Vad är MDF-plattor?

Vad är MDF-plattor?
Guide: Detta är MDF-plattor.

Vad vet du om MDF-plattor? Har du koll på vad det är för något, och känner du till vilka fördelarna respektive nackdelarna är med detta material? Oavsett om det här är första gången du hör talas om MDF-skivor, eller om du känner till det någorlunda men inte har full koll, kan det vara en god idé att läsa vidare för att öka dina kunskaper inom ämnet.

Detta är MDF

MDF är en förkortning för Medium Density Fibreboard. Man har arbetat vidare med vanliga plattor av träfiber, för att få fram andra egenskaper. MDF-plattorna är kända för att ha goda bearbetningsegenskaper och de används väldigt ofta när man vill ha ett material som är bra att måla och lacka på. Man använder ofta MDF-plattor när man snickrar olika typer av möbler.

Så framställs MDF

Det kan naturligtvis vara intressant att känna till lite grann om hur MDF framställs. Man använder sig av såväl barrträd som lövträd och sågspån för att framställa MDF. Man styckar råvaran till flisor. När detta väl är gjort behandlar man flisorna med högtryck och ånga. Man ser till att få fram enskilda fibrer och därefter behandlas de med en av två tillgängliga metoder; torrmetoden eller våtmetoden. Det är generellt sett torrmetoden som leder fram till att MDF-plattor färdigställs. Den andra metoden resulterar istället i vanliga spånskivor, som också har flera användningsområden. Det som sker är att massan blandas med lim. Man använder sedan en platta på vilken man pressar samman massan till ett fast skikt utan luft. Dessa skivor görs i olika tjocklekar, vilket du också kommer att se när du ska köpa MDF-skivor.

Så framställs MDF

Detta används MDF-plattor till

MDF har ett väldigt brett användningsområde. Som redan har nämnts används ofta den här typen av plattor vid möbelsnickeri. Om du läser igenom produktbeskrivningen när du ska köpa ett nytt skrivbord, en ny byrå eller en ny tv-bänk är chansen stor att du kommer att upptäcka att man använt MDF vid tillverkningen. Det är även vanligt att den här typen av plattor används i såväl innerdörrar som ytterdörrar. Dessutom förekommer ofta MDF i exempelvis köksskåp och kökslådor. Detta är bara några av de användningsområden som finns. Vid en närmare titt kommer du upptäcka att MDF ofta även används till andra syften, exempelvis till att snickra socklar och lister bland mycket annat.

Olika typer av MDF

Det finns olika typer av MDF-plattor, vilket det är viktigt att känna till. Anledningen till att du behöver ha koll på detta, är att de olika plattorna kan användas till olika saker. De flesta typer av MDF lämpar sig till exempel bara för inomhusbruk, på grund av att de är fuktkänsliga, men det finns även härdade varianter som kan användas utomhus. Brandklassad MDF passar till exempel bra där kraven är höga på brandsäkerhet. Fukttrög MDF passar bra för användning i badrum, medan standard MDF är den typ som oftast används vid möbelsnickeri och heminredning. MDF exteriör är den variant du bör välja om du behöver använda dig av MDF för utomhusbruk, då den tål fukt på ett helt annat sätt än vanliga MDF-plattor.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin