehållet har stor betydelse vid valet av hudvårdsprodukter. Med tanke på detta kommer det förmodligen inte som någon överraskning att innehållet även är viktigt när det gäller intimtvålar. Det är ingredienserna som styr vilka egenskaper en viss produkt ska få. Med detta i åtanke förstår du säkert att det är viktigt att du tar dig tid att titta igenom innehållsförteckningen innan du köper en viss tvål. Först när du har gjort det kan du veta huruvida en rengöringsprodukt kommer att vara skonsam eller inte. Genom att titta på innehållet kan du snabbt välja bort produkter som är kraftigt parfymerade eftersom parfymerade produkter kan ge allergiska reaktioner, i synnerhet hos den som är känslig. Du kan också få en chans att utesluta olika typer av alkohol och konserveringsmedel, som även det är ingredienser som kan ha negativ effekt. Parabener är ett annat ämne som det är mycket troligt att du vill undvika.

Titta inte bara på ingredienser som bör undvikas

Naturligtvis är det inte enbart för att kunna undvika vissa ingredienser som du ska gå igenom innehållsförteckningen. Du är naturligtvis intresserad av att hitta en intimtvål med så gynnsamma egenskaper som möjligt, och då är det förstås viktigt att titta efter vilka produkter som innehåller effektiva men skonsamma ingredienser. Det du vill ha när det gäller den här typen av produkt är förmodligen något som vårdar och skyddar mot bakterier samtidigt som den återfuktar. Precis som att det finns ansiktsrengöring som kan åstadkomma den typen av resultat för huden i ansiktet, finns det naturligtvis även intimtvålar som kan ge underlivet den typen av fördelar. Det är så gott som omöjligt att räkna upp alla ingredienser som kan ge dessa egenskaper, eftersom det finns väldigt många. Däremot kan vi naturligtvis ta upp några av de vanligaste och mest omtyckta.

Det gäller dock att se längre än enbart till dessa. En intimtvål kan sakna samtliga som räknas upp här, men ändå vara effektiv eftersom den kanske innehåller andra likvärdiga ämnen. Mjölksyra som också finns på naturlig väg i kroppen är ett populärt inslag. Så är även salvia som har en bakteriemotverkande effekt. Fragonia är också en populär ingrediens, främst på grund av att den motverkar svampinfektioner och är bakteriehämmande. Ett annat populärt inslag i dessa produkter är havtorn. Att den är vanligt förekommande beror till stor del på att den innehåller en hel del C-vitamin, vilket alltid är en fördel i alla produkter som ska användas för hudvård och rengöring. För den som vill ha en produkt med lugnande effekt kan havre vara en ypperlig ingrediens att leta efter. Det är en utmärkt ingrediens för de flesta, men lite extra nyttig för den med mycket känslig hud.

Toppval Intimtvål 2024

Vi har valt dessa Intimtvålar som våra Toppval.
Dessa lindrar irritation och återfuktar huden, förebygger besvärande lukt och ger en fräsch känsla hela dagen. Ger en silkeslenkänsla och är lätta att skölja av.

1. DeoDoc Jasmine Pear Intimtvål 100 ml
Som du säkert vet är det oerhört viktigt att du väljer en bra intimtvål och att du inte använder din vanliga duschtvål även i underlivet. Fel tvål kan nämligen leda till obehag som klåda och sveda, som kan vara svårt att få bukt med. Den här intimtvålen från DeoDoc ser till att du kan hålla underlivet fräscht och hygieniskt utan att du riskerar att drabbas av besvär. Den bevarar underlivets naturliga pH-balans vilket är A och O. Produkten är helt fri från såväl parabener som allergener och den är extra mild och skonsam.

Tvålen kommer med en lätt doft av päron, bergamott och jasmin. Naturligtvis är den dermatologiskt testad samt framtagen i samråd med en kunnig gynekolog, allt för att du ska kunna känna dig trygg med att använda den här intimtvålen. Värt att känna till är att den innehåller mjölksyra. Detta är en ingrediens som hjälper till att bibehålla den naturliga intimfloran.

Kolla priset

2. Australian Bodycare Intim Wash 200 ml
För att en tvål ska fungera bra att använda till tvätt av underlivet krävs det att den är pH-anpassad så att den inte stör pH-balansen. Denna produkt från Australian Bodycare är väl anpassad och den rengör noggrant underlivet och tar bort bakterier på ett skonsamt sätt. När du tvättar dig med denna behöver du inte oroa dig över att klåda ska uppstå, då den är framtagen just för att vara skonsam och mild vid användning i intimområdet.

Det här är en rengöringsprodukt som du med fördel kan använda varje dag för att rengöra underlivet. Den kan även användas före rakning för att minska risken för röda prickar och sveda som annars lätt kan uppstå. För bästa resultat bör den här tvålen appliceras på våt hud och masseras in försiktigt. Naturligtvis bör du vara noga med att skölja bort all intimtvål när du har tvålat in dig ordentligt. Förpackningen innehåller 200 ml och bör därför vara ganska dryg.

Kolla priset

3. Eilas Naturkosmetik Tvål Tea Tree 260 ml
När du är på jakt efter en intimtvål är det viktigt att komma ihåg att du söker något annat än när du letar efter en vanlig duschtvål. Här är det något skonsamt och milt du är på jakt efter och den här varianten från Eilas Naturkosmetik ger dig precis det som behövs.

Den här flytande intimtvålen är mild och den innehåller tea tree-olja som är en mycket bra ingrediens i en intimtvål eftersom den har antibakteriella egenskaper. Förutom att den hjälper dig att hålla underlivet rent och fräscht, motverkar den även finnar och irriterad hud. Med hjälp av den här produkten kan du med andra ord få ett underliv som mår bättre än det någonsin gjort tidigare. Det finns många som plågas av klåda och irritation i underlivet på daglig basis och många gånger hade detta kunnat undvikas med rätt rengöringsprodukt. Se därför till att du inte blir en av dem, utan att du håller rent på ett skonsamt sätt.

Kolla priset

Olika typer av intimtvålar

När du ska köpa en intimtvål är det viktigt att vara medveten om att olika produkter i denna produktkategori kan ha olika konsistens. Vissa fungerar precis som en vanlig tvål eller duschkräm, så att du löddrar upp den och sedan sköljer av den ordentligt. Andra kommer i form av en olja, som faktiskt kan lämnas kvar på huden utan att vålla någon irritation. Det finns också de som kommer i mer gelliknande form, som rengör utan att löddra, men som likt en vanlig tvål ska sköljas av direkt. Vilket som är bäst går egentligen inte att svara på, eftersom det inte är konsistensen som avgör om en produkt är bra, utan dess innehåll.

Olika typer av intimtvålar

Däremot kan det vara så att du själv har vissa preferenser. Därför bör du naturligtvis lägga viss vikt vid typen av intimrengöring när du ska handla något nytt. Det viktiga är inte vad som rekommenderas i artiklar eller tester, utan vilken variant du själv föredrar. Vissa tycker att det är praktiskt och smidigt med de rengörande oljorna som kan lämnas kvar på huden, medan andra tycker att en mer tvålliknande produkt ger en renare känsla. Det är upp till dig att försöka avgöra vad du själv föredrar. Kanske behöver du testa några olika sorter innan du säkert kan slå fast vilken produkttyp du helst vill använda. För att kunna hitta några omtyckta sorter av intimrengöring kan du alltid ta del av produkttester och recensioner om du känner dig osäker. Huvudsaken är att du inte glömmer bort att det viktigaste i sammanhanget är att PH-balansen ska bevaras till varje pris.

PH-balansen ska bevaras till varje pris

Frågor och svar kring Intimtvål

✅ Varför ska man köpa en intimtvål?

Det är viktigt att man inte använder vanlig tvål när man tvättar underlivet. Ph-balansen i underlivet kan annars förstöras, vilket kan leda till olika besvär som till exempel svampinfektioner och klåda. En intimtvål har ph-värde 5 för att inte rubba balansen, och den är fri från den typen av ämnen som kan vara allergiframkallande. Det gör den lämplig att använda till underlivstvätt.

✅ Vilka ingredienser är bra att hålla utkik efter i en intimtvål?

Det finns många ingredienser som gör sitt jobb och är gynnsamma att använda i den här typen av produkt. Det innebär dock inte att produkter som saknar någon av de ingredienser vi räknar upp inte kan vara bra. Havtorn, salvia, fragonia, mjölksyra och havre är några exempel på skonsamma och vårdande ingredienser som ingår i vissa, men långt ifrån alla intimtvålar.

✅ Är intimtvål dyrare än vanlig tvål?

Det går inte att svara ja eller nej på den frågan, eftersom det kan skilja mycket i pris även på vanlig tvål. Precis som att det finns billig tvål och dyr tvål, finns det billig intimtvål och dyr sådan. Vissa varianter kostar inte mer än 50 kronor, men det finns också sorter som kostar runt 250-300 kronor.

✅ Är alla intimtvålar oparfymerade?

Nej, det finns både helt oparfymerade intimtvålar och produkter som är milt parfymerade. Man kan med andra ord välja vad man föredrar, dels beroende på vad man uppskattar, dels beroende på hur känslig huden är.

✅ Finns intimtvålar i olika form?

Ja, det finns intimtvål som likt vanlig tvål används i duschen och sköljs bort med vatten. Det finns dessutom produkter som snarare används som en vårdande olja, som rengör utan att irritera och som kan lämnas kvar på huden utan att tvättas bort. Vissa intimtvålar kommer i form av ett skum som rengör och vårdar men sedan sköljs bort med vatten, likt ett raklödder.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Intimtvål Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom personvård:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin