5 bästa Fågelbaden på fot eller hängande (bäst i test)

Bäst Fågelbad


Att ha en egen trädgård är det många som drömmer om. Många har också en egen täppa där man kan njuta av blommor och blad, och gå barfota i det gröna gräset. Oavsett om man har hus med stor tomt eller en liten radhusträdgård så kan man njuta av det trädgården ger, nästan året om. Det är underbart att få gå runt på våren och se när de första små växterna tittar upp.

Under sommaren är det blomsterprakten och de egna grönsakerna som är höjdpunkten och på sensommaren kan man börja plocka egna bär och frukter. När sommaren lider mot sitt slut bjuder naturen, på en sprakande färgprakt. På vintern är din trädgård kanske inte alltid lika underbar, men om man matar småfåglarna får man ofta ta del av ett myllrande fågelliv.

De 5 bästa fågelbaden 2024

Fåglar ger inte bara vacker fågelsång och liv i din trädgård, de är dessutom nyttiga eftersom de äter larver och andra skadliga insekter. Fåglar är mest effektiva när de föder sina ungar och konsumerar stora mängder insekter. Ett bra sätt att locka fler småfåglar till din trädgård är att mata dem, sätta upp fågelholkar och belöna dem med ett fint bad. Vi har valt ut de fem bästa och mest dekorativa baden som inte bara kommer att uppskattas av fåglarna utan även kommer att bli en fin dekoration i din trädgård.

⭐ Bäst i test: Round Up Fågelbad Guld

Round Up Fågelbad Guld

Round Up Guld är ett funktionellt fågelbad med stilren och snygg design. Det fina med detta bad är att det kan användas som ett fågelbad under den varma årstiden och som fågelmatare under vintern. Badet har en höjd på 60 centimeter och en diameter på 22 centimeter samt en praktisk design som gör det enkelt att rengöra (för hand).

Vackert placerat i trädgården

Badet kan med lätthet placeras direkt i perennrabatten och smälta in trädgården. I och med att det inte har någon krånglig fästanordning kan du enkelt flytta runt detta bad när det behövs. Enda nackdelen är att denna modell kanske inte är bästa valet för dig som har småbarn i trädgården eftersom barn kan råka tippa över det i ett oövervakat ögonblick.

Round Up, som är tillverkat i rostfritt stål, kommer från det svenska företaget Born in Sweden. Detta är ett prisvänligt, snyggt, funktionellt och populärt bad som kan användas året runt, vilket har placerat Round Up Fågelbad Guld på förstaplatsen.

Specifikationer:

Höjd: 60 cm
Diameter: 22 cm
Material: Guldfärgad rostfritt stål, gummi
Varumärke: Born in Sweden
Skötselråd: Rengörs för hand

Främsta fördelar med Round Up Guld:

  • Stilren och snygg design.
  • Fågelbad på sommaren, fågelmatare på vintern.
  • Enkel att rengöra.
  • Enkelt att flytta runt.

Round Up är enkelt att montera.

Knapp för att se priset på Round Up Fågelbad Guld.


2. Eva Solo hängande fågelbad

Eva Solo hängande bad för fåglar

Företaget Eva Solo har tillverkat ett vackert vitt hängande fågelbad av keramik. I sin enkla fina design är detta bad en fröjd för både ögat och småfåglarna. Fågelbadet kommer med ett upphängningssnöre av nylon (1 meter) som gör det enkelt och snabbt att hänga upp eller ta ner. Badet och snöret är tillverkat av vädertåliga material som tillåter att det kan hänga ute året runt. Det fina hängande badet är lätt att rengöra med en fuktig trasa när det behövs.

Eva Solo tillverkar fina produkter.

Badet har en höjd på 11 centimeter samt en diameter på 25 centimeter och passar utmärkt för mindre fåglar. Ett hängande fågelbad är definitivt bästa valet för kattägare. Eva Solo´s bad är ett prisvänligt, fint och praktiskt fågelbad som kommer att uppskattas av fåglarna i din trädgård.

Knapp för att se priset på denna skönhet.


3. Fuera Fågelbad på fot

Fuera Fågelbad/Fågelbord

Fuera Fågelbad/Fågelbord kommer från företaget Blomus och har designats av Susanne Augenstein. Det har en mycket snygg design och är väldigt funktionellt. Givetvis kan detta bad användas året runt. Under den varma årstiden fungerar det utmärkt som ett fågelbad och under vintern som ett fågelbord fullt med näringsrik fågelmat. Fuera kan placeras var du vill i trädgården men det är rekommenderat att sätta det i närheten av ett fönster så att du kan i lugn och ro njuta av de vackra småfåglarna.

Här kan fåglarna bada

Fueras bad har en diameter på 25,5 centimeter och en höjd på 132 centimeter. Det är tillverkat av borstat rostfritt stål samt bokträ, vilket ger en mycket attraktiv och snygg design. Fuera är lättskött och behöver bara torkas av med en fuktig trasa med jämna mellanrum. Fuera Fågelbad/Fågelbord kommer dock med en ganska hög prislapp, vilket placerar detta fågelbord på tredje plats.

Fint att bada som fågel

Knapp för att se priset på produkten.


4. Fågelbad rustikt

Fågelbad rustikt

Fågelbad rustik kommer från företaget A Lot Decoration och är tillverkat av metall. Detta är ett mycket elegant bad med vacker patina som dekorerats med fåglar som fästs på badets sidor. Produkten tillverkas för hand, vilket innebär att varje exemplar är unikt. Färgnyansen är vackert antikguld med sirligt vackra ben. Rustik väger cirka två kilo har måtten 45 x 38 x 21 centimeter. Det kan vara värt att notera att eftersom fågelbadet är handgjort kan måtten skilja några centimeter.

Närbild på produkten utplacerad på ett bord

Rustik är ett mycket vackert, dekorativt och praktiskt fågelbad som kommer att ge en elegant touch till din trädgård, altan eller balkong. Detta bad bör inte lämnas utomhus under vintern men kan givetvis bli en uppskattad dekoration inomhus under den kalla årstiden. Det är dock rekommenderat att lägga till en skyddande beläggning eftersom det finns risk för rost samt att det kan förlora sin pittoreska patina. Rustik säljs till ett mycket bra pris, är stabilt, mångsidigt, praktiskt, dekorativt och vackert, vilket placerar detta fina bad på fjärde plats.

Ett vackert bad för fåglarna

Knapp för att se priset på det rustika badet.


5. Fågelbad med kvinnoansikte

Fågelbad med kvinnoansikte

Fågelbad med kvinnoansikte är ett mycket vackert och dekorativt fat i jugendstil. Fågelbadet kommer från företaget Mr Fredrik och är tillverkat i brons. Det har en höjd på fem centimeter, bredd på 27 centimeter och en längd på 36 centimeter.

Ett gediget hantverk.

Fördelen med detta fågelbad är att det är tungt och stabilt. Du kan placera det precis var du vill i din trädgård, gärna där det är extra synligt. Var noga med att inte placera det direkt på marken om det finns katter i din omgivning (eftersom katter tycker om att jaga fåglar). Detta bad bör inte lämnas utomhus under vintern men kan med fördel även användas som ett dekorativt fat inomhus, exempelvis under jultid. Fågelbad med kvinnoansikte är ett litet konstverk i sig självt men har en prislapp som är betydligt högre än för många andra bad.

Knapp för att se priset på denna vackra produkt.


Hur vi betygsätter produkter


Tillgång till vatten för fåglarna
Fågellivet ger alltid en extra dimension till uteplatsen även under sommaren. Vissa växter drar till sig insekter mer än andra, och insekterna i sin tur lockar till sig en och annan fågel. En lummig trädgård med mycket växter älskas av fåglar, och om de dessutom får tillgång till vatten upplever de din trädgård som ett paradis. Alla som har en damm i sin trädgård vet att den snabbt blir en samlingsplats för alla sorters fåglar. Fåglar som badar, tvättar sig och dricker vatten.

En oas för småfåglarna
Även om du inte har en damm kan du få fåglarna att trivas med hjälp av ett bad. Ett fågelbad kommer garanterat att uppskattas av fåglarna i din närhet. Ett bad är inte bara en oas för de flygande små vännerna, det kan också bli som ett smycke i din trädgård.

Ett vackert bad - En oas för småfåglarna.

Det dröjer inte många minuter efter att du fyllt ditt fågelbad med svalkande vatten förrän du belönas med fågelkvitter och badlekar från glada fåglar. Som om det inte var tillräckligt så kommer fåglarna att tacka dig genom att hjälpa dig att hålla efter skadegörare i trädgården, som bladlöss och mumsande larver. Ett bad för fåglar kan alltså bli det effektivaste vapnet mot ohyran på dina växter, som du annars skulle tvingas bekämpa med besprutning eller andra åtgärder.

Ett fågelbad på fot

Ett bad för fåglar kan se ut på många sätt. Ett fågelbad är egentligen bara en ytlig, vid skål för vatten där fåglarna kan komma åt att bada och dricka. Ofta står fatet på en fot, eller är försett med utsmyckningar av olika slag, men det är egentligen inte nödvändigt. Att ditt bad står på fot har förstås den fördelen att fåglarna slipper sitta oskyddade på marken. Det fungerar också bra med ett markstående bad om du bara tänker på hur du placerar det.

Placera alltid ditt fågelbad på en öppen yta
Så att rovdjur, som katter och hundar, inte kan gömma sig och ge sig på fåglarna. Tänk också på att göra rent badet regelbundet för att undvika bakterier och algbeläggningar. Hur ofta du behöver göra rent beror på många olika faktorer, som hur välbesökt ert bad är, temperatur med mera. Gör rent någon / några gånger i veckan för att hålla badet rent och hygieniskt. Tar du inte in ert bad över vintern ska det göras rent hela året. Om du inte har valt ett fågelbad i ett frosttåligt material bör du ta in det och förvara det frostfritt under vintern, annars kan det spricka.

Frågor och svar kring Fågelbad

✅ Vad bör man tänka på om man vill ha ett fågelbad i trädgården?

För det första behöver man fundera över om badet ska tåla att stå ute året runt, eller om det kommer att plockas undan när det börjar bli frost ute. Om det ska tåla kyla är det viktigt att välja ett tåligt material som inte spricker eller på annat sätt går sönder till följd av kyla. Plast, betong och keramik är några av de alternativ som finns. En annan viktig sak att tänka på är djupet. Det ska inte bli för djupt i ett fågelbad, eftersom det då kan bli krångligt för fåglarna att ta sig därifrån. Något som också är viktigt att ha i åtanke är att fågelbadet inte bör placeras i nära anslutning till fågelbordet där fåglarna äter. Det kan nämligen leda till att mat tappas i badet, och att det blir problem med smitta och sjukdomar. Här hittar du våra Toppval av Fågelbad.

✅ Hur mycket kostar ett fågelbad?

Det finns många olika modeller, av olika material. Det gör att det finns en skiftande prisbild. Att hitta ett alternativ som passar den egna plånboken bör inte vara några problem. Det finns varianter från cirka 130 kronor och uppåt. För den som vill ha ett enkelt litet fågelbad på fot i gjutjärn går det till exempel att komma undan med runt 150 kronor, beroende på vilka önskemål och krav man har när det kommer till design. Det finns dock också en hel del fågelbad som kostar mer. Det kan då röra sig om att man använt dyrare material vid tillverkningen, att fågelbaden är större eller att varumärke eller design påverkar badets pris i uppåtgående riktning. Det finns fågelbad som kostar runt tusenlappen, men också lyxigare alternativ som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor. De allra flesta nöjer sig dock med något betydligt billigare.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin