Kan man äta tacos när man ammar?

Kan man äta tacos när man ammar?
Funkar det att äta tacos när man ammar?

Under graviditeten funderar de flesta blivande mammor över vad de får äta och vad de bör avstå från. Många tror då att frågorna ska upphöra den dagen bebisen väl är född. Faktum är dock att fler frågor dyker upp då, eftersom många då undrar över vad man kan äta medan man ammar, och vad man av olika anledningar bör avstå från. En vanlig fråga är till exempel huruvida man kan äta tacos när man ammar. Många tycker att det är gott med tacos, men är oroliga att det ska ge bebisen ont i magen, eftersom det är så pass starka kryddor i. Så vad är det egentligen som gäller? Bör man avstå från tacos tills man slutat amma, eller är det helt i sin ordning att frossa i detta även medan amningen pågår?

Alla barn är olika

Först och främst vill vi nämna att det inte finns någon allmän avrådan från att äta tacos vid amning. För de allra flesta fungerar det alldeles utmärkt att äta tacos medan man ammar. Med det sagt vill vi också påpeka att alla barn är olika. Det vissa klarar av utan problem, kan ge andra barn gaser i magen, eller till och med resultera i att de får ont i magen. Det gör att det trots allt finns vissa mammor som kan behöva avstå från att äta tacos under amning, eftersom barnet kan reagera på kryddorna. För de allra flesta fungerar den här typen av mat dock alldeles utmärkt.

Några tips

För den som har en bebis som tycks reagera på tacos finns det några tips som kan vara värda att testa. Du kanske bara äter tacos någon enstaka gång, och du kanske egentligen inte bryr dig så mycket om huruvida du får äta det eller inte. Då kanske du tycker att det går lika bra att avstå från just denna maträtt tills du har slutat amma. Då är ju allt frid och fröjd. För andra kanske tacos däremot är favoriträtten. Då finns det några saker att pröva.

Tips är att gör tacosen mildare

Gör maten mildare

Många av de barn som reagerar på tacos, reagerar på grund av de starka kryddorna. En variant kan då vara att göra maten lite mildare just medan du ammar. Spara lite på kryddorna och gör köttfärsen något mildare. Det kommer fortfarande smaka tacos. Kanske kan du också byta ut den starka tacosåsen mot en mildare. Tacosås finns i olika styrkor; mild, medium och hot. Om du brukar äta medium eller hot kanske det kan vara värt att testa den milda för en gångs skull.

Pumpa ut bröstmjölk

En annan lösning kan vara att pumpa ut rejält med bröstmjölk innan du äter tacos. På det sättet kan du ge din bebis mjölken i flaska timmarna efter att du ätit tacos, tills maten och kryddorna hunnit försvinna ur systemet. Därefter kan du amma vidare igen som vanligt, utan att din bebis behöver bli gasig i magen. Det kan vara en väldigt enkel och smidig lösning, om din bebis kan tänka sig att äta ur flaska.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin