Bordslampa

Bordslampan är en väldigt användbar och vacker inredningsdetalj och den har en naturlig plats i alla hem. Det spelar ingen roll om du redan har en taklampa eller till och med flera i varje hem. Bordslampan behövs ändå. Den bidrar med något mer än enbart ett ljussken över rummet. Den kan med fördel användas som en kompletterande inredningsdetalj som gör skillnad åt det positiva hållet. Den ger dessutom en annan typ av belysning än en taklampa.

Bäst Bordslampa
Snabbmeny:
Toppval Bordslampor Bordslampa Mässing Vanliga frågor


Tusentals varianter

En väldigt stor och tungt vägande fördel med just bordslampor är att det finns så otroligt många varianter. Det finns nog inte en enda person som inte kan hitta en bordslampa som man finner vacker eller passande till sitt hem. Oavsett om du har funnit din inredningsstil och vill ha en lampa som matchar såväl möbler som textilier, eller om du fortfarande söker den rätta stilen, finns det bordslampor som hjälper dig att skapa en hemtrevlig bostad. Om du ännu inte har funnit din stil har du två tänkbara vägar att gå.

Du kan antingen satsa på något som verkligen sticker ut, som blir starten på en personlig inredningsstil, eller så kan du välja en mer neutral lösning, som kan passa in oavsett vilket spår du sedan slår dig in på. Visst finns det bordslampor som är utpräglat anpassade för den industriella stilen eller för den franska lantliga stilen, men det finns även en stor mängd lampor som inte är framtagna för att följa något specifikt inredningsspår, utan som är neutrala och kan användas i vilket hem och rum som helst.

Olika typer av lampor

Du kanske undrar hur stor skillnad det egentligen kan vara på bordslampor. Svaret är att skillnaden kan vara enorm. Bordslampan kan användas till mer än att bara ge belysning. Den kan hjälpa dig att förstärka det budskap du försöker få fram i ditt hem. Det kan handla om att du har en skänk där du presenterar vackra saker som blombuketter och posters. Kanske tycker du att något saknas. Då kan det vara just en bordslampa i rätt stil som är det som behövs för att sätta pricken över i och fullborda helheten. Kanske har du en skänk som är vit, där lite väl mycket av föremålen ovanpå också har visat sig vara just vita. Vitt är en vacker färg, men det kan behövas något som bryter av.

Då kan en svart, relativt stor bordslampa som stjäl en del av fokus passa alldeles utmärkt. Många blir förvånade över hur stor skillnad ett sådant tillägg kan göra. Ett annat exempel är i fritidshuset där du försöker åstadkomma en typisk jaktstugestil. Du kanske upplever att du har kommit en bit på väg, men att något fattas innan du når mål. Då kan en bordslampa vara det som sätter allt på plats. Genom att välja en lampa med skärm av rostfritt stål med industriell känsla kommer du till exempel långt på väg mot en färdig jaktstuga. Komplettera ed vackra djurfällar och en lite grovhuggen stil när det kommer till möbler så är du snart i hamn.

Olika typer av bordslampor

Designfavoriter

När du ska köpa en eller flera bordslampor kommer du upptäcka att du har mängder av alternativ framför dig. Du kan köpa något riktigt billigt om du bara är på jakt efter belysning, men om du är på jakt efter en av de designfavoriter som finns får du vara beredd på att det kostar en del. Det finns ett antal riktigt populära designlampor som är vackra och som utstrålar stil och klass. Det är viktigt att komma ihåg att alla dessa lampor inte passar in i alla hem, men där de passar utgör de en formidabel inredningsdetalj. Faktum är att de här lamporna gör lika mycket för helheten som en vacker fåtölj eller en fin matta. Fritz Hansen har exempelvis skapat några riktigt välkända och omtyckta favoriter. Så sent som 2016 formgav Nicholai Wiig Hansen den populära Night Owl som vacker fot i trä och en oval läcker skärm som ger ett mysigt sken i rummet. En annan omtyckt favorit som formgavs redan på 1940-talet är Grasshopper-lampan. Den skapades av Greta Magnusson Grossman med ett vackert stativ i mässing och en skärm i aluminium. Den är minst lika populär idag som den var i mitten av 1900-talet.

Ingen kan säga annat än att detta är en riktig klassiker. En annan känd klassiker är AJ bordslampa, skapad av den välkände Arne Jacobsen på 1960-talet. Denna skönhet finns i olika färger och den passar lika bra in i dagens hem som den passade i hemmen på 1900-talet. Det här är en bordslampa vars popularitet verkar leva vidare årtionde efter årtionde. Det finns även fler designklassiker som du tryggt kan välja något tidlöst, stilrent och vackert. Enda nackdelen med dessa utsökta exemplar är att de kostar en hel del. De minsta bordslamporna formgivna av Arne Jacobsen kostar runt 3 000 kronor där priserna är som lägst, men det är inte ovanligt att du får betala mellan 6 000 och 7 000 kronor för en AJ bordslampa. Långt ifrån alla kan eller vill betala så mycket pengar för en lampa, men om du är ute efter en av förra århundradets främsta klassiker är det en investering du får vara beredd att göra.

 

Bordslampor med vackra skärmar

Många bordslampor har en fot av trä eller metall och en skärm av tyg. Skärmar finns i olika storlekar, färger, mönster och struktur. Det gör att du kan hitta en skärm som matchar de möbler, gardiner och mattor du har för stunden, men det gör också att du kan byta skärm när det är dags för en ny årstid. Du kanske vill ha något ljusare som tar vara på allt ljus på sommaren. När det närmar sig jul kanske du vill ha en dovt röd skärm eller varför inte en mörkgrön som speglar naturens färger. Det finns många alternativ och möjligheter, och med en tygskärm behöver det aldrig gå så långt att du hinner tröttna på lampan. Ladda upp med en rad skärmar som du tycker om, eller köp nya då och då, när du finner något som faller dig i smaken.

Det brukar pratas om att omväxling förnöjer, och så är naturligtvis även fallet när det handlar om heminredning. Att du kan byta ut lampskärmen gör också att du kan anpassa lampan så att den kan placeras i ett annat rum än det där den först stod. Den kanske har stått i vardagsrummet men ska flyttas till barnens rum. Då behövs troligtvis en skärm med en annan känsla. Köp en ny skärm med klara färger och fina mönster, eller satsa på en tygskärm med motiv från en klassisk och populär barnfilm som Frost eller Lejonkungen. På det sättet kan vardagsrumslampan snabbt förvandlas till en barnlampa. Hur häftigt är inte det?

Bordslampor med vackra skärmar

Fot och skärm av metall

Tyg skänker en mjuk och varm känsla till ett rum. Om du är ute efter en annan stil kan en bordslampa med både fot och skärm av metall vara ett bra alternativ. De finns i många olika nyanser, exempelvis svart, guld och silver, men naturligtvis även i andra färger. De här lamporna bidrar med en stilren touch till hemmet och även om de kan upplevas som något hårdare i sin framtoning än tyglamporna, kan de ge ett varmt sken till rummet när de används. De passar också in i fler hem och rum än du kanske tror. Om du till exempel har valt att inreda ditt hem i en stil där vitt är den genomgående färgen kan en svart bordslampa i metall faktiskt vara den kontrast du behöver för att hemmet ska livas upp. Den kan placeras på skrivbordet, skänken i hallen eller avlastningsbordet i sovrummet, för att nämna några tänkbara alternativ.
 

Frågor och svar kring Bordslampor

✅ Hur stor bör lampskärmen vara i förhållande till lampfoten?

Det finns olika rekommendationer kring detta men att välja en skärm som utgör ungefär en tredjedel av lampans storlek brukar vara lämpligt. Du kan naturligtvis experimentera med olika storlekar. Ibland kan det vara så att du verkligen vill att skärmen ska bli det som hamnar i fokus, och då kan rekommendationen bli något annorlunda, men för de allra flesta bordslampor brukar det vara bra att låta foten utgöra två tredjedelar och skärmen en tredjedel.


✅ Hur billiga bordslampor går det att hitta?

Det går att hitta mycket billiga lampor om du inte har några speciella preferenser gällande design, storlek och material. Faktum är att det finns bordslampor för under 100 kronor. De är dock väldigt enkla, och det rör sig ofta om små lampor som gör sig bäst som extra belysning i ett fönster eller liknande.


✅ Finns det bordslampor som kan användas utan anslutning till ett eluttag?

Ja, det finns några bordslampor, i synnerhet sådana som är anpassade för barnrum, som istället drivs av batterier. Fördelen med dessa är att de kan placeras var som helst i ett rum, samt att de inte riskerar att bli överhettade. Nackdelen är att batterierna behöver bytas med jämna mellanrum, naturligtvis oftare ju mer lampan används. Det finns även lampor som kan drivas med både el och batterier, så att du kan välja vad du vill använda för källa för stunden.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Bordslampor Bordslampa Mässing Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Möbler: