Fågelbad

Bäst Fågelbad
Snabbmeny:
Toppval Fågelbad Vanliga frågor
Att ha en egen trädgård är det många som drömmer om. Många har också en egen täppa där man kan njuta av blommor och blad, och gå barfota i det gröna gräset. Oavsett om man har hus med stor tomt eller en liten radhusträdgård så kan man njuta av det trädgården ger, nästan året om. Det är underbart att få gå runt på våren och se när de första små växterna tittar upp. Under sommaren är det blomsterprakten och de egna grönsakerna som är höjdpunkten och på sensommaren kan man börja plocka egna bär och frukter. När sommaren lider mot sitt slut bjuder naturen, på en sprakande färgprakt. På vintern är din trädgård kanske inte alltid lika underbar, men om man matar småfåglarna får man ofta ta del av ett myllrande fågelliv.
 

De 5 bästa fågelbaden 2022

Fåglar ger inte bara vacker fågelsång och liv i din trädgård, de är dessutom nyttiga eftersom de äter larver och andra skadliga insekter. Fåglar är mest effektiva när de föder sina ungar och konsumerar stora mängder insekter. Ett bra sätt att locka fler småfåglar till din trädgård är att mata dem, sätta upp fågelholkar och belöna dem med ett fint fågelbad. Vi har valt ut de fem bästa och mest dekorativa fågelbaden som inte bara kommer att uppskattas av fåglarna utan även kommer att bli en fin dekoration i din trädgård.

1. Round Up Fågelbad Guld

Round Up Fågelbad Guld

Round Up Fågelbad Guld är ett funktionellt fågelbad med stilren och snygg design. Det fina med detta fågelbad är att det kan användas som ett fågelbad under den varma årstiden och som fågelmatare under vintern. Fågelbadet har en höjd på 60 centimeter och en diameter på 22 centimeter samt en praktisk design som gör det enkelt att rengöra (för hand).Fågelbadet kan med lätthet placeras direkt i perennrabatten och smälta in trädgården. I och med att det inte har någon krånglig fästanordning kan du enkelt flytta runt detta fågelbad när det behövs. Enda nackdelen är att detta fågelbad kanske inte är bästa valet för dig som har småbarn i trädgården eftersom barn kan råka tippa över det i ett oövervakat ögonblick.

Round Up, som är tillverkat i rostfritt stål, kommer från det svenska företaget Born in Sweden. Detta är ett prisvänligt, snyggt, funktionellt och populärt fågelbad som kan användas året runt, vilket har placerat Round Up Fågelbad Guld på förstaplatsen.

Främsta fördelar med Round Up Fågelbad Guld:

⭐ Stilren och snygg design.
⭐ Fågelbad på sommaren, fågelmatare på vintern.
⭐ Enkel att rengöra.
⭐ Enkelt att flytta runt.
Finns hos:

Kolla priset

2. Fågelbad med kvinnoansikte

Fågelbad med kvinnoansikte

Fågelbad med kvinnoansikte är ett mycket vackert och dekorativt fat i jugendstil. Fågelbadet kommer från företaget Mr Fredrik och är tillverkat i brons. Det har en höjd på fem centimeter, bredd på 27 centimeter och en längd på 36 centimeter.Fördelen med detta fågelbad är att det är tungt och stabilt. Du kan placera det precis var du vill i din trädgård, gärna där det är extra synligt. Var noga med att inte placera det direkt på marken om det finns katter i din omgivning (eftersom katter tycker om att jaga fåglar). Detta fågelbad bör inte lämnas utomhus under vintern men kan med fördel även användas som ett dekorativt fat inomhus, exempelvis under jultid. Fågelbad med kvinnoansikte är ett litet konstverk i sig självt men har en prislapp som är betydligt högre än för många andra fågelbad. Det har placerat detta vackra fågelbad på andra plats.Finns hos:

Kolla priset

3. Fuera Fågelbad/Fågelbord

Fuera Fågelbad/Fågelbord

Fuera Fågelbad/Fågelbord kommer från företaget Blomus och har designats av Susanne Augenstein. Det har en mycket snygg design och är väldigt funktionellt. Givetvis kan detta fågelbad användas året runt. Under den varma årstiden fungerar det utmärkt som ett fågelbad och under vintern som ett fågelbord fullt med näringsrik fågelmat. Fuera kan placeras var du vill i trädgården men det är rekommenderat att sätta det i närheten av ett fönster så att du kan i lugn och ro njuta av de vackra småfåglarna.Fuera fågelbad har en diameter på 25,5 centimeter och en höjd på 132 centimeter. Det är tillverkat av borstat rostfritt stål samt bokträ, vilket ger en mycket attraktiv och snygg design. Fuera är lättskött och behöver bara torkas av med en fuktig trasa med jämna mellanrum. Fuera Fågelbad/Fågelbord kommer dock med en ganska hög prislapp, vilket placerar detta fågelbord på tredje plats.Finns hos:

Kolla priset

4. Fågelbad rustikt

Fågelbad rustikt

Fågelbad rustik kommer från företaget A Lot Decoration och är tillverkat av metall. Detta är ett mycket elegant fågelbad med vacker patina som dekorerats med fåglar som fästs på badets sidor. Fågelbad Rustik tillverkas för hand, vilket innebär att varje exemplar är unikt. Färgnyansen är vackert antikguld med sirligt vackra ben. Rustik väger cirka två kilo har måtten 45 x 38 x 21 centimeter. Det kan vara värt att notera att eftersom fågelbadet är handgjort kan måtten skilja några centimeter.Rustik är ett mycket vackert, dekorativt och praktiskt fågelbad som kommer att ge en elegant touch till din trädgård, altan eller balkong. Detta fågelbad bör inte lämnas utomhus under vintern men kan givetvis bli en uppskattad dekoration inomhus under den kalla årstiden. Det är dock rekommenderat att lägga till en skyddande beläggning eftersom det finns risk för rost samt att det kan förlora sin pittoreska patina. Fågelbad rustik säljs till ett mycket bra pris, är stabilt, mångsidigt, praktiskt, dekorativt och vackert, vilket placerar detta fina bad på fjärde plats.Finns hos:

Kolla priset

5. Eva Solo Fågelbad hängande

Eva Solo Fågelbad hängande

Företaget Eva Solo har tillverkat ett vackert vitt hängande fågelbad av keramik. I sin enkla fina design är detta fågelbad en fröjd för både ögat och småfåglarna. Fågelbadet kommer med ett upphängningssnöre av nylon (1 meter) som gör det enkelt och snabbt att hänga upp eller ta ner. Badet och snöret är tillverkat av vädertåliga material som tillåter att det kan hänga ute året runt. Det fina hängande fågelbadet är lätt att rengöra med en fuktig trasa när det behövs.Fågelbadet har en höjd på 11 centimeter samt en diameter på 25 centimeter och passar utmärkt för mindre fåglar. Ett hängande fågelbad är definitivt bästa valet för kattägare. Eva Solo Fågelbad är ett prisvänligt, fint och praktiskt fågelbad som kommer att uppskattas av fåglarna i din trädgård.Finns hos:

Kolla priset
 

Tillgång till vatten för fåglarna

Fågellivet ger alltid en extra dimension till uteplatsen även under sommaren. Vissa växter drar till sig insekter mer än andra, och insekterna i sin tur lockar till sig en och annan fågel. En lummig trädgård med mycket växter älskas av fåglar, och om de dessutom får tillgång till vatten upplever de din trädgård som ett paradis. Alla som har en damm i sin trädgård vet att den snabbt blir en samlingsplats för alla sorters fåglar. Fåglar som badar, tvättar sig och dricker vatten.


En oas för småfåglarna

Även om du inte har en damm kan du få fåglarna att trivas med hjälp av ett fågelbad. Ett bad är inte bara en oas för de flygande små vännerna, det kan också bli som ett smycke i din trädgård.

Ett vackert fågelbad - En oas för småfåglarna.

Det dröjer inte många minuter efter att du fyllt ditt fågelbad med svalkande vatten förrän du belönas med fågelkvitter och badlekar från glada fåglar. Och som om det inte var tillräckligt så kommer fåglarna att tacka dig genom att hjälpa dig att hålla efter skadegörare i trädgården, som bladlöss och mumsande larver. Ett bad för fåglar kan alltså bli det effektivaste vapnet mot ohyran på dina växter, som du annars skulle tvingas bekämpa med besprutning eller andra åtgärder.


Ett fågelbad på fot

Ett bad för fåglar kan se ut på många sätt. Ett fågelbad är egentligen bara en ytlig, vid skål för vatten där fåglarna kan komma åt att bada och dricka. Ofta står fatet på en fot, eller är försett med utsmyckningar av olika slag, men det är egentligen inte nödvändigt. Att ditt fågelbad står på fot har förstås den fördelen att fåglarna slipper sitta oskyddade på marken. Men, det fungerar också bra med ett markstående bad om du bara tänker på hur du placerar det.

Placera alltid ditt fågelbad på en öppen yta så att rovdjur, som katter och hundar, inte kan gömma sig och ge sig på fåglarna. Tänk också på att göra rent badet regelbundet för att undvika bakterier och algbeläggningar. Hur ofta du behöver göra rent beror på många olika faktorer, som hur välbesökt ert fågelbad är, temperatur med mera. Gör rent någon / några gånger i veckan för att hålla badet rent och hygieniskt. Tar du inte in ert bad över vintern ska det göras rent hela året. Om du inte har valt ett fågelbad i ett frosttåligt material bör du ta in det och förvara det frostfritt under vintern, annars kan det spricka.

Funktion och form

Det finns ett stort och varierat utbud av fågelbad. Men det går alldeles utmärkt att göra sitt eget fågelbad. Om du gör ett eget kan du utforma badet exakt efter sina egna önskningar, både då det gäller funktion och form.


Att gjuta i betong är en populär hobby, och ett fågelbad är ett av de enklare projekten du kan ge dig på. Ditt fågelbad kan göras med hjälp av en form, men du kan även göra ett snyggt och funktionellt bad genom att lägga ett rabarberblad över en sandhög och täcka bladet med betong. Då får du ett blad av betong, med bladnerver och allt. Djupet på fågelbadet avgör du själv genom höjden och formen på kullen. Men eftersom ett fågelbad ska vara grunt går det utmärkt att använda en vid och grund låda eller annan form som bas, och en valfri form för själva badet.

Att göra sitt eget fågelbad


Fler idéer

Det finns förstås andra sätt att göra sitt eget vackra fågelbad. Har du en ful stubbe i din trädgård kan du göra den till en del av en snygg inredning genom att fästa ett fat uppe på stubben. Då skapar du ett vackert blickfång samtidigt som alla fåglar får ett efterlängtat bad. När du får upp badet på höjden kan fåglarna känna sig trygga för de fiender som finns på marken. Det går givetvis att använda sig av stolpar eller pinnar och göra ett eget stativ till fågelbadet om det inte finns en stubbe.

Vackra fågelbad


Ett fågelbad på fot

Ett riktigt snyggt och elegant fågelbad kan du göra av tre trästänger som du målar i brunt, svart eller en trendig kopparfärg. Högst upp fäster du ett fat eller en liten skål. Se till att sätta ner stängerna tillräckligt djupt i marken så konstruktionen blir stabil. Använd gärna ett vattenpass så att du kan vara säker på att stängerna sitter på samma höjd, annars är det lätt att vattnet rinner ur när du fyller fatet.

Det finns alltså många sätt att skapa vackra fågelbad, och det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Om du inte vill, eller kan, göra ett eget fågelbad finns det massor av färdiga att välja mellan. Du kan själv välja om du vill ha ett fågelbad på fot, ett som står på marken eller ett hängande fågelbad. Kanske behöver du inte välja utan skaffar flera bad på olika nivåer, så att fåglarna själva får välja var de vill bada. Ett bad för fåglar ger en extra dimension till uteplatsen genom det rika fågelliv som uppstår. Och flera bad gör förstås att ännu fler fåglar hittar till din uteplats. Så du behöver inte välja om du hittar flera bad som du tycker är snygga och funktionella. Ett fågelbad på fot kan bli ett riktigt blickfång i vilken trädgård som helst, och ett vackert hängande fågelbad i äppelträdet gör att platsen känns extra mysig och välkomnande.

 

Frågor och svar kring Fågelbad

✅ Vad bör man tänka på om man vill ha ett fågelbad i trädgården?

För det första behöver man fundera över om badet ska tåla att stå ute året runt, eller om det kommer att plockas undan när det börjar bli frost ute. Om det ska tåla kyla är det viktigt att välja ett tåligt material som inte spricker eller på annat sätt går sönder till följd av kyla. Plast, betong och keramik är några av de alternativ som finns. En annan viktig sak att tänka på är djupet. Det ska inte bli för djupt i ett fågelbad, eftersom det då kan bli krångligt för fåglarna att ta sig därifrån. Något som också är viktigt att ha i åtanke är att fågelbadet inte bör placeras i nära anslutning till fågelbordet där fåglarna äter. Det kan nämligen leda till att mat tappas i badet, och att det blir problem med smitta och sjukdomar. Här hittar du våra Toppval av Fågelbad.


✅ Är ett köpt fågelbad bättre än ett som är egentillverkat?

Nej, det behöver det inte alls vara. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att välja om man vill köpa ett bad eller själv tillverka ett. Den anledning som brukar få många att köpa ett av de tillgängliga alternativen är att det är enklare. I längden blir det ofta också billigare, eftersom man behöver införskaffa en del material för att själv kunna tillverka ett. Det finns dock även många som tycker att ett bygge av ett fågelbad är ett lagom stort projekt hemma på semestern, och det finns absolut ingen anledning att avstå från detta. Ett hemgjort fågelbad kan bli precis lika välbesökt som ett köpt.


✅ Hur mycket kostar ett fågelbad?

Det finns många olika modeller, av olika material. Det gör att det finns en skiftande prisbild. Att hitta ett alternativ som passar den egna plånboken bör inte vara några problem. Det finns varianter från cirka 130 kronor och uppåt. För den som vill ha ett enkelt litet fågelbad på fot i gjutjärn går det till exempel att komma undan med runt 150 kronor, beroende på vilka önskemål och krav man har när det kommer till design. Det finns dock också en hel del fågelbad som kostar mer. Det kan då röra sig om att man använt dyrare material vid tillverkningen, att fågelbaden är större eller att varumärke eller design påverkar badets pris i uppåtgående riktning. Det finns fågelbad som kostar runt tusenlappen, men också lyxigare alternativ som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor. De allra flesta nöjer sig dock med något betydligt billigare.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Fågelbad Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom detta område: