Hårfön

Bäst Hårfön

Snabbmeny:
Toppval Hårfönar Vanliga frågor


Äger du en hårfön? Då vet du redan hur praktisk och användbar den här typen av redskap är. Om du inte äger en idag kan det vara en god idé att införskaffa en. En fön är till stor nytta när du vill få håret att torka snabbt, men det är inte den enda fördelen. Den är också till väldigt stor hjälp för den som vill styla håret i en snygg frisyr. Väldigt många upplever att det blir mycket enklare att åstadkomma snygga frisyrer med hjälp av en hårfön, jämfört med att göra det helt för hand utan hjälpmedel.

Bra att känna till

Även om hårfönen i sig är en väldigt användbar produkt finns det förstås skillnader mellan olika modeller. Vissa är mer effektiva än andra, vissa kommer med funktioner som andra saknar, och somliga är betydligt lättare att använda än andra. När du ska köpa en ny fön är det därför viktigt att du därför tar dig tid att göra ett medvetet produktval. Gå inte in i närmaste butik och köp den första hårfön du hittar på hyllan. Det kan bli ett val du ångrar. Alla hårfönar åstadkommer inte lika goda resultat, och framför allt kan det skilja en hel del när det kommer till hur lång tid det tar att åstadkomma de resultat man är ute efter. Du vill förmodligen ha en effektiv fön som snabbt hjälper dig att få håret att torka. Sådana finns det, men alla tillgängliga modeller är inte sådana. Som konsument är det viktigt att du är medveten om detta. Det finns naturligtvis även andra saker som det är bra att känna till och vara medveten om.

Vad är det du vill ha?

Vilka egenskaper bör då en hårfön ha för att du sannolikt ska bli nöjd med den? Det finns ett flertal aspekter som är viktiga. För det första är sannolikheten stor att du kommer bli frustrerad om sladden är för kort. Det kan nämligen begränsa dina möjligheter att se dig i spegeln medan du fönar håret, och det minskar din rörelsefrihet rejält. Att satsa på en hårfön med förhållandevis lång sladd är därför ett hett tips. Något annat som inte kan betonas nog är att det är så gott som nödvändigt att köpa en kraftfull fön om du vill bli nöjd med produkten. Det finns till exempel fönar med en motor på 2 100 watt, vilket räcker gott. Hittar du däremot en fön vars maximala wattantal är lågt, bör du dra öronen åt dig. Det är stor risk att du inte kommer uppleva den som tillräckligt effektiv. Så länge det går att komma upp i runt 2 000 watt eller mer kan du däremot känna dig lugn.

Valbar temperatur och kylningseffekt för din hårfön.

Valbar temperatur och kylningseffekt

Det är viktigt att du väljer en fön på vilken det går att välja mellan olika temperaturlägen. Det kan också vara en klar fördel om det finns kallt läge, även om det kanske inte är fullt lika viktigt. Att det är viktigt att ha möjlighet att anpassa temperaturen beror på att riktigt höga temperaturer, som tyvärr förekommer väldigt ofta, kan skada hårstråna. Efter regelbunden användning kan hår som utsatts för höga temperaturer börja se risigt och helt enkelt förstört ut. Detta vill du förstås inte utsätta dig för och därför är det viktigt att du lägger fokus vid att hitta en produkt där du själv kan vara med och påverka hur varm luft som ska användas. På så sätt kan du se till att ditt hår inte bara blir välstylat utan även förblir friskt och livfullt.

Toppval Hårfönar 2024

Vi har valt dessa Hårfönar som våra Toppval.
Hjälper dig att föna håret till en snygg frisyr.

Storlek och vikt

Om du alltid, utan undantag, använder hårfönen hemma kanske inte storlek och vikt är de mest betydelsefulla faktorerna för dig när du ska köpa en ny. Om du däremot reser en del och då vill kunna ta med fönen, är det förmodligen ganska viktigt att den inte är allt för stor och framför allt att den inte är så tung. Lyckligtvis finns det gott om fönar som antingen är små och nätta i sig, eller möjliga att fälla ihop. Dessa modeller brukar heller inte väga speciellt mycket. Visserligen är de ofta något mindre kraftfulla, vilket är något du får ta med i beräkningen när du ska väga fördelar och nackdelar mot varandra, men du får en produkt som är enkel att ta med i bagaget oavsett om det handlar om en tågresa inom landet eller en flygresa till varmare breddgrader. I vissa fall kan det vara viktigare än hög effekt.

Storlek och vikt på hårfönen

Håll utkik efter joniseringsfunktion

Om du verkligen är mån om att ha ett hårsvall som alltid ser friskt och glansigt ut, bör du överväga att köpa en hårfön med joniseringsfunktion. Det här är en väldigt nyttig funktion eftersom den minskar slitaget på håret, och dessutom ser till att håret inte blir lika elektriskt som det annars kan bli. Funktionen ger ett hår som blir mer glansigt samtidigt som det bidrar till att det blir mindre frissigt, något som brukar vara mycket uppskattat. Även om denna funktion kan leda till att hårfönen är dyrare än många enklare alternativ kan det vara värt varje extra krona. Du kommer med största sannolikhet få ett hår som ser friskare ut än på länge, och som dessutom är enklare att ta hand om tack vare att det inte blir så slitet och frissigt.

Att köpa en hårfön med joniseringsfunktion

Så mycket bör du vara beredd att betala

Priset på hårfönar kan variera rejält. Det finns enkla modeller för så lite som 400 kronor. Väljer du någon av dessa kan du torka håret, men du kan inte räkna med att det går speciellt snabbt, och du kan heller inte räkna med några specialfunktioner. Vill du ha en fön med flera temperaturlägen, lång sladd och en kraftfull motor får du vara beredd att betala några hundralappar mer. För mellan 700 och 2 000 kronor kan du räkna med att hitta en högkvalitativ och kraftfull fön som hjälper dig att torka håret och styla det både snabbt och effektivt utan att slita på det mer än nödvändigt. Hos de dyrare modellerna kan du även återfinna specialfunktioner som den så eftertraktade joniseringsfunktionen.

Frågor och svar kring Hårfönar

✅ Hur väljer man ut en bra hårfön?

Det finns en rad faktorer som bidrar till att göra en hårfön bra. Att det går att ställa in temperatur och att temperaturerna inte är för varma eller för kalla är en viktig faktor. Allt för varma temperaturer kan nämligen skada håret även om värmeskydd används. En annan viktig aspekt är blåseffekt. De flesta är måna om att ha en hårfön som gör sitt jobb på så kort tid som möjligt. Att ha en tillräckligt lång sladd är också viktigt. En bra hårfön bör också vara relativt tystgående, även om det kanske inte är den enskilt viktigaste egenskapen. Naturligtvis är tillbehören som följer med också en viktig del i att göra en hårfön bra. Det är av stor betydelse att de munstycken som medföljer gör det lätt att få till ett bra resultat.

✅ Hur mycket bör man vara beredd att betala för en hårfön av god kvalitet?

Priserna varierar rejält, och det gäller både de bästa hårfönarna och de mindre bra. Det går med andra ord att hitta relativt billiga hårfönar som är bra, men det finns också dyra hårfönar som i ärlighetens namn inte är speciellt bra. Det går alltså inte att utgå från att de dyra produkterna är bra. Den som vill försöka komma undan så billigt som möjligt men ändå få en bra produkt, kan hitta bra men budgetvänliga alternativ för runt 500 kronor. Den som är beredd att betala extra för bra funktioner och en lätthanterlig produkt kan få en premiumvariant för mellan 1 000 och 1 500 kronor. Naturligtvis finns det också dyrare produkter än så, men det är inget måste att betala mer om det inte är så att man är på jakt efter någon typ av specialfunktioner.

✅ Går det på något sätt att kontrollera vilken kapacitet en hårfön har utan att prova den?

Ja, i produktbeskrivningen och de tekniska specifikationerna bör det stå motorns antal watt. Det gör att man snabbt kan se om det är en kraftfull motor eller inte.

✅ Varför är det inte bra med för hög värme från en hårfön?

Det finns flera anledningar till att för höga temperaturer bör undvikas. Dels kan hårstråna förstöras om det är för varm luft. Dessutom är det lätt hänt att du bränner hårbotten om luften som kommer ut når för höga temperaturer. Dessutom blir håret lätt glanslöst och frissigt om hårfönen går på för hög temperatur.

✅ Behöver man verkligen flera olika värmelägen i en hårfön?

Ja, det är väldigt praktiskt att kunna byta mellan olika värmelägen. För att torka håret vill du kanske ha ganska varm luft, men om du sedan vill fixera din frisyr kan kall luft vara att föredra.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hårfönar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin